EbbingeKwartier

Salsa Beach Splash

Zaterdag 16 juli wordt een ‘Salsa Beach Party’ georganiseerd op het nieuwe stadsstrand in het Ebbingekwartier. Tussen 14:00 en 18:00 uur is iedereen welkom om te dansen op het stadsstrand. Neem wel je eigen drinken & eten mee.

Meer info op Facebook:  <klik hier>

+ LEES VERDER


Salsa, Bachata, Kizomba, Zouk & more during this one time event, don't miss out on it!
Share this with all your friends who want to dance!
Details:
* DjNando D'Cuba
* BYOB = Bring Your Own Booze
* BYOF = Bring Your Own Food 

Stadsstrand

Het Ebbingekwartier heeft een tweede stadsstrand gekregen deze zomer! Het stadsstrand heeft een plek gekregen naast het Infoversum en grenst aan het water. De omgeving is ingericht met pingpongtafels, jeu-de-boules banen en damtafels. Bij mooi weer zorgt de caravanbar voor verfrissing. Het stadsstrand blijft tot aan het einde van het zomerseizoen liggen.

De website van het stadsstrand:  < klik hier >

+ LEES VERDER

 

Prijswinnaars Kleurplaat

We zijn er eindelijk uit! De prijswinnaars zijn nu bekend, de mooiste ingestuurde kleurplaten zijn gekozen.

De eerste prijs is voor Jakobine von Dömming met een fantasievolle inkttekening, het Boterdiep is vakkundig verfraaid. 
De tweede prijs is voor Ron Lager, het verwerkte cryptogram maakte veel indruk op de jury.
En de derde prijs gaat naar Mark Schaap, zijn gedichten kunnen heel goed op de betonplaten aangebracht worden. 

De prijswinnaars hebben bericht ontvangen, we zullen zo mogelijk de inzendingen laten zien in de infostand van het Ebbingekwartier, op zaterdag 28 mei. De stand staat op de handelskade bij het Platformtheater. 

En iedereen bedankt voor de inzendingen!

+ LEES VERDER

 

Straatfeest Opening Boterdiep

Zaterdag 28 mei wordt het vernieuwde Boterdiep geopend met een straatfeest. Tussen 15:00 en 20:00 uur vinden er door de hele straat activiteiten plaats. Ondernemers pakken uit met verrassende acties, er is een markt, kinderactiviteiten en de hele dag door live-muziek. Theatertapas zorgt voor kleine theaterhapjes.

Iedere ondernemer en winkelier heeft zijn eigen inbreng op het straatfeest. Dit geeft een diverse mix van activiteiten. Zo zijn er onder andere dansdemonstraties van Plaza Danza, organiseert slagerij de Groene Weg een barbecue en gaat de Steunzool specialist gipsafdrukken van voeten en handen maken. Schoonheidssalon Jula gaat nagels lakken en spraytannen en zorgt Urban House Groningen presenteert een BMX en Dans programma. De cafés en restaurants serveren drankjes en kleine betaalbare hapjes.

+ LEES VERDER

 
Het straatfeest opening Boterdiep is een initiatief vanuit de Ondernemersvereniging Ebbingekwartier. Het straatfeest heeft als doel het vernieuwde Boterdiep onder de aandacht te brengen en de mogelijkheden van de nieuwe, ruime kades te laten zien.

In 1998 werden de eerste schetsen van een toekomstig Boterdiep gemaakt door het bestuur van de ondernemersverenigingen van de Nieuwe Ebbingestraat en het Boterdiep/Bloemstraat. Het belang van de Goldn Raand rond het gasfabriekterrein was groot en voorwaarde voor het slagen van de ontwikkelingen in het hele Ebbingekwartier. We zijn achttien jaar verder en het plan is gerealiseerd. Het Boterdiep is verandert in een brede boulevard!


Ebbingekwartierterrein blijft beschikbaar

Het festivalseizoen 2016 is van start gegaan. Dit seizoen blijft het Ebbingekwartierterrein beschikbaar als evenemententerrein voor evenementen. Zo wordt op 3 tot en met 5 juni het foodtruckfestival De Culinaire Verleiding georganiseerd.

Woensdag 13 april 2016 publiceerden diverse media een nieuwsbericht waarin vermeld stond dat het Ebbingekwartierterrein niet meer beschikbaar is voor evenementen. Dit vanwege de bouwactiviteiten. Deze informatie is onjuist. Het evenemententerrein blijft tot en met de zomer van dit jaar beschikbaar voor grote evenementen. Vanaf het aankomend najaar wordt het stadsstrand bebouwd en blijft een deel van het evenemententerrein en de speelweide vrij voor kleinere evenementen en activiteiten.

+ LEES VERDER

 
Wilt u een evenement of activiteit organiseren op het Ebbingekwartierterrein? Het Open Lab Ebbinge kan maatwerk voor u verrichten. Neem contact op met het Evenementen Management (EM) van de gemeente Groningen en het Open Lab Ebbinge via onderstaande contactgegevens en vraag naar de mogelijkheden.

Evenementen Management
em@groningen.nl
[050] 367 11 55

Open Lab Ebbinge
info@openlabebbinge.nl
[050] 280 27 48

Aanleg busbaan

Maandag 11 april 2016 start de aanleg van de busbaan Kolendrift. Het profiel van het Kolendrift-fietspad wordt geasfalteerd tot 17 meter breed. Ook wordt aan beide zijden van de weg een fietspad aangelegd. De werkzaamheden zijn uiterlijk 17 juni 2016 afgerond, zodat de nieuwe dienstregeling van de bussen per 1 juli 2016 kan starten.

Tijdens deze werkzaamheden wordt de Kolendrift afgesloten. Fietsers en voetgangers worden via twee kanten omgeleid, via de W.A Scholtenlaan (richting centrum) en via de Bloemsingel door de nieuwbouw (Courtine/Ebbingedwinger) richting Hortusbuurt of Oosterpark. De paviljoens De Chemie, Goldberg Escape, SKSG, Student Onder Dak, Np3 | Mobi en het Infopaviljoen blijven gedurende deze periode bereikbaar via de huidige opgang aan het Boterdiep, naast Jan Sikkes.

+ LEES VERDER

 

Theatercentrum op Ebbingekwartier

Gezien in het Dagblad van het Noorden:

Op het Groninger Ebbingekwartier moet een cultuurcentrum komen waarin het Noord Nederlands Toneel en theatergezelschappen als Club Guy & Roni, De Noorderlingen en Het Houten Huis een plek krijgen.

Het gaat om een flinke aanbouw bij het huidige pand De Machinefabriek. Het stadsbestuur wil de Groninger theatergezelschappen helpen hun ambities te behalen met het gebouw. Wethouder Paul de Rook: ,,Het zijn instellingen met landelijke uitstraling. Daar zijn we trots op en we helpen ze graag.'' Bedoeling is dat de verschillende gezelschappen in het gebouw sneller kunnen samenwerken. Nu zitten ze verspreid door de stad. Vaak in leegstaande gebouwen die ze tijdelijk huren.

Het NNT zit al in De Machinefabriek. Het pand zou flink uitgebreid worden in de richting van het Ebbingekwartier. Hoe het er precies uit komt te zien is niet bekend. Er liggen drie modellen. In de grootste variant is plek voor alle genoemde instellingen en nog ruimte over voor andere. In de kleinere modellen is niet voor alle gezelschappen plaats.

Het stadsbestuur ziet het liefste de grootste variant, maar daarvoor is geld nodig. De hoop is dat de instellingen een deel binnen kunnen halen via landelijke fondsen. De gezelschappen gaan in het nieuwe pand flink meer huur betalen. Daar moeten ze onder meer landelijke fondsen voor aanspreken. De huur moet voor het grootste deel de kosten van de bouw dekken.


+ LEES VERDER

 
Het vlakbij gelegen failliete Infoversum wordt in eerste instantie niet meegenomen in de plannen. Het staat leeg en een nieuwe bestemming wordt gezocht. Wethouder Roeland van der Schaaf: ,,We sluiten niet uit dat er ooit gebruik van gemaakt wordt door een van de groepen, maar we zijn geen eigenaar. Het is ook een heel ander type gebouw. Als we het hier voor zouden willen gebruiken, moet het flink verbouwd worden en dat zien we niet zitten.''

De plannen moeten later dit jaar beklonken worden. Als alles loopt zoals gepland zou het uitgebreide gebouw in 2018 in gebruik worden genomen.

Lighthouse Muzieklab afgebrand

Een erg triest begin van 2016. Afgelopen Oudjaarsnacht is er brand geweest in het Lighthouse Muzieklab; één van de meest karakteristieke paviljoens op het Open Lab Ebbinge. De brandweer heeft het gebouwtje niet kunnen redden. De technische recherche doet onderzoek naar het ontstaan van de brand.

De brand in het Lighthouse Muzieklab is voor de jonge muzikanten een grote financiele strop. Daarom zijn ze een crowdfundingsactie gestart! Help ze via https://lighthouse.kentaa.com/

+ LEES VERDER

 
Met dank aan het Dagblad van het Noorden.
Foto's: Mark Sekuur | Prima Focus - Lighthouse - e.a.


Led-Wall

Het is nu voor culturele ondernemers mogelijk om voordelig op de LED-WALL te adverteren.
Kijk hier voor informatie. Of neem contact op met het Open Lab Ebbinge, zie <klik>.

+ LEES VERDER

 
Waarom?

  • speciaal cultureel tarief
  • unieke social media koppeling: de berichten op de led wall zijn hiermee altijd up-to-date
  • meer dan 10.000 passanten per dag
  • dynamisch en opvallend LED-scherm
  • grenzend aan de hotspot Ebbingekwartierterrein, met vele events

WERC & Viesueel geweld

Ontdek het onbekende en ervaar de mogelijkheden van het full dome 3D-theater Infoversum, waar kunstenaars collectieven Viesueel Geweld en WERC het systeem gaan openbreken. 25 september is voor het eerst real time dome mapping mogelijk!

Ze spelen met nieuwe mogelijkheden van het projectiesysteem en vertellen over de symbiose tussen kunst, wetenschap en technologie. Geen performance is hetzelfde, want ook hier staat het experiment centraal.

Dit is een onderdeel van de GRoninger Researchers’ Night - het nieuwe interactieve festival over onderzoeken, ontwerpen en ondernemen. Met het thema ‘Power of Play’ wordt jij als toeschouwer zelf onderzoeker.

Ook het voormalig waterreservoir de Bovenkamer van Groningen staat in het teken van onderzoek en ontwerp. Schuif aan bij één van de lezingen, bijvoorbeeld over de kansen van downloadable design, waarmee je meubelontwerpen vanuit de hele wereld in je eigen omgeving kunt laten maken; Global design, local production. Of kom de eerste prototypes van de Anomatic Coffee Machine testen, waarmee je in de toekomst koffie kunt drinken van energie die je zelf hebt opgewekt.


+ LEES VERDER

 
Tickets in de voorverkoop kosten €10,- [voor studenten €7,50], op de dag zelf €12,50 [en voor studenten €10,-].
Zie ook: www.grrn.nl.

Holland WebWeek Groningen 2015

Van woensdag 16 tot en met zaterdag 19 september wordt de Holland WebWeek 2015 georganiseerd in en rondom het Infoversum.
HollandWebWeek is een vierdaags ICT festival in Groningen met sprekers, workshops, the battle of the schools, start-ups, honderd meiden die leren programmeren, drones en nog veel meer.

Hier is het programma te zien: www.thwwg.nl

+ LEES VERDER


De Organisatie

In 2014 ontstond het idee Holland WebWeek Groningen (THWWG) te organiseren. Een jaarlijks terugkerend evenement dat uiteindelijk dezelfde vibes biedt als Dutch Design Week Eindhoven. Een event dat moeiteloos te koppelen is met Eurosonic Noorderslag. Het begin van de Europese equivalent van SXSW Interactive. Ambitieus? Zeker, maar wel noodzakelijk.

The Walkthrough Groningen

De ‘Walkthrough Groningen’ is verplaatst naar juni 2016.
De inschrijving voor 20 september blijft geldig voor de edtitie van komend jaar.

Stichting The Walkthrough gaat samenwerken met het internationale congres Building the Future of Health dat volgend jaar in Groningen wordt georganiseerd. The Walkthrough wordt één van de thematische activiteiten rondom het congres van 1 t/m 4 juni 2016.
Voor vragen en/of opmerkingen kan je mailen naar info@thewalkthrough.nl.


De Walkthrough Groningen combineert hardlopen met het ontdekken van de stad. Het 7 kilometer lange parcours leidt deelnemers langs en zelfs door bijzondere gebouwen in de stad. Zo openen onder andere het Stadhuis, de Martinitoren, het Infoversum en de Der Aa-kerk hun deuren voor de lopers. De route eindigt in het Ebbingekwartier.

De route voert de deelnemers vanaf de Mediacentrale langs het Sterrebospaviljoen en de DUO-toren. Vervolgens gaat het richting het Centraal Station en vandaar naar het Groninger Museum, over het Zuiderdiep en de Folkingestraat. Monumentale gebouwen die vervolgens worden aangedaan zijn achtereenvolgens de Der Aa-Kerk, het Academiegebouw, het Stadhuis, de Martinitoren en het Provinciehuis. Vervolgens gaat de tocht langs het UMCG en het Infoversum naar de finish op het Ebbingekwartier.

Langs deze route vinden verschillende optredens plaats van kunstenaars en muzikanten.

+ LEES VERDER


Meedoen kost €15,-.
Klik hier om je aan te melden.

Latin Bootcamp Labooca

Vrijdag 21 augustus wordt een vervolg gegeven aan de Latin Bootcamp Labooca® op het Ebbingekwartierterrein. De bootcamp is gratis voor leden van Labooca, maar voor slechts € 5,- zijn niet leden ook welkom.

Wil je meedoen aan deze bijzondere bootcamp? Geef je dan op (leden en niet-leden) door een mailtje te sturen naar connorsports@gmail.com.

+ LEES VERDER

 
Datum: 21 augustus 2015
Plaats: Ebbingekwartierterrein Groningen
Verzamelen: 19.00 uur
Tijd: 19.15 – 21.00 uur
Kosten: €5,- voor niet leden, leden gratis.
Opgave: info@labooca.com of connorsports@gmail.com

Ebbingekwartier

Vanaf juli 2015 stimuleert het Kernteam Ebbingekwartier helaas geen kleinschalige initiatieven meer. Binnenkomende aanvragen voor het stimuleringsfonds van het Ebbingekwartier worden daarom niet behandeling genomen.

Wilt u meer informatie over het organiseren van een evenement op het Ebbingekwartierterrein? Bezoek dan het zwarte Infopaviljoen aan de Kolendrift 7, dat op werkdagen is geopend van 09.00 uur tot 16:00 uur.

Let op: in de vakantie gelden aangepaste tijden. Kijk op www.openlabebbinge.nl voor meer informatie.

+ LEES VERDER

 
Wilt u een afspraak maken buiten de openingstijden? Neem dan contact op met Gerrit Schuurhuis: 06 15 08 71 60 of Henk Bothof: 06 26 19 21 76.

Frisbee-clinic

Op maandag 29 juni houdt de Groningse Frisbeevereniging een frisbee-clinic op het Ebbingekwartier. Iedereen tussen 8 en 15 jaar oud mag mee doen. Maak jij de mooiste duik, de mooiste worp, of de mooiste catch? Misschien win jij wel een echte wedstrijdfrisbee!

De clinic is van 17:30 tot 18:30 op het strand bij het Ebbingekwartier en helemaal gratis! 

+ LEES VERDER


Kijk voor meer info op www.frisbeegroningen.nl.

PechaKucha Night in Infoversum

Na de succesvolle en uitverkochte editie in maart is PechaKucha Night Groningen terug op dinsdag 16 juni 2015 met de 21e editie van deze inspiratieavond in het Infoversum.

Dit Japanse concept houdt in dat 10 sprekers, allen presentaties van 400 seconden houden. Elke spreker heeft 20 slides, waarover 20 seconden wordt verteld. Dit houdt de vaart erin en zorgt voor een levendige avond. De sprekers zijn heel divers, maar hebben één ding gemeen: ze delen allemaal een eigen passie die je zal verrassen.

Benieuwd wat voor inspirerende mensen er in Groningen rondlopen? Kom dan naar ons ‘think and drink’ evenement en join the community! De eerste sprekers zijn bekend gemaakt, onder andere Annemarie Heite, Lykle de Vries en Christiaan Triebert zullen hun opwachting maken. Meer sprekers worden bekend gemaakt via Facebook en Twitter.

+ LEES VERDER

 
Tickets zijn hier verkrijgbaar.

NeVoBo Divisie beachvolleybaltoernooi

De Groninger Studenten Beachvolleybal Vereniging Tweeslag organiseert i.s.m. NeVoBo op 23 en 24 mei een beachvolleybaltournooi op het zandstrand op het Ebbingekwartierterrein.  
Het toernooi maakt deel uit van de nationale beachvolleybalcompetitie en biedt beachvolleybal aan op 2e en 3e divisie niveau, voor mannen en vrouwen uit heel Nederland. Op zaterdag 23 mei spelen de mannen hun wedstrijden en op zondag 24 mei is het de beurt aan de vrouwen.

Beachen, gezelligheid en ultiem genieten zullen centraal staan tijdens het evenement. Het belooft een fantastisch evenement te worden!


+ LEES VERDER

 
Kijk voor meer informatie op www.facebook.com/events/1552919974989115/

Kingsnight & Kingsday

Op Koningsnacht (26 april) en Koningsdag (27 april)  staat er voor iedereen die van chaos, party, techno en drum&bass houdt iets moois te wachten. Subsonic presenteert in samenwerking met Stichting Cultuur050 het eerste Subsonic Mayhem Festival op het Ebbingekwartierterrein.

Twee area’s met de beste Subsonic-concepten verzameld, de ene vol house techno en aanverwante stijlen en de andere vol allerlei bass-genres van dubstep tot drum&bass en trap tot electro. En het goede nieuws is: de entree is gratis!

+ LEES VERDER

 
Meer informatie volgt op het Facebook evenement.

Maakfestival

Zondag 12 april, van 12:00 tot 18:00 uur: MAAKFESTIVAL, festival voor vindingrijkheid.

Het Maak Festival (voorheen de Groningen Maker Faire) is hét jaarlijkse podium voor makers: uitvinders, bouwers, hackers, nerds en knutselaars laten één dag lang aan de wereld zien wat ze verzinnen, maken en ontwikkelen. De grote expositie, de vele workshops, Maker Talks en de scrapheap challenge inspireren bezoekers van alle leeftijden om zelf ook aan de slag te gaan. Een dag lang creatief met techniek, wetenschap, robotica, duurzaamheid, kunst, ambachten, DIY en nog veel meer!

Het Maak Festival vind plaats op en rondom het Ebbingekwartierterrein. Daarbij openen ook Theater de Machinefabriek van het Noord Nederlands Toneel, NP3 M0bi, Het Gasfornuis en het Infoversum hun deuren voor het publiek.

Op de site maakfestival.nl is het programma te vinden.
De toegang is € 5,- per persoon (en tot en met 12 jaar gratis).

+ LEES VERDER

 
Het diverse programma bestaat onder andere uit makers als: David Bakker en Herman Kopinga van maak- en ontmoetingsplek De Maakplek, Floris Maathuis met een demonstratie van zijn nieuwe aardbevingssimulator, Nou&Herkauw houden een interactieve workshop waar je met behulp van Little Bits maskers en kostuums kan maken (ontwikkeld in samenwerking met het Groninger Forum) en uit Leeuwarden komen hackerspace Frack en de mobiele FabLab-bus van FryskLab.

Wandeling Ebbingekwartier

Zondag 15 maart is er een stadswandeling door het Ebbingekwartier. De wandeling is van 11:00 tot 13:00 uur en wordt verzorgd door Paulienexcursions.

De wandeling begint en eindigt bij Het Paleis. Dit is het oude scheikundige laboratorium dat omgebouwd is tot een cultureel woon-en werk complex. Op zondag 16 maart is er Culturele Zondag van 13:00 tot 17:00 uur. U kunt dan ruim 60 ateliers en bedrijven bezoeken, daarnaast zijn er altijd meer activiteiten zoals muziek, poëzie en tentoonstellingen. Ook is er de gelegenheid om te lunchen, de Brasserie is geopend.

+ LEES VERDER


Start: om 11:00 uur voor het Paleis, Boterdiep 111. Parkeren kan in de parkeergarage Boterdiep.
Eind: 13:00 uur bij het Paleis.
Prijs: € 8.50 per persoon.
Opgave: tel. 050 31 31 859 / 06 40468768 of mail naar info@paulienexcursions.nl

M
eer informatie:Paulienexcursions.nl

Animatie Festival

Vrijdag 13 februari is van 17:30 tot 19:00 uur de eerste editie van het 'mini-animatie festival' in het Ebbingekwartier. Tijdens het festivalletje laten verschillende animatoren uit het land hun werk zien op de net geplaatste lichtkrant.

Het unieke van de lichtkracht is de vorm > de animaties draaien rond het scherm. Om 17:30 is de aftrap en worden de bezoekers verwelkomt. De animaties zijn tot 19:00 uur te zien op de lichtkrant.

Wees welkom voor een hapje & een drankje!

+ LEES VERDER

 
Met animaties van o.a.:

Janneke van den Biggelaar - Bente Westerhuis - Gerben Brandsma - Frodo Kuipers - Emiel Penders - Iris de GrootValentijnsdag

14 Februari: VALENTIJNSDAG

Verras je valentijn met een (anonieme) love-message op de ronddraaiende lichtkrant van het Ebbingekwartier.
Stuur je berichtje voor 12 februari naar info@ebbingekwartier.nl en het bericht is 14 februari de héle dag te bewonderen!

+ LEES VERDER

 

Rekenen op herbestemming

Onlangs is er in een prachtig boek verschenen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Rekenen op herbestemming, waarin het Open Lab Ebbinge is opgenomen. Auteurs Sander Gelinck en Frank Strolenberg kijken naar herbestemming van oude gebouwen en de manieren waarop dit het beste kan gebeuren. Als voorbeeld van alternatief gebruik wordt ook het Ebbingekwartierterrein genoemd. 
In het Dagblad van het Noorden van zaterdag 27 december heeft André Keikes over het boek dit artikel geschreven:   < klik hier >    < vervolg > 

+ LEES VERDER


Het boek is in de betere boekhandel verkrijgbaar voor € 34,50, uitgever NAI 010, isbn 9789462081543. 

Bouwplannen The Student Hotel

The Student Hotel gaat aan het Boterdiep, hoek Kolendrift een studentenhotel bouwen met 365 kamers. Het gebouw krijgt ook een restaurant, sportschool en een ondergrondse fietsenberging. 85 royale kamers met een eigen keuken, 280 kleinere kamers hebben een gedeelde keuken. 
Geplande start van de bouw is april 2015, oplevering juli 2016.

Meer informatie over The Student Hotels is hier te vinden.
En in het Dagblad van het Noorden van 18 december j.l. stond dit artikel.

+ LEES VERDER

 
NB: de gebruikte plattegrond is ter oriëntatie

Kinderactiviteiten op het Stadsstrand

Op het Stadsstrand, Kinderactiviteiten voor 4-12 jarigen. 
Zaterdagen 5 juli, 11 juli, 18 juli en 26 juli. Van 14:00 tot 17:00 uur.
Toegang gratis.
Leeftijd: 4-12 jaar.
(bij slecht weer gaat het niet door...)

Aan de Bloemsingel, achter café Oberland. Zie afbeelding.

+ LEES VERDER

 

SHOCK Massive Winter Edition

Zaterdag 15 februari, van 14:00 tot 00:00 uur:
Hardstyle Dance Event in een 2000m2 grote verwarmde tent op het Ebbingekwartierterrein.

De tent zal een passende metamorfose ondergaan waarmee het winterseizoen eer aan wordt gegeven. Daarnaast zijn alle faciliteiten aanwezig om deze dag goed door te kunnen brengen, want we laten jullie natuurlijk niet in de kou staan. Overigens is de verwachting dat de heaters snel uit kunnen, want met deze line-up is het moeilijk stilstaan!

Er valt veel over de acts te vertellen, zoals Adaro die zijn eigen area heeft gehost op Trillogy, de dikke releases van Chain Reaction, E-Force en Phuture Noize en dat Deetox als een speer gaat. Maar in het kort komt het neer op de onderstaande line-up:
Adaro
Deepack
Chain Reaction
E-Force
Deetox
Phuture Noize
Diabolic
Malúa
Twin Towers
Spirit
D-Noize vs Wolf (special closing act)
MC: Triggah

+ LEES VERDER

 
Meer info is hier te vinden: http://partyflock.nl/party/258961:Shock

Mega Apres Ski Party

Vrijdag 14 februari worden om 17:00 de deuren geopend van het grootste en het gekste apres ski feest van het Noorden, de Mega Apres Ski Party.
In een verwarmde feesttent (2000m2) wordt geheel in stijl buitenlandse gezelligheid naar ons koude kikkerlandje gehaald. Fritzen, Heidi’s, skipakken, bratwurst, gluhwein, snaps, happy hours, houten en besneeuwde bars, biertafels, je waant je haast in Tirol! En je kan er al bij zijn voor slechts €7,50!

Er is 1 missie voor deze dag, en dat is dat we het Ebbingekwartier te Groningen op zijn kop gaan zetten! Dit gaan we doen met te gekke artiesten en entertainment in een Tiroler mega tent. Naast onze creativiteit hebben wij jullie deze dag ook nodig. De enige voorwaarde hierbij is, er is geen ruimte voor schaamte, want het kan deze dag niet gek genoeg! Dus trek bijvoorbeeld je apres ski outfit uit de kast, zet je skibril op en maak het af met een Tiroler hoed. Door je in een speciaal outfit te hijsen maak je automatisch kans op geweldige maffe prijzen, met als hoofdprijs een uur lang met acht vrienden je eigen biertafel inclusief persoonlijke bediening van een Heidi of Fritz.


+ LEES VERDER


Op een apres ski party is er maar 1 doel, en dat is feest vieren! Geen muziekgenre wordt geschuwd, want feestvieren kan op alle soorten muziek! Dus van classic rock tot happy hardcore en van house tot schlager muziek, alles kan voorbij komen. Hiervoor zijn zorgvuldig acts uitgekozen waarmee het dak er gegarandeerd af gaat. Foute Frits, Bobby Frieda, DJ Klauski, Spinning-Freaks, Da Phonz, Bjorn Hill vs Owen South en andere spectaculaire acts zullen deze dag aanwezig zijn.

Naar de website:    klik hierHonours Design Challenge Awardshow

Zaterdag 25 januari vindt na hard werken en veel positieve inzet de
Honours Design Challenge Awardshow plaats.

Excellente studenten van de Hanzehogeschool dagen elkaar uit in de strijd die draait om
creativiteit, innovatie en technologie. De drie groepen hebben gewerkt  aan een interactieve toepassing van sensortechnologie die in verbinding zal staan met De Pijp, welke zich op het Ebbingekwartier bevindt. Tijdens de awardshow zullen de getalenteerde studenten een uitgewerkte versie van hun concepten demonstreren op de miniatuurversie van De Pijp. De winnende groep zal de mogelijkheid krijgen hun concept daadwerkelijk in uitvoering te brengen op de echte versie van De Pijp.

En waarom wil je hier bij zijn? Omdat jíj kunt bepalen wie zich de winnaar van de Challenge mag noemen! Kom dus naar de Awardshow en stem op je favoriete concept en beslis mee hoe jouw stad er uit komt te zien.

25 januari 2014 16:00 tot 18:30 uur
Locatie: Het Paleis, Erlenmeyerzaal, Boterdiep 111 Groningen
+ LEES VERDER

 

Bootcamp try-out

Heb jij al nagedacht over je gezonde en sportieve doelstelling voor 2014? Wil je een fitte start maken? Kom dan naar de Bootcamp Try-Out! Tijdens de Try-Out maak je geheel vrijblijvend kennis met de verschillende trainingen van The Bootcamp Club. Je kunt je gratis inschrijven voor de training door je aan te melden via de website www.thebootcampclub.nl.

Het programma van de Try-Out is als volgt:

Donderdag 9 januari
• 8 weeks 2 fabulous intrdouctie (ladies only) 19:00
• Regular Bootcamp, 19:30

Zondag 12 januari
• 8 weeks 2 fabulous introductie (ladies only) 10:30
• Regular Bootcamp, 10:30
• Power Bootcamp (training met materialen), 10:30

Meetingpoint: Kolendrift 9, Ebbingekwartier
Op beide dagen zijn er gezonde drankjes en hapjes en als beloning voor je inzet krijg je een goodiebag geheel in stijl van The Bootcamp Club! Heb je geen tijd om te trainen? Kom dan tijdens de openingstijden informeren naar de mogelijkheden.

+ LEES VERDER

Eurosonic Noorderslag

Ook dit jaar mogen wij Eurosonic Noorderslag weer verwelkomen op het Open Lab Ebbinge.
Dit Europese muziekfestival zal plaatsvinden van 15 tot 18 januari en belooft ook dit jaar weer groots te worden.

Eurosonic Noorderslag is het belangrijkste platform voor Europese muziek en is voor veel acts een belangrijke stap geweest bij hun internationale doorbraak. De muziekconferentie is jaarlijks uitverkocht en trekt ruim 3.200 bezoekers, waaronder 400 afgevaardigden van internationale festivals. Eurosonic Noorderslag presenteert showcase optredens door meer dan 300 artiesten en een conferentieprogramma met 150 panels, keynote sprekers, interviews, workshops, pitches, feestjes en vergaderingen over de laatste ontwikkelingen op het gebied van muziek, media en interactive.

Daarnaast worden er traditiegetrouw tijdens Eurosonic Noorderslag verschillende nationale en internationale awards uitgereikt. Doel is de bestempeling van succes binnen de muziekindustrie.


+ LEES VERDER

Tricking Freerunning

Op vrijdag 4 en 18 oktober om 16.00 uur nodigt Urban House Groningen freerunners (en wannabees) uit om op het Ebbingekwartierterrein tijdens het Try Out Café de gratis open les Tricking/Freerunning te volgen of te komen bekijken.

Je kent ze misschien wel, die filmpjes van jongens en meiden die over daken springen, door parken rennen en salto’s van bankjes af maken. De meest waanzinnige flips en tricks! Altijd al eens willen weten wat het precies is? Je noemt het Tricking of Freerunning; combinaties van kicks, flips en twists om zo soepel en snel mogelijk over hindernissen heen te komen met vaak heftig uitziende sprongen.

De open les is onder begeleiding van ervaren Tricking en Freerunning docent Ivar van Peer.
En voor wie wil en de smaak te pakken heeft kan elke vrijdag van 16.00 tot 17.00 uur vrij trainen onder begeleiding van Ivar van Peer in de gymzaal aan de Goudlaan 16 (voor €2,- per keer). Voor zowel de open les en het vrij trainen kun je je aanmelden via inschrijven@urbanacademygroningen.com of gewoon langs komen en meedoen.

+ LEES VERDER

 De Urban Academy is elke vrijdagmiddag te vinden met het Try Out! Café, een mobiel doecafé met informatie, demo’s en open lessen op het Ebbingekwartierterrein. 
Het Try Out café is bedoeld voor iedereen die zich wil aanmelden voor activiteiten, meer wil weten en/of wil kennismaken met het aanbod van de Urban Academy.
Elke week is er ook een andere open les. Programma van het Try Out! café en de Urban Academy zijn te vinden op www.urbanacademygroningen.com.

Urban Academy Groningen is een project van stichting Urban House Groningen.
Je kunt ons ook volgen op www.facebook.com/urbanhousegroningen.

Frisbeemiddag

Zondag 22 september wordt er frisbee gespeeld in het Ebbingekwartier. Kinderen van 8 tot 15 jaar kunnen van 15:00 tot 16:30 langskomen om kennis te maken met deze fanatieke teamsport. Na afloop zullen leden van de Frisbee vereniging een demonstratie geven op het strand. De Frisbeemiddag is helemaal gratis.
Je kan je opgeven door een mailtje te sturen naar robertramaker@gmail.com of gewoon langs te komen.

+ LEES VERDER

 Kijk op www.frisbeegroningen.nl voor meer informatie over frisbee in Groningen, coole filmpjes en alles wat je wilt weten over de trainingen.

Iedereen kent frisbee van overgooien op het strand, maar op deze middag gaan we de teamsport Ultimate Frisbee spelen! Dat is een fanatieke teamsport die door jongens en meisjes gespeeld wordt. Je moet bij frisbee veel rennen, springen, vangen, duiken en gooien. Het is de enige teamsport ter wereld die zonder scheidsrechter gespeeld wordt en sportief spelen is daarom bij frisbee heel belangrijk.

Hieronder een filmpje dat een duidelijk beeld geeft van de sport:

Try Out! Café

Try Out! Café is een mobiel doecafé met informatie, demo’s en open lessen van de Urban Academy Groningen. Vanaf vrijdag 13 september t/m vrijdag 25 oktober is het Try Out! Café elke vrijdagmiddag te vinden op het Ebbingekwartierterrein.

Het aanbod van de Urban Academy bestaat uit workshops, cursussen, werklabs, masterclasses, battles, meetings, trainingen, producties en projecten in de Urban Art disciplines muziek, dans, art en sport op introductie, basis en plusniveau (en voor diverse leeftijdsgroepen tussen 13 en 35 jaar).

Presentaties en optredens van deelnemers van de Urban Academy zijn te zien tijdens de diverse New Attraction Events en programma’s van partners van Urban House Groningen.


+ LEES VERDER

Het Try Out café is bedoeld voor iedereen die zich wil aanmelden voor activiteiten, meer wil weten en/of wil kennismaken met het aanbod van de Urban Academy. Elke week is er ook een open les. Programma van het Try Out café en de Urban Academy zijn te vinden op www.urbanacademygroningen.com.
De open lessen zijn voor iedereen vanaf 13 jaar. Je kunt je aanmelden via inschrijven@urbanacademygroningen.com of gewoon langs komen en meedoen.

Urban Academy Groningen is een project van stichting Urban House Groningen.

Open Ebbinge Festival

Een jaar na de officiële opening van het Ebbingkwartier merken we dat steeds meer mensen - stadjers, studenten, jong en oud – deze mooie creatieve plek in het centrum van Groningen weten te vinden. Daar zijn we trots op en dat willen we vieren. Met jullie
Vrijdag 6 en zaterdag 7 september organiseren de ondernemers van het Ebbingekwartier het eerste Open Ebbinge Festival.

Een event waarmee we het terrein aan nóg meer mensen willen laten zien en dat vooral in het teken staat van de zomer, ontspanning en lekker ongedwongen vertoeven met je blote voeten in het zand en gras. Maar natuurlijk is er ook vanalles te doen en te zien!

Naar de OpenEbbingeFestival website: Klik hier

Activiteiten:

  • Beachvolleybaltoernooi; iedereen kan mee doen, het gaat om de gezelligheid!
  • Open paviljoens; alle paviljoens zijn open voor bezichtiging.
  • Workshops; er zullen leuke workshops zijn voor jong en oud.
  • Muziek; het Ebbingekwartier ademt muziek, ook op dit festival zal dat niet ontbreken.
  • Eten & Drinken; tijdens alle activiteiten zijn er diverse culinaire versnaperingen verkrijgbaar.

+ LEES VERDER

Beachvolleybal
Op vrijdagavond wordt er een beachvolleybaltoernooi georganiseerd voor buurtbewoners en ondernemers rondom het Ebbingekwartier. Er wordt gespeeld op recreatief niveau waardoor er veel ruimte is voor gezelligheid. Een team bestaat uit 4 personen waarvan minimaal één vrouw. Lijkt het je leuk om mee te doen? Geef je dan op via onderstaande link naar het inschrijfformulier.

AANMELDEN -klik hier-

BBQ
Liever gezellig toekijken? Er is een tevens een gezellige BBQ georganiseerd. Als het je leuk lijkt om mee te doen kun je dat ook aangeven via bovenstaande knop.

Leuke initiatieven van harte welkom!
Wil je niet alleen bezoeker zijn, maar heb je zelf ook leuke ideeën om het festival kleur te geven? Laat het ons dan weten!

Met vriendelijke groet,

Paviljoenhouders Open Lab Ebbinge

Contactgegevens
Kolendrift 7
9712 MT Groningen
T : (050) 280 27 48
E : info@openebbingefestival.nl
www.openebbingefestival.nlZienemaan & Sterren

Zienemaan & Sterren is het grootschalige openluchtbioscoop evenement in Groningen. Deze zomer zijn al een aantal films op de Grote Markt vertoond, maar nu weer als vanouds groots op de speelweide. Op vrijdag 30 augustus, zaterdag 31 augustus en zondag 1 september kun je op het sfeervol aangeklede Ebbingekwartierterrein iedere avond een verrassende film zien.
Vanaf 19:00 uur is het terrein open (met muziek, horeca en nog veel meer) en de film start rond 21:00 uur.
De toegang is gratis. Zorg dus dat je ruim van tevoren aanwezig bent als je zeker wilt zijn van een goede zitplaats (of neem een eigen stoel of kleedje mee).

+ LEES VERDER

Oale kniepstuver!
Zienemaan & Sterren is gratis toegankelijk, maar kan niet bestaan zonder financiële inkomsten. Draag je Zienemaan een warm hart toe? Help dan mee door drankjes te kopen aan de bar, een stoel of zitzak te lenen of door te doneren, want:
ale lutje beetjes helpm!


Vrijdag 30 augustus: JACKPOT (Magnus Martens, Noorwegen 2011)
Noors gesproken, Engels ondertiteld, 90 minuten

Zaterdag 31 augustus: The Last Elvis (Armando Bo, Argentinië 2012)
Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld, 91 minuten

Zondag 1 september: Leave Me Like You Found Me (Adele Romanski, VS 2012)
Engels gesproken, geen ondertiteling, 80 minuten
Nederlandse première

Voor meer info, foto's en trailers zie www.zienemaan.nl

Block Jam

You're invited:  zondag14 juli op het Ebbingekwartierterrein,
BLOCK JAM, van 13:00 tot 20:00 uur, gratis entree.

+ LEES VERDER

Op de Block Jam zijn muziek, dans, sport en art presentaties, jams en optredens. Daarnaast zal er van alles te koop en te doen zijn ... en is er natuurlijk wat te drinken en te eten. 
Meer info, klik hier.

Merkstudio

De Merkstudio is momenteel druk bezig om een creatieve werkplek voor jonge ondernemers te creëren op het Ebbingekwartier. Het pand zal binnenkort tevens een eigen naam krijgen. Een naam die benadrukt dat er creatieve oplossingen worden bedacht die garant staan voor kwaliteit, betrokkenheid en passie. Klanten kunnen zo onder één dak optimaal bediend worden.

+ LEES VERDER

De Merkstudio verzorgt huisstijlen voor bedrijven en voert dat door op o.a. drukwerk, belettering en webdesign. Daarnaast denken ze graag mee in marketingstrategieën voor diverse klanten. Eind vorig jaar kreeg het idee vorm doordat ze de website van Het Gasfornuis, één van de eerste initiatieven op het Ebbingekwartier, mochten maken. Daardoor kwamen ze voor het eerst in contact met het gebied en dat voelde direct als een warme deken. Er heerst een positieve en inspirerende sfeer op het terrein en dat is precies wat ze zochten om creatieve ideeën de vrije loop te kunnen laten.

Het pand bestaat uit twee verdiepingen en is opgedeeld in 4 ruime werkvertrekken en een gezamenlijke vergaderruimte. Naast het eigen kantoor zijn er momenteel nog twee vaste kantoorruimtes en een aantal flexibele werkplekken beschikbaar. Men kan daarbij vrij gebruik maken van de keuken, toiletten, entree, tuin en het dakterras.

Voor meer informatie kunt u terecht op : www.merkstudio.nl

infoversum

Volgende week start de bouw van het Infoversum.
Donderdag 28 maart om 16.30 uur zal daarom het bouwbord worden onthuld. Deze handeling zal worden verricht door Wethouder Dig Istha.

In Groningen wordt de traditie van het bouwen van opvallende bouwprojecten voortgezet. 
Na circa vier jaar van voorbereiding is het zover: De eerste officiële handeling betreffende de bouw van het INFOVERSUM zal gaan plaatsvinden.
De komende 14 maanden zal het gebouw daadwerkelijk verrijzen. Van de eerste paal, volgende week, tot de voltooiing in mei 2014.

+ LEES VERDER

 

Feestelijke kick-off 538 voor Warchild

Op 21 maart om 20:00 uur start 538 voor Warchild met een feestelijke kick-off op het Ebbingekwartierterrein.

Met een optreden van DI-RECT, een DJ set van Marco V en de onthulling van de studiotruck wordt het startschot gegeven voor een achtdaagse geldinzamelingsactie voor verlaten oorlogskinderen. 538 zal vanuit 8 verschillende steden live uitzendingen maken die geheel in het teken staan van dit ene doel.

Met de eerste twee dagen Groningen:
21 maart van 20:00 tot 23:00 uur: Kick-off Ebbingekwartierterrein
21 maart van 23:00 tot 06:00 uur: Live uitzending vanuit het Parcival College
22 maart van 06:00 tot 23:00 uur: Live uitzending vanaf de Grote Markt

+ LEES VERDER


Voor overige informatie, steden en programmering kijkt u op de website van 538voorwarchild.

eurosonic noorderslag

Voor het derde achtereenvolgende jaar verwelkomt het Open Lab Ebbinge muziekfestival Eurosonic. Het evenemententerrein op het Open Lab Ebbinge wordt ingericht als sfeervolle festivallocatie met een tweetal gigantische muziektenten. Op de speelweide wordt een negen meter hoge Amerikaanse schuur gebouwd, die dienst zal doen als Artist Village.

- De Laatste Pijp, de laatste grote fabriekspijp in de binnenstad aan het Boterdiep, zal tijdens Eurosonic als VU-meter functioneren. De tientallen led-lampjes gaan van 22:00 tot 24:00 uur op donderdag en vrijdagavond op de muziek van de optredende bands reageren -

+ LEES VERDER

Vanaf 3 januari is de organisatie van Eurosonic al druk bezig met de opbouw van het festival. Vanaf aanstaande woensdag t/m vrijdag kunnen de tickets weer worden in geruild voor polsbandjes tussen 15:00 en 24:00. En dan kan het festival van start! 9 t/m 12 januari biedt het festival een uitgebreid programma.

Zie de site van Eurosonic-Noorderslag voor het programma.

foto: Patrick Visser (2012)

Documentaire compleet

Het 5e en laatste deel van de documentaire over OLE door Recall is nu gereed. Te zien op Vimeo en op Ebbingekwartier in beeld - (klik hier). 

+ LEES VERDER

 

OPEN Ebbinge 2012

Op vrijdag 21 en zaterdag 22 september vindt de officiële opening van Open Lab Ebbinge plaats. Het Ebbingekwartier terrein (voormalig ciboga) is klaar voor gebruik. Maar waarvoor eigenlijk? Wat kan ik hier doen? Wie kan er terecht? En wat gebeurd hier nou? Dat laten we zien tijdens OPEN EBBINGE 2012.

Kunstenaars, (creatieve) ondernemers, buurtbewoners, Groningers en anderen gaan de samenwerking aan. Zij tonen hoe tijdelijke stedenbouw en tussentijdse projecten invulling kunnen geven aan een, anders braakliggend, terrein dat nu vele mogelijkheden biedt.

+ LEES VERDER

Donderdag 20 september wordt OPEN EBBINGE 2012 officieel geopend. Aansluitend op de Creative City Challenge Groningen* gaat de manifestatie van start met de opening van twee exposities. OLE toont de historie en het oorspronkelijke bestemmingsplan van het CiBoGa terrein, de archeologische bevindingen uit de afgelopen jaren, de ontstaansgeschiedenis van Stichting OLE en de (verwachte) invulling van het terrein en haar tijdelijke creatieve projecten. Temp. architecten toont projecten waarbij leegstaande gebouwen en braakliggende kavels opnieuw ruimte creëren voor een stad. Zó dat vraag en aanbod opnieuw op elkaar aansluiten.

Op vrijdag 21 en zaterdag 22 september ontdekt je het terrein door middel van experimenten en workshops, presentaties en rondleidingen, tentoonstellingen en voorbeeldevenementen. Daarnaast zullen deze showcases aangevuld worden met kinderactiviteiten, live muziek, beam-projecten en interactieve lichtshows. Kortom: we presenteren het terrein, ondernemers en de functies van beide.

Op de vrijdag wordt het programma aangevuld met een openbaar debat waarin we discussiëren over de functie van de creatieve stad en de werking van dit concept binnen tijdelijke ruimten en braakliggend terrein. We gaan in op vraagstukken als: Wat levert de creatieve industrie daadwerkelijk op? Hangt de helft niet aan het subsidie-infuus? En waarom tijdelijk als we juist hard toe zijn aan zaken die blijven? Daarnaast hebben we het over tijdelijk ruimtegebruik ten overstaan van regelgeving, stedenbouw, architectuur, economie en projectontwikkeling.

*Het project ‘Creative City Challenge’ is een congres, van gemeente Groningen, waarbij een internationale delegatie in gesprek gaat over uitdagingen en hindernissen die komen kijken bij de creatieve invulling van tijdelijke en tussentijdse stedenbouw. www.g3c.nl

Website: www.openlabebbinge.nl/open-ebbinge-2012
Facebook: evenemententerrein ebbingekwartier
Twitter: openlabebbinge

In de pers

Het Ebbingekwartier krijgt met het Evenemententerrein en De Laatste Pijp deze week volop aandacht in de pers:

De laatste historische fabriekspijp is gered: <klik hier (pdf)>

Wereldrecordpoging frisbee gooien geslaagd:
<klik hier (pdf)>

Open Air Festival Keiweek:
<klik hier (pdf)>

Massafeesten, Koninginnedag 2013:
<klik hier (pdf)>

+ LEES VERDER

 

Frisbee Training

Maandag 9 juli zal van 17.30 tot 18.30 uur op het Evenemententerrein Ebbingekwartier een frisbee clinic gegeven worden op het strand. De clinic is helemaal gratis en iedereen tussen de 8 en 14 jaar is van harte welkom. Iedereen kent frisbee van overgooien op het strand, maar wij spelen de teamsport! Bij de teamsport frisbee zijn gooien, duiken, rennen en springen erg belangrijk. Normaal gesproken spelen we op een grasveld, maar op het strand is het nog veel leuker!

Je kan je opgeven door een mailtje te sturen naar robertramaker@gmail.com of gewoon langs te komen.

+ LEES VERDER

Ultimate frisbee is een fanatieke teamsport die door jongens en meisjes gespeeld wordt. Je moet bij frisbee veel rennen, springen, vangen, duiken en gooien. Het is de enige teamsport ter wereld die zonder scheidsrechter gespeeld wordt en sportief spelen is daarom bij frisbee heel belangrijk.

De clinic is helemaal gratis begint om 17.30 uur en duurt tot 18.30. Een leuke verrassing: Als je na de clinic 3 keer komt meetrainen krijg je van de frisbeevereniging een echte wedstrijdfrisbee t.w.v. 15 euro helemaal gratis. De jeugdtrainingen zijn elke maandag van 17.30 tot 18.30.
Kijk op www.frisbeegroningen.nl voor meer informatie over frisbee in Groningen, coole filmpjes en alles wat je wilt weten over de trainingen.

OLE gaat sociaal!

Sinds kort is het Open Lab Ebbinge te vinden via de social media.
Interessante weetjes, nieuwsberichten en aankondigingen zijn te lezen op http://www.facebook.com/OpenLabEbbinge en https://twitter.com/OpenLabEbbinge.
Like OLE en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

Daarnaast wordt er gewerkt aan een geheel nieuwe website: www.openlabebbinge.nl. De integratie met social media is hierin een belangrijk onderdeel. De website gaat rond 1 augustus online.

+ LEES VERDER

 

11 mei: EU Kijkdagen op het Open Lab Ebbinge

Weten waar Europees geld aan wordt besteed? Kom dan naar het Open Lab Ebbinge tijdens de Europese Kijkdagen op 11 mei 2012. We laten zien wat we gerealiseerd hebben met behulp van een Europese subsidie (EFRO). Dit doen we door rondleidingen te organiseren, waarbij meerdere pop-up paviljoens open huis hebben.

+ LEES VERDER

Locatie: Het Informatiepaviljoen van het Open Lab Ebbinge. Kolendrift 7, Groningen. 

Openingstijden: 10:00 uur t/m 16:00 uur.

Activiteiten: rondleiding op de locatie, informatieverstrekking in het Informatiepaviljoen.
Rondleidingen: (ovb*) elk uur, vanaf 10:30, laatste rondleiding is om 15:30. *Afhankelijk van de toeloop.

Meer info: http://www.europaomdehoek.nl/projecten/kijkdagen/locatie/open_lab_ebbinge/meer_informatie

De Europese Kijkdagen zijn een onderdeel van het project Europa om de hoek. Kijk voor meer informatie op: http://www.europaomdehoek.nl/

Tijdens de Europese Kijkdagen wordt er ook aandacht besteed aan de Creative City Challenge (CCC)
Het CCC-project richt zich op het vergroten van het innovatievermogen van stedelijke regio’s. Dat gebeurt door transnationale ervaringsuitwisseling over broedplaatsen, kennisclusters en creatieve gebiedsontwikkeling. Bij creatieve zones gaat het in Groningen om het Ebbingekwartier met onder meer de 2011 gestarte bouw van het Open Lab Ebbinge. Dat inspirerende tijdelijk ruimtegebruik project heeft onlangs geleid tot de finaleplaats voor de Regiostar Awards 2012.
In sommige andere partnersteden ligt het accent in het project sterker op ondernemerschap in de creatieve industrie of juist op netwerkontwikkeling dan op clusters/hubs zoals in Groningen.
Het CCC-project zal op 20 september 2012 worden afgesloten met een manifestatie op het Open Lab Ebbinge.
11 mei is de European Creativity and Innovation Day. Deze dag valt samen met de Europese Kijkdagen.

Meer informatie over de Creative City Challenge: www.creative-city-challenge.net/en.html

Eerste legale graffitiplek in Groningen op terrein OLE

Een mijlpaal voor de stad Groningen, de eerste legale graffitiplek van Groningen is afgelopen weekend in gebruik genomen: het Openlab_Graffiti! De locatie is de speelweide op het Open Lab Ebbinge. Het is een plek waar kunstenaars zich vrij kunnen uiten, onder de regie van het kunstenaarscollectief WERC. Saaie bruine huisjes, die als nooduitgang voor de parkeergarage Boterdiep dienen, worden spoedig omgetoverd tot fleurige kunstwerken.

+ LEES VERDER

De stichting Open Lab Ebbinge was een tijd op zoek naar een creatieve en sfeervolle invulling van de huisjes bovenop de speelweide van het voormalige CiBoGa-terrein staan. Uit gesprekken met de kunstenaars van het collectief WERC, die op het Open Lab hun studio hebben in het kunstenaarspaviljoen MOBi, ontstond het idee om de huisjes vrij te geven voor kunstenaars.
Culturele steden zoals Melbourne, Toronto en San Francisco hebben al jaren legale graffitiplekken. Saaie, kale, slecht onderhouden en vervalen muren worden wekelijks opgeknapt met geweldige resultaten. Het is fantastisch dat Groningen zich nu kan meten met dergelijke steden.
In Groningen lopen veel goeie kunstenaars en graffiti-artiesten rond, die tot op heden hun kunstwerken vaak plaatsten in de afgelegen hoekjes van Groningen. Vanaf vandaag kunnen de kunstenaars via WERC toestemming krijgen om vrij werk te maken in de openlucht. WERC kijkt vanuit atelier MOBI direct uit over het terrein. Zei verzorgen het toezicht en hebben de regie over de toewijzen van huisjes. Onder regie van WERC worden de kunstwerken  regelmatig ververst. De stichting Open Lab Ebbinge sponsort latex voor het afwerken van de achtergrond die de huisjes tot één geheel te maken. Via Openlabgraffiti@gmail.com kunnen kunstenaars en geïnteresseerden in contact komen met WERC.
Afgelopen week hebben ruim 75 leerlingen van de middelbare school het Zernike College tijdens de Culturele Week workshops gehad in het ontwikkelen van hun motoriek met een spuitbus. Ze hebben een spectaculaire start gemaakt met het bespuiten van de huisjes. WERC wil de hun toegezegde ruimte graag delen en is er voorstander van om vaker workshops of andere initiatieven te organiseren op het Openlab_Graffiti.

Foto’s van Openlab_Graffiti zijn te zien op http://openlab-graffiti.tumblr.com/

Vierde deel documentaire online

Het vierde deel van de documentaireserie over het Open Lab Ebbinge en het Ebbingekwartier is nu gereed. Dit deel gaat vooral over de positieve ontwikkelingen in de winkelstraat, de ondernemers en bewoners.
Ook de eerdere delen zijn terug te zien via EBBINGEKWARTIER IN BEELD.

+ LEES VERDER

Deel vier van de documentaire.

EXPERTS HERSTELLEN UW AFDANKERS

TUSSEN RIJK EN ROTZOOI: RECYCLEN MET GRAS & NP3

Die oude kapotte mixer, gaat -ie weg bij de voorjaarsschoonmaak? Of neemt u de gok en brengt u ‘m op zaterdag 21 april naar het ‘herstelcafé’ op het CiBoGa-terrein in Groningen? Goede kans dat uw afdankertje daar kan worden gerepareerd. En zo nee, dan laat u gewoon de onderdelen even taxeren of doneert u uw apparaten aan een goed doel.

+ LEES VERDER

Zaterdag 21 april kan iedereen met oude rotzooi terecht in MOBi aan de Kolendrift 13 in Groningen. Dat wil zeggen: met klein-huishoudelijke apparatuur, met elektronica zoals bijvoorbeeld mobiele telefoons, met oude laptops en met (oude) sieraden. Iedereen die materiaal inlevert krijgt een heuse jekko en een solarsleutelhanger (zolang de voorraad strekt), en daarnaast is er een e-reader - op zonne-energie! - te winnen door mee te doen aan een prijsvraag. U kunt meedoen tot 15:00 uur, winnaars worden om 16:00 uur bekend gemaakt.

Bij Tussen Rijk en Rotzooi zijn sieradenexperts, computerexperts en handigerds voor het repareren van klein huishoudelijk materieel aanwezig. Zij nemen uw producten onder de loep en daarna is de keuze aan u: weggooien, repareren, doneren aan een goed doel, verkopen of uw herontdekte juweeltjes weer koesteren.

Open Lab Ebbinge: mede mogelijk gemaakt door...

Het Open Lab Ebbinge is een bijzonder project. Niet alleen vanwege de omvang, maar ook vanwege de experimentele insteek. Mede daarom wordt het project gesubsidieerd door diverse (overheids)gelden.

+ LEES VERDER

Tijdelijke gebiedsinvulling, als gevolg van braakligging door bijvoorbeeld achterblijvende vastgoedverkoop, is een belangrijk thema voor de hedendaagse en toekomstige ruimtelijke planning. Het denken hierover staat nog in de kinderschoenen. Experimenten zoals het Open Lab Ebbinge zijn een voedingsbodem voor het herijken van planologisch denken. Het Open Lab Ebbinge wordt daarom mede mogelijk gemaakt dankzij diverse experimenteergelden:
• Het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) http://ec.europa.eu/index_nl.htm;
• Het fonds voor het stimuleren van ondernemerschap in de creatieve economie: Creative City Challenge http://www.creative-city-challenge.net/;
• Het fonds Mooi Nederland van het Ministerie van VROM (nu Ministerie van Infrastructuur en Milieu) https://kennispleinmooinederland.vrom.nl/;
• En een subsidie van de Gemeente Groningen www.gemeente.groningen.nl

Bouw paviljoen Het Gasfornuis verloopt voorspoedig

De afgelopen maanden is er voortvarend gebouwd aan een prachtig Ferrari-rood paviljoen op het Open Lab Ebbinge: Het Gasfornuis. Het Publiekscentrum voor energie & duurzaamheid wordt deze lente in gebruik genomen.

+ LEES VERDER

Dit opvallende paviljoen, wat daadwerkelijk de vorm heeft van een gasfornuis, is ontworpen door Harm Naaijer en ontwikkeld en gebouwd door Rio Projects. De voornaamste financier van het project is, niet geheel toevallig, fornuizenfabrikant Boretti. Boretti staat bekend om haar tijdloze styling, duurzaamheid, professionele uitstraling en robuuste uitvoering. Dit sluit naadloos aan bij de uitstraling van het paviljoen Het Gasfornuis én het Open Lab Ebbinge.
Het paviljoen huisvest op de begane grond een koffiecorner. Op de verdiepingen komen een expositieruimte en multifunctionele zalen. Op het dak komt een uitkijkplaats met (Ommelander)terras, waarvandaan je prachtig uitzicht hebt over het Open Lab en het Ebbingekwartier.
Het paviljoen zal in het voorjaar in gebruik genomen worden.

Meer informatie: http://hetgasfornuis.nl/

Evenementen 2012 op terrein OLE

Het Centraal Meldpunt Evenementen van de Gemeente Groningen heeft de evenementenkalender 2012 bekend gemaakt. Deze is hier te downloaden. 

Op deze evenementenkalender staan alle grote activiteiten vermeld waarvoor een evenementenvergunning is aangevraagd. Daarnaast staat er informatie op over andere activiteiten in de stad Groningen, waaronder ook op het terrein van het Open Lab Ebbinge.

Vooralsnog staan de volgende grote evenementen op (en/of rond) het evenemententerrein van OLE ingepland:

- 06‐03 t/m 07‐03 17.00 uur – 22.00 uur: Winterzon en Biercantus
- 17‐05: Nacht van Groningen
- 15‐06 20.00 uur – 00.00 uur: Pink Floyd Project
- 16‐06 15.00 uur – 00.00 uur: Bonkers, reizend dance evenement
- 13‐10 17.00 uur – 02.00 uur: Oktoberfest Grunn

Aan de vermelding op deze lijst kunnen geen rechten worden ontleend, op een evenementenvergunning, de doorgang van een evenement, of op welke wijze dan ook.

+ LEES VERDER

Open Lab Ebbinge genomineerd voor Europese Prijs

Het Open Lab Ebbinge is genomineerd voor de Europese Regio Star Award 2012. De ontwikkeling van het braakliggende terrein van de voormalige gasfabriek naar een bruisende woon- en werkzone waar creativiteit, energie en duurzaamheid centraal staan, dingt mee in de categorie Citystars. In deze categorie gaat hem om projecten die, afwijkend van reguliere ontwikkeltrajecten, een nieuwe invulling geven aan een binnenstedelijk gebied.

+ LEES VERDER

Wethouder Frank de Vries gaf maandag 16 januari voor de Europese jury in Brussel een presentatie van het Open Lab Ebbinge. Na een introductie over de historie van dit gebied en de verpaupering na de ontmanteling van de gasfabriek, liet hij zien hoe de nieuwe ontwikkelingen het gebied nieuw leven inblazen.

De bijzondere architectuur van gestapelde modules die onderdak bieden aan studenten, kunstenaars, kinderopvang, innovatieve bedrijfjes en winkels kreeg de aandacht. Ook de nieuwe toegankelijkheid van het gebied voor fietsers en wandelaars en daarnaast de evenementen in de openbare ruimte (ondermeer Eurosonic 2012) werden voor het voetlicht gebracht.

Samenwerking

De Vries benadrukte de inzet van de Stichting Open Lab Ebbinge en de ondernemersvereninging Ebbingekwartier, bedenker van èn drijvende kracht achter Open Lab Ebbinge. Ook prees de wethouder de nauwe samenwerking met private partners als AM Wonen en woningcorporatie Nijestee.
Door die samenwerking is in slechts een paar jaar tijd een negatieve spiraal omgebogen.
Een ontwikkeling die er mede toe geleid heeft dat de naburige Nieuwe Ebbingestraat in 2011 werd uitgeroepen tot populairste winkelstraat van Groningen.

Het Open Lab Ebbinge neemt het op tegen projecten uit Portugal, Zweden en Slowakije.
Op 14 juni zal bekend worden welke van deze vier projecten de City Star Award krijgt toebedeeld.
Natuurlijk gaat De Vries voor de volle winst, maar de nominatie ziet hij ook al als een mooie beloning: 'Alle aandacht die we nu vanuit heel Europa krijgen voor het Open Lab Ebbinge is een geweldige opsteker voor Stad. Dat zet ons, ook internationaal, goed op de kaart!'

Infopaviljoen Open Lab gesloten tijdens week 52 en 1

Het informatiepaviljoen op het Open Lab Ebbinge heeft wintersluiting van vrijdag 30 december tot maandag 9 januari 2012.

Alle medewerkers van het projectbureau Open Lab wensen u een prettige kerst en goed uiteinde toe.

+ LEES VERDER

Komende zaterdag open huis bij Mobi

Het kunst-en atelierpaviljoen MOBi wordt deze week opgeleverd. Voordat de kunstenaars en NP3 hun intrede nemen in de atelier, presentatie- en projectruimte MOBi op het Open Lab Ebbinge in Groningen, wil MOBi iedereen de kans geven het gebouw te zien: ZONDER CONTENT! MOBi nodigt je aanstaande zaterdag 26 november van 11.00 tot 17.00 uur van harte uit het paviljoen te bezichtigen.

+ LEES VERDER

Zie bijgevoegde flyer, <klik hier>.
Ruud, Zwaan en Gea staan aanstaande zaterdag klaar om je te ontvangen en rond te leiden.
Volg MOBi via: www.np3tmp.blogspot.com en www.wijzijn.mobi

Derde deel documentaire online

Het derde deel van een vijfdelige documentaireserie over het Open Lab Ebbinge staat online. Dit deel gaat over de bouw van de paviljoens op het terrein van het Open Lab Ebbinge.

+ LEES VERDER

De bouw van de paviljoens vordert gestaag. De afgelopen maanden zijn er diverse paviljoens uit de grond gestampt: MOBi met diverse atelierruimten, de studentenpaviljoens van Beldock en de kinderopvang van Jarino Bouw. In deze documentaire ziet u beelden van de bouw van MOBi en de studentenpaviljoens.

Na deze derde documentaire volgen nog twee documentaires: een deel over het creatieve kwartier Ebbingekwartier, dat grote overlap heeft met het Open Lab Ebbinge, en een afsluitende documentaire over het gebruik van het Open Lab, met een terugblik op de gehele ontwikkeling van het terrein.
Deze delen worden uiteindelijk samengevoegd tot één documentaire. Deze documentaire zal medio 2012 onder andere op deze website te zien zijn.

Het derde deel is ook terug te zien op de projectpagina van het Open Lab, evenals de eerste delen: <klik hier>

Meer informatie over de filmmakers:recall.nl
 

Spectaculair piramidevormig paviljoen verrijst op Open Lab Ebbinge

De afgelopen weken is er druk gebouwd aan een beeldbepalend bouwwerk op het Open Lab Ebbinge: een tijdelijk paviljoen voor kinderopvang, kantoorruimte en twee woonstudio’s. De modulaire bouw is in twee dagen geplaatst, de afbouw tot ingebruikname nam slechts een tweetal weken in beslag.

+ LEES VERDER


De eigenwijze piramidevorm past naadloos binnen de uitgangspunten van het experiment Open Lab in het Ebbingekwartier; dé creatieve stadswijk van Groningen. Het Open Lab Ebbinge is een innovatieve proeftuin voor tien tijdelijke bouwwerken, op slechts 500 meter loopafstand van de Grote Markt van Groningen. Tijdelijke stedenbouw is momenteel hot, wat onder meer blijkt uit de landelijke interesse in het Open Lab. Experts uit diverse beroepsgroepen komen regelmatig kijken hoe dit bijzondere bottom-up project vorm krijgt.

Het paviljoen is ontworpen door Studio Wide Label en gebouwd door modulair bouwexpert Jarino Groep. Volgens architect Raaphorst maakt het markante piramidevormige silhouet het gebouw een herkenbaar object op het OLE-terrein. De uitkijkplaats op de bovenste laag biedt daarnaast een prachtig uitzicht over de stad en het aangrenzende evenemententerrein.

De modulaire elementen zijn in 5 weken geprefabriceerd in de fabriek van Jarino Groep. De plaatsing van de elementen op de bouwlocatie heeft slechts 2 dagen geduurd. De bouw heeft een hoog afwerkingsniveau, vergelijkbaar met het afwerkniveau van traditionele bouwmethoden, en voldoet aan alle bouweisen. De huidige locatie op het Open Lab Ebbinge is voor 5 jaar in bruikleen gegeven, daarna wordt het paviljoen opnieuw opgebouwd op het Zernikecompex in het noorden van de stad. De combinatie van de modulaire bouwmethode, verplaatsbaarheid en de hoogwaardige afwerking geeft deze bouwtypologie een nieuwe naam: verplaatsbaar vastgoed.

Op de begane grond van het paviljoen komt een kindercentrum, op de verdiepingen kantoren en woonstudio’s. Het kindercentrum krijgt als thema kunst en cultuur. Er zal veel aandacht zijn voor kunstzinnige vorming en ontwikkeling voor de kinderen van 0-4 jaar. Het kindercentrum draagt de naam Picasso, wat heel goed past bij het creatieve profiel van het Ebbingekwartier.


De komende weken wordt het paviljoen omhuld door een 'geborduurd' en begroeid hekwerk, waardoor de afscherming van de speelplaatsen wordt geïntegreerd met de gevel. Daarna wordt er begonnen met het volgende spectaculaire paviljoen Het Fornuis: een restaurant met regionaal fastfood, volledig opgebouwd uit zeecontainers.


Factsheet

Ontwerp: Studio Wide Label, Michiel Raaphorst

Bouwer: Jarino Groep

Vastgoedinvestering: BEAK

Bouwtijd:
   -Prefabricering: 5 weken
   -Plaatsing (op locatie): 2 dagen
   -Afbouw tot ingebruikname: 2 weken

Invulling: SKSG Kinderopvang, kantoorruimte, woonstudio’s

Modulaire bouw:
   -Maatvoering modulaire elementen: 6*3 meter en 6*9 meter (tpv uitkijkpost)
   -Vervolglocatie: Zernikecomplex Groningen

Veel nieuwe gebruikers van het Open Lab Ebbinge

Ondanks de relatief rustige vakantieperiode is er de afgelopen maanden veel gebeurd. In deze update leest u meer over het succes van het fietspad, de bouw van het paviljoen met jongerenhuisvesting, het succes van de openluchtbioscoop en de bereikbaarheid van het Informatiepaviljoen.

+ LEES VERDER

Fietspad

Het nieuwe fietspad over de Kolendrift is nog geen vijf maanden open, maar lijkt nu al een belangrijke positie in te nemen in het fietsnetwerk van de stad Groningen. Op een gemiddelde werkdag passeren er tussen de 5000 en 10.0000 fietsers het Informatiepaviljoen. Al deze fietsers zullen het terrein de komende periode zien veranderen; naast de bouw van diverse paviljoens staan er nog veel meer activiteiten op het programma.

 
Planning

Op 23 september zal de eerste Burendag op het OLE-terrein gehouden worden. Mijnske Sival zal samen met buren van het Open Lab tuinieren aan (en in) de Mobiele Tuinen. Meer informatie volgt binnenkort op deze site.
Een week later (1 oktober) wordt op het festivalterrein de Ommelander Markt gehouden. De voorgaande twee edities waren een groot succes en de verwachtingen is dat de derde editie nóg geslaagder wordt.
In september, oktober en november wordt er druk gebouwd aan drie paviljoens: Het Fornuis, SKSG en Mobiele Tuinen. Bouwupdates volgen als vanzelfsprekend op deze site.
 

Jongerenhuisvesting

De afgelopen bouwvakantie is er hard gebouwd aan het vierde paviljoen: de jongerenhuisvesting aan de zuidwestkant van het OLE-terrein. De bouwer, Beldock, heeft in een korte bouwtijd een kwalitatief hoogstaand woonproduct neergezet. De bouwconstructie bestaat uit zeecontainers, die vervolgens op een duurzame en esthetische manier zijn ingepakt. 19 studenten zullen de komende periode op deze prachtige binnenstedelijke locatie huisvesten. 
 

Openluchtbioscoop

In het weekend van 2, 3 en 4 september is er op het Open Lab Ebbinge een openluchtbioscoop gehouden. Op de sfeervol aangeklede Speelweide werden verrassende films vertoond. De eerste editie van de openluchtbioscoop gaat de boeken in als buitengewoon geslaagd: het weer was perfect, de sfeer was fantastisch en het belangrijkste van alles: er zijn over het hele weekend bijna 2000 bezoekers geweest!


Informatiepaviljoen

Het zwarte Informatiepaviljoen wordt steeds verder ingericht. OpMaat Meubelmakers heeft in week 37 een prachtige balie geplaatst. Daarnaast is er op de achterwand een foto geplakt waarop de oorspronkelijke gasfabriek is te zien.

Benieuwd? In september is het Informatiepaviljoen geopend van maandag t/m woensdag van 9:30uur tot 16:00uur en vanaf oktober van maandag t/m vrijdag van 9:30uur tot 16:00uur.
 


Meer informatie

Over het paviljoen met de jongerenhuisvesting
www.studentonderdak.nl & http://www.beldock.nl/
Over de openluchtbioscoop 
http://www.zienemaan.nl
Over de Ommelandermarkt
http://www.smaakstad.nl/evenementen-hoofdstad-van-de-smaak/voedselplein-2
 

Open Lab Ebbinge op de Mooi Nederland Parade

Op 23 juni jl. heeft de Mooi Nederland Parade plaatsgevonden. Tijdens deze parade is het Innovatieprogramma Mooi Nederland van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu officieel afgesloten. Het Open Lab Ebbinge is als binnenstedelijk project betrokken bij Mooi Nederland onder het thema ‘identiteit van de plek’. De focus lag (en ligt) op het benutten van de ruimtelijke kwaliteiten, met daarbij als gevolg een positieve uitstraling van het gehele Ebbingekwartier en een versterking van de identiteit van dit stadsdeel.

+ LEES VERDER

Themadiscussie
Tijdens de afsluitende parade heeft projectleider van de gemeente Groningen Tjerd van Riemsdijk een themadiscussie gevoerd met Henk Kieviet (Nyenrode) over samenwerking. De ervaringen die tijdens het Open Lab zijn opgedaan, zorgde voor mooie praktijkvoorbeelden in de enigszins theoretische discussie. Een kort verslag is via de volgende link terug te lezen: https://kennispleinmooinederland.vrom.nl/activiteiten/mooi_nederland_parade/deelsessie_3_samenwerking

Presentatie
Ten slotte ging de zakelijk leider van de stichting Open Lab Ebbinge, Gerrit Schuurhuis, in op de voortgang van de bouw én het proces. Het projectterrein is grotendeels gereed en de eerste paviljoens zijn inmiddels geplaatst. Het publiek genoot zichtbaar van de concreet zichtbare resultaten. Ook werd één van de struikelblokken van het Open Lab Ebbinge benoemd, namelijk de financiering van de tijdelijke paviljoens op het terrein. Indien een terrein maar vijf jaar gebruikt mag worden, is het moeilijk om een dekkende financiering rond te krijgen. Creativiteit, innovativiteit, doorzettingsvermogen en lef zijn hierin de sleutelwoorden tot succes . De PowerPointpresentatie is via de volgende link terug te kijken: https://kennispleinmooinederland.vrom.nl/activiteiten/mooi_nederland_parade

Publicatie
Tijdens de bijeenkomst is de eindpublicatie “Mooi Nederland. 2,5 jaar innovatie en waardecreatie” uitgereikt. Het Open Lab Ebbinge heeft een interessante column geschreven die op pagina 60 en 61 is gepubliceerd. 

De publicatie kan via deze link (https://kennispleinmooinederland.vrom.nl/nieuws) gratis gedownload worden. 

Meer informatie
De Mooi Nederland Parade: https://kennispleinmooinederland.vrom.nl/activiteiten/mooi_nederland_parade

Mooi Nederland en de identiteit van de plek:  https://kennispleinmooinederland.vrom.nl/projecten/typen#type7.

De projectpagina van het Open Lab Ebbinge op de website van Mooi Nederland: https://kennispleinmooinederland.vrom.nl/project/39/open_lab_ebbinge

Bamboebalie op CiBoGa-terrein

De BamBoeBalie gaat door. Een mobiel paviljoen geheel van bamboe en 100% duurzaam wordt volgend jaar naar Groningen vervoerd, met als eerste bestemming het Open Lab Ebbinge. Een voorbeeld functie voor duurzame bouw en een wereldprimeur voor Groningen en Nederland. NoordBaak, ontmoetingsplaats en kennispartner van duurzame ontwikkeling in het Noorden, wordt trotse bewoner van dit futuristische bouwwerk.

+ LEES VERDER

Bamboe
Het gebruik van bamboe wordt steeds populairder door de vele milieuvriendelijke voordelen en toepassingsmogelijkheden dat het product biedt; het is het snelst groeiende gewas op aarde en heeft als bouwmateriaal een lange levensduur. Bovendien bevat bamboe geen giftige stoffen en is het CO2-negatief. De BamBoeBalie betekent dus CO2-reductie door bouwen.
Daniel Lipschits van Searchitect, werd al lang geboeid door het bouwen met bamboe en startte met tekenen. Geen boomhutjes, maar een innovatief en uniek ontwerp met waarlijk nationaal en internationaal cachet. 

NoordBaak
De BamBoeBalie past niet alleen in een moderne tijdgeest door haar duurzame karakter, maar heeft ook andere innovatieve facetten. Het ontwerp is zo ingericht dat deze volledig geïntegreerd is met NoordBaak: het gebouw is duurzaam, vernieuwend en alle ruimtes zijn verbonden met elkaar.

Meer informatie over de BamBoeBalie:
- http://www.bamboebalie.com/
- http://www.noordbaak.nl/archives/956

Meer informatie over het Open Lab Ebbinge: http://www.ebbingekwartier.nl/index.php?view=projecten&id=1
 

Update voortgang bouw Open Lab Ebbinge

Het terrein van het Open Lab is grotendeels gereed. Voor de bouwvakantie worden de laatste puntjes op de 'i' gezet, zodat de stad Groningen er een bijzonder stukje openbare ruimte bij heeft.

+ LEES VERDER

Evenemententerrein

De afgelopen weken is er gewerkt aan het evenemententerrein, dat grenst aan het Boterdiep. De graszoden zijn neergelegd en de halfverharding is gestort. Daarnaast is er een verhoogd terras naast de loods aangelegd dat direct grenst aan het evenemententerrein.
Dit evenemententerrein kan gebruikt worden voor grote en kleine activiteiten. Bent u geïnteresseerd in meer informatie of wilt u een evenement organiseren op het Open Lab? Kom dan langs in het Informatiepaviljoen, stuur een mail naar ole@ebbingekwartier.nl of bel met de Stichting Open Lab: 050  230 1471.
 

Paviljoens

Begin juni is MOBi gestart met de bouw van een paviljoen met ateliers. Het hoogste punt is inmiddels bereikt en de komende anderhalve maand wordt er gewerkt aan het wind- en waterdicht krijgen van het paviljoen.
Spoedig na de bouwvakantie start de bouw van de jongerenhuisvesting (paviljoen Beldoc), de kinderopvang van SKSG (paviljoen de Ebbingeherberg) en de aanleg van de Mobiele Tuinen.
Naast dat er op deze website frequent updates geplaatst worden, heeft MOBi ook een eigen website waarop ze over de voortgang van de bouw rapporteren. Kijk voor meer informatie op http://www.wijzijn.mobi/.

Meer informatie over het Open Lab Ebbinge: http://www.ebbingekwartier.nl/index.php?view=projecten&id=1

Projectbureau OLE vanaf nu op vaste stek!

Het projectbureau Open Lab Ebbinge huisvest vanaf 6 juni in het zwarte Informatiepaviljoen op het terrein van het Open Lab.

+ LEES VERDER

Bent u opzoek naar informatie over wonen, werken, ondernemen of de mogelijkheden tot het organiseren van evenementen op het terrein van het Open Lab? Kom dan langs of neem contact op via de onderstaande contactgegevens:

Bezoekadres (zie plattegrond)
Geopend op ma, di en wo van 9:30uur tot 16:00uur
Kolendrift 7
9712MT Groningen
050 280 2748

Postadres
Postbus 1702
9701BS Groningen

Matchmaking Open Lab Ebbinge

De bouw van het Open Lab Ebbinge is in volle gang, maar nog niet alle units zijn ingevuld. Om alle geïnteresseerden in huur, lease of koop van winkels, ateliers, studio’s, kantoorruimte en woon-werkunits te informeren, is er aankomende vrijdagmiddag 10 juni een matchmaking-bijeenkomst in Het Paleis.

+ LEES VERDER

Het Open Lab Ebbinge zal voor 5 jaar een microstad zijn op het voormalig CiBoGa-terrein in het Ebbingekwartier. Inmiddels zijn het stadsstrand, het evenementenplein, de speelweide en de laatste bouwkavels nagenoeg klaar. In de komende maanden zullen ook de gebouwen op het Open Lab gaan ontstaan. Voor de laatste twee bouwkavels aan het Boterdiep zijn nog een aantal ontwikkelaars actief die graag met belangstellende huurders/kopers in contact komen om elkaar te leren kennen en de gebruikerswensen af te stemmen.

Daarom wordt er op vrijdagmiddag 10 juni, van 16:00 uur tot 18:00 uur een matchmaking-bijeenkomst georganiseerd in Het Paleis, de Erlenmeyerzaal.

Indien u belangstelling heeft om op vrijdag 10 juni te komen, stuur dan een mailtje met als onderwerp ‘matchmaking OLE’ naar ole@ebbingekwartier.nl met daarin uw naam en telefoonnummer.

Meer informatie over het Open Lab Ebbinge:< klik hier >

Locatie van de bijeenkomst:  Het Paleis, Erlenmeyerzaal 

Live bouwwerkzaamheden volgen via de webcam: http://www.bouwcam.com/ciboga/

Voortgang bouw Open Lab Ebbinge

De afgelopen periode is er veel gebeurd op het terrein van het Open Lab Ebbinge. Het nieuwe fietspad (de Kolendrift) is geopend, er staan inmiddels twee paviljoens en er is gestart met de aanleg van het evenenententerrein dat aan het Boterdiep grenst. Op de geüpdate plankaart is goed te zien hoe het terrein van het Open Lab ingedeeld zal worden.

+ LEES VERDER

Daarnaast is het de komende maanden mogelijk om de voortgang van de bouw live te bekijken.
Via de webcam http://www.bouwcam.com/ciboga/ wordt elke vijf minuten een nieuw beeld geüpload. Het meest recente beeld is via www.bouwcam.com/ciboga/current.jpg te zien, maar het is ook mogelijk om via het archief beelden van de afgelopen maanden terug te kijken. Deze beelden zullen uiteindelijk als time-lapse gebruikt worden in de documentaire over de bouw van het Open Lab Ebbinge.

 Meer informatie over het Open Lab Ebbinge: < klik hier > 
 

Tweede deel documentaire online

De tweede documentaire over het Open Lab Ebbinge staat online! In deze documentaire is er vooral aandacht voor de opening van het fietspad dat dwars over het terrein loopt. Dit fietspad is op 20 april feestelijk geopend door de wethouders Ton Schroor (Cultuur) en Frank de Vries (Ruimtelijke Ordening). Zij spreken in de documentaire onder andere over de ontwikkeling van dit stukje stad.

+ LEES VERDER

De opnamen worden gebruikt voor een documentaire over de ontwikkelingen en plannen voor de schotsen 6 t/m 10 op het CiBoGa-terrein. Het eerste deel van de documentaire, wat vooral gaat over de aanleiding van het project en de recente grondwerkzaamheden, is terug te zien op de projectpagina van het Open Lab:  <klik hier>
Na dit deel volgen nog twee delen; het derde deel gaat voornamelijk over de voortgang van de bouw van de paviljoens, het vierde deel blikt terug op de gehele ontwikkeling van het terrein.
Deze vier delen worden uiteindelijk samengevoegd tot één documentaire. Deze documentaire zal medio 2011 onder andere op deze website te zien zijn.
Meer informatie over de filmmakers: http://www.recall.nl

Fietspad door het Open Lab volop in gebruik

Afgelopen woensdag 20 april is het fietspad tussen de nieuwe Vrydemalaan en de kruising Boterdiep – Wipstraat feestelijk geopend. Dit fietspad, dat over het terrein van het Open Lab Ebbinge loopt, is vrijdag opengesteld voor al het voet- en fietsverkeer en wordt inmiddels volop gebruikt.

+ LEES VERDER

In de toekomst zal dit fietspad een steeds prominentere ontsluitingsrol krijgen. Lijn 1 van het tramtracé zal zeer waarschijnlijk vanaf de Bloemsingel via het fietspad naar het Boterdiep lopen, daarnaast zal de fietsroute Vrydemalaan – Boterdiep steeds intensiever gebruikt worden op het moment dat de Antonius Deusinglaan naar de Vrydemalaan verlegd wordt.

Feestelijke opening

20 April, 11.00 uur: Feestelijke opening door de wethouders Frank de Vries en Ton Schroor.

+ LEES VERDER

Het zal u niet zijn ontgaan dat er volop gewerkt wordt aan de realisatie van het CiBoGa-gebied. De Rijksuniversiteit en het UMCG zijn hun werkzaamheden gestart voor het ERIBA-gebouw en de voorbereidingen voor de nieuwbouw van jeugd- en volwassenen psychiatrie. Nijestee heeft 350 woonstudio’s op het Bodenterrein gerealiseerd en de gemeente legt de laatste hand aan de nieuwe Vrydemalaan.

Op het Gasfabriekterrein verrijst het OpenLab Ebbinge. Voor de komende periode van 5 jaar programmeert OLEx het OpenLab Ebbinge voor de creatieve en innovatieve gebruikers van de tijdelijke paviljoens. Naast de realisatie van het tijdelijke OpenLab vinden structurele werkzaamheden in het Ebbingekwartier plaats. Het woningbouwcomplex de Bloemhof is opgeleverd en 20 woningen bij de ingang van de Parkeergarage Boterdiep zijn in aanbouw. Daarnaast wordt dit jaar nog gestart met de bouw van de 63 woningen aan de Bloemsingel, waaronder de aangepaste woningen voor de stichting Schots en Scheef. 

Wij vinden het tijd dat het totale gebied Ebbingekwartier niet meer ervaren wordt als een grote bouwput waar de gehele stadsbevolking omheen moet rijden, maar dat het gaat functioneren als een nieuw onderdeel van de stad waar weer over- en doorheen gefietst en gelopen kan worden. Een stadsdeel waar creatieve en innovatieve ontwikkelingen gaan plaatsvinden waardoor het nieuwe Ebbingekwartier een nieuw elan aan de stad schenkt.

Om dit moment als gedaanteverwisseling van het Ebbingekwartier te markeren vindt op 20 april een feestelijke handeling plaats verricht door de twee hiervoor verantwoordelijke wethouders Frank de Vries en Ton Schroor. Hierbij wordt tevens stilgestaan bij de archeologische opgravingen in dit gebied en bij het feit dat de gemeente voor de tijdelijkheid € 700.000,= euro EFRO-subsidie heeft ontvangen.

Informatiepalviljoen OLE geplaatst

Vandaag, 10 maart, is het informatiepaviljoen van het Open Lab Ebbinge geplaatst. In dit paviljoen zal spoedig allerhande informatie over het terrein van het Open Lab te krijgen zijn. Ook neemt de winkelstraatmanager van het Ebbingekwartier plaats in het paviljoen.

+ LEES VERDER

Projectinformatie
Het Open Lab Ebbinge wordt gekenmerkt een laboratorium te zijn voor innovatieve bouwontwikkelingen zoals tijdelijk bouwen, het gebruik van duurzame bouwprincipes en het toepassen van verplaatsbaar vastgoed. Een paviljoen dat perfect binnen de strategie van het verplaatsbaar vastgoed past, is het Informatiepaviljoen OLE.

Dit paviljoen is ontworpen en gebouwd door Jan Snel; een onderneming die zich heeft gespecialiseerd in flexibel bouwen. Het paviljoen is eerder voor andere doeleinden gebruikt en past zodoende naadloos binnen het principe van duurzaam hergebruik.
De modulaire en demontabele constructie maakt het mogelijk om het gebouw na afloop van het Open Lab ook op een andere locatie op te bouwen.

Projectgegevens
Programma
100m2 kantoor- en expositieruimte, verdeeld over twee vloerlagen van 50m2.

Ontwerp
Jan Snel

Opdrachtgever
Jan Snel

Uitvoering
Maart 2011 (bouw en oplevering)

Beheer
Stichting Open Lab Ebbinge

Programmering
Stichting Open Lab Ebbinge
Meer informatie
http://www.jansnel.com

Meer informatie over het Open Lab Ebbinge
Projectpagina Open Lab Ebbinge: http://www.ebbingekwartier.nl/index.php?view=projecten&id=1)

 

Verhuizing Projectbureau

Het Projectbureau verhuist! Vanaf 27 januari zijn we te vinden in Het Paleis - De Nok, Boterdiep 111 in Groningen.

+ LEES VERDER

Zie ook de Contactpagina.

paviljoen MOBi/Eerpel

Het Open Lab Ebbinge wordt gekenmerkt een laboratorium te zijn voor innovatieve bouwontwikkelingen zoals tijdelijk bouwen, het gebruik van duurzame bouwprincipes en het toepassen van verplaatsbaar vastgoed. Een bijzonder initiatief is het paviljoen MOBi/Eerpel.

+ LEES VERDER

Dit atelier- en expositiepaviljoen is een initiatief van twee architecten: Jan Christiaansen van Buro de Maten en Anton Visser van AV-Architectuur BNA die samen het samenwerkingsverband Eerpel vormen. Het project wordt deels gebouwd uit een restproduct van aardappelzetmeel, vandaar ook de benaming Eerpel; Gronings voor aardappel. In het gebouw komen atelier- en expositieruimten, waarvan mediacombinatie NP3 de grootste gebruiker is. De modulaire en demontabele constructie maakt het mogelijk om het gebouw na afloop van het Open Lab ook op een andere locatie op te bouwen.
 

Projectgegevens
Programma
1000m2 atelier- en expositieruimte, verdeeld over twee vloerlagen van 500m2. 
 
Ontwerp
AV Architectuur BNA, Buro de Maten

Opdrachtgever
Nijestee Vastgoed

Uitvoering
Begin 2011 (bouw en oplevering)

Beheer
Stichting MOBi

Programmering
MOBi, NP3

Media
- Artikel over dit project in het Dagblad van het Noorden (19-1-'10):  <klik hier>
- Nieuwsbericht over subsidietoekenning voor het duurzaam cultureel MOBI-paviljoen (2-12-'10): <klik hier>

Meer informatie
http://www.eerpel.nl/
http://www.avarchitectuur.nl/projecten/mobi_ole
http://www.np3.nu/
http://www.nijestee.nl/

Meer informatie over het Open Lab Ebbinge
Projectpagina Open Lab Ebbinge:  <klik hier>

Artist impressions
Door AV-Architecuur

Eurosonic-Noorderslag op evenemententerrein Open Lab

Voor het tweede achtereenvolgende jaar heeft Eurosonic-Noorderslag gebruik gemaakt van het evenemententerrein op het Open Lab Ebbinge. Donderdag 13 januari en vrijdag 14 januari hebben er in een grote festivaltent een aantal bekende artiesten gespeeld.

+ LEES VERDER

Het evenemententerrein van het Open Lab wordt momenteel klaargemaakt voor een breed scala aan evenementen en activiteiten. Eurosonic-Noorderslag en het Noorderzonfestival zijn al bekend met deze prachtige binnenstedelijke locatie, maar ook kleinschalige evenementen kunnen in de nabije toekomst op één van de verschillende terreinen georganiseerd worden.

Het projectbureau Open Lab Ebbinge informeert u graag over de mogelijkheden: 
ole@ebbingekwartier.nl of via 050-230 1471.

Open Lab terrein krijgt vorm

De aanleg van de infrastructuur voor de paviljoens vordert gestaag! De put voor de WKO (Warmte Koude Opslag) is geboord, de doorsteek van het Boterdiep naar de Bloemsingel is geasfalteerd en het terrein wordt gereed gemaakt voor het festival Eurosonic-Noorderslag.

+ LEES VERDER

Begin 2011 zal de bouw van de paviljoens starten. De Kas, het paviljoen van de Rijksuniversiteit Groningen, is inmiddels al gerealiseerd. De nieuwe studentenwoningen aan de Vrydemalaan worden begin februari 2011 opgeleverd.

Meer informatie over het Open Lab Ebbinge:  <klik hier>

Meer informatie over WKO -Warmte Koude Opslag: <klik hier>

Meer informatie over Eurosonic-Noorderslag: <klik hier>

Documentaire Open Lab Ebbinge

Op de projectpagina van OLE is nu het eerste deel van de documentaire te zien.

+ LEES VERDER

De oplettende omwonende heeft het waarschijnlijk al gezien: de afgelopen maanden zijn er opnames gemaakt van de grondwerkzaamheden op het terrein van het Open Lab Ebbinge. Deze opnames worden gebruikt voor een documentaire over de ontwikkelingen en plannen voor de schotsen 6 t/m 10 op het CiBoGa-terrein. Het eerste deel van de documentaire, wat vooral gaat over de aanleiding van het project en de recente grondwerkzaamheden, is klaar! Op de projectpagina  van het Open Lab is de documentaire te zien. <klik hier>

Aanleg Open Lab terrein in volle gang

De aanleg van het Open Lab Ebbinge is in volle gang; het stadsstrand, de speelweide en het evenemententerrein zijn inmiddels grotendeels aangelegd. Ook de bouwlocatie van de paviljoens is bijna gereed.

+ LEES VERDER

Sinds de zomer van 2010 is de gemeente Groningen bezig met het gereed maken van de infrastructuur van het Open Lab terrein. Dit zodat de bouw van de paviljoens begin 2011 kan starten. De Kas, het paviljoen van de Rijksuniversiteit Groningen, is inmiddels al gerealiseerd. En aan de nieuw aangelegde Vrijdemalaan worden op dit moment 300 studentenwoningen gebouwd door woningcorporatie Nijestee.

Meer informatie over het Open Lab Ebbinge: <klik hier>

"Your cube" wint Europese prijs

Open Lab Ebbinge heeft met het project 'Your Cube' in Kortrijk (B) de ‘Best Collaboration Award 2010 Creative Industries’ gewonnen. 'You Cube' is een verplaatsbaar paviljoen met twaalf luxe verblijfappartementen op het OLE-terrein. De bouw hiervan zal binnenkort beginnen.

+ LEES VERDER

Update Open Lab Terrein

In de zomer van 2010 is de gemeente Groningen bezig met het gereed maken van de infrastructuur van het Open Lab terrein. Dit zodat de bouw van de paviljoens kan starten in begin september 2010. Ook zal in begin september begonnen worden met de sloop van de huizen aan het Boterdiep nr. 39 t/m 43 en de gebouwen die hierachter staan. Deze gebouwen staan nu nog naast de ingang van de parkeergarage. Daarna zal dit terrein getransformeerd worden tot het evenementen terrein.

+ LEES VERDER

Op dit moment is het zand gestort voor het stadsstrand. Naar verwachting worden de speelweide en het evenemententerrein eind oktober van gras voorzien.

 

Aan de nieuw aan te leggen Vrijdemalaan zullen 300 studentenwoningen worden gerealiseerd door woningcorporatie Nijestee.

 

Grenzend aan het terrein van de studentenwoningen zal het nieuwe infoversum van Target/ RUG verrijzen. In deze dome zullen wetenschap, cultuur en kunst elkaar ontmoeten, zie ontwerp hieronder.

 

Om de bovenstaande tekst te verduidelijken hierbij ook een plattegrond van het Open Lab terrein.

 

Dit alles kan mogelijk worden gemaakt doordat de subsidie van Mooi Nederland (VROM) voor het project Open Lab Ebbinge is toegekend.

 

 

 

Het Open Lab deze zomer van start

In de loop van dit jaar zullen op het Ciboga-terrein paviljoens verrijzen waarin gewerkt, gewoond of ontspannen kan worden. Onder andere ateliers, winkels, cafés, kantoren maar ook een kinderopvang en een jeugdhotel zullen op het nu nog lege bouwterrein verschijnen.

+ LEES VERDER

Het Open Lab Ebbinge is een tijdelijke paviljoenstad die voor de duur van vijf jaar op het voormalig Ciboga-terrein gebouwd gaat worden. Naast ruimte voor wonen en werken biedt het Open Lab ook ruimte voor voorstellingen, optredens en andere activiteiten van verschillende organisaties. Na vijf jaar zal de grond definitief bebouwd worden en zullen de paviljoens van het Open Lab weer op een andere plek kunnen verrijzen. De maquette van het Open Lab is te bekijken op de projectruimte aan de Nieuwe Ebbingestraat 22 te Groningen. Lees meer.

Ateliers van aardappelzetmeel op het Open Lab

Voor het Open Lab dat binnenkort op het Ciboga-terrein zal verrijzen, worden nu de voorbereidingen getroffen voor een speciaal atelierpaviljoen dat gemaakt zal zijn van aardappelzetmeel.

+ LEES VERDER

Het atelierpaviljoen is een initiatief van twee architechten, te weten Jan Christiaansen van Buro de Maten en Anton Visservan AVArchitectuur BNA  die samen het samenwerkingsverband Eerpel vormen. Dynaplak is de producent van de biopolymeren op basis aardappelzetmeel. In het paviljoen zullen ateliers gevestigd worden, en dient daarnaast ook als een soort laboratorium voor het testen van aardappelzetmeel.
Klik hier voor het artikel in het Dagblad van het Noorden.

Klik hier voor meer informatie over het Open Lab.

 

Het Open Lab gaat beginnen

Op maandagmiddag 7 december jl. vond in het Paleis de Final Matching plaats van het Open Lab. Op deze middag waren verschillende instellingen aanwezig die hebben aangegeven een paviljoen op het voormalig Ciboga-terrein aan het Boterdiep te willen gaan bouwen.

+ LEES VERDER

Zeven vragen aan het Open Lab Ebbinge

Wat is dat ‘een Open Lab’?

Het Open Lab is een tijdelijke microstad van paviljoens die zal verrijzen in het Ebbingekwartier. De gemeente Groningen en woningcorporatie Nijestee stellen de grond ter beschikking aan organisaties die een voorstel hebben ingediend om voor de duur van vijf jaar een paviljoen te bouwen, gebruiken en onderhouden.

Voor wie is het Open Lab?
Het Open Lab is voor iedereen. Het is een vrij toegankelijk stukje nieuwe stad waar woon- en bedrijfsruimte voor verschillende mensen gebouwd wordt. Er komen paviljoens voor onder andere winkels, ateliers, bedrijven, een hotel, een kinderopvangbedrijf, dansstudio’s en mogelijk zelfs een 360 graden-filmzaal waarbij creatieve uitwisseling centraal staat. Daarnaast worden er het hele jaar door voorstellingen en optredens georganiseerd die voor iedereen toegankelijk zijn.

Waarom heet het Open Lab Ebbinge?
De naam is een afkorting van Open Laboratorium Ebbingekwartier. Het Open Lab is een plaats die open staat voor mensen en organisaties die samen het terrein vorm zullen geven. Juist omdat het tijdelijk is en niet voor de eeuwigheid gebouwd wordt, geeft het Open Lab ruimte om te onderzoeken welke nieuwe ideeën en samenwerkingsverbanden werken en welke niet.

Wie betaalt het?

De organisaties die zich op het Open Lab willen vestigen, ontwerpen, bouwen en onderhouden de paviljoens zelf. De gemeente en woningcorporatie Nijestee stellen de grond ter beschikking en de gemeente legt alvast de wandel- en fietspaden aan die over vijf jaar nog steeds gebruikt zullen worden.

Is dat niet zonde, dat het na vijf jaar weg moet?

Het Ciboga-terrein ligt al jaren braak en het duurt nog minstens vijf jaar voordat de definitieve bebouwing van woningen van start zal gaan. Ondernemers uit de buurt vonden het juist zonde om zo’n grote, centraal gelegen plek al die tijd onbenut te laten en hebben toen het Open Lab bedacht. Gebruik grond, al is het maar tijdelijk, op een manier waardoor zoveel mogelijk mensen er plezier aan kunnen beleven.

Wat gebeurt er na die vijf jaar?
De paviljoens die op het Open Lab gebouwd worden zijn vrijwel allemaal demontabel en kunnen weer op een nieuwe plek opgebouwd worden. De paviljoens worden dus niet weggegooid, maar kunnen weer op een nieuwe plek gebruikt worden. Er wordt op dit moment al gekeken welke plaats hier voor na die vijf jaar geschikt is.

Kan ik ook iets doen op het Open Lab?

Iedereen wordt uitgenodigd om mee te denken en vooral te doen aan het Open Lab. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het projectbureau van het Open Lab op de Nieuwe Ebbingestraat 22 waar ook de grote maquette van het Open Lab te bekijken is. Of je kunt contact opnemen per mail: ole@ebbingekwartier.nl of telefoon: 050 – 230 1472 of bezoek de website

Het Open Lab gaat beginnen

Op maandagmiddag 7 december jl. vond in het Paleis de Final Matching plaats van het Open Lab. Op deze middag waren verschillende instellingen aanwezig die hebben aangegeven een paviljoen op het voormalig Ciboga-terrein aan het Boterdiep te willen gaan bouwen.

+ LEES VERDER

Aan het einde van de bijeenkomst ondertekenden verschillende partijen symbolisch de intentieverklaring waarmee ze aangaven verder te willen gaan in de ontwikkeling van het tijdelijke dorp in de binnenstad.

Op de bijeenkomst in de Erlenmeyerzaal van het Paleis waren meer dan zestig mensen aanwezig. De projectleiding van het Open Lab gaf naast het overzicht van alle paviljoenvoorstellen informatie over de organisatievorm en activiteiten.

Verschillende organisaties waaronder Nijestee, BEAK/Werkpro/SKSG, de gemeente Groningen, De Kas, Jan Snel BV, Urban Dance Studios, Slash 2, Mobiele Tuinen, Create Your Cube, Stichting Mobiele ateliers, Eerpel/Art Indeed/NP3 en Target hebben aan het slot van de bijeenkomst hun handtekening gezet op de maquette en daarmee de nieuwe fase van het Open Lab ingeluid.

Klik hier voor meer informatie over het Open Lab.

Informatiebijeenkomst Open Lab Ebbinge maandag 21 december voor buurtbewoners

Op maandag 21 december zal op de CiBoGaboot aan de Bloemsingel wordt door de gemeente Groningen een voorlichtingsavond georganiseerd over de ontwikkelingen van het Open Lab.

+ LEES VERDER

Op initiatief van diverse partijen zijn in het gebied Ebbingekwartier verschillende projecten gestart. Eén van deze projecten, op initiatief van de Ondernemersvereniging Ebbingekwartier, is het Open Lab Ebbinge. Doel van dit project is om het Ebbingekwartier nieuw leven in te blazen en het tijdelijk ongebruikte CiBoGa terrein een nieuw gezicht te geven. Inmiddels werken de gemeente Groningen en de initiatiefnemers intensief samen om dit te realiseren

Het Open Lab Ebbinge is een tijdelijk dorp voor een periode van maximaal vijf jaar. Het tijdelijke dorp zal plaats vinden op de schotsen 9 en 10 van de toekomstige nieuwbouwlocatie het CiBoGa terrein. Het is een uniek internationaal praktijkvoorbeeld waarin de mogelijkheden van gebruik van tijdelijk ongebruikte binnenstadslocaties wordt aangetoond. Het is een nieuw stuk tijdelijke stad voor de creatieve economie, voor cultuur en voor vermaak. In het gebied wordt gebruik gemaakt van demontabele en duurzame bouwsystemen.

We nodigen u graag uit voor een informatiebijeenkomst waar we u verder zullen inlichten over de plannen van het Open Lab Ebbinge.
 
U bent van harte welkom op: Maandag 21 december om 19.30 in de CiBoGaboot aan de Bloemsingel 1001.
 
Als u nog vragen heeft kunt u contact opnemen met Henk Nienhuis te bereiken op 050-3678111 of per e-mail: h.nienhuis@roez.groningen.nl

 

Maandag 7 december Final Matching Open Lab

Op maandag 7 december zal de Final matching plaatsvinden. Dan maken we de balans op van alle paviljoen- en programmavoorstellen voor het Open Lab Ebbinge 2010-2015 die gerealiseerd kunnen worden op het Ciboga-terrein.

+ LEES VERDER

Kijk hier voor meer informatie over het Open Lab Ebbinge en de mogelijkheid om contact met de projectgroep op te nemen.

Drukbezochte bijeenkomst Open Lab

Op woensdag 7 oktober vond in Het Paleis een drukbezochte tweede matchingsbijeenkomst plaats van het Open Lab waarop verschillende organisaties hun plannen gepresenteerd hebben.

+ LEES VERDER

In het hart van Groningen verrijzen in het centrum op 1 hectare grond, paviljoens die de nieuwste innovaties aan het publiek tonen, waar lezingen en concerten worden georganiseerd en gewoond en gewerkt kan worden. De microstad zal door toonaangevende architecten op het gebied van tijdelijke bouw vormgegeven worden en daarmee de internationale uitstraling van Groningen op dit gebied verder versterken.  

Op de presentatiebijeenkomst in Het Paleis aan het Boterdiep presenteerden verschillende organisaties hun plannen voor het Open Lab. De wethouders Jaap Dijkstra en Frank de Vries gaven een toelichting bij de grote maquette waarop de aanwezige organisaties meteen hun paviljoen een mooie plaats hebben gegeven. Er zijn onder andere presentaties gehouden over een centrale Ebbingeherberg, een Urban Dance Studio, een woongroeppaviljoen, een business hotel en een atelierpaviljoen. Daarnaast hebben verschillende culturele organisaties aangegeven voorstellingen, optredens en festivals te kunnen programmeren op het Open Lab.

Bezoek voor meer informatie de website van het Open Lab.

De schotsen op het Ciboga-terrein

Uit de Gezinsbode van 18 februari 2009

+ LEES VERDEREbbingekwartier in beeld
Wat is het Ebbingekwartier?

Het Ebbingekwartier broeit en bloeit. Op loopafstand van de Grote Markt in Groningen zijn vele winkels, bedrijven en culturele instellingen te vinden die een breed aanbod van producten en activiteiten bieden waarover u op deze site meer informatie kunt vinden. Lees verder »

Kansen voor ondernemers!
Adverteren op de LICHTKRANT ?
Lees verder »