EbbingeKwartier

Anekdotes & quotes gezocht!

5 jaar Open Lab Ebbinge is voorbij! Het komende jaar wordt het hoofdstuk van de tijdelijke herbestemming van het CiBoGa-terrein afgerond. Een periode waarin de stempel van braakligging en verpaupering is vervangen door een positief imago.

Om het hoofdstuk van bijna 10 jaar tijdelijkheid te sluiten, zijn we op zoek naar leuke anekdotes en quotes over de afgelopen (circa) 7 jaar. Heb jij een leuk verhaal of mooie herinnering aan dit tijdelijke stukje stad?

We zouden het erg waarderen als je dit met ons deelt! Dit kan door het insturen van een leuk maar kort verhaal of een (nog kortere) quote. Uit alle anekdotes en quotes die we ontvangen worden de meest opvallende opgetekend. Dit optekenen doen we in een eindpublicatie die eind dit jaar verschijnt.

De anekdote mag maximaal 150 woorden lang zijn. Een quote bestaat uit één of twee zinnen. Je inzending moet voor 15 augustus gestuurd zijn naar m.sekuur@openlabebbinge.nl. Klopt, middenin de vakantie. Hopelijk is dit geen belemmering om je verhaal te delen! We zijn heel benieuwd! Bedankt!

+ LEES VERDER

 

Spoken Word

Podium New Attraction Spoken Word biedt een programma met een mix van singer-songwriters, dichters en woordkunstenaars. Hier kunnen gevorderde talenten nieuwe performances uitproberen en nieuw talent voor het eerst het podium betreden voor publiek.

Poetry Circle Groningen presenteert in Simplon haar groepsperformance Een kwartier in de stad. De stad komt tot leven in een bruisende wervelende korte voorstelling waarin taal de hoofdrol speelt. Woorden denderen over je heen in het ritme van de straat. Vanuit verschillende ogen bezie je de stad zoals je die nooit eerder zag. Met Charlotte Beerda, Ingrid, Joost Lancée, Isabella en Lienne onder leiding van Jörgen Gario.

Jörgen UNOM JG (https://unomjg.wordpress.com) zal zelf ook optreden met zijn vloeiende, talige liedjes . Een stem waar je van gaat dromen terwijl hij verhalen over de wereld en zichzelf vertelt. Dat alles gegoten in een sprankelende mix waarin zijn Caribean roots voelbaar zijn in een mix van folk, lounge, en Reggae.

woensdag 22 juni 2016 | 19:30 – 22:00 uur
€2,50 (deurverkoop)
Simplon Poppodium | Boterdiep 71, 9712 LL, Groningen


zie ook www.urbanhousegroningen.com

+ LEES VERDER

 
Individuele spoken word artiesten op deze avond zijn: Myron, Bella, One.No, Charlotte Beerda, Joost Lancee en Daley Whisper. Zij volgende het afgelopen seizoen workshops en trainingen bij de Urban Academy van Urban House Groningen.

Amber Rozema en Josie Miller, finalisten Kunstbende Drenthe, Lilian Anneloes winnares Kunstbende Groningen, alle drie in de categirie taal, betreden eveneens het podium.

Ook het publiek kan het podium betreden en van zich laten horen tijdens de open mic.

Verhalen over CiBoGa gezocht

Voor een voorstelling over het CiBoGa-terrein zoekt Noorderzon samen met De Verhalen van Groningen en de Groninger Archieven naar verhalen over dit gebied.

De makers van de voorstelling, theatermaker Sijas de Groot en kunstenaarscollectief WERC, blikken terug op de geschiedenis van het CiBoGa van 1616 tot nu door met (oud)bewoners, geschiedkundigen en het terrein zelf in dialoog te gaan. Zo slaat de voorstelling een persoonlijke noot aan door de geschiedenis door de ogen van mensen te vertellen.
Hiervoor is het festival op zoek naar ervaringen, beeldmateriaal of verhalen die te maken hebben met het CiBoGa-terrein. Iedereen die bijvoorbeeld meer kan vertellen over de spookverhalen in het oude laboratorium, die vroeger als kind nog bij de kolentram heeft gespeeld, of iets heel anders kwijt wil, wordt van harte uitgenodigd zijn of haar verhaal te delen.

Aanmelden

Iedereen die op of rondom het terrein heeft gewoond of gewerkt, of iets anders wil vertellen of laten zien over het terrein kan zich melden. Insturen van een verhaal, (beeld-)materiaal of iets anders wat met het CiBoGa-terrein te maken heeft, kan tot en met maandag 30 juni via een formulier op de website van Noorderzon <klik hier>. Alle inzendingen worden nauwkeurig bekeken en kunnen geselecteerd worden voor de voorstelling.

+ LEES VERDER

 
Over de voorstelling

WERC en Sijas de Groot vertellen in Circus, Boden en Gas (werktitel) het verhaal van de stad Groningen door in te zoomen op het voormalig CiBoGa-terrein vanaf 1616. Het CiBoGa-terrein, wat zich bevindt aan de noordoostelijke rand van het centrum, staat al jaren voor de industriële en technische vooruitgang van de stad. Deze onderging een grote verandering toen de stad Groningen zich ontdeed van zijn stadsmuren en naar buiten kon uitbreiden. Voorbeelden zijn de gasfabriek, die jarenlang midden in de stad heeft gestaan, het bode en circusterrein en de verandering naar het Ebbingekwartier: De omgeving is in constante verandering (geweest) en aan de hand van de voorstelling wordt deze verandering letterlijk in kaart gebracht en zichtbaar gemaakt.

Erepenning

Een geweldige feest zaterdag. En wat een mooie verrassing. Twee van de grondleggers van het Ebbingekwartier kregen van loco-burgemeester Roeland van der Schaaf de EREPENNING van de stad Groningen uitgereikt. Deze erepenning staat voor uitzonderlijke inzet en daadkracht. Met deze eigenschappen hebben Bart Kempinga en Wilma Naaijer het gebied op de kaart gezet en ontwikkeld.

Bart en Wilma: GEFELICITEERD!

Hieronder nog wat foto's van de middag en de opening van de derde inrit van de parkeergarage.
(met dank aan de (onbekende) fotograaf)

+ LEES VERDER

 

IMPROWEERWOLVEN: BARRAGE DE REVEILLE

Op zaterdag 25 juni vindt de derde editie in Groningen plaats van ImproWeerwolven. De vorige twee spannende en uitverkochte voorstellingen speelden zich af in de Middeleeuwen. Dit keer speelt het verhaal zich af in de pruikentijd: Barrage de Réveille, zo heette Wakkerdam in die tijd!

ImproWeerwolven is een combinatie van improvisatietheater en het populaire spel Weerwolven van Wakkerdam van 999 Games. In dit spel wordt de rust in het dorpje Wakkerdam wreed verstoord door enkele weerwolven. De spelers kunnen zowel dorpeling als weerwolf zijn. Het doel van het spel is om de andere ‘soort’ uit te schakelen.

In de theatervoorstelling wordt een verhaal geïmproviseerd waarin de dorpelingen samen met het publiek proberen de weerwolven te ontmaskeren en te doden. Maar hoe herken je een weerwolf? Wie is te vertrouwen? Het publiek heeft het laatste woord en beslist wie terecht wordt gesteld. Zo hopen ze de wolven te vangen voor het te laat is.

+ LEES VERDER

 
Wat: ImproWeerwolven: BARRAGE DE REVEILLE, theatervoorstelling door Ulteam
Wanneer: zaterdag 25 juni, 20:30 uur
Waar: De Bovenkamer van Groningen, Noorderbinnensingel 14, Groningen
Kosten: € 8,-
Kaartverkoop: te bestellen via www.ulteam.nl

De Bovenkamer van Groningen, de monumentale watertoren aan de Noorderbinnensingel, is na een renovatie geopend als bijzondere locatie voor voorstellingen en bijeenkomsten 'op hoog niveau'. Door de opzet van de zaal komen spel en publieksinteractie goed tot hun recht. (De Bovenkamer is onderdeel van het Paleis)

Theatertapas

Locatietheaterfestival Theatertapas viert dit jaar haar eerste lustrum en dat betekent: feest! Het festival biedt een podium voor voorstellingen van ambitieuze makers. Obers verleiden het publiek met een proeverij van hapjes theater door hen mee te nemen langs bijzondere locaties in het Ebbingekwartier. De routes beginnen en eindigen op hoofdlocatie de brasserie van Het Paleis, waar de avond wordt afgesloten met een borrel en live muziek.

Voor de lustrumeditie wordt het programma uitgebreid tot drie dagen, met een familieprogramma op zondagmiddag en een internationale route. Enthousiaste lokale ondernemers zoals restaurants, kantoorruimten en uitgaansgelegenheden in het Ebbingekwartier vormen de podia voor de voorstellingen. Elke locatie is een beleving op zichzelf: “Je ziet het theater in een nieuwe context en in een ruimte waar je de performers bijna kunt aanraken. Theatertapas is bedoeld als een proeverij van dans, theater, muziek, ‘spoken word’ en beeldende kunsten. We hopen dat elk hapje naar meer smaakt!” Aldus artistiek leider Andrea Hooymans.

Bijzondere locaties zoals de Bovenkamer van Groningen, ook wel bekend als de watertoren, de thuishaven van het NNT de Machinefabriek en het architectonische pand van AAS Architecten openen hun deuren voor Theatertapas.
Het Infopaviljoen van het Ebbingekwartier is hier één van.
Dit jaar staan onder andere op het menu: Mieke den Braber, Jasper en Saskia, 1m2 Podium, Lea & Thérèse, De Coterie, Marianne Hoekstra, Sarah & Freya, Tappin-it Collective en Jamila & Esther! Hierbij kan je dus een een goede portie dans, theater, muziektheater, beeldend theater, poëzie en poppentheater verwachten.

Het festival vindt plaats op vrijdag 4, zaterdag 5 en zondag 6 maart in het Ebbingekwartier van Groningen. De kaartverkoop start op 20 januari.

+ LEES VERDER


Voor de laatste info en tickets: www.theatertapas.nl


Return of ImproWeerwolven

Enkele maanden geleden vond de Groningse première plaats van ImproWeerwolven. Met een laaiend enthousiast publiek in een uitverkochte zaal bleef het tot de laatste scène spannend wie de weerwolven waren. Heb je de voorstelling gemist? Of wil je jezelf verbeteren als weerwolfvanger? Grijp dan nu je kans: op zaterdag 9 januari 2016 speelt Ulteam opnieuw ImproWeerwolven!

+ LEES VERDER


ImproWeerwolven is een combinatie van improvisatietheater en het populaire spel Weerwolven van Wakkerdam van 999 Games. In dit spel wordt de rust in het dorpje Wakkerdam wreed verstoord door enkele weerwolven. De spelers kunnen zowel dorpeling als weerwolf zijn. Het doel van het spel is om de andere ‘soort’ uit te schakelen.

In de theatervoorstelling wordt een verhaal geïmproviseerd waarin de dorpelingen samen met het publiek proberen de weerwolven te ontmaskeren en te doden. Maar hoe herken je een weerwolf? Wie is te vertrouwen? Het publiek heeft het laatste woord en beslist wie terecht wordt gesteld. Zo hopen ze de wolven te vangen voor het te laat is...


Return of ImproWeerwolven, theatervoorstelling door Ulteam
zaterdag 9 januari, 20.30 uur
De Bovenkamer van Groningen, Noorderbinnensingel 14, Groningen
Kosten: € 8,-
Kaartverkoop: www.ulteam.nl/event/2016-01-09-improweerwolven


OrbitFest

Op 18, 19 en 20 december is Groningen het decor van het futuristische winterlichtfestival OrbitFest: Channels to the Stars. Na zonsondergang worden het Ebbingekwartierterrein en verschillende locaties in de binnenstad omgetoverd in een lumineus landschap van lichtinstallaties. Jong en oud is welkom om zich te vergapen aan de winterlichtexpo, er zijn duurzame lichtworkshops en er is een markt met winterse catering. Voor de onderzoekende types is er het winterlab, waar bezoekers proefjes doen en flitslezingen volgen over ruimtevaart, gezondheid, energie en voedsel.
OrbitFest: Channels to the Stars is een productie van ColorC, een organisatie die kunst en samenleving bij elkaar brengt.

+ LEES VERDER

 
Klik hier om naar de website van OrbiFest te gaan.
Twitter: www.twitter.com/orbitfest
Facebook: www.facebook.com/orbitfest

Podium New Attraction

Op dinsdag 8 december presenteert Urban House Groningen een programma vol opkomend talent en enkele gevestigde namen binnen de wereld van performance poetry en is de dansvoorstelling Dancing Words te zien.

Spoken Word & Stadsdichter
Stadsdichter Kasper Peters is een van de hoofdacts van Podium New Attraction Spoken Word. Speciaal voor Urban House komt Mickey Wo, “de spoken word artiest die rap, poëzie en performance mengt tot één portret”, vanuit Eindhoven naar Groningen.
Optredende performers uit Groningen, Friesland en Overijssel zijn: Cissy, Vinny Johnson, Jellenzo, Daley Whisper, Ingrid, Annemiek Rosaria, Loulou, Lienne, ONE.NO, Joost Lancee en Who Am I.

Dancing Words
Dancing Words is een nieuwe Urban House Groningen dansproductie, gemaakt met talentvolle dansers en spoken word artiesten uit Noord Nederland onder leiding van choreograaf Mohamed Yusuf Boss. Dancing Words gaat over energie. In de voorstelling komen verschillende soorten energie aan bod: kinetische energie, gravitatie-energie en kernenergie. Actie en reactie in energievelden worden vertaald in dans en spoken word.

Podium New Attraction Spoken Word begint om 19:30 op dinsdag 8 december in de grote zaal van poppodium Simplon, de entree is € 2,50.

+ LEES VERDER

 
Kijk voor meer informatie op website urbanhousegroningen.com of facebook.com/urbanhousegroningen.


.

Urban House

Urban House Groningen presenteert haar (vernieuwde) programma en aanbod.
(Urban House Groningen is een non-profit cultuurorganisatie met de focus op cultuureducatie, talentontwikkeling, presentatie en programmering van Urban Arts)

Vanuit de Urban Academy starten we met intake/kick off meetingen voor alle disciplines.
De intakes zijn voor zowel nieuwe als al deelnemende artiesten, deelnemers!

zondagmiddag 27 september: intake/ kick off muziek
zondagmiddag 27 september: intake/kick off individuele dansers
dinsdagavond 6 oktober: intake/kick off spoken word
zaterdagmiddag 7 november: intake/kick off graffiti
zondagmiddag 15 november: intake/kick off dansteams


Aansluitend op de intakes is er aanbod van trainingen, masterclasses, jams, repetitiesessies, productiegroepen en meer.

Events; presentatie en programmering
Ook staan er volop UHG Events zoals de Podium New Attraction avonden, DanceJamXL, de New Attraction Block Jam, Try Out!, PopUp Gallery's op de planning, vaak ism Simplon.

vrijdagavond 25 september: Digitzz & Maydien (Simplon UHG)
zondagmiddag 4 oktober: Diversity Day (Partner)
donderdagavond 15 oktober: Kenny B (Simplon UHG)
woensdagavond 21 oktober: Try Out! met Dope Boy Fresh Tour (UHG)
zaterdagmiddag & avond 24 oktober: Crossing Borders (UHG)
zaterdagavond 31 oktober: Fresku, support Braz, Rum&Skunk (Simplon UHG)
vrijdagavond 6 november: Sef (Simplon UHG)
zondagavond 15 november: Podium New Attraction dans (UHG)
woensdagavond 18 november: Podium New Attraction muziek (UHG)
zaterdagavond 21 november: Hef, support Revo (Simplon UHG)
dinsdagavond 8 december: Podium New Attraction spoken word (UHG)


+ LEES VERDER

 
Kijk op de (nieuwe) website (http://www.urbanhousegroningen.com) voor alle informatie en het aanbod van de stichting.


Facebook (http://www.facebook.com/urbanhousegroningen)
Twitter (http://www.twitter.com/UrbanHouseG)
Instagram (http://instagram.com/urbanhousegroningen)
Website (http://www.urbanhousegroningen.com)

Culturele Zondag in Het Paleis

Culturele Zondag in Het Paleis: zondag 20 september van 13:00 tot 17:00 uur.

Uit het programma:

Vanaf 13:00 uur: De ateliers zijn ter bezichtiging open. Hier en daar zal een gastkunstenaar aanwezig zijn (blijft nog een verrassing).

14:00 Rondleiding - Ook langs de nieuwe bewegwijzering (Heleen ten Kate/Jane Leusink) van het gebouw. We hopen dat wethouder Paul de Rook dan al aanwezig is.

16:00 Presentatie boekje 5 jaar Paleis (ondertitel Twee stappen voorwaarts, één opzij).

Wilke Jansen zingt enkele vrolijke liederen.

Na een openingspraatje biedt Jane Leusink namens het bestuur van COB10 het eerste exemplaar van het boekje aan Paul de Rook aan.+ LEES VERDER

 
Meer informatie op www.hetpaleisgroningen.nl, of klik hier.

Festival van de Geest 2015

10 t/m 13 september in de Nieuwe Kerk

Een inspirerend Festival van de Geest in en om de Nieuwe kerk. Gratis toegankelijk voor iedereen die de geest wil sterken, maar bovenal wil genieten van een gezellig samenzijn.

Een uitgebreid programma, we noemen enkele activiteiten:

donderdag 10 september:
14:30  Workshop korte verhalen lezen, door Marian Knigge
17:00  Stiltemoment, omlijst door muziek
18:00  Festivalhap bij restaurant Oberland, driegangen maaltijd voor € 17,50
20:00  Korte verhalen afgewisseld met muziek en zang

vrijdag 11 september:
14.30  Workshops korte verhalen schrijven
17.00  Stiltemoment, omlijst door muziek
17.30  De wonderverhalen van Caesarius van Heisterbach
18.30  Soep en brood
20.00-22.00 uur     "Kom vanavond met verhalen hoe de oorlog is verdwenen"

zaterdag 12 september (Open Monumentendag)
10.00-17.00   Kunst- en Cultuurmarkt; voor kinderen verhaal en tinnen soldaatjes gieten
17.30-20.00   Buurtmaaltijd (niet gratis, zie hieronder*), omlijst door muziek
20.00   Groninger troubadour Harry Niehof en verhalen door Janke Sinnema

zondag 13 september:
14.30-17.00  Tuinentocht Hortusbuurt en Ebbingekwartier (zie hieronder**)+ LEES VERDER


*Buurtmaaltijd


Op zaterdag 12 september is er van 17.30 tot 20.00 uur een driegangen buurtmaaltijd. Ook mensen van buiten de buurt zijn welkom. Samen genieten van eten uit vervlogen tijden. Bij mooi weer buiten aan lange tafels, anders binnen in de kerk.

Voor deze driegangen maaltijd, inclusief twee drankjes, vragen we € 15,- pp. Kinderen tot 12 jaar, studenten met studentenpas en stadjers in bezit van een stadjerspas betalen € 5,-. Contant betalen op 12 september tussen 17.30 en 18.00 uur.

Opgave
Geef je liefst zo snel mogelijk, maar uiterlijk 7 september, op bij bestuur@hortusbuurt.nl, vermeld in de onderwerpregel Buurtmaaltijd en in de mail met hoeveel personen je komt. Vermeld indien van toepassing: student, stadjerspas, kind en/of vegetarisch of glutenvrij.
Voor deze driegangen maaltijd, inclusief twee drankjes, vragen we € 15,- pp. Kinderen tot 12 jaar, studenten met studentenpas en stadjers in bezit van een stadjerspas betalen € 5,-. Contant betalen op 12 september tussen 17.30 en 18.00 uur.

**Tuinentocht

Tocht mee langs de tuinen in je buurt op zondag 13 september!

Programma
14.00 – 14.30 uur start in de Nieuwe Kerk met koffie en thee 14.30 – 14.50 uur korte verrassende inleiding op het thema tuin.
15:00 – 17:00 uur wandelen langs verschillende tuinen.

Hofjestuinen, privé tuinen (ook in Ebbingekwartier) en de moestuin Hortus-hof. In sommige tuinen zorgen de tuineigenaren voor iets te eten en te drin-ken.

Aanmelden bij bestuur@hortusbuurt.nl, belangrijk voor de tuineigenaren. Maar ook zonder aanmelding ben je welkom.

Deelname is gratis.Noorderzon Nightclub

Tien nachten lang the place to be

Natuurlijk kan het programma in het Noorderplantsoen en DownTown niet eeuwig door gaan. Maar gelukkig is daar de Noorderzon Nightclub! Voor iedereen die nog lang niet genoeg heeft genoorderzond, opent het Platformtheater haar deuren. Of je nou bezoeker, vrijwilliger of artiest bent, of je nou nog even heel serieus na wilt praten over een voorstelling, bij wilt kletsen met oude bekenden of kennis wilt maken met nieuwe Noorderzonners, het kan allemaal. En natuurlijk kun je ook gewoon lekker komen dansen: elke avond staat er een andere DJ voor je klaar met de beste hits om je avond in stijl af te sluiten.

Let op: De deur sluit om 02:30 uur!

+ LEES VERDER

 
Platformtheater
Boterdiep 46-48
Groningen

van 20 t/m 29 augustus,
00:00 - 04:00 uur
entree € 3,-

10 minuten lopen vanuit het Noorderplantsoen

www.platformtheater

www.noorderzon.nl

ImproWeerwolven

 Op vrijdag 29 mei vindt de Groningse premiere plaats van ImproWeerwolven.

ImproWeerwolven is een combinatie van improvisatietheater en het populaire spel Weerwolven van Wakkerdam van 999 Games. In dit spel wordt de rust in het dorpje Wakkerdam wreed verstoord door enkele weerwolven. Spelers kunnen zowel dorpeling als weerwolf zijn en doel van het spel is om de andere soort uit te schakelen.

In deze theatervoorstelling wordt een verhaal geïmproviseerd waarin de dorpelingen samen met het publiek proberen de weerwolven te ontmaskeren en te doden. Maar hoe herken je een weerwolf? Wie is te vertrouwen? Het publiek heeft het laatste woord en beslist wie terecht wordt gesteld. Zo hopen ze de wolven te vangen voor het te
laat is.

De Bovenkamer van Groningen, de monumentale watertoren aan de Noorderbinnensingel, is vorig jaar na een renovatie geopend als bijzondere locatie voor voorstellingen en bijeenkomsten 'op hoog niveau'. Door de opzet van de zaal komen spel en publieksinteractie goed tot hun recht.

En dat alles rond volle maan...

- vrijdag 29 mei, 20.30 uur
- De Bovenkamer van Groningen, Noorderbinnensingel 14, Groningen
- Kosten: € 8,-
- Kaartverkoop:
http://www.ticketkantoor.nl/shop/ulteam-20150529

+ LEES VERDER


ImproWeerwolven werd in 2010 voor het eerst gespeeld in Amsterdam en daarna meerdere malen uitgevoerd in diverse steden in Nederland en België. En nu dus in Groningen. Ulteam, de Groningse vereniging voor improvisatietheater, speelde de afgelopen jaren al meerdere speciale improvisatievoorstellingen, waaronder Once upon a Table op Noorderzon 2014. Deze unieke voorstelling brengt Ulteam op een unieke locatie.

Zie ook:
www.ulteam.nl
www.improweerwolven.nl
www.debovenkamervangroningen.nlCulturele Zondag in Het Paleis

Zondag 15 maart, van 13:00-17:00 uur: CULTURELE ZONDAG in Het Paleis. 

Er is weer veel te zien en te doen, een greep uit het programma:

13:00 - 17:00 uur: Open Ateliers, door het hele gebouw.
13:30 - 14:20 uur: Interactieve dansvoorstelling door Garage TDI. Voor kinderen vanaf 4 jaar. In de Erlenmeyer zaal.
13:30 - 14:00 uur: Teksten en gedichten op muziek door Rina Sikkema & Wies Bouma, in Mortier.
14:00 uur: Rondleiding door het gebouw door een 'Paleizenaar'. Verzamelen op de binnenplaats.
En exposities, workshops, muziek, eten en drinken. 

Voor het hele programma zie de flyer of kijk op www.hetpaleisgroningen.nl.
+ LEES VERDER

 
Het Paleis is een cultureel woon- en werkcomplex in het voormalig scheikundig laboratorium van de Rijks Universiteit Groningen.

Een broedplaats, waar kunstenaars, vormgevers, ondernemers en cultuurliefhebbers elkaar kunnen ontmoeten en inspireren, waar wonen en werken samengaan. De plek waar nieuwe initiatieven en ideeën worden ontwikkeld met diverse activiteiten voor een breed publiek.

Boterdiep 111, (hoek Bloemsingel).
www.hetpaleisgroningen.nl

Wolsymposium Bouwen met heidewol

14 & 15 maart, in De Bovenkamer van Groningen:
Wolsymposium 'bouwen met heidewol' . 

Tentoonstelling - Producten, historie en toekomst heidewol
Film Rixt de Boer - Vachtkwaliteiten
Waardeketengesprek
Lezing - Heideschapen fokken

Voor aanvangstijden zie onder, of kijk op www.houseofdesign.nl

De Bovenkamer van Groningen: Noorderbinnensingel 14 Groningen (de watertoren)

+ LEES VERDER

 
Tentoonstelling - 14 & 15 maart - 11:00 tot 18:00 uur
producten, historie en toekomst heidewol - incl. primeur van de film 'vachtkwaliteiten'.

Waardeketengesprek (Alleen voor genodigden)
14 maart 13:00 -17:00 uur
Professionals, van grondstof tot eindgebruiker, maken kennis. Door kennisdeling worden vraag en aanbod op elkaar afgestemd. Sprekers o.a. Professor Han Brezet (TU Delft), Monica Commandeur (Praktijknetwerk "Zwoele Drentse vachten") en Eileen Blackmore (House of Design)
Het gesprek bijwonen? Stuur dan vóór donderdag 12 maart een aanmelding naar info@houseofdesign.nl

Lezing - 15 maart - 14:00 tot 14:45 uur
'heideschapen fokken, met kunstzinnige visie op vachtkwaliteit voor de verwerking van heidewol'

Eerste mini-animatie festival is een feit

Afgelopen vrijdag 13 februari vond de eerste editie plaats van het ‘mini-animatie festival 2015′. Met een glas glühwein of warme choco bij de vuurkorf werden de animaties bekeken door tientallen bezoekers.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de animatoren? Onderstaand een lijstje van de kunstenaars met hun website.

+ LEES VERDER

 
•Gerben Brandsma - http://vimeo.com/user26137120
•Emiel Penders - https://emielpenders.wordpress.com
•Iris de Groot - www.idegro.nl
•Frodo Kuipers - http://www.studiomosquito.nl
•Rozemarijn Tromp - http://www.nelum.nl/animaties.html
•Bente Westerhuis - www.bentewesterhuis.nl
•Janneke van den Biggelaar - http://apenbil.tumblr.com/animation
•Eva Lenis -www.evalenis.nl

En wil je de animaties (terug) zien? Klik dan hier.

Open Lab Route

Hierbij is iedereen van harte uitgenodigd voor de Open Lab Route op zondag 21 december
Tijdens de Open Lab Route zijn de paviljoens op het Ebbingekwartierterrein tussen 16:00 en 20:00 uur open om lekker op te warmen en te genieten van onder andere muziekoptredens, tentoonstellingen en winterse hapjes.

Om 17:00 uur wordt de Open Lab Route op feestelijke wijze geopend door Tjerd van Riemsdijk, projectmanager Gemeente Groningen.

Tegelijkertijd wordt lichtfestival OrbitFest georganiseerd met een winterse markt, lichtworkshops en om 20:00 uur een spectaculaire lichtshow.

+ LEES VERDER

PoP uP Paleis Store

Vanaf zaterdag 29 november, 16:00 uur: De PoP uP Paleis Store
Kunstenaars en bedrijven uit Het Paleis presenteren en verkopen samen met vormgevers uit de buurt hun werk. Van € 5,- tot € 500,-.

Te zien en te koop is werk van o.a.:
Gerard van der Beek | Regina Broersma | BreiNetwerkGroningen| Mette Bus | Mi’jke Demmer | Tineke Demmer | Annet Gabriëlse | Gerard de Hoop | Kaan | Petra Koonstra | Nienke Kuipers | Ellis op 't Landt | Anja Lofvers | Jeanet Metselaar | Monique Middelhoek | Tynke Mulder | OpMaat | Uitgeverij Passage | Jenny Ritzenhoff | Henrike Scholten | Spare Space | Tjibbe Veldkamp | Sander Vermeulen | Nicolette Wever

Openingstijden:
Donderdag t/m zondag van 12:00 tot 18:00 uur
Koopavonden van 29 november t/m 21 december

+ LEES VERDER

Creatief onderweg

Zaterdag 22 november is het open huis bij creatieve ondernemers in o.a. het Ebbingekwartier tijdens Creatief Onderweg: dé ondernemersroute. De route laat Groningers kennismaken met de creatieve ondernemers van morgen en nu. En dat doen ze bij hun thuis! Daar waar ze denken, brainstormen én doen.
Creatief Onderweg is onderdeel van het twee-daagse inspiratiefestival Let’s Gro.

+ LEES VERDER

 
Het logo van Creatief onderweg is ontworpen door Yvan Strijdhaftig, leerling Alfa-college multimedia. 

Graffiti kunst?

Wat is graffiti en wat kan graffiti betekenen voor de toekomst van de stad? In een lezing nemen we u mee in de wereld van graffiti schrijvers, talentontwikkelaars en toekomstbouwers. Het Ebbingekwartier heeft de eerste reguliere graffitiplek in de stad.
Zaterdag 22 november, van 20:00 tot 21:00 uur, in de bovenzaal van het Concerthuis (Poelestraat 30).

Urban House Groningen heeft het Let’s Gro festival aangegrepen om de stad deelgenoot te maken van de graffitiwereld en te betrekken bij haar toekomstvisie voor graffiti in de stad.
Live Graffiti op het Waagplein waar publiek kan zien hoe graffitischrijvers in verschillende stijlen een piece zetten. In de Oosterstraat is een Pop Up Gallery & store met werk van graffitikunstenaars en een expo over de graffiti scene. Hier kan publiek ook zelf een piece ontwerpen. In de lezing graffiti kunst?! komen de betrokken aan het woord aan de hand waarvan u uw eigen inzichten en opvattingen kunt toetsen.

+ LEES VERDER

 

OPROEP - Theatertapas is op zoek naar makers

Theatertapas is op zoek naar makers met goede ideeën! Wil jij je nieuwe concept voor een theater- of dansvoorstelling ontwikkelen, promoten en testen op publiek? Meld je dan nu aan als maker voor de vierde editie van Theatertapas!

Aanmelden
Stichting Theatertapas biedt beginnende makers de kans om ideeën en concepten voor nieuwe voorstellingen te ontwikkelen en te tonen om zo een portfolio op te bouwen. Als maker moet je in de afgelopen drie jaar zijn afgestudeerd aan het hoger (kunstvak) onderwijs of aantoonbaar actief zijn in het veld. Bij de selectie van de deelnemers wordt onder andere gelet op opleiding, media, ervaring en mate van professionaliteit.

Meer info? Klik hier om naar de website te gaan.

+ LEES VERDER


Over Theatertapas

Het Theatertapas festival is een kleinschalig cultureel festival met een menu vol diverse voorstellingen. Verschillende bijzondere locaties in de binnenstad van Groningen zijn het toneel van Theatertapas. Er is een gevarieerd aanbod: theater, dans, kunst en muziek. Theatertapas biedt je een avond vol cultuur en gezelligheid. Theatermakers geven je op het festival een voorproefje van hun nieuwste voorstelling terwijl lokale muzikanten en kunstenaars hun kunsten tonen op het eindfeest.

Culturele Zondag Jubileum

Zondag 21 september: Het Paleis bestaat 5 jaar! 
Alle reden voor een feestje dus. Iedereen is van harte welkom.


Hier is het uitgebreide programma te zien.

Met o.a.:
- Vrouw Holland in de Erlenmeyerzaal met 'Überkip'
- 'The Hitmaker' met Nile Rogers in de Erlenmeyerzaal
- Op het plein: PAËLLA voor iedereen (zolang de voorraad strekt)
- Kinderatelier op het plein
- Samen schilderen aan een speciaal Superschilderij op het plein
- Komische rondgang door Het Paleis met Jansen en Lolkema


+ LEES VERDER


Het Paleis
Boterdiep 111
9712 LM Groningen
www.hetpaleisgroningen.nl

In de omgeving van Het Paleis is volop parkeerruimte en aan het Boterdiep ligt de Boterdiep ParkeerGarage.
Maandag t/m zaterdag: 07.30 - 21.30 uur
Zondag: 07:30 - 18:00.


Klik hieronder voor meer informatie over parkeren in de buurt van Het Paleis.

http://gemeente.groningen.nl/parkeren/boterdiep

Grachtenfestijn

Op 12, 13 en 14 september 2014 organiseert Stichting Grachtenfestijn de tweede editie van het duurzame evenement Grachtenfestijn in Groningen. In en rondom de authentieke grachten was het vorige zomer twee dagen lang een komen en gaan van muziek, eten en drinken, culturele activiteiten en veel bekijks met boten. Dit jaar wordt het evenement verder uitgebreid.

De drie dagen in september hebben een boordevol programma bestaande uit verschillende onderdelen. Er wordt onder andere een Vaartocht en een Grachtenparade georganiseerd met jazz muziek van Bert van Erk. Naast de grachten worden er ook activiteiten op het Ebbingekwartierterrein georganiseerd. Zaterdag 13 september is er een Duurzaamheidsmarkt én de Ommelandermarkt. Dus ook hier genoeg vertier.

BAM JAM
Creatief Groningen verzamelt zich tijdens het Grachtenfestijn op het Ebbingekwartier voor de Bam Jam 2014. Graffiti artiesten, Dj’s, muzikanten, chef-koks en meer creatievelingen komen er samen voor het festival. WERC Collectief gaat bezig met graffiti en Bambeats neemt het muzikale gedeelte voor zijn rekening. Ook is er nog een Food Jam waar koks eten gaan bereiden met allerlei ingredienten.

+ LEES VERDER


Houd de website van het Grachtenfestijn in de gaten voor het exacte programma, < klik hier >

p0rtaal een engagevent voor u

M0BI organiseert in opdracht van de Belastingdienst een groot kunstevenement , vijf dagen in september. Dit evenement zal plaats vinden achter de paviljoens en op een gedeelte van de speelweide.

24 t/m 27 september - vierdaags event
24 september t/m 20 december 2014 - tentoonstelling - NP3 - Mobi, Kolendrift 13

+ LEES VERDER

Culturele Zondag in Het Paleis

Zondag 29 juni, van 13:00 tot 17:00 uur: Culturele Zondag in Het Paleis.

Met o.a.:
Spectaculaire schilderdemonstratie, over de schouders en boven het hoofd. Zes kunstenaars schilderen live een al even live model dat zweeft boven hun hoofd. Het publiek kan vrij rondlopen en mee kijken over hun schouders. In de Erlenmeyerzaal.

En natuurlijk Open Ateliers, Kinderatelier, Innovatielab, Open Lab, Muziek op het Plein. De Brasserie serveert vlammende hapjes.

+ LEES VERDER

Boterdiep 111, Groningen.

Het Paleis is gemakkelijk op loopafstand te bereiken vanaf de Grote Markt en met de stadsbus vanaf het Centraal Station. De bus stopt voor de deur.

Parkeren kunt u naast Het Paleis in Parkeergarage Boterdiep. Openingstijden: dagelijks van 7.00 - 22.30. Uitrijden is 24 uur per dag mogelijk.

Zie ook: www.hetpaleisgroningen.nl
Facebook: hetpaleisgroningen

Lampenkappen

Donderdagavond zijn in de Nieuwe Ebbingestraat de brei(st)ers en initiatiefneemster Petra Koonstra op feestelijke wijze bedankt voor hun bijdragen aan het Lampenkappenproject. Lopend dweilorkest Safari Joe zorgde voor muzikale ondersteuning, lunchroom Elmer's verzorgde de hapjes en de drankjes. 

De twee lampenkappen hangen boven de kruispunten bij de Korenstraat en de Pijpstraat. Kom eens kijken naar het resultaat!


+ LEES VERDER


Trouwens, het breien gaat nog steeds door, elke donderdagmiddag in de Brasserie bij Het Paleis. Iedereen is welkom.


Gebreide lampenkappen

‘Gebreide lampenkappen in, voor en door het Ebbingekwartier’.
Haak aan en brei gezellig mee! Onder deze noemer hebben 120 buurtbewoners van het Ebbingekwartier twee grote lampenkappen voor de Nw. Ebbingestraat vervaardigd.
De kleurrijke lampen hangen vanaf maandag 24 maart in de Nw. Ebbingestraat op de kruispunten met de Wipstraat en de Korenstraat.

Installeren.
Maandag 24 maart worden de lampenkappen opgehangen op de kruispunten: Nw. Ebbingestraat-Wipstraat en Nw. Ebbingestraat-Korenstraat.

Opening.
Feestelijke opening op donderdag 27 maart om 19.30.
Verzamelen bij Lunch café Elmers, Nw. Ebbingestraat 62, Groningen
Het lopend dweilorkest Safari Joe zorgt met een mix van latin, polka, zydeco en rock & roll voor een vrolijke noot.


+ LEES VERDER

Buurt-en participatie project.
De ondernemers in het Ebbingekwartier hadden al langer de wens om de Nw. Ebbingestraat 'aan te kleden'. Vorig jaar werden er al plantenbakken en banken geplaatst. Een unieke samenwerking met de gemeente: de gemeente zorgde voor de plantenbakken en de ondernemers zorgen 100% voor het onderhoud!

In 2012 begon het project ‘Breien voor het Ebbingekwartier’ een initiatief van beeldend kunstenaar Petra Koonstra.
Het thema lampenkappen sloot goed aan bij de wens van de ondernemersvereniging om markeringspunten en kleur in de Nw. Ebbingestraat te krijgen. Dit resulteerde in een opdracht aan de kunstenaar om twee grote objecten te ontwerpen met gebruikmaking van de bestaande straatverlichting.
Het project is uitgevoerd door buurtbewoners en stadjers. Elke week werd er gebreid in Brasserie Het Paleis.
De lampenkappen hebben elk een lengte van 5 meter. Ze bestaan uit aluminium frames die met een patchwork van gebreide driehoeken zijn bekleed.

De afgebeelde ronde lampen hangen nu op twee plaatsen:
- doorsnede 150 cm (rood), LED lamp, Het Paleis, binnenplein, Boterdiep 111, Groningen
- doorsnede 200 cm (groen), Het Paleis, eerste verdieping bij de hoofdingang, Boterdiep 111, Groningen


Culturele zondag in het paleis

Zondag 16 maart van 13:00 tot 17:00 uur: Culturele Zondag in Het Paleis.
Met als thema Boeken & Reizen.

'Reizen' is het thema van de Boekenweek 2014. Ga mee op een literaire reis door het Paleis!
Op 16 maart is er op het gebied van Literatuur, Kunst en Reizen van alles te beleven.
Ga op rondreis door de ateliers, langs bijzondere kunstenaarsboeken en schrijvers die hun Reisverhalen vertellen. Onze charmante Reisleidster leidt u er graag rond!
Leerlingen van het Zernike College exposeren kunstwerken met als thema 'Reizen' in de Erlenmeijerzaal. De kunstwerken zijn ontstaan in samenwerking met acht kunstenaars uit het Paleis. DJ Kaan zorgt voor muziek uit alle windstreken. Van 13.00 tot 17.00 uur.

Bezoekers kunnen zelf ronddwalen en een kijkje nemen in de ateliers. Maar je kunt ook dingen doen: een houten omslag voor je Reisboek maken in het Fablab. Of de lezing bezoeken van Linda Nijlunsing, om 14.30 in de Vijzel vertelt zij over haar boek “Wildernisjaren”. Je kunt ook naar het spreekuur van verhalendokter Tjibbe Veldkamp, die je kan helpen bij al je verhalenproblemen. Of je laten verrassen in het atelier van Willie Duursma, waar je kunt zien wat de reizende mens zoal vergeet. In het Spectrum en de Mortier alvast een preview van 'Unblocked' een project van choreograph Edan Gorlicki en multimedia-artiest Francesca Bardaro. En ben je moe en uitgedroogd? Dan is er de Brasserie, voor een avontuurlijk hapje en drankje!

Ook deze zondag, van 11:00-13:00 uur: Wandeling door het Ebbingekwartier, door gids Paulien Ex. Met aandacht voor het Infoversum en de Watertoren. Opgave via 050- 3131859 of mail naar: info@paulienexcursions.nl. € 8,50 p.persoon.
+ LEES VERDER

Het voormalig scheikundig laboratorium van de RUG, op de hoek Boterdiep/Bloemsingel is vijf jaar geleden omgetoverd tot Het Paleis, een cultuurpand met ateliers, bedrijven, woningen, zalen, een hotel en een brasserie. Er worden regelmatig Culturele Zondagen voor een breed publiek georganiseerd met bijzondere activiteiten, open ateliers en rondleidingen door het Paleislabyrinth.

Het Paleis Groningen, Boterdiep 111
www.hetpaleisgroningen.nl
info@hetpaleisgroningen.nl
tel. 050 3118849

Theatertapas

De 3e editie van het locatietheaterfestival Theatertapas zit vol nieuw talent. De jonge theatermakers laten eind deze maand korte voorstellingen zien op bijzondere locaties in het Ebbingekwartier in Groningen.

Route door het Ebbingekwartier
Tijdens het festival volgen bezoekers een route langs vier bijzondere locaties in het Ebbingekwartier. Dit jaar zijn dat horecagelegenheid en vergaderruimte Het Gasfornuis, restaurant Oberland, kantoor AAS Architecten en ondernemerspaviljoen De Chemie. Dansschool Plaza Danza is het start- en eindpunt van het festival. Hier komen artiesten, bezoekers en lokale ondernemers samen om na te praten en te borrelen.

Rondes
Ronde 1: vrijdag 28 februari 20.00 – 22.00 uur, € 12,50
Ronde 2: zaterdag 01 maart 14.00 – 16.00 uur, € 10
Ronde 3: zaterdag 01 maart 20.00 – 22.00 uur, € 12,50

Kaartverkoop
Kaarten voor het eindfeest op zaterdag kunnen los gekocht worden voor € 4.
Reserveren kan vanaf maandag 24 februari telefonisch via 06 – 19 463 303 (tijdens kantooruren).
Kaarten kunnen vanaf een half uur voor aanvang van de ronde aan de kassa worden gekocht of opgehaald.

+ LEES VERDER

De jonge theatermakers
Geïnspireerd door de excentrieke trekjes van Vincent van Gogh maakt kunstenares Alexandra Dragne een performance-installatie waarin comfortzones verkend worden. Theatergroep De Dikke Dingen onderzoeken in hun voorstelling de elementen van prestatiekanker in de moderne samenleving. Choreograaf en danser Raúl Saldarriaga combineert bewegingen van het menselijk lichaam met nieuwe media. Tot slot biedt kleinkunstenaar Sanne Schuhmacher een intieme muzikale voorstelling over verlangen en angst.

Swingende rock ’n roll en dansbare folkmuziek
De avonden van het festival worden gevuld met een gevarieerd aanbod aan muziek. Vrijdagavond speelt Jacky's Raw Collective swingende rock ’n roll. Zaterdagavond laat Stout ’n Herring vrolijke en dansbare Ierse folkmuziek horen. De beide avonden worden verder verrijkt door Subzen die als DJ voor de nodige dansmomenten zorgt.

Beknopt!

BEKNOPT! - Een premature etalage expositie - een onvolgroeid voorproefje uit Cultivated Land - de bloementuin van chipszakken van kunstenaar Larkman (karl huisman).

Bij Domino Design, Nieuwe Ebbingestraat 31 Groningen.
Opening 23 februari van 16:00 tot 17:00 uur.

+ LEES VERDER

Cultivated Land is een bloementuin die geheel gemaakt is van chipszakken. Het is een landschap in ontwikkeling dat bewust probeert maken van onze kijk op natuur vs cultuur. Zijn deze tegengesteld? Of liggen ze in elkaars verlengde? Hoe bewust zijn wij als mens nog van ons voedsel en de hele kringloop van voedsel, energie, natuur en onze plek of rol daarin? Daarnaast is Cultivated land een integratie van de natuurlijke voedselkringloop en het moderne 'recyclen'.
In de bloemen(tuin) zijn buisjes met nectarsiroop verwerkt. Bijen en andere insecten eten dit graag en hebben zo een extraatje, wat ze goed kunnen gebruiken. De felle kleurtjes van het verpakkingsmateriaal van chips zijn uitstekend geschikt als lokker voor bijen. Zo krijgt het voor de kringloop nutteloze bijproduct, de chipszak, toch een functie in de natuurlijke kringloop.

Deze zoemende kunstinstallatie is geschikt voor beeldentuinen, gallerietuinen, cultuur- en natuurfestivals,maar ook mooi op braakliggende terreinen en ter versiering van sociale projecten als de volkstuinen voor de minima. Via een inschrijving en loting kan er ook een bloem 'geplant' worden in een particuliere tuin.
Cultivated Land is nog in ontwikkeling en steeds meer aan het uitbreiden.
Dat is te volgen via de nieuwsbrief: inschrijven? stuur een mail naar karldelark@gmail.com.

Dance JAM XL in Simplon

Zondagmiddag 22 december: New Attraction DANCE JAM XL in Simplon.

De dansprogrammering richt zich met name op de dansstijlen hiphop, house en popping. Hier staan de topgroepen uit Noord Nederland en nationaal en internationaal geprogrammeerd zijn Moyo Tribe uit Den Haag, Tocsick uit Amsterdam, Gil the Grid en Xander ‘Arazzi uit Rotterdam, Per4mars uit Munchen en Jeka Jane uit Los Angeles.

Naast de shows is er de voorronde Spin Off Noord Nederland. Breakdancers en stand up dansers kunnen zich hier plaatsen voor de finale in Amsterdam. De winnaar in Amsterdam kwalificeert zich voor de battle Evolution in Amerika.
De live band The Cool Quest zorgt voor een Funkin’ HipHop en Soulvolle Jazz sound. Ze doen zowel een optreden als een jamsessie met o.a. Drunk Monks, Maximuzz en 7even.


+ LEES VERDER

Op zaterdagmiddag zijn er masterclasses. Je geeft je op door een ticket te kopen voor de keuze van jouw masterclass(es). Met dit ticket heb je ook toegang tot het event op zondagmiddag.

Meer informatie is hier te vinden.

Eindejaarsshow in Het Paleis

Ook dit jaar zal uitgeverij Passage het jaar afsluiten met een literair jaaroverzicht met optredens van de auteurs die in dat jaar een nieuw boek publiceerden. In 2013 gaat deze Eindejaarsshow plaatsvinden op maandag 23 december.
Met medewerking van:  Lupko Ellen, Paul Gellings, Bill Mensema, Ronald Ohlsen, Kasper Peters, Herman Sandman en Rosa Timmer.
Na de optredens is een (boeken)bal.

Maandag 23 december, aanvang 20:30, zaal open 20:00 uur.

Meer info: klik hier
+ LEES VERDER

Kaartverkoop:
Aan de deur € 7,50
Voorverkoop: € 5,-. Maak het bedrag over op banknummer 3808367 tnv uitgeverij Passage, ovv eindejaarsshow. Daarmee plaats je jezelf (en je eventuele gasten) op de gastenlijst.

Culturele Zondag in Het Paleis

Zondag 15 december, van 13:00 - 17:00 uur: Culturele Zondag in Het Paleis, met als thema BROOD & SPELEN.
Door het hele pand heen zijn creatieve acties en optredens waarbij de opbrengst naar het GOEDE DOEL gaat. Het Paleis steunt 3FM Serious Request.

Met o.a.:

 • Open ateliers en bedrijven
 • YouTube kerst quiz
 • Vier Mädel schneiden Papiersterne und Schneeflocken
 • Lichtobjecten
 • Nieuwjaarsrolletjes bakken
 • Tao-Performance
 • Wintersalon De Ploeg
 • Fairtrade gebakjes in de Brasserie
 • 3D Twister
 • Levende Jukebox

+ LEES VERDER

TRY OUT!

Woensdagmiddag 23 oktober is er weer een Try Out! Event van Urban House Groningen in poppodium Simplon.
Een middag met muziek en dansoptredens. Check de poster !

Wie wil kan zelf ook nog het podium op bij de open mic of de dansbattle. Je kan een veer in je haar laten zetten en voor wie altijd al een customized shirt had willen hebben kan die nu maken met graffitisjablonen. Ook is er een freestyle soccer workshop, hier leer je air- en groundmoves. In het Try Out! Café is een kleine studio waar je op de foto kunt...en natuurlijk alle informatie over activiviteiten van Urban Academy waar je aan mee kan doen en New Attraction Events waar je naar toe kan komen.

Woensdag 23 oktober, van 14:30-17:30, toegang slechts € 2,50, t/m 18 jaar.

+ LEES VERDER

Meer informatie op www.urbanacademygroningen.com.

Culturele zondag in het paleis

Zondag 15 september, van 13:00 - 17:00 uur: Culturele Zondag in Het Paleis, met als thema KUNST & ETEN.

•Open ateliers en bedrijven
•Foodperformance
•De Pastafiets
•BBQ en muziek op het plein

+ LEES VERDER

 • Hans Donderwinkel over culinaire tradities, bij Uitgeverij Passage
 • Vilt je eigen voedsel in Studio Wisemice door MooiMiek.nl
 • Culinaire seraden bij Atelier Jeanet Metselaar
 • Atelier Willie Duursma ' Welkom in het casino van het Paleis': tombolatafel met culinaire afdankertjes
 • Wilco de Jong, performance
 • Nifjes & Nafjes
 • Prutjes & Hapjes
 • Longstreet speelt op het binnenplein, muziek met een culinair sausje
 • Lokaal & Lekker voedselmarkt
 • Barrel Wijn, Dennis Cooking Place, Westerwoldse Bonbons
 • 10 schilderijen van en over eten uit de collectie van het CBK
 • Culinaire YouTube filmpjes
 • QR-code speurtocht naar culinaire spreuken
 • De Brasserie is vanaf 12:00 uur open
En tijdens de Culturele Zondag: een wandeling met ervaren stadsgids Paulien Ex door het Ebbingekwartier. De wandeling begint om 11:00 uur en eindigt om 13:00 uur bij Het Paleis. Opgave via info@paulienexcursions.nl of via 050-3131859. Kosten € 8,- pp.

Zie www.hetpaleisgroningen.nl voor meer informatie.

De volgende Zondagen zijn op 3 november en 15 december.

Culturele zondag in het paleis

Zondag 30 juni, van 13:00 - 17:00 uur: Culturele Zondag in Het Paleis, thema MODE

 • Open ateliers en bedrijven
 • Lezing Lynsey Dubbeld: Mode voor morgen
 • Wood-Collar
 • Jurksculpturen
 • Kleuradvies
Klik hier en hier voor de flyer, in PDF.
Zie www.hetpaleisgroningen.nl voor meer informatie.

+ LEES VERDER

OPEN ATELIERS EN BEDRIJVEN
Een verrassend programma door kunstenaars en creatieve bedrijven, o.a.:
Studio Droomwever: mode-illustraties, schilderijen van schoenen en trendy kunstkoekjes.
Atelier Annet Gabriëlse: kleuradvies door kleurspecialist Ineke Speerstra van Moooier samen met Vintage Sale 050.
Atelier Petra Koonstra: bikini’s en meer…
Atelier Ellis op ’t Landt: mode-speeddate, neem een kledingstuk mee met een verandervraag en je krijgt een passend advies.
Atelier Jeanet Metselaar: designer Jet Mous toont sieraden in verschillende materialen, zoals rubber en porselein, en 3D geprinte kettingen (in samenwerking met FabLab).
Atelier Monique Middelhoek: accessoires van hergebruikte en restmaterialen.
Uitgeverij Passage: vers van Poetry International: tentoonstelling tekst/figuur, een samenwerking van 21 dichters en 21 beeldmakers en verkoop van het boek.

ERLENMEYERZAAL
14:00-14:30 en 16:00-16:30, lezing door Lynsey Dubbeld, journalist en trendanalist. Mode voor morgen: over de zin en onzin van een groene garderobe. Wat is fair fashion? Gaan mode en duurzaamheid samen?
www.modevoormorgen.nl

En doorlopende presentatie van SCHONE ZAKEN, specialist in biologische, ecologische en fairtrade mode voor mannen & vrouwen. (Nieuwe Ebbingestraat 16)


FABLAB
Expositie van Studio Anne-Marijn met de Wood-Collar. Een sieraad voor designliefhebbers die zich op een verantwoorde manier willen onderscheiden.

KINDERATELIER
Vanaf 4 jaar, kantine Startersateliers
Maak je eigen kledingontwerp (in het klein), o.l.v. Laura Gardien.

EN VERDER
Een expositie van mode-illustrator Christian Heydenrijk.
Jurksculpturen van Tine Kuiper, autonome objecten, niet bedoeld om te dragen.
Dop Art, inloopworkshop door Jeanet Metselaar, bij mooi weer op het plein.
Mode-objecten gemaakt door cursisten van Henny Zikken (BK050).

TIME SHIFT FESTIVAL: Gesprekken met 100-jarigen

Videoinstallatie 100 jaar als schakel - ruim 3 uur / doorlopend

De gesprekken die Betsy Torenbos voerde zijn op film vastgelegd en zij heeft een videoinstallatie gemaakt. Deze is te zien tijdens het festival van 25 mei tot 2 juni in de Loods op het terrein van het Ebbingekwartier aan het Boterdiep in Groningen.

De gesprekken worden doorlopend vertelt en duren totaal ruim 2 uur. Op 25 en 26 mei van 11.00 tot 20 uur, 27 mei t/m 1 juni van 14.00 tot 20.00 uur. Toegang gratis.

Op 31 mei van 18:00-19:00 is de installatie besloten.

Het Time Shift festival in Groningen wordt georganiseerd ter gelegenheid van het feit dat 100 jaar geleden Le sacre du printemps van Igor Stravinsky in première ging in Parijs, wat een enorme reactie opriep en een doorbraak in de kunsten veroorzaakte. Op het gebied van muziek , theater, dans, literatuur, film en beeldende kunst is veel te beleven tijdens dit evenement.
+ LEES VERDER

De theatermaakster kijkt vooruit door met honderdjarigen terug te kijken. Zij stelt hen vragen over de waarde van muziek in hun leven, over de liefde, de oorlog, het geloof en de dood. De vier mensen die geïnterviewd werden zijn: Jan Bastiaans uit Annen, Ata Kandó uit Bergen, Lukas Berghuis uit Haren en mevrouw Homan uit Bedum.

Jan Bastiaans vertelt in het Drents over armoede in Drenthe en over de gevolgen daarvan in de Tweede Wereldoorlog. Hij is optimistisch en zingt liedjes uit zijn kindertijd. Duur 30 minuten.

Ata Kandó was fotografe, zij komt uit Hongarije. Na WO II ging ze met haar echtgenoot en drie kinderen naar Parijs; haar man keerde al snel terug. Kandó leerde bij het foto bureau Magnum Ed van der Elsken kennen waarmee ze trouwde. In Nederland heeft ze haar vak verder uitgeoefend en les gegeven. Ze heeft een boeiend leven achter de rug. Ze houdt erg van Mozart, Stravinsky is haar minder bekend. Duur 1 uur 30 minuten.

Lukas Berghuis heeft een goedlopend bedrijf opgebouwd in Haren. Zijn handel was nauw verweven met de Joodse gemeenschap waar hij verhalen in het Gronings over vertelt. Hij houdt van moppen tappen, muziek heeft minder zijn belangstelling. Duur 30 minuten.

Mevrouw Tine Homan vond geen man die bij haar paste en zij werd directrice van een sanatorium in Indië, waar ze TBC patiënten verpleegde. Terug In Nederland bleef ze werken in de zorg. Ook heeft ze haar ouders tot hun dood verzorgd. De dood is voor haar geen onbekende. Duur 40 minuten.

ROODPALEIS
Productiekern ROODPALEIS is werkzaam in Theater De Nieuwe Kolk in Assen, in Amsterdam en op locaties. Betsy Torenbos richt zich op de mondelinge overlevering van verhalen, oral history. Zij maakt gebruik van theater, foto’s, film, installaties en performancekunst.

Concept, interviews, off-line editing, installatie: Betsy Torenbos.
In samenwerking met MY Facilities Groningen, on-line editing is van Sytse Kramer.
De installatie 100 jaar als schakel is opgedragen aan haar grootmoeder, Johanna Smit Zeubring, die op 11 januari 2013 overleed op 99 jarige leeftijd.
Voor meer informatie www.timeschift.nu

Designweekend

DESIGN XPO

Zaterdag 25 en zondag 26 mei van 11:00-17:00 uur. 
Startpunt van de route: de Loods op het Ebbingekwartierterrein .

Deelnemers in het Ebbingekwartier:

Blooms
(ontwerpstudio en meubelmakerij) Boterdiep 18
Het Paleis Boterdiep 111
• Erna de Bie (meubelontwerp)
• Jeanet Metselaar (sieradenontwerp)
• Monique Middelhoek (textiel en keramiek)
Fablab Groningen
Het FabLab is de enige werkplaats in de stad waar je zelf digitale productiemachines mag bedienen. Om snel aan de slag te kunnen en de kennis daarvoor te krijgen is er een divers aanbod aan begeleiding.
OpMaat vormgevers en meubelmakers Boterdiep 69-1 
OpMaat combineert nieuwe digitale productie technieken met ambachtelijkheid.
Een goed ontwerp combineren met nieuwe ontwerp- en productie technieken staat centraal in OpMaat Studio. De hele werkplaats is open.
• Jo Luymes (interieur, visuals, re-design)
• Sander Jorn Vermeulen (ruimtelijke vormgeving en beeldende kunst)


+ LEES VERDER

 Voor meer informatie: www.designXPO.nl

Time Shift Festival - NP3

Programma NP3 in het kader van het Time Shift Festival

TENTOONSTELLING:
Kasper van Hoek | Zimoun - Knarsen en zoemen
Periode: 10 april t/m 8 juni 2013
Open: 
woe t/m zat 14.00 – 18.00 uur
LET OP!! 
Speciale openingstijden tijdens Time Shift Festival: 24 mei - 2 juni: dagelijks van 14:00-20:00 uur

Speciaal voor de unieke locatie, de 500 m2 industriële containerkunsthal NP3.tmp, realiseren de Zwitserse kunstenaar Zimoun en de Groningse kunstenaar Kasper van Hoek nieuw werk: vernieuwende, transdisciplinaire geluidssculpturen op de grenzen van kunst en muziek en/of geluid. Ervaar gratis de ‘knarsende’ geluidsconstructies van Kasper van Hoek en de 'zoemende'  architectonische platformen van Zimoun.
Een detail van de geluidssculptuur van Zimoun in NP3.tmp vindt u hier: http://youtu.be/wVJGd32Qg5M

+

Time Shift / NP3
DRIE LEZINGEN
@ NP3.tmp

Serie transdisciplinaire lezingen over het fysieke en mentale (door)breken in de (kunst)wereld op een duurzame manier?!

DINSDAG 28 mei om 19:30 uur
(Geluids)kunstenaar Kasper van Hoek vertelt over zijn zelfgemaakte muziekinstrumenten en hun specifieke effecten op de ontwikkeling van zijn (geluids)installaties.
+
Twee raakvlakken van de wetenschap en onze maatschappij.
Pieter Meulenhoff en Bram van der Waaij, beide senior research scientist bij TNO in Groningen, geven een kijkje in de keuken bij twee doorbraken die op dit moment gaande zijn op het raakvlak van wetenschap en onze maatschappij. Als eerste een nieuwe manier om onze dijken te bewaken, welke ons beschermen tegen het water. Het tweede kijkje over het bouwen van je eigen energiecentrale en het leven in de elektrische eeuw.

WOENSDAG 29 mei om 19.30 uur
Doorbreken in de kunst door Pascal Gielen.
Sedert de val van de Berlijnse muur in 1989 is het aantal mensen dat zich kunstenaar noemt vertienvoudigd. De competitie is dus heftig in het hedendaagse kunstbedrijf. Een gevolg van die forse toename van het aantal kunstenaars is onder meer dat hun loopbanen alsmaar sneller verlopen. Kunstenaars komen en gaan in snel tempo en een doorbraak in de professionele kunstwereld is nooit een garantie op een blijvende artistieke carrière. Cultuursocioloog Pascal Gielen onderzocht wat nodig is om door te breken in de kunstwereld en hoe men zich hierin op een duurzame manier kan handhaven. Dat is echter geen gemakkelijke onderneming, zo zal uit zijn lezing blijken.

Voertaal lezingen: Nederlands
Entree: gratis+ LEES VERDER

 Check voor het hele Time Shift Festival Programma: www.timeshift.nu

XPO biobased design

DesignXPO
Hoofdlocatie Loods Ebbingekwartier

Kolendrift 7
9701 BS Groningen


Biobased
Het thema van DesignXPO dit jaar is Biobased Design. Producten die worden gemaakt van plantaardig materiaal dat hernieuwbaar gebruikt kan worden. Groningen heeft op dat gebied veel te bieden o.a. bioplastic, hennep en vlas.
In het project Future Products hebben een aantal Groninger ontwerpers nieuwe producten gemaakt met als uitgangspunt een combinatie van twee biobased materialen. Het resultaat is te zien op de XPO Biobased Design in de Loods op het Ebbingekwartierterrein.
In het Groninger Museum zal conservator Egge Knol een lezing houden over Biobased design door de jaren heen en kunnen kinderen in een workshop hun eigen ontwerp 3D-printen in biobased plastic.
In het Paleis kun je ook terecht voor een demonstratie 3D-printen met biobased materialen.
Jong ontwerptalent van Academie Minerva laat in de tentoonstelling Superuse zien wat er met afgedankt materiaal van stoel tot lampenkap gemaakt kan worden.
Bij Vos Interieur is o.a. de nieuwe collectie te zien van het Nederlandse designmerk Imperfect design met producten van gerecycled glas

Openingstijden
Zaterdag 25 mei :11:00-20:00 uur
Zondag 26 mei: 11:00-20:00 uur


+ LEES VERDER

Naast DesignXPO vindt er in Groningen het festival Timeshift plaats.
In het kader van Timeshift zal de XPO Biobased Design langer te zien zijn van ma 27 mei t/m vrijdag 30 mei, open van 14:00-20:00 uur.

Culturele zondag in het paleis

 Zondag 12 mei is er van 13:00 tot17:00 weer een Culturele Zondag in Het Paleis, ditmaal in het teken van "Kunst en Wetenschap".

Er zijn verschillende dingen te doen door het hele gebouw heen. Met o.a.:

 • Open ateliers en bedrijven bij de vele kunstenaars en creatieve bedrijven.
 • Her en der door het pand vind je installaties van Science LinX (RUG)
 • Eigen kunstwerk maken bij FabLab met gelaserde unit ‘Art’ Cells
 • Elk hele uur een audiovisuele performance met beats van Frank Schaap
 • Sciencesnacks en drinks in de Brasserie en op ’t plein.

+ LEES VERDER

 •  5 mini-colleges over de invloed van kunst op ons denken, met om 13:30 en 14:30 uur een live-introductie van Ronald Hünneman
 • Uitgeverij Passage: 15:30 uur Paul Gellings over kunst en wetenschap in zijn nieuwe roman Augustusland
 • Op 't plein: Weird Science Drinks: Raad de smaak van geheimzinnige brouwsels
Zie www.hetpaleisgroningen.nl voor meer informatie.

Stadsgids Paulien Ex (PaulienExcursions) heeft ook wandelingen in het Ebbingekwartier in het pakket opgenomen. Tijdens de Culturele Zondag kunt u meelopen, van 11:00 tot 13:00 uur. Opgave via info@paulienexcursions.nl of 050-3131859. Kosten € 8,- pp.Culturele zondag in het paleis

Zondag 24 maart van 13:00-17:00 uur - Boekenweek

Met o.a.:

Boekenweekproject - Zeventien verschillende vormgevers uit Het Paleis ontwierpen een bladzijde uit het verhaal 'Cuby' van Bill Mensema. Verzamel in het hele gebouw de losse bladzijden en maak daar zelf je boek van 32 pagina's in een mooi omslag van.

Atelier Peter Dijk: Kunstenaarsboeken

Atelier Reggie: Verkoop collector-items Fotografencollectief Zilverwerk

Kinderboekendokter Tjibbe Veldkamp houdt spreekuur van 15:00-16:30

Uitgeverij Passage: boekverkoop

Studio Droomwever: Cubykoekjes

Erlenmeyerzaal: Literair café (bar open)

Schrijversvakschool: 15:30 uur presentatie m.m.v. Jean Pierre Rawie

+ LEES VERDER


Mortier
: 15:30 uur -  Leesclub Dagblad van het Noorden over 'Tafeldans' van Eric Bos.

Spectrum: Lupko Ellen - vragen stellen mag.

Kinderatelier

Brasserie

XXXXXXtra: Tussen 14:00 en 16:00 uur verzorgt Bill Mensema verrassingsoptredens in het gebouw.

Zie voor meer informatie www.hetpaleisgroningen.nl

TED 2013 live vanuit Paleis

Een stel van de meest bijzondere, meest inspirerende denkers en doeners ter wereld komt eind deze maand bijeen in Californië. Daar is op woensdag 27 februari het grootste TED-evenement van het jaar. De bijzondere voordrachten (de zogeheten TED-talks) die er worden gehouden door een jojokampioen, computerdenkers, zakenlui, piepjonge kerngeleerden, activisten, artiesten en ingenieurs, zijn live te volgen vanuit Het Paleis aan het Boterdiep. Het idee is dat bezoekers via het grote scherm geïnspireerd raken en in gesprek gaan met andere bezoekers. De eerste sessie is om 17.30 uur.

+ LEES VERDER

TED (Technology, Entertainment, Design) is een wereldwijd netwerk van baanbrekende denkers en doeners. Afgelopen jaar was er voor het eerst een TED-bijeenkomst in Groningen: de TEDx Hanzehogeschool in Forum Images.

culturele cinema zondag

Zondag 3 februari, van 13:00 tot 17:00 uur in Het Paleis.

De culturele zondag van 3 februari staat helemaal in het teken van FILM.
Met o.a.:

- Korte films & clips
- Cinespeurtocht
- DVD ruilmiddag

Maar ook: kinderatelier - muziek door Thee J Johanz - vertoning documentaires stichting Beeldlijn - open ateliers en bedrijven - winterse uitspattingen in de Brasserie

Voor het gehele programma, klik op de afbeelding.
Of kijk op www.hetpaleisgroningen.nl.+ LEES VERDER

Tijdens filmfestival IFFR:
FILM-HOTEL ARRANGEMENT 30/1 - 3/2
Hotelkamer in het Paleis en filmkaartjes voor het festival! Kijk bij hotelkamers en bestel.
Reserveer filmkaartjes vanaf 23 januari bij www.forumimages.nl

Expositie OOIT - academie minerva

 Vijf studenten van Academie Minerva exposeren tijdens de expositie OOIT van 17 t/m 20 januari werk in De Loods op het Ebbingekwartier-terrein. Op donderdag 17 januari wordt de expositie geopend met een voorwoord van Peter Vandemeulebroecke en muziek van Bebe Fang.

+ LEES VERDER

 Donderdag 17-01-13
/ Opening om 19.30
/ Openingswoord door Peter Vandemeulebroecke acteur bij het NNT
/ Muziek van Bebe Fang

Vrijdag 18-01-13
/ Open vanaf 14.00
/ Live performance door Mylan Hoezen om 19.30
/ Filmavond

Zaterdag 19-01-13
/ Open van 12.00 tot 18.00

Zondag 20-01-13
/ Open van 12.00 tot 18.00

Mayakalender-ritueel

Op vrijdag 21 december kunt u vanaf 20:00 uur meedoen aan het Mayakalender-ritueel op het Ebbingekwartier-terrein. Dit ritueel wordt georganiseerd voorafgaande aan de Nataraj Cosmic Dance Party in Platform Theater met percussie, live muzikanten, massages en facial-paint!

+ LEES VERDER

PS Er zijn nog kaarten, maar we verwachten wel uitverkocht te raken. Als je nog geen kaart hebt (aanklikken bij facebook is niet genoeg) kun je die hier verkrijgen:

www.orongo.nl/grootstefeestallertijden

Wij hebben er heeeel veel zin in!

Kaarten zijn voor 15 euro verkrijgbaar in de voorverkoop via Orongo:
orongo.nl/grootstefeestallertijden.html

Culturele zondag in het paleis

 Zondag 16 december, van 13:00 tot 17:00 uur: Culturele Zondag in het Paleis.

Veiling Verkoop & Vertier

De veiling begint om 15:30 uur

Glühwein en Erwtensoep

FILM: FIGURATIEVE KUNST - OPEN ATELIERS en BEDRIJVEN - EXPOSITIE DE PLOEG - VEILING - FABLAB - RONDLEIDING - LIEDEREN - KINDERATELIER - hapjes en drankjes in de BRASSERIE
UITGEVERIJ PASSAGE: afscheidsreceptie van journalist Herman Sandman

Voor het gehele programma, klik op de afbeelding.
Of kijk op www.hetpaleisgroningen.nl.

+ LEES VERDER

 

Culturele zondag in het paleis

Zondag 28 oktober, van 13:00 tot 17:00 uur: Culturele Zondag in het Paleis.

Thema: ZINGEN & SPELEN

KOREN en een workshop ZINGEN - OPEN ATELIERS en BEDRIJVEN - TONEEL: DON JUAN -  FABLAB - RONDLEIDING - KINDERATELIER - hapjes en drankjes in de BRASSERIE
 
Voor het gehele programma, klik op de afbeelding.
Of kijk op www.hetpaleisgroningen.nl.

 

+ LEES VERDER

 

Culturele Zondag in Het Paleis

Zondag 16 september, van 13:00 tot 17:00 uur: Culturele Zondag in Het Paleis.

Thema: DANS EN BEWEGING
Open ateliers en bedrijven, gastexposanten door het hele pand, kinderatelier, rondleiding door Paleis-labyrint.  Optredens van diverse dansgroepen. Hapjes en drankjes in de Brasserie.
Poëzie in beweging bij uitgeverij Passage, Artbot bij het Fablab, Compagnie with balls op het plein, Workshops moderne dans, Club Guy & Roni en Random Collision.

Voor het gehele programma, klik op de afbeelding.
Of kijk op www.hetpaleisgroningen.nl.

+ LEES VERDER

 

Net Naast Noorderzon

 Waar het Noorderplantsoen ophoudt, begint zo’n beetje Het Paleis.
Cultureel laboratorium met binnenplaats vol kunst en ander aangenaams.
Stiekem tien dagen lang de allerleukste hangplek van Noorderzon.
Om even lekker te chillen aan het eind van de middag.
Om NOG meer verrassende indrukken op te doen.
Om zelf even kunstenaar te zijn.
Elke middag van Noorderzon, van 4 tot 6.

+ LEES VERDER

Wat?
Heel wat. Tentjes. Kiosken. Rare karren. Een bikini haken of breien. Kleurplaten voor volwassenen. Live muziek. Iets slims maken in 3D bij het FabLab.
Iets warms met literatuur. Modeltekenen en jij bent het model. Strandstoelen.
‘Walking Workshop’: kunst op een dienblad. Enge en fijne YouTube filmpjes.
Kinderijsjes, pardon Palijsjes.
En meer.

Nu je er toch bent
Koud drankje op zonnig terras. Warme hap in coole Brasserie.
Heel happy toch, zo’n Happy Hour? Goed begin van ’n avondje Noorderzon.

Het Paleis Groningen, Boterdiep 111

Van harte uitgenodigd

Na vier jaar is het eindelijk zover: de historische fabriekspijp bij OpMaat is gerestaureerd. Een icoon uit het rijke industriële verleden van het Ebbingekwartier is gered.
Dus tijd voor een kleurig feestje waarbij wethouder Frank de Vries tientallen ledlampjes van het tijdelijke kunstwerk Tussentijds Licht op de pijp zal ontsteken. Graag nodigen het bestuur van de stichting De Laatste Pijp en Meubelmakerij OpMaat u uit dit samen met hen te vieren.

Zaterdag 25 augustus, 22:00 - 23:00 uur.
De Loods op het Evenemententerrein Ebbingekwartier.
Zie ook www.delaatstepijp.nl

+ LEES VERDER

Tegelijk met de restauratie, uitgevoerd door Harm Meijer bv uit Ten Boer, zijn er op de pijp 72 kleurige ledlampjes aangebracht die op allerlei manieren op de omgeving gaan reageren. Een interactief icoon voor het Ebbingekwartier dat staat voor het nieuwe elan in het gebied.

De pijp moet natuurlijk wel blijven roken. Daarvoor hebben wij uw hulp nog steeds nodig. Niks voor niks, want voor 50 euro per jaar komt uw naam op de Wall of Fame op de voet van de pijp. Aanmelden kan per e-mail bij het bestuur van de Laatste Pijp, mailadres: monkhorst@gmail.com.

Culturele Zondag 1 juli

De Culturele Zondag van 1 juli in en om Het Paleis heeft als thema: HOW THINGS ARE MADE.
Hoe is Het Paleis ontstaan, hoe het eten op je bord in de brasserie, hoe ontstaat een schilderij, een beeld etc.
Kom kijken bij de vele kunstenaars, vormgevers, muzikanten, schrijvers en bedrijven in Het Paleis.

+ LEES VERDER

 HIER staat de uitnodiging en het programma (PDF).

Baargtoal

Baargtoal (Mountain Language) is een eenakter uit 1988 van de in december 2006 overleden Nobelprijswinnaar Harold Pinter.
Deze eenakter wordt voor het eerst in een Groningse vertaling gespeeld in het kader van het Festival van de Geest  op 1 juni om 20.00 uur in de Nieuwe Kerk aan het Nieuwe Kerkhof. Toegang gratis.
Meer informatie op www.festivalvandegeest.nl.

+ LEES VERDER

Heur goud. Joe binnen baargvolk. Heuren joe mie? Joen toal is dood. Zai is verboden. t Is nait toustoan om joen baargtoal op dit stee te proaten. Joe kinnen joen toal nait proaten tegen joen mannen. t Is nait toustoan. Begriepen joe? Joe magen heur nait proaten. Zai is boeten de wet steld. Joe magen allain toal proaten van stad. Dat is d'ainegste toal toustoan op dit stee. Joe zellen zwoar straft worden as joe pebaaiern joen baargtoal te proaten op dit stee. Dit is n militair vonnis. t Is de wet. Joen toal is verboden. Zai is dood. Gainent is toustoan joen toal te proaten. Joen toal bestaait nait laanger. Nog vroagen?

Festival van de Geest

Het Festival van de Geest is een kunst- en cultuurfestival in en rond de Nieuwe Kerk in Groningen en wordt gehouden van 26 mei tot en met 2 juni 2012. Een festival van acht dagen lang, van 's morgens vroeg tot 's avonds laat, voor jong en oud en bijna alles gratis toegankelijk.
Nieuwe Kerk, Nieuwe Kerkhof 1, 9812 PT Groningen.
Meer informatie: www.festivalvandegeest.nl.

+ LEES VERDER

Een kunst-en cultuurfestival met net een beetje meer, met o.a. film, theater, muziek, poëzie, beeldendekunst, rap, lezingen en workshop, de kunstkolonie, culinaire verrassingen en speciale kindermiddagen, maar ook met momenten om even tot rust te komen. Een festival waar je als interactieve bezoeker iets van mee naar huis neemt.
Het thema van dit jaar is "Het spel van de spraakverwarring".

Culturele Zondag Boekenweek

Het thema van deze Culturele Zondag in Het Paleis is: Boekenweek.

Voor het uitgebreide programma zie de flyer,
http://hetpaleisgroningen.nl/index.php?page=430&lang=nl

+ LEES VERDER

Breien

Tot 16 april kunt u nog meebreien in Brasserie Het Paleis, van 15.00 tot 16.00 uur. Doe mee en schuif aan!

+ LEES VERDER

De Laatste Pijp

Stichting ‘De Laatste Pijp’ heeft zich afgelopen jaren met succes ingezet om de laatste fabiekspijp aan het Boterdiep te behouden.
De pijp, die oorspronkelijk van vleesconservenfabriek Gerzonis was, wordt sinds 1930 niet meer gebruikt. Door de slechte staat dreigde het afgebroken te worden. Het gewenste bedrag van 90.000 euro is bereikt en dus is de restauratie inmiddels in volle gang.

De restauratie is naar planning eind april klaar. Dan moet de fabriekspijp er weer staan, zoals hij er bijna 100 jaar geleden ook bij stond.

Zie ook het item op Oog Radio en Tv, klik hier.

-bron: Oog Omroep Groningen, 5 maart 2012

+ LEES VERDER

Het Ebbingekwartier gaat breien!

Het Ebbingekwartier gaat breien... doe mee en schuif aan!
Van 1 maart tot 13 april, elke werkdag van 15.00-16.00 uur, onder het genot van een gratis kopje thee. In de Brasserie het Paleis, iedereen is welkom: man, vrouw, oud en jong.

+ LEES VERDER

Brei met ons mee aan dit buurtproject: we gaan met lampenkappen het Ebbingekwartier markeren. De lampenkappen komen op diverse plaatsen buiten. We maken ze van allerlei kleurrijke haaksels en breisels. Neem wol, haak- en breinaalden mee. Kunstenaars uit Het Paleis helpen je op weg. Basis materiaal is aanwezig.

Opening NP3.tmp

Zaterdag 11 februari 2011 opent MOBI haar deuren. MOBI -het kunst- en atelierpaviljoen op het OLE terrein aan de Kolendrift- biedt onderdak aan zes ateliers en de project- en expositieruimte NP3.tmp. In de ateliers op de bovenverdieping is plaats voor 14 jonge kunstenaars om te werken, te ontwikkelen, te innoveren en te experimenteren.

+ LEES VERDER

Programma Openingsmanifestatie:

17.00 uur vertrek Praaltocht van koers en oogst - Daan Samson
18.00 uur aankomst Mobi
(route: zie www.np3tmp.blogspot.com / www.np3.nu)

18:00 uur OPENingsperformance - Willum Geerts - It's about time

18.00 - 20.00 uur OPENreceptie - entree gratis

18.00 - 22.00 OPEN MOBI ateliers
 
20.00 - 00.00 uur OPENfeest - entree 5 euro incl. consumpties
met optredens / performances:
Club Oklahoma en Floris Maathuis
The Geert Wilders
Cosmic Spring
Radboud Mens

11 februari t/m 14 april 2012:
OPENingstentoonstelling NP3.tmp
Daan Samson
Anno Dijkstra
Willum Geerts
Wouter Huis

Open dagen OpMaat

OpMaat viert haar 25 jarig bestaan tijdens de open dagen op zaterdag 29 en zondag 30 oktober van 12.00 tot 18.00 uur. Bezoekers kunnen zelf aan de slag. Ze kunnen zelf een maquette maken op een laser en direct daarna op ware grootte produceren. Boterdiep 69-1, Groningen.

+ LEES VERDER

<klik hier voor de uitnodiging>

OpMaat vormgevers en meubelmakers slaan een nieuwe weg in met digitale productie.
OpMaat maakt al 25 jaar in opdracht meubels en interieurs maar ontwikkeld ook samen met ontwerpers nieuwe producten.

Met een nieuwe computer gestuurde machine en een helemaal nieuw ingerichte werkplaats kan OpMaat nu zijn opdrachtgevers nog veel beter bedienen en zijn de mogelijkheden voor meubel en productontwerpers in de stad sterk uitgebreid. Een computergestuurde freesmachine is allang niet meer uniek. Wel bijzonder is dat dit het enige bedrijf is met zo’n machine in hartje binnenstad Groningen en dat er nauwe banden zijn met FabLab Groningen op 100 meter afstand in Het Paleis. Het FabLab is een broedplaats voor ontwerpers. In het FabLab staan digitale aangestuurde machines voor het maken van prototypes. Op de lasersnijder en met de 3d printers kunnen ontwerpers hun ideeën snel omzetten in tastbare voorwerpen. Meestal op schaal omdat de machines te klein zijn voor het grote werk. Met de grote machine bij OpMaat is er nu de mogelijkheid om de schaalmodellen van het FabLab snel om te zetten in meubels waar je echt op kan zitten en dus verkocht kunnen worden. Een idee dat ’s morgens in het FabLab met een laser is omgezet in een maquette kan 's middags bij OpMaat al worden gemaakt, uitgetest en verder worden ontwikkeld.

Om dit te demonstreren verhuist het FabLab tijdens de open dagen naar OpMaat en wordt een krukje van ontwerpster Lena van der Wal in productie genomen. Bezoekers kunnen zelf aan de slag en worden zelf ook een beetje ontwerper doordat ze nog eigen teksten in het krukje kunnen laten graveren. Je eigen product customizen dat zal in de toekomst veel meer gebeuren. Op de open dagen kan het allemaal al.

ATTENTIE: BURENDAG VERPLAATST

de Burendag is wegens omstandigheden nu verplaatst naar komende vrijdag 7 oktober. Zelfde tijd en locatie. Hopelijk tot dan!

+ LEES VERDER

Op vrijdagmiddag 7 oktober van 15:00-18:00 uur organiseert MobieleTuinen de Burendag van het Ebbingekwartier en het Open Lab Ebbinge. Heb je zin om mee te helpen en een bijzondere stadsmoestuin aan te leggen? Kom dan vooral langs! Neem je tuinhandschoenen, tuinschort of t-shirt en gieter mee. Vele handen maken licht werk en wees erbij, bij het ontstaan van het eerste paviljoen MobieleTuinen met vrij te plukken fruit.

MobieleTuinen en Burendag 2011

Op vrijdagmiddag 23 september van 15:00-18:00 uur organiseert MobieleTuinen de Burendag van het Ebbingekwartier en het Open Lab Ebbinge. Heb je zin om mee te helpen en een bijzondere stadsmoestuin aan te leggen? Kom dan vooral langs! Neem je tuinhandschoenen, tuinschort of t-shirt en gieter mee. Vele handen maken licht werk en wees erbij, bij het ontstaan van het eerste paviljoen MobieleTuinen met vrij te plukken fruit.

+ LEES VERDER

Locatie: als je op het Boterdiep staat met je rug naar de Ontwerpwinkel en je kijkt naar de nieuwe speelweide, dan zie je een stalen stadspergola met houten banken eronder. Daar is het.

Voor meer algemene informatie over het fenomeen Burendag zie  www.burendag.nl

MobieleTuinen krijgt eervolle vermelding

Op 17 juni jl. deed MobieleTuinen mee aan Smaakstraat Groningen en creeerde een 1-dags MobieleBermTuin op het OLE terrein aan het Boterdiep. De jury beoordeelde het plan als meest creatief en gaf het een eervolle vermelding. Er deden in totaal 26 straten mee. De enige prijs, een diner voor 20 personen ging naar de Radijsstraat.

+ LEES VERDER

 

Deze Mobiele Tuin werd gemaakt van stadshout ( 3 houten bouwpallets), 4x 40 liter bioteelaarde en 100 verschillende fruitstruiken, slaplantjes, aardbeienplantje, vijgenbomen en allerlei kruidenplanten. Laat in de middag kwamen de bewoners langs om een plant of struik uit te zoeken. Daarmee beginnen ze bij hen zelf thuis hun eigen stadmoestuin.  

Nieuw: MobieleTuinen is ook te volgen op www.mobielestadstuinen.blogspot.com

Stem op Mobiele Tuinen

Mobiele Tuinen is kandidaat voor de ASN-prijs VOORDEWERELDVANMORGEN in de categorie Duurzame Energie, maatschappij en welzijn. Ga naar www.voordewereldvanmorgen.nl en stem op MobieleTuinen.

+ LEES VERDER

We maken kans op 2x 10.000 euro. Op het moment staan we op plaats 17.

(En mail het door. Inspireer al uw vrienden, buren en familieleden om op MobieleTuinen te stemmen!)
 

Mobiele Tuinen - Smaakstraat van Groningen

Mobiele Tuinen doet mee aan de wedstrijd 'Smaakstraat Groningen 2011'. Op vrijdag 17 juni om 15.00 uur komt de jury langs. Daarna is iedereen uit de buurt uitgenodigd om een eetplantje naar keuze uit te zoeken en mee naar huis te nemen.

+ LEES VERDER

Locatie: Boterdiep nr. 7, op het open gebied van OLE, Ciboga.  Links van Sikkes stoffen en schuin tegenover Maikel natuurvoeding.

Meer info: bel of sms Mijnske Sival op 06 19344220.

Mobiele Tuinen pagina

Boterdiep dit jaar Smaakstraat van Groningen?

Mobiele Tuinen doet mee aan de wedstrijd van Smaakstraat Groningen 2011. We zijn bezig een mobiele berm tuin aan te leggen op het OLE-terrein, aan het Boterdiep. In de eerste weken van juni zult u daar sla, aardbeien, tomaat, bieslook, koriander, munt en jonge fruitstruiken aantreffen. Op een nog nader te benoemen dag in juni wordt er een jurydag georganiseerd. Daarna is iedereen uit de buurt uitgenodigd om een plantje naar keuze uit te zoeken en mee naar huis te nemen. Zodat bij u thuis een begin kan worden gemaakt van een kruidentuin of fruittuin.

+ LEES VERDER

Meer info: bel of sms Mijnske op 06 19344220.
www.mobieletuinen.nl

GEWONNEN!

Mobiele Tuinen en de Stichting Otium Leinewijk hebben de Rabobank Stimuleringsprijs 2011 gewonnen! Met 900 stemmen uit de buurt. Bedankt voor uw stem!

+ LEES VERDER

Het plan is om zes mobiele moestuinbanken te ontwerpen en timmeren, die geplaatst gaan worden in een nieuwe stadspergola Vrijfruit op Open Lab Ebbinge. De banken worden gemaakt van gebruikte materialen en zullen mobiel worden door middel van wielen.

Op de site www.rabobanksf.nl/ kunt u meer over dit fonds en de andere winnaars lezen.
En voor meer informatie over Mobiele Tuinen: www.mobieletuinen.nl.

Nominatie Mobiele Tuinen

De Stichting Otium Leinewijk is genomineerd voor een bijdrage uit het Rabobank Stimuleringsfonds 2011. Het plan is om 6 mobiele tuinbanken te realiseren bij het palviljoen Mobiele Tuinen op het OLE-terrein. U kunt uw stem tot en met 15 april uitbrengen.

+ LEES VERDER

U moet dan wel inwoner zijn van Groningen, Haren, Hoogkerk, Onnen, Glimmen, Noordlaren, Midlaren, Engelbert en Middelbert.  Iedere inwoner mag slechts 1 keer zijn stem uitbrengen.

Stemmen kan eenvoudig via www.rabobanksf.nl.
Ga naar  Stem hier en kies bij Cultuur  nr 4 Stichting Otium Leinewijk.

Om te lezen wat de plannen zijn, ga dan naar Nominaties ( staat boven Stem hier)
 
Op donderdag 21 april vindt de feestelijke prijsuitreiking plaats; alle genomineerden krijgen hiervoor een uitnodiging. Reserveer deze avond dus alvast in uw agenda!
 
We hebben zo'n 2000 stemmen nodig om te winnen, alvast  bedankt!

Voor meer informatie over Mobiele Tuinen: www.mobieletuinen.nl

Wandeling in het Ebbingekwartier

Stadsgids Paulien Ex (paulienExcursions) heeft nu ook wandelingen in het Ebbingekwartier in het pakket opgenomen. Op de komende Culturele Zondagen in Het Paleis van 13 maart en 29 mei kunt u al meelopen.

+ LEES VERDER

Zowel voor groepen <klik hier> als voor individuele deelname <klik hier>.

Het lijkt ons een mooie aanvulling op het net verschenen wandelboekje HIER DAAR.

Meer informatie http://www.paulienexcursions.nl.

HIER DAAR

Sinds zaterdag 12 februari is het boekje HIER DAAR, wandelingen door het verleden, heden en toekomst van het Ebbingekwartier op veel plekken verkrijgbaar.

+ LEES VERDER

De feestelijke presentatie in de Brasserie in het Paleis werd ondanks de regen voorafgegaan door een vrolijke wandeling door het gebied met muzikale begeleiding van Koper & Co.

Het boekje is voor € 8,95 in de buurt verkrijgbaar bij o.a. Minke, Elmers, Schone Zaken, Maikel, de Readshop, Riemer en Walinga en 't Binnenhuis. En bij uitgeverij Passage en vele boekhandels.

Meer informatie over het boekje op de projectpagina, <klik hier>.

In het Dagblad van het Noorden is dit artikel verschenen.

Foto's wandeling: Petra Koonstra

De laatste pijp - DE KOP ER OP

[update 15-2-11] De laatste fabriekspijp nabij de binnenstad van Groningen mag blijven. Afgelopen zomer was het nog onzeker of de pijp bij Simplon aan het Boterdiep een toekomst had.

+ LEES VERDER

Maar het benodigde geld voor de restauratie is nu bijna binnen. Er was 80.000 euro nodig om de fabriekspijp uit 1916 te behouden. Dat is er nu dankzij intensief lobbyen gekomen.  Een bijdrage van de provincie Groningen van 10.000 euro was onlangs het laatste deel dat nodig was voor de renovatie.

Wij willen echter ook graag de orginele kop terugplaatsen, daarvoor is nog een laatste actie gestart. DE KOP ER OP. We kunnen niet zonder uw bijdrage.
(rekeningnr. 522697011 tnv Stichting De Laatste Pijp te Groningen)

De pijp zal onder andere gebruikt worden bij manifestaties op het CiBoGa-terrein. De werkzaamheden gaan deze zomer beginnen.

Zie ook filmpje: http://www.oogtv.nl/2011/01/fabriekspijp-wordt-gerenoveerd/
En lees het artikel in het Dagblad van het Noorden van 4 februari <klik hier>.
De website van de Laatste Pijp: www.delaatstepijp.nl.
De poster: <klik hier>

Bestuur Stichting De Laatste Pijp:
Ansje Monkhorst
Bart Kempinga
Otto Wassenaar

Met dank aan Oog Omroep Groningen

Foto: Mark Sekuur - Prima Focus

FabLab cursusaanbod 2011

In 2011 snel aan de slag in FabLab Groningen met een introductiecursus.

+ LEES VERDER

 Een introductiecursus is geen verplichting maar...........een introductiecursus geeft je wel een vliegende start en bespaart je veel tijd.
Aansluitend is er elke maandagmiddag de gratis FabLab Open Inloop. Alle kennis die je hebt opgedaan kun je dan onmiddellijk in de praktijk brengen.
In Fablab Groningen staat een lasersnijder, een vinylsnijder, een 3D printer, een 3D scanner en een 3D frees,. Voor elke machine is een aparte introductiecursus. Op maandagavond aanvullende 2d en 3d tekencursussen.

Zie voor meer informatie www.fablabgroningen.nl, of klik op het blauwe schema.

Expositie: 3 scenario's Mobiele MoesTuinen

Van 1 oktober t/m 31 december 2010 is er een expositie van MobieleTuinen in het pand van het Ebbingekwartier in de Nieuwe Ebbingestraat 22. De expositie toont drie scenario’s voor de eetbare toekomst van de Hortusbuurt, het Ebbingekwartier en Ciboga.

+ LEES VERDER

Zo krijgen onder andere 5 mobiele fruitbomen een plaats bij het Paleis. Alle bewoners kunnen zich opgeven om een tijdje een van de twee LADY’s te lenen. Een LADY is een stadmoestuinbankje dat je voor je deur kunt zetten en waarmee je kunt stadsmoestuinieren. Ook wordt de toekomstige tuin van het paviljoen Mobiele Tuinen op OLE / Ciboga een stadsmoestuin waar bewoners met groene vingers of hongerige magen aan mee kunnen werken vanaf maart 2011.
De expositie is tot stand gekomen o.l.v. Mijnske Sival, met medewerking van een aantal bewoners met groene vingers van de Hortusbuurt en het Ebbingekwartier.
De toegang is gratis. De deur is open van maandag t/m woensdag en donderdagmiddag. Mocht u nu niet kunnen op deze dagen, dan kunt u telefonisch een afspraak voor een andere dag maken met Mijnske Sival op het nummer 06 19344220.

www.mobieletuinen.nl

In het novembernummer van de buurtkrant van de Hortusbuurt staat een fris interview met Mijnske Sival, pag. 22-23.  <klik hier>
 

Mobiele Tuinen Burendag

Mobiele Tuinen organiseert op 25 september 2010 een ideeën middag voor alle inwoners van de Hortusbuurt, het Ebbingekwartier en Ciboga. Voor wie ideeën heeft of geen ideeën heeft voor nieuwe plekken voor de nieuwste Mobiele Stadstuintjes.

+ LEES VERDER

Het idee is een mobiliteitsplan voor de mobiele tuintjes in de Hortusbuurt te maken. Het bestuur van de  Hortusbuurt zal dan alvast twee MobieleTuinen aankopen, om de buurt te inspireren en faciliteren.
Zaterdag 25 september, van 1400-1700 uur in het pand van het Ebbingekwartier, Nieuwe Ebbingestraat 22. De deur staat open, koffie, thee, wijn, sap en bier staan op tafel.
Kom langs!

Meer info over Mobiele Tuinen kijk op www.mobieletuinen.nl.

Meld je aan voor de Summer School

De eerste editie van Groningen Summer School staat in het teken van co-creatie, connecties en interactie. De eerste week gaan de deelnemers de uitdaging aan om samen een fictiefilm te creëren binnen 7 dagen. De tweede week is vooral gericht op experiment met muziek, animaties, visuals en interactieve live performance.

+ LEES VERDER

Summer School 11-25 July 2010
Co-creatie, connecties, interactie...

Het thema van dit jaar is een zoektocht naar de ziel, de kracht en de passie van de creatieve zone van de stad, Het Ebbingekwartier. Wat zijn de connecties tussen het nu en het verleden? Wat kan je aflezen van de architectuur van dit gebied?

De deelnemers aan de Summer School overnachten in de gastverblijven van Het Paleis. Het Paleis is een cultureel woon- en werkcomplex. Een broedplaats, waar kunstenaars, vormgevers, ondernemers en cultuurliefhebbers elkaar kunnen ontmoeten en inspireren. Sinds 1 april is hier het Fablab Groningen gevestigd.
Een onderdeel van het Groningen Summer School-programma is een bezoek aan het Gronings AudioVisueel Archief (GAVA). Samen met het Fablab zijn dit unieke tools die een bijdrage leveren aan de Summer School.
Gedurende de hele week wordt er gemeenschappelijk ontbeten, geluncht en gedineerd in Het Paleis en op diverse andere locaties in Het Ebbingekwartier. 

Klik hier voor meer informatie.

FabLab Groningen geopend!

Op 1 april is het FabLab Groningen officieel geopend door Gedupteerde Hans Gerritsen en Wethouder Jaap Dijkstra. FabLab is een werkplaats in een wereldwijd netwerk. In een FabLab kunnen mensen met behulp van high tech apparatuur hun ideeën realiseren door ze zelf uit te voeren. Een Fablab is een plek 'where you can make almost everything'. De naam FabLab is de afkorting van Fabrication Laboratory en komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten (MIT). Learn, make, share, daar gaat het om in een FabLab.

+ LEES VERDER

Op dit moment zijn er wereldwijd al meer dan 40 FabLabs. In elk FabLab staan dezelfde machines zodat er binnen het globale netwerk van alles uitgewisseld en ontwikkeld kan worden. In FabLab Goningen staat een lasersnijder, een 3D Frees, een vinyl cutter, een 3D printer en een 3D scanner.

Iedereen kan terecht bij het FabLab. Er worden speciale introductieworkshops georganiseerd, twee keer per week staan de deuren voor iedereen open om zonder afspraak een kijkje te komen nemen en het is ook mogelijk om op afspraak een bezoek te brengen aan het FabLab.

Open dagdelen zijn de maandagmiddag en donderdagochtend, daarnaast is het FabLab ook altijd open tijdens de Culturele Zondagen van Het Paleis.

Kijk hier voor meer informatie over FabLab Groningen

Zondag 27 juni 2010 culturele zondag over architectuur in Het Paleis

Zondag 27 juni van 13:00 tot 17:00 uur is iedereen weer welkom in Het Paleis om naar demonstraties, tentoonstellingen en presentaties over architectuur te kijken.

+ LEES VERDER

Open ateliers en bedrijven
Architectuur Ebbingekwartier: Open Lab, KUUB en rondleidingen
Project Drawing her story- Stichting NIKA Kunstprojecten, opening om 13 uur met Adelheid Roosen
Zingenenzo-14.00 uur; van zwarte smartlap tot lichte opera
Tentoonstellingen in ateliers
Literatuur: gedichten in een appartement en presentatie 'Tropenkolder',een roman bij uitgeverij Passage.
Fablab demonstraties op de 3D printer
Kinderatelier vanaf 4 jaar en vanaf 8 jaar: maak je eigen camera!
IJs van Mattie Gelati en live muziek van Pushin Wood op de binnenplaats
Hapjes,drankjes en lekker grillen bij de Brasserie

Klik hieronder om een pdf van de flyer van de Culturele Zondag te downloaden.

Staat het mooiste nieuwe gebouw van Groningen in het Ebbingekwartier?

Wat is het mooiste nieuwe gebouw van Groningen? Is dat Het Paleis aan de Bloemsingel? Geef uw mening. Stap op de fiets of in de auto, bekijk de gebouwen die het afgelopen jaar in uw stad verschenen en breng een stem uit.

+ LEES VERDER

Op zaterdag 26 juni 2010 viert Nederland de jaarlijkse Dag van de Architectuur. Op vrijdag 25 en zaterdag 26 juni organiseren architectuurcentrum Platform GRAS en de Stichting DAG van de Architectuur Groningen, samen met andere partijen, tal van activiteiten op het gebied van architectuur. Op 27 juni staat de Culturele Zondag van Het Paleis ook in het teken van architectuur.

Als onderdeel van De Dag van de Architectuur kunt u stemmen op het mooiste, nieuwe gebouw van de stad. En daarvoor is het Het Paleis genomineerd! Breng hier uw stem uit.

Kom langs en doe mee met de Dag van de Architectuur 2010!

Architectuur onder de aandacht brengen bij een zo groot mogelijk publiek, dat is al meer dan twintig jaar het credo van de Dag van de Architectuur. In Nederland is het thema van 2010 Architectuur & Hergebruik. Groningen heeft dat naar goed gebruik regionaal vertaald. In: Ofblieven, dat heb k nog neudeg!. Gronings dus, voor: Niet aankomen alstublieft, dat kan ik nog goed gebruiken

 

Ben jij nieuw? Zaterdag 22 mei 2010 De Nieuwe Botermarkt

De NwBM is hét festival voor aanstormend creatief talent. Schrijf je in, toon je talent en wordt gespot. Van dichters, schilders, designers, schrijvers, beeldhouwers, ondernemers, dj's, vj's, singer/songwriters, muzikanten, animatoren, cabaretiers, dansers, illustratoren, straat/graffiti, artiesten, theatermakers tot...bloemschikers.

+ LEES VERDER

De Nieuwe Botermarkt is een festival voor aanstormend creatief talent met als doel deze talenten een podium te bieden. De bezoeker zal positief verrast worden door de enorme variatie aan vakgebieden die de NwBM te bieden heeft. Door het creëren van cross-overs, waarin twee of meerdere disciplines samen werken ontstaat er iets unieks.

Kijk op de website van De Nieuwe Botermarkt voor meer informatie. 

 

 

Zondag 9 mei 2010 Culturele Zondag in Het Paleis

Op zondag 9 mei is het weer Culturele Zondag in Het Paleis die deze keer in het teken staat van culinair ontdekken. Iedereen is vanaf 11:00 uur welkom om een kijkje te komen in een van de vele ateliers, italiaans ijs of wijn te proeven en nog veel meer.

+ LEES VERDER

CULTURELE ZONDAG 9 MEI
11 - 17 uur:
- open ateliers bij diverse kunstenaars
- Eatable jewelry bij Jeanet Metselaar
i.s.m. Dennis Nolle
- Wijnproeverij Hein Post - 70 wijnen
- Uitgeverij Passage met 'Proef Groningen
in boeken'
- Gedichten van Willem Jan van Wijk bij de
familie Hesseling
- Route 99; de atelierroute van het Hogeland
met werk van 18 kunstenaars
- Italiaans ijs
- Kinderateliers; culinair knutselen
- Fablab: experimenteren op
computergestuurde machines
- eten en drinken in de Brasserie

Zie voor meer informatie www.hetpaleisgroningen.nl

Culturele zondag over duurzaamheid in het Paleis

Op zondag 11 april is het Paleis van 13:00 tot 17:00 uur geopend om een kijkje te komen nemen in de vele ateliers, een boekpresentiatie te bezoeken of deel te nemen aan een van de vele activiteiten rondom het thema van deze keer: duurzaamheid.

+ LEES VERDER

CULTURELE ZONDAG 11 APRIL

Van 13.00 tot 17.00 uur, toegang gratis.
Thema: Duurzaamheid.

Neem een kijkje bij de 60 kunstenaars./vormgevers/muzikanten/schrijvers die hun atelier openstellen in Het Paleis.

Erlenmeyerzaal: om 15.00 uur presentatie dichtbundel 'Was ik maar een doperwtje' door Emiel Mateluwicz.
Binnenplaats: stichting 'A Rebours' licht een tipje van de sluier op van het Recylclespektakel Rebours.
Station Creatieve Stad: preview en persmoment voor de Nieuwe Botermarkt.
Fablab: Open dag.
Uitgeverij Passage: tentoonstelling van het werk van Jelmar Geertsma.
Filtraat: kinderatelier vanaf 4 jaar.
Muziek: Swoolish; muziek met oude platen zoals ze moeten klinken.

In het atelier van sieraadontwerper Jeanet Metselaar is een kleine serie 'Juwheel' sieraden van Sasja Saptenno te zien.
Kunstexpositie 'ARTASS' in het atelier van Anita Timmer.

Locatie: Het Paleis aan het Boterdiep 111

Kijk voor meer informatie op de website van Het Paleis

Zondag 17 januari 2010 Culturele Zondag in Het Paleis

Op zondag 17 januari heeft Het Paleis van 13:00 tot 17:00 uur zijn deuren weer geopend. Iedereen die geïnteresseerd is in kunst, muziek of literatuur is van harte welkom op het Boterdiep 111.

+ LEES VERDER

Open ateliers door het hele pand Presentatie van @monartworks

Uitgeverij Passage: ‘Letters met spetters’, auteurs en dichters lezen op sprankelende wijze voor uit eigen werk

Swoolish: muziek met oude platen zoals ze moeten klinken

Kinderatelier: vanaf 4 jaar

Cultuurborrel en muziek in de brasserie

Brasserie Het Paleis 17.00 uur

De popquiz: presentatie doorLars Kelpin

Kijk voor meer informatie op de website van Het Paleis op www.hetpaleisgroningen.nl

Adres: Het PaleisBoterdiep 111, 9711 LM Groningen

 

In januari is het Ebbingekwartier het nieuwe middelpunt van EuroSonic

In dit gebied rondom het Boterdiep, bekend van de Simplon en het Platformtheater, zijn vele nieuwe EuroSonic lokaties gesitueerd: Machinefabriek, De Toeter, Plaza Danza, De Opera en Het Paleis.

+ LEES VERDER

EuroSonic Noorderslag is dé jaarlijks conferentie voor de Europese muziekindustrie. Ruim 2.500 professionals bezoeken er gedurende drie dagen het uitgebreide seminarprogramma. Op donderdag- en vrijdagavond voegen zij zich bij meer dan 17.000 festivalbezoekers voor het Eurosonic showcase festival in het Groningse stadscentrum waar meer dan 250 nieuwe Europese bands zichzelf live presenteren. Op zaterdagavond vindt in De Oosterpoort het Noorderslag festival plaats, dat een staalkaart biedt van Nederlandse popmuziek.

Naast de verschillende locaties door het Ebbingekwartier heen waar optredens worden gehouden, zullen de centrale kassa’s om je (passepartout of EuroSonic) tickets om te wisselen voor polsbandjes bevinden zich straks midden in het Ebbingekwartier, op het Ciboga-terrein. Net als een festival tent, een videokubus, bar, friettent en de Converse Tent.

EuroSonic Noorderslag vindt plaats te Groningen op 14, 15 en 16 januari 2010. Bezoek voor meer informatie de website: www.eurosonic.nl

 

Maandag 7 december Foodtopia in Het Paleis

How food shapes our lives. Een lezing door Carolyn Steel, auteur van het boek Hungry City over de rol van eten in de stad.

+ LEES VERDER

Graag nodigt de gemeente Groningen u uit voor de lezing Foodtopia. How food shapes our lives door Carolyn Steel. Deze architect uit Londen beziet steden vanuit het perspectief van voedsel. In haar boek Hungry City betoogt ze dat de omvang, de vorm en het functioneren van de stad vooral bepaald werd en wordt door ontwikkelingen in de productie, distributie en consumptie van voedsel. Overvloedig aanbod van (goedkoop) voedsel in de stad lijkt vanzelfsprekend, maar Steel denkt dat dit in de nabije toekomst kan veranderen. Zij vindt het dan ook belangrijk dat steden aandacht besteden aan hun voedselvoorziening.

De lezing (voertaal Engels) is op maandag 7 december 2009 van 20:00 tot 21:30 uur in de Erlenmeyerzaal in Het Paleis aan het Boterdiep 11. U bent vanaf 19:30 uur van harte welkom.

Parkeren kan in de Parkeergarage Boterdiep.

Informatie: Dienst RO/EZ via tel. 050-367 8307Ebbingekwartier in beeld
Wat is het Ebbingekwartier?

Het Ebbingekwartier broeit en bloeit. Op loopafstand van de Grote Markt in Groningen zijn vele winkels, bedrijven en culturele instellingen te vinden die een breed aanbod van producten en activiteiten bieden waarover u op deze site meer informatie kunt vinden. Lees verder »

Kansen voor ondernemers!
Adverteren op de LICHTKRANT ?
Lees verder »