EbbingeKwartier

Theo van Egeraat in Galerie H200

Theo van Egeraat exposeert van 3 t/m 24 juni 2017 in GalerieH200 in Het Paleis in Groningen.
Breasttaking Pictures bestaat uit een selectie van werken uit de serie Gaia waarvan de eerste is ontstaan in 1985 en die telkens -met tussenpozen- werd uitgebreid.

Gaia -de aarde als gevend principe- is al lange tijd een hoofdthema in het werk van Theo van Egeraat (1947). De aarde als gevend en de mens als (in)nemend principe. Centraal daarin staat de analogie met de moederborst.

De theoriën van Lovelock (Gaia-thorie 1969) en Zoeteman (Gaiasofie 1989) vormen voor hem een bron van inspiratie: hoe gaan we om met wereld, met de aarde, met al wat het systeem ons te bieden heeft. De aarde als zelfregulerend systeem.

+ LEES VERDER

Je kan het divers interpreteren: geven-nemen, oorzaak-gevolg, voeden-vergiftigen, religie-oorlog. Of: op welke wijze ge- of misbruiken we wat de aarde ons biedt? Zijn we gulzig, matig, hebberig, meedogenloos, genereus, empathisch .......?
We doen vaak of die aarde van ons is en denken niet verder dan onze hebzucht groot
is. Ons handelen en denken wordt grotendeels overschaduwd door andere zaken die we belangrijk vinden. De mens staat vaak centraal en niet de planeet die we tijdelijk bewonen.

Veel werk van Theo van Egeraat spitst zich toe op deze problematiek.
 
Galerie H200:
Bloemsingel 200 (voorzijde van ‘Het Paleis’)
9712KZ GRONINGEN

Geopend: woensdag t/m zaterdag, 13 - 17 uur en op afspraak

www.theoart.nl
www.studioh200.nl

Open Oproep Kunstwerf Groningen

Het Ebbingekwartier krijgt na een aantal jaar van tijdelijke functies meer en meer een definitieve vorm. De gemeente start de Open Oproep Kunstwerf Groningen om het beste ontwerp te kiezen voor het nieuwe huis van vijf podiuminstellingen in het Ebbingekwartier.

Prijsvraag & reglement

De Open Oproep Kunstwerf Groningen is een openbare projectprijsvraag die verloopt in twee ronden. De eerste ronde heeft het karakter van een ideeënprijsvraag, waarin de deelnemers wordt gevraagd om een beknopte visie op de opgave. Uit de inzendingen selecteert een onafhankelijke vakjury minimaal drie en maximaal vijf inzendingen. De inzenders hiervan worden uitgenodigd voor de tweede ronde, waarin aan hen wordt gevraagd hun visie uit te werken tot een structuurontwerp met begroting. Uit deze inzendingen wordt één ontwerp als winnend plan geselecteerd.

In het vervolg op de prijsvraag is het de bedoeling dat het ontwerp door de winnaar wordt uitgewerkt in nauwe samenwerking met de te contracteren uitvoerende partij. Voor de maximaal vier overige deelnemers aan de tweede ronde stelt de uitschrijver een prijzengeld van in totaal € 30.000 excl. btw ter beschikking.
De prijsvraag verloopt geheel digitaal, volgens het reglement Open Oproep Kunstwerf Groningen dat u hiernaast kunt downloaden. De prijsvraag is aangekondigd op TenderNed, kenmerk 131180.


+ LEES VERDER
 
Deelname

Deelname aan de prijsvraag is uitsluitend mogelijk door registratie vooraf en door het inzenden van de benodigde documenten. De registratie voor deelname sluit op 17 april 2017 om 12.00 uur (middag). Na registratie ontvangt u een e-mail met een link en wachtwoord om een inzending te kunnen doen in een beveiligde omgeving. De inzendtermijn voor de eerste ronde sluit op 20 april 2017 om 12.00 uur (middag).

Kijk voor meer informatie even snel op deze website.

Expositie Face-Time in DOT

Vanaf 5 maart is op het terras van DOT Groningen, in het hart van het Ebbingekwartier, de foto-expositie Facetime te zien van vier talentvolle fotografen. Zij weten dat een goed portret meer omvat dan een weergave van hoe iemand eruit ziet. Hun werk maakt nieuwsgierig, legt andere werelden bloot en gaat de confrontatie aan. Elke fotograaf heeft zichtbaar zijn eigen handschrift ontwikkeld.

Annet Eveleens toont tijdens deze expositie authentieke, ongekunstelde portretten van mensen op het Ierse platteland. Benno de Laets werk kenmerkt zich door soms pure, dan weer rauwe en spannende, zwart-wit portretten. De foto's van Caroline van der Schaaf tonen elegantie en zijn veelal stijlvolle en ongedwongen portretten. Linda Huvenaars is als geen ander in staat om de toeschouwer mee te nemen in de magische wereld van kinderen.

De expositie is tot stand gekomen onder begeleiding van Sabina Theijs, fotografiecoach bij De Fotolocatie. De Fotolocatie is een collectief van fotografiedocenten die opleidingen, cursussen en coachingstrajecten aanbieden.

Zie ook www.defotolocatie.nl.


+ LEES VERDER
 
DOT Groningen, Vrydemalaan 2, 9713 WS Groningen
DOT is 7 dagen per week geopend vanaf 11.00 uur.
Face-Time is te zien in de containers op het terras van 5 maart tot 1 september.

Expositie Bus'Lobi in Galerie StudioH200

Van 1 t/m 19 maart exposeren Oswaldo Sield (schilderijen) en Marijke Smuller (Sieraden) in galerie StudioH200. Ze doen dat onder de titel Bus'lobi.

Oswaldo Sield wil in zijn schilderijen de chaos en de orde in het oerwoud van zijn geboorteland Suriname vastleggen. In zijn schilderwerk gaat hij steeds meer de jungle in: in eerste instantie schilderde hij de jungle van boven af. Later werden zijn schilderijen aanzichten en nu kruipt hij de jungle in en kijkt omhoog. Hij wordt daardoor steeds meer één met die jungle.

Marijke Smuller, ook geboren in Suriname maakt sieraden. Voor de hier getoonde objecten heeft ze zich laten inspireren door de schilderijen van Oswaldo Sield. Ze gebruikt in haar werk diverse materialen, variërend van uitheemse stoffen, metaal en glas tot pitten en zaden uit Suriname.

Beide kunstenaar willen met hun werk hun liefde voor de natuur en specifiek de Surinaamse jungle tot uiting brengen.

Opening op vrijdag 3 maart 17 uur door de dichter Rudo Walker.

+ LEES VERDER
 
Galerie StudioH200, Bloemsingel 200, 9712 KZ Groningen.

www.studioh200.nl

Geopend: woensdag t/m zondag van 13.00 uur tot 17.00.

Op alle zondagen zullen de kunstenaars aanwezig zijn.

Eurosonic keert terug in het Ebbingekwartier

Muziekfestival Eurosonic keert in januari, na afwezigheid van een jaar, terug met één tent in het Ebbingekwartier. De 3FM tent komt op de stelconplaten te staan, tussen het Infopaviljoen en het Boterdiep.

Op de donderdag 12 en vrijdag 13 januari zijn er optredens in de 3FM tent van onder meer Youngr (Engeland), Walking on Cars (Ierland) en de Nederlandse artiesten Thomas Azier en Blaudzun. Naast de om de hoek liggende vertrouwde speelplekken Simplon en Platformtheater fungeren de nabijgelegen Machinefabriek en DOT ook als podium.


+ LEES VERDER
 
Ook dit jaar is er weer Eurosonic Air: een uitgebreid, gratis programma op de Grote Markt.

StudioH200 - Heer Wimpe

Heer Wimpe exposeert van 7 december tot 1 januari in Galerie StudioH200 in Groningen.
Heer Wimpe is cartoonist en hij zoekt het hogerop, zonder zijn roots te verloochenen. Hij gaat nu de exposeren. Heer Wimpe toont zowel cartoons uit zijn beginperiode als groter werk van recenter datum. Hilarische situaties, diepe zieleroerselen of grote droefenis, alles kan men tegenkomen.

Een collectief van drie anonieme heren voorziet de wereld digitaal van licht satirische en kritische prenten onder de naam Heer Wimpe via www.hrwimpe.nl. Om zijn naamsbekendheid te vergroten en om Heer Wimpes prenten meer zichtbaar te maken heeft hij nu de openbaarheid opgezocht.

In deze expositie bij Galerie H200 toont hij een selectie van zijn cartoons in print, geschikt voor huiskamer en toilet. Verder zijn er nieuwe werken te zien, die hij speciaal voor deze tentoonstelling heeft gemaakt. Ook zijn nieuwste boekwerk zal er te koop zijn.

Opening: zondag 11 december 15.30; inloop vanaf 15 uur.
Heer Wimpe zal zelf aanwezig zijn.

+ LEES VERDER
 
Galerie StudioH200, Bloemsingel 200 (in Het Paleis), 9712 KZ Groningen. www.studioh200.nl

Geopend: woensdag tot en met zaterdag van 13:00 uur tot 17:00 uur.

Cultuurcluster gaat door

Wij willen u dit bericht afkomstig van de site van RTVNoord doorgeven:

De vorming van een cultuurcluster op het Ebbingekwartier in de stad Groningen is haalbaar. Burgemeester en wethouders zetten de plannen door.


In het nieuwe pand aan de Bloemsingel en de Kolendrift krijgen de organisaties Het Houten Huis, Club Guy & Roni en de Noordelingen een plek. Het pand komt naast de Machinefabriek, waar het Noord Nederlands Toneel zit.

Huurkosten voor de gemeente
De kosten bedragen meer dan vier miljoen euro. Daarnaast moet de gemeente de extra huurlasten die ontstaan op zich nemen. Dit is ieder jaar 125.000 euro.
Wethouder Paul de Rook: 'We willen niet de fout maken die veel gemeenten maken, door een nieuw pand neer te zetten en vervolgens de culturele instellingen failliet te zien gaan door hoge huren.'

Sloop aan de Bloemsingel
Voor de nieuwbouw moet een oude villa aan de Bloemsingel worden gesloopt. Een tweede villa kan blijven staan. In beide gebouwen wonen Stadjers die via anti-leegstandsorganistie Carex tijdelijk huren. Een tijdelijk gebouw van de RUG gaat tegen de vlakte en een monumentaal huizenblok blijft staan.

Impuls voor het gebied
Door het samenbrengen van de instellingen op deze plek zouden Stadjers op laagdrempelige manier met cultuur in aanraking kunnen komen. Ook zou het een impuls zijn voor het gebied en lost het de huisvestingsproblemen van de instellingen op.
De gemeente schrijft voor het ontwerp van het gebouw een prijsvraag uit voor architecten. Het pand moet begin 2019 klaar zijn.
+ LEES VERDER
 

Podium New Attraction

Tijdens Podium New Attraction muziek presenteren HipHop acts hun show aan het publiek. Voorafgaand aan de podiumavond repeteren de acts in Simplon onder begeleiding van Robert Vreedeveld. Hier werken ze aan het vervolmaken van hun liveshow.

De line up op 2 november bestaat uit Luc-c, Timbo, Yung Hendrixxx, Bouncer, Manzi en Victor Fataal. Deejay Melo zorgt voor de beats en Jeroen Russchen is de host.


Woensdag 2 november
Simplon - Boterdiep
20:30 - 23:00 uur
entree € 5,-
+ LEES VERDER
 
www.urbanhousegroningen.com

podium new attraction is een urban academy event van stichting urban house groningen

StudioH200 - Ecce Femina

In de Galerie StudioH200 is van 26 oktober t/m 12 november de expositie ECCE FEMINA door F M Hutchison te zien. 
Hij portretteerde een aantal verschillende vrouwen: verschillend van leeftijd, identiteit, karakter. De portretten zijn frontaal en monumentaal weergegeven: ze kijken ons aan en geven iets van individualiteit prijs.

Geopend van woensdag t/m zaterdag van 13 tot 17 uur, en op afspraak.
Galerie StudioH200, Bloemsingel 200 (in het Paleis), Groningen.


www.studioh200.nl / 06-50552522
www.fmhutchison.nl


+ LEES VERDER
 

Circus, Boden & Gas - Noorderzon


NOORDERZON 

Theatermaker Sijas de Groot en kunstenaarscollectief WERC vertellen in Circus, Boden & Gas het verhaal van de stad Groningen aan de hand van het voormalig CiBoGa-terrein, dat 400 jaar bestaat. Het terrein staat al jaren voor de industriële en technische vooruitgang van de stad. Deze onderging een grote verandering toen Groningen zich ontdeed van zijn stadsmuren en naar buiten kon uitbreiden. Voorbeelden zijn de gasfabriek, die jarenlang midden in de stad heeft gestaan, het bode en circusterrein en de verandering naar het Ebbingekwartier. Sijas en WERC zijn met (oud-)buurtbewoners, historici en het terrein zelf in dialoog gegaan en hebben verhalen over het terrein samengebracht. De constante verandering die het terrein heeft meegemaakt sinds 1616 wordt met hulp van projectie letterlijk in kaart gebracht en zichtbaar gemaakt. De voorstelling komt tot stand in samenwerking met De Verhalen van Groningen en RHC Groninger Archieven.

Te zien op 18-19-20-21-22 augustus in Simplon, Boterdiep 69.
Kaartverkoop á 10,- via www.noorderzon.nl of aan de kiosk op het festivalterrein.
+ LEES VERDER
 
Meer informatie op de site van Noorderzon: <klik hier>

ARCHIEFEbbingekwartier in beeld
Kunst en Cultuur