EbbingeKwartier

nieuwe openingstijden

De openingstijden van het Infopaviljoen gaan vanaf 31 januari 2017 veranderen.

Je bent van harte welkom op de volgende dagen:

dinsdag: 09:00 - 14:00
woensdag: 09:00 - 14:00
donderdag: 09:00 - 13:00

Het is wel mogelijk om buiten de openingstijden op afspraak langs te komen. Mail naar info@openlabebbinge.nl of bel naar 050 – 280 27 48 om een afspraak te plannen.


+ LEES VERDER

 
Het informatiepaviljoen staat aan de Korendrift 7, naast de nieuwe busbaan.

Eurosonic keert terug in het Ebbingekwartier

Muziekfestival Eurosonic keert in januari, na afwezigheid van een jaar, terug met één tent in het Ebbingekwartier. De 3FM tent komt op de stelconplaten te staan, tussen het Infopaviljoen en het Boterdiep.

Op de donderdag 12 en vrijdag 13 januari zijn er optredens in de 3FM tent van onder meer Youngr (Engeland), Walking on Cars (Ierland) en de Nederlandse artiesten Thomas Azier en Blaudzun. Naast de om de hoek liggende vertrouwde speelplekken Simplon en Platformtheater fungeren de nabijgelegen Machinefabriek en DOT ook als podium.


+ LEES VERDER

 
Ook dit jaar is er weer Eurosonic Air: een uitgebreid, gratis programma op de Grote Markt.

De Oude Gasfabriek in de Loods

Grand café & restaurant De Oude Gasfabriek heeft deze maand haar deuren geopend in De Loods, waar eerder restaurant Oberland gevestigd zat. Eigenaren Aldwin Bruin en Feico Risakotta zetten in op een succesvol restaurant voor een breed publiek in het prachtige monumentale pand.

Er heeft een behoorlijke verbouwing plaatsgevonden om het voormalige restaurant Oberland te transformeren in grand café & restaurant De Oude Gasfabriek. Ondanks de verbouwing zijn de karakteristiek elementen van De Loods, die in begin twintigste eeuw behoorde tot de gasfabriek van Groningen, goed bewaard gebleven. De industriële inrichting benadrukt daarbij de historie van het gebouw. De verbouwing heeft alleen aan de binnenkant plaatsgevonden. Het gebouw is namelijk van het Groninger Monumenten Fonds dat de buitenkant volledig gerenoveerd heeft vlak voordat het pand in 2014 tot horecagelegenheid verbouwd werd.

Risakotta is behalve eigenaar tevens chef-kok van het restaurant en heeft met uiterste zorg een menukaart ontwikkeld. De menukaart is uniek, want er is naast alle gangbare gerechten onder andere gedacht aan veganistische en koolhydraatarme gerechten. Ook aan andere diëten en wensen is gedacht en kunnen worden geserveerd. Smaakvolle gerechten worden geserveerd door een team van koks die eerder in hun carrière werkzaam zijn geweest in de keukens van Michelin sterrestaurants.

+ LEES VERDER

 
Met die ervaring is het niet verwonderlijk dat het mogelijk is om in De Oude Gasfabriek een vijfgangen diner te nuttigen. Toch is het ook mogelijk om met een klein budget te genieten van kwalitatief hoogstaand eten. De Oude Gasfabriek is geopend voor lunch, vergadering, borrel en diner, maar ook een kop koffie en een stuk huisgemaakt gebak zijn er te verkrijgen.

Voor meer informatie, reserveringen of het bekijken van de menukaart, zie: www.deoudegasfabriek.nl.

StudioH200 - Heer Wimpe

Heer Wimpe exposeert van 7 december tot 1 januari in Galerie StudioH200 in Groningen.
Heer Wimpe is cartoonist en hij zoekt het hogerop, zonder zijn roots te verloochenen. Hij gaat nu de exposeren. Heer Wimpe toont zowel cartoons uit zijn beginperiode als groter werk van recenter datum. Hilarische situaties, diepe zieleroerselen of grote droefenis, alles kan men tegenkomen.

Een collectief van drie anonieme heren voorziet de wereld digitaal van licht satirische en kritische prenten onder de naam Heer Wimpe via www.hrwimpe.nl. Om zijn naamsbekendheid te vergroten en om Heer Wimpes prenten meer zichtbaar te maken heeft hij nu de openbaarheid opgezocht.

In deze expositie bij Galerie H200 toont hij een selectie van zijn cartoons in print, geschikt voor huiskamer en toilet. Verder zijn er nieuwe werken te zien, die hij speciaal voor deze tentoonstelling heeft gemaakt. Ook zijn nieuwste boekwerk zal er te koop zijn.

Opening: zondag 11 december 15.30; inloop vanaf 15 uur.
Heer Wimpe zal zelf aanwezig zijn.

+ LEES VERDER

 
Galerie StudioH200, Bloemsingel 200 (in Het Paleis), 9712 KZ Groningen. www.studioh200.nl

Geopend: woensdag tot en met zaterdag van 13:00 uur tot 17:00 uur.

Symposium De Stad Vernieuwt

Donderdag 15 dec: symposium Open Lab Ebbinge – De Stad Vernieuwt; innovatieve gebiedsontwikkeling na de crisis.

Bracht de crisis ons louter ellende? Welnee. We leerden wijze lessen en durfden het experiment aan. Op veel plekken in Nederland stimuleerde het ons zelfs tot innovatieve gebiedsontwikkeling. Open Lab Ebbinge is daarvan een prachtig voorbeeld. Ter lering, vermaak en afsluiting(?) organiseren we op donderdag 15 december een middagsymposium.

Info en opgave: http://www.openlabebbinge.nl/actueel/ole-symposium-de-stad-vernieuwt-innovatieve-gebiedsontwikkeling-na-de-crisis/

+ LEES VERDER


Nu de economische wind weer aantrekt, liggen er grote kansen om de innovaties een stap verder te brengen. Vertaald naar de opgaven van vandaag kunnen zij ons helpen om de mogelijkheden van een groeiende stad volop te grijpen.

Donderdag 15 december
Start: 13:00 uur, inloop vanaf 12:30 uur
Locatie: NP3 | M0Bi, Kolendrift 13, 9712 MT Groningen
Opgave: gewenst via http://www.openlabebbinge.nl/symposium/
Informatie programma: platformgras.nl | openlabebbinge.nl

Cultuurcluster gaat door

Wij willen u dit bericht afkomstig van de site van RTVNoord doorgeven:

De vorming van een cultuurcluster op het Ebbingekwartier in de stad Groningen is haalbaar. Burgemeester en wethouders zetten de plannen door.


In het nieuwe pand aan de Bloemsingel en de Kolendrift krijgen de organisaties Het Houten Huis, Club Guy & Roni en de Noordelingen een plek. Het pand komt naast de Machinefabriek, waar het Noord Nederlands Toneel zit.

Huurkosten voor de gemeente
De kosten bedragen meer dan vier miljoen euro. Daarnaast moet de gemeente de extra huurlasten die ontstaan op zich nemen. Dit is ieder jaar 125.000 euro.
Wethouder Paul de Rook: 'We willen niet de fout maken die veel gemeenten maken, door een nieuw pand neer te zetten en vervolgens de culturele instellingen failliet te zien gaan door hoge huren.'

Sloop aan de Bloemsingel
Voor de nieuwbouw moet een oude villa aan de Bloemsingel worden gesloopt. Een tweede villa kan blijven staan. In beide gebouwen wonen Stadjers die via anti-leegstandsorganistie Carex tijdelijk huren. Een tijdelijk gebouw van de RUG gaat tegen de vlakte en een monumentaal huizenblok blijft staan.

Impuls voor het gebied
Door het samenbrengen van de instellingen op deze plek zouden Stadjers op laagdrempelige manier met cultuur in aanraking kunnen komen. Ook zou het een impuls zijn voor het gebied en lost het de huisvestingsproblemen van de instellingen op.
De gemeente schrijft voor het ontwerp van het gebouw een prijsvraag uit voor architecten. Het pand moet begin 2019 klaar zijn.

+ LEES VERDER

 

Workout Park

Freerunners, trickers en bar brothers kunnen opgelucht ademhalen, want het Ebbingekwartier krijgt een heus Workout park!

Deze beweegtuin wordt aangelegd tussen de studentencontainers aan de Vrydemalaan. En 24 november om 16:30 uur wordt het parcours officieel geopend door wethouder Paul de Rook.

+ LEES VERDER

 
Sikkom schreef er onlangs een artikel over. Je leest het hier.

Podium New Attraction

Tijdens Podium New Attraction muziek presenteren HipHop acts hun show aan het publiek. Voorafgaand aan de podiumavond repeteren de acts in Simplon onder begeleiding van Robert Vreedeveld. Hier werken ze aan het vervolmaken van hun liveshow.

De line up op 2 november bestaat uit Luc-c, Timbo, Yung Hendrixxx, Bouncer, Manzi en Victor Fataal. Deejay Melo zorgt voor de beats en Jeroen Russchen is de host.


Woensdag 2 november
Simplon - Boterdiep
20:30 - 23:00 uur
entree € 5,-

+ LEES VERDER

 
www.urbanhousegroningen.com

podium new attraction is een urban academy event van stichting urban house groningen

StudioH200 - Ecce Femina

In de Galerie StudioH200 is van 26 oktober t/m 12 november de expositie ECCE FEMINA door F M Hutchison te zien. 
Hij portretteerde een aantal verschillende vrouwen: verschillend van leeftijd, identiteit, karakter. De portretten zijn frontaal en monumentaal weergegeven: ze kijken ons aan en geven iets van individualiteit prijs.

Geopend van woensdag t/m zaterdag van 13 tot 17 uur, en op afspraak.
Galerie StudioH200, Bloemsingel 200 (in het Paleis), Groningen.


www.studioh200.nl / 06-50552522
www.fmhutchison.nl


+ LEES VERDER

 

DOT kick off

Zaterdag 24 september is de kick off voor DOT! Tussen 13:00 en 01:00 uur wordt deze nieuwe plek in de stad geopend!

Voor de visuele prikkels zijn er een verzameling Streetart talenten die de ruimte gaan aanpakken onder muzikale begeleiding van een stapeltje doorgedraaide DJ’s.

Uiteraard kun je daarvan niet genieten met een droge mond en lege maag dus ook daarvoor zijn genoeg opties aanwezig.

+ LEES VERDER

 
DOT! was voorheen bekend als het Infoversum.

OPROEP nieuwe leden Kernteam

De laatste 10 – 15 jaar is er, in steeds wisselende samenstelling gewerkt aan de ontwikkeling van – en een gezonde toekomst voor – het Ebbingekwartier. Van buitenaf kwam eerst kwartiermaker Jeroen Saris en later de winkelstraatmanager Erwin van Leeuwen om samen met ondernemers ontwikkelingen vlot te trekken.

Overblijfsel van deze hulp is het Kernteam Ebbingekwartier. Hierin zijn verschillende groeperingen vertegenwoordigd: (creatieve) ondernemers, het Open Lab Ebbinge, bewoners en de gemeente. De lijnen binnen deze club zijn kort. Er wordt informatie uitgewisseld en gezamenlijk opgetrokken om van het Ebbingekwartier voor zowel bewoners als ondernemers en nog aantrekkelijker gebied te maken.

Het Open Lab Ebbinge stopt haar activiteiten aan de Kolendrift aan het eind van dit jaar. De ontwikkelingen op het voormalig Gasfabriekterrein gaan op dit moment snel en de bouwactiviteiten zullen de komende jaren in een stroomversnelling komen.

Hiermee gaat ook het kernteam een nieuwe fase in: er blijft afstemming nodig maar de blik moet de komende jaren meer gaan naar consolideren. Hoe kunnen we activiteiten organiseren die zorgen voor een aangenaam klimaat om in te wonen maar ook om in te ondernemen. De handelskade aan het Boterdiep, tussen de Brouwerstraat en de Korenstraat is een plek waar voor een breed publiek evenementen georganiseerd kunnen worden.

Voor deze nieuwe fase zijn nieuwe mensen nodig! Zowel ondernemers als bewoners die de mogelijkheden zien en de uitdaging aan willen gaan.

Ben of ken jij iemand die het Ebbingekwartier mee de toekomst in helpt? Laat het ons weten! Hieronder staan de contactgegevens.

+ LEES VERDER

 
Wil je meer weten: maak via onderstaande gegevens een afspraak en we praten je bij!

Wilma Naaijer
Ondernemersvereniging Ebbingekwartier
info@tbinnenhuis.nl
050 - 312 31 97


Gerrit Schuurhuis
Open Lab Ebbinge
info@openlabebbinge.nl
050 - 280 27 48

Aanpak Diepenring

De Diepenring krijgt een nieuwe inrichting en een grote onderhoudsbeurt. Er komt één rijstrook met daarnaast een breed fietspad van rood asfalt en daar waar mogelijk een breder voetpad, meldt de gemeente. Gelijktijdig met het onderhoud aan de weg zal de gemeente ook de huisaansluitingen voor het riool laten vervangen.

Planning
De werkzaamheden vinden plaats in fases. In november beginnen de eerste werkzaamheden, aan de binnenzijde, het deel tussen de Ebbingebrug en het Kattendiep. Van februari tot november 2017 wordt de buitenzijde, het deel tussen het Damsterdiep en de Kijk in ’t Jatbrug aangepakt. Het werk is van brug tot brug, de wegvakken tussen de bruggen zijn telkens 3 tot 4 weken afgezet. Er komen dan met borden aangegeven omleidingsroutes.

Parkeren
Ook het hoe en waar parkeren aan de Diepenring komt later aan de orde. Dit als onderdeel van de nieuwe Parkeernota, die in de loop van 2017 aan de raad wordt voorgelegd. Met de nu geplande werkzaamheden blijft het aantal parkeerplaatsen zo goed als gelijk.

+ LEES VERDER

 
De Bewonersbrief van de Gemeente Groningen: <klik hier -pdf>

Let's Gro 2016

Van 8 tot en met 12 november vindt de vierde editie van Let’s Gro plaats. Het festival over de toekomst van Groningen en regio. The Holland WebWeek Groningen (THWWG) zou, na een succesvolle start in 2015, ook dit jaar weer worden georganiseerd. De organisaties van beide festivals zijn, vooral omdat er een duidelijke overlap is in thematiek en visie, met elkaar in gesprek gegaan en hebben besloten de krachten te bundelen. Het beste van beide werelden is bij elkaar gebracht en beide organisaties gaan verder onder de naam Let’s Gro met als gemene deler en ondertitel: ‘Tomorrow’s Way of Life’.

Het programma
Let’s Gro 2016 gaat over het Groningen van morgen. Hoe zorgen we voor betaalbare zorg en de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt? Hoe kan technologie bijdragen aan een stad waarin het nog beter toeven en ondernemen is? Waar liggen kansen en uitdagingen? Succesvolle onderdelen van de Holland WebWeek Groningen worden in het programma van Let’s Gro geïntegreerd. The ‘Battle of the Schools’, waarin teams van MBO en HBO studenten 48 uur lang aan verschillende ‘future proof’ opdrachten werken. De publieksdag; ‘IT’s Saturday’, een dag die jong en oud de leuke en spannende kanten van IT en online laten zien en natuurlijk de uitdagende themabijeenkomsten en inspirerende avondsessies.
Hoe het programma er exact uit komt te zien, maakt de organisatie nog bekend.

+ LEES VERDER

 
Zie ook de website,
of kijk op facebook

Stadsstrand blijft

Goed nieuws: het stadsstrand naast DOT is een blijvertje! Bos & Bos Catering, de exploitanten van DOT, gaan het openbare strand in onderhoud en beheer nemen.

Het stadsstrand werd in het Ebbingekwartier tijdelijk in gebruik genomen voor de conferentie Building the future of health. Maar het werd al razendsnel een hele populaire plek om te zonnen, chillen en zwemmen.

Een super toevoeging aan het Ebbingekwartier!

( Het is trouwens verboden de houten GRAS-boot te beklimmen en er vanaf te springen, de bekeuring hiervoor is € 90,-. )

+ LEES VERDER

 
foto: SIKKOM.nl

DOT zoekt artiesten

DOT (voorheen: Infoversum) opent 23 september. Voor een streetartfestival een dag later kunnen graffiti-artiesten zich aanmelden.

Met de thema’s vintage, urban, streetfood, meetingpoint, friends en welcome kunnen graffiti-kunstenaars op zaterdag 24 september tussen 13:00 en 17:00 aan de slag tijdens het streetartfestival bij DOT in het Ebbingekwartier.

Die dag staan er acht witte containers klaar die dienen als afrastering voor het terras van de multifunctionele locatie van Bos&Bos Catering.

Inschrijven kan via info@dotgroningen.nl. Het mooiste werk wordt beloond met 1000 euro, cash!

+ LEES VERDER

 
Zie ook het bijgaande artikel uit het Dagblad van het Noorden.

Opening Student Hotel

Donderdag 29 september is de officiële opening van The Student Hotel Groningen. Tijdens ‘BedTalks’ worden lokale, inspirerende sprekers uitgenodigd.

Ook zijn en talkshows en discussies over verschillende onderwerpen, waaronder slowfood, entertainment en healthy aging. Daarnaast zijn er interactieve workshops (salsa dansles) en worden er toffe cadeaus weggegeven.

Het programma:

 • 14:30 – Opening ceremony
 • 15:00 – 21:00 Talks, workshops and talkshows
 • 21:00 – 00:00 – Cocktails, live music & dancing

Meer details worden gepost op het Facebook – evenement.

+ LEES VERDER

 
Tickets bestellen kan HIER.

Club40+ in DOT

Vrijdag 7 oktober wordt CLUB40+ the evening party georganiseerd in DOT (voorheen: Infoversum). Een feestje van 19:00 tot 01:00 uur speciaal voor de plusminus 40+er.

Met soul, funk en disco vanaf de 70′s tot en met muziek van nu. Het feest is binnen & buiten, met lights en dancefloor, goed geluid en beeld.

Ticketinfo:
Early Bird: € 7,50
Presale: € 10,-
Door: € 15,-

+ LEES VERDER

 
HIER is meer informatie te vinden.

Circus, Boden & Gas - Noorderzon


NOORDERZON 

Theatermaker Sijas de Groot en kunstenaarscollectief WERC vertellen in Circus, Boden & Gas het verhaal van de stad Groningen aan de hand van het voormalig CiBoGa-terrein, dat 400 jaar bestaat. Het terrein staat al jaren voor de industriële en technische vooruitgang van de stad. Deze onderging een grote verandering toen Groningen zich ontdeed van zijn stadsmuren en naar buiten kon uitbreiden. Voorbeelden zijn de gasfabriek, die jarenlang midden in de stad heeft gestaan, het bode en circusterrein en de verandering naar het Ebbingekwartier. Sijas en WERC zijn met (oud-)buurtbewoners, historici en het terrein zelf in dialoog gegaan en hebben verhalen over het terrein samengebracht. De constante verandering die het terrein heeft meegemaakt sinds 1616 wordt met hulp van projectie letterlijk in kaart gebracht en zichtbaar gemaakt. De voorstelling komt tot stand in samenwerking met De Verhalen van Groningen en RHC Groninger Archieven.

Te zien op 18-19-20-21-22 augustus in Simplon, Boterdiep 69.
Kaartverkoop á 10,- via www.noorderzon.nl of aan de kiosk op het festivalterrein.

+ LEES VERDER

 
Meer informatie op de site van Noorderzon: <klik hier>

Anekdotes & quotes gezocht!

5 jaar Open Lab Ebbinge is voorbij! Het komende jaar wordt het hoofdstuk van de tijdelijke herbestemming van het CiBoGa-terrein afgerond. Een periode waarin de stempel van braakligging en verpaupering is vervangen door een positief imago.

Om het hoofdstuk van bijna 10 jaar tijdelijkheid te sluiten, zijn we op zoek naar leuke anekdotes en quotes over de afgelopen (circa) 7 jaar. Heb jij een leuk verhaal of mooie herinnering aan dit tijdelijke stukje stad?

We zouden het erg waarderen als je dit met ons deelt! Dit kan door het insturen van een leuk maar kort verhaal of een (nog kortere) quote. Uit alle anekdotes en quotes die we ontvangen worden de meest opvallende opgetekend. Dit optekenen doen we in een eindpublicatie die eind dit jaar verschijnt.

De anekdote mag maximaal 150 woorden lang zijn. Een quote bestaat uit één of twee zinnen. Je inzending moet voor 15 augustus gestuurd zijn naar m.sekuur@openlabebbinge.nl. Klopt, middenin de vakantie. Hopelijk is dit geen belemmering om je verhaal te delen! We zijn heel benieuwd! Bedankt!

+ LEES VERDER

 

Infoversum wordt restaurant

Het Infoversum wordt congrescentrum én restaurant met ‘urban streetfood’ en een groot buitenterras.

In een conceptplan dat vrijdag naar de gemeente Groningen is gestuurd formuleren de nieuwe eigenaren Bos & Bos Catering het als volgt: ‘een multifunctionele locatie waarin de functie van theater, restaurant, congreslocatie, educatief centrum en ontmoetingsplaats samengevat kunnen worden.’ De nieuwe eigenaren, eveneens genomineerd voor de Groninger Ondernemingsprijs 2016, hebben bij de gemeente aangegeven met alle liefde zorg te dragen voor het tijdelijke stadsstrand.

De komende maanden wordt het pand verbouwd en opent haar deuren dit najaar.

+ LEES VERDER

 

Wordt u de nieuwe eigenaar van De Chemie?

De ondernemersclub in De Chemie is uit hun jasje gegroeid en zijn daarom op zoek naar een nieuwe plek in de binnenstad. Bij deze bieden ze het pand te koop aan.

Te koop:

Multifunctioneel pand (288 m2) met dakterras (72 m2) & buitentrap! Het gebouw is in zeer goede staat en voorzien van alle gemakken en benodigde apparatuur. Het is daarom direct inzetbaar op een nieuwe plek.

Ken of ben jij iemand die interesse heeft in overname van dit pand? Laat het De Chemie dan weten via 050 – 230 78 16. De gouden tip wordt beloond met een volledig verzorgde citytrip!

Kijk op www.dechemie.nl/verkoop voor meer info, foto’s en plattegronden.

+ LEES VERDER

 
Een aantal specificaties van het pand (totale oppervlakte 360m2):

•16 units met betonvloeren: 288 m2
•4 betonvloeren als dakterras met hekwerk: 72m2
•Binnentrap
•Buitentrap
•Toiletblok (2 wc’s / 1 urinoir) inclusief apparatuur
•Keukenblok inclusief apparatuur
•Rolluiken / zonwering
•Kunststof kozijnen (met draai/kiepramen)
•Wandgoten
•Airco/verwarmingsunits
•Vergaderruimte met bar en tekenwand
•Systeemplafonds
•Vloerbedekking
•Binnen- & buitenverlichting
•Meterkast (36 groepen)
•Alarminstallatie & rookmelders
•Blusapparatuur & noodarmaturen
•Mechanische ventilatie

Salsa Beach Splash

Zaterdag 16 juli wordt een ‘Salsa Beach Party’ georganiseerd op het nieuwe stadsstrand in het Ebbingekwartier. Tussen 14:00 en 18:00 uur is iedereen welkom om te dansen op het stadsstrand. Neem wel je eigen drinken & eten mee.

Meer info op Facebook:  <klik hier>

+ LEES VERDER


Salsa, Bachata, Kizomba, Zouk & more during this one time event, don't miss out on it!
Share this with all your friends who want to dance!
Details:
* DjNando D'Cuba
* BYOB = Bring Your Own Booze
* BYOF = Bring Your Own Food 

Stadsstrand

Het Ebbingekwartier heeft een tweede stadsstrand gekregen deze zomer! Het stadsstrand heeft een plek gekregen naast het Infoversum en grenst aan het water. De omgeving is ingericht met pingpongtafels, jeu-de-boules banen en damtafels. Bij mooi weer zorgt de caravanbar voor verfrissing. Het stadsstrand blijft tot aan het einde van het zomerseizoen liggen.

De website van het stadsstrand:  < klik hier >

+ LEES VERDER

 

Spoken Word

Podium New Attraction Spoken Word biedt een programma met een mix van singer-songwriters, dichters en woordkunstenaars. Hier kunnen gevorderde talenten nieuwe performances uitproberen en nieuw talent voor het eerst het podium betreden voor publiek.

Poetry Circle Groningen presenteert in Simplon haar groepsperformance Een kwartier in de stad. De stad komt tot leven in een bruisende wervelende korte voorstelling waarin taal de hoofdrol speelt. Woorden denderen over je heen in het ritme van de straat. Vanuit verschillende ogen bezie je de stad zoals je die nooit eerder zag. Met Charlotte Beerda, Ingrid, Joost Lancée, Isabella en Lienne onder leiding van Jörgen Gario.

Jörgen UNOM JG (https://unomjg.wordpress.com) zal zelf ook optreden met zijn vloeiende, talige liedjes . Een stem waar je van gaat dromen terwijl hij verhalen over de wereld en zichzelf vertelt. Dat alles gegoten in een sprankelende mix waarin zijn Caribean roots voelbaar zijn in een mix van folk, lounge, en Reggae.

woensdag 22 juni 2016 | 19:30 – 22:00 uur
€2,50 (deurverkoop)
Simplon Poppodium | Boterdiep 71, 9712 LL, Groningen


zie ook www.urbanhousegroningen.com

+ LEES VERDER

 
Individuele spoken word artiesten op deze avond zijn: Myron, Bella, One.No, Charlotte Beerda, Joost Lancee en Daley Whisper. Zij volgende het afgelopen seizoen workshops en trainingen bij de Urban Academy van Urban House Groningen.

Amber Rozema en Josie Miller, finalisten Kunstbende Drenthe, Lilian Anneloes winnares Kunstbende Groningen, alle drie in de categirie taal, betreden eveneens het podium.

Ook het publiek kan het podium betreden en van zich laten horen tijdens de open mic.

Verhalen over CiBoGa gezocht

Voor een voorstelling over het CiBoGa-terrein zoekt Noorderzon samen met De Verhalen van Groningen en de Groninger Archieven naar verhalen over dit gebied.

De makers van de voorstelling, theatermaker Sijas de Groot en kunstenaarscollectief WERC, blikken terug op de geschiedenis van het CiBoGa van 1616 tot nu door met (oud)bewoners, geschiedkundigen en het terrein zelf in dialoog te gaan. Zo slaat de voorstelling een persoonlijke noot aan door de geschiedenis door de ogen van mensen te vertellen.
Hiervoor is het festival op zoek naar ervaringen, beeldmateriaal of verhalen die te maken hebben met het CiBoGa-terrein. Iedereen die bijvoorbeeld meer kan vertellen over de spookverhalen in het oude laboratorium, die vroeger als kind nog bij de kolentram heeft gespeeld, of iets heel anders kwijt wil, wordt van harte uitgenodigd zijn of haar verhaal te delen.

Aanmelden

Iedereen die op of rondom het terrein heeft gewoond of gewerkt, of iets anders wil vertellen of laten zien over het terrein kan zich melden. Insturen van een verhaal, (beeld-)materiaal of iets anders wat met het CiBoGa-terrein te maken heeft, kan tot en met maandag 30 juni via een formulier op de website van Noorderzon <klik hier>. Alle inzendingen worden nauwkeurig bekeken en kunnen geselecteerd worden voor de voorstelling.

+ LEES VERDER

 
Over de voorstelling

WERC en Sijas de Groot vertellen in Circus, Boden en Gas (werktitel) het verhaal van de stad Groningen door in te zoomen op het voormalig CiBoGa-terrein vanaf 1616. Het CiBoGa-terrein, wat zich bevindt aan de noordoostelijke rand van het centrum, staat al jaren voor de industriële en technische vooruitgang van de stad. Deze onderging een grote verandering toen de stad Groningen zich ontdeed van zijn stadsmuren en naar buiten kon uitbreiden. Voorbeelden zijn de gasfabriek, die jarenlang midden in de stad heeft gestaan, het bode en circusterrein en de verandering naar het Ebbingekwartier: De omgeving is in constante verandering (geweest) en aan de hand van de voorstelling wordt deze verandering letterlijk in kaart gebracht en zichtbaar gemaakt.

Foodtruck Festival de Culinaire Verleiding

Een heerlijk warm zonnetje, een sprankelend roseetje en veel lekkere en bijzondere gerechtjes. Het is alweer lang geleden maar de herinneringen zijn nog zó vers!
Toch is er al bijna weer een jaar voorbij, is het al juni, en de organisatie maakt zich weer gereed voor een nieuwe editie vol culinair geweld. 

De Culinaire Verleiding wordt een beleving; naast het vele lekkere eten bieden we vermaak.

Vrijdag 3 juni: 17:00 tot 22:00 uur
Zaterdag 4 juni: 11:00 tot 23:00 uur
Zondag 5 juni: 12:00 tot 22:00 uur


Op het Ebbingekwartierterrein, de entree is gratis!


+ LEES VERDER

 
Voor meer informatie check www.deculinaireverleiding.nl.

The Happy Startup Experience

 Op 24 juni wordt in De Pijp, Boterdiep 69, het Happy Startup Experience evenement georganiseerd, in samenwerking met The Happy Startup School uit Engeland.

Het evenement is gericht op sociaal positief ondernemerschap en de betekenis economie. Er zullen sprekers komen, workshops gehouden worden en activiteiten plaats vinden allemaal op een heel laagdrempelige manier met een positieve vibe. Met zowel startups uit de omgeving maar ook vanuit het hele land.

Meer informatie en kaartverkoop is hier te vinden.

+ LEES VERDER

 

Erepenning

Een geweldige feest zaterdag. En wat een mooie verrassing. Twee van de grondleggers van het Ebbingekwartier kregen van loco-burgemeester Roeland van der Schaaf de EREPENNING van de stad Groningen uitgereikt. Deze erepenning staat voor uitzonderlijke inzet en daadkracht. Met deze eigenschappen hebben Bart Kempinga en Wilma Naaijer het gebied op de kaart gezet en ontwikkeld.

Bart en Wilma: GEFELICITEERD!

Hieronder nog wat foto's van de middag en de opening van de derde inrit van de parkeergarage.
(met dank aan de (onbekende) fotograaf)

+ LEES VERDER

 

Prijswinnaars Kleurplaat

We zijn er eindelijk uit! De prijswinnaars zijn nu bekend, de mooiste ingestuurde kleurplaten zijn gekozen.

De eerste prijs is voor Jakobine von Dömming met een fantasievolle inkttekening, het Boterdiep is vakkundig verfraaid. 
De tweede prijs is voor Ron Lager, het verwerkte cryptogram maakte veel indruk op de jury.
En de derde prijs gaat naar Mark Schaap, zijn gedichten kunnen heel goed op de betonplaten aangebracht worden. 

De prijswinnaars hebben bericht ontvangen, we zullen zo mogelijk de inzendingen laten zien in de infostand van het Ebbingekwartier, op zaterdag 28 mei. De stand staat op de handelskade bij het Platformtheater. 

En iedereen bedankt voor de inzendingen!

+ LEES VERDER

 

Straatfeest Opening Boterdiep

Zaterdag 28 mei wordt het vernieuwde Boterdiep geopend met een straatfeest. Tussen 15:00 en 20:00 uur vinden er door de hele straat activiteiten plaats. Ondernemers pakken uit met verrassende acties, er is een markt, kinderactiviteiten en de hele dag door live-muziek. Theatertapas zorgt voor kleine theaterhapjes.

Iedere ondernemer en winkelier heeft zijn eigen inbreng op het straatfeest. Dit geeft een diverse mix van activiteiten. Zo zijn er onder andere dansdemonstraties van Plaza Danza, organiseert slagerij de Groene Weg een barbecue en gaat de Steunzool specialist gipsafdrukken van voeten en handen maken. Schoonheidssalon Jula gaat nagels lakken en spraytannen en zorgt Urban House Groningen presenteert een BMX en Dans programma. De cafés en restaurants serveren drankjes en kleine betaalbare hapjes.

+ LEES VERDER

 
Het straatfeest opening Boterdiep is een initiatief vanuit de Ondernemersvereniging Ebbingekwartier. Het straatfeest heeft als doel het vernieuwde Boterdiep onder de aandacht te brengen en de mogelijkheden van de nieuwe, ruime kades te laten zien.

In 1998 werden de eerste schetsen van een toekomstig Boterdiep gemaakt door het bestuur van de ondernemersverenigingen van de Nieuwe Ebbingestraat en het Boterdiep/Bloemstraat. Het belang van de Goldn Raand rond het gasfabriekterrein was groot en voorwaarde voor het slagen van de ontwikkelingen in het hele Ebbingekwartier. We zijn achttien jaar verder en het plan is gerealiseerd. Het Boterdiep is verandert in een brede boulevard!


IMPROWEERWOLVEN: BARRAGE DE REVEILLE

Op zaterdag 25 juni vindt de derde editie in Groningen plaats van ImproWeerwolven. De vorige twee spannende en uitverkochte voorstellingen speelden zich af in de Middeleeuwen. Dit keer speelt het verhaal zich af in de pruikentijd: Barrage de Réveille, zo heette Wakkerdam in die tijd!

ImproWeerwolven is een combinatie van improvisatietheater en het populaire spel Weerwolven van Wakkerdam van 999 Games. In dit spel wordt de rust in het dorpje Wakkerdam wreed verstoord door enkele weerwolven. De spelers kunnen zowel dorpeling als weerwolf zijn. Het doel van het spel is om de andere ‘soort’ uit te schakelen.

In de theatervoorstelling wordt een verhaal geïmproviseerd waarin de dorpelingen samen met het publiek proberen de weerwolven te ontmaskeren en te doden. Maar hoe herken je een weerwolf? Wie is te vertrouwen? Het publiek heeft het laatste woord en beslist wie terecht wordt gesteld. Zo hopen ze de wolven te vangen voor het te laat is.

+ LEES VERDER

 
Wat: ImproWeerwolven: BARRAGE DE REVEILLE, theatervoorstelling door Ulteam
Wanneer: zaterdag 25 juni, 20:30 uur
Waar: De Bovenkamer van Groningen, Noorderbinnensingel 14, Groningen
Kosten: € 8,-
Kaartverkoop: te bestellen via www.ulteam.nl

De Bovenkamer van Groningen, de monumentale watertoren aan de Noorderbinnensingel, is na een renovatie geopend als bijzondere locatie voor voorstellingen en bijeenkomsten 'op hoog niveau'. Door de opzet van de zaal komen spel en publieksinteractie goed tot hun recht. (De Bovenkamer is onderdeel van het Paleis)

Ebbingekwartierterrein blijft beschikbaar

Het festivalseizoen 2016 is van start gegaan. Dit seizoen blijft het Ebbingekwartierterrein beschikbaar als evenemententerrein voor evenementen. Zo wordt op 3 tot en met 5 juni het foodtruckfestival De Culinaire Verleiding georganiseerd.

Woensdag 13 april 2016 publiceerden diverse media een nieuwsbericht waarin vermeld stond dat het Ebbingekwartierterrein niet meer beschikbaar is voor evenementen. Dit vanwege de bouwactiviteiten. Deze informatie is onjuist. Het evenemententerrein blijft tot en met de zomer van dit jaar beschikbaar voor grote evenementen. Vanaf het aankomend najaar wordt het stadsstrand bebouwd en blijft een deel van het evenemententerrein en de speelweide vrij voor kleinere evenementen en activiteiten.

+ LEES VERDER

 
Wilt u een evenement of activiteit organiseren op het Ebbingekwartierterrein? Het Open Lab Ebbinge kan maatwerk voor u verrichten. Neem contact op met het Evenementen Management (EM) van de gemeente Groningen en het Open Lab Ebbinge via onderstaande contactgegevens en vraag naar de mogelijkheden.

Evenementen Management
em@groningen.nl
[050] 367 11 55

Open Lab Ebbinge
info@openlabebbinge.nl
[050] 280 27 48

De Pijp Groningen

Er zijn al veel mooie werkplekken en netwerkclubs in Groningen. Dus waarom is dit wat wij bieden anders?
Wij zijn Kelly en Louèt,  de dames achter De Pijp Groningen met grootse plannen, dromen en ideeën. Onze harten gaan sneller kloppen als we denken aan betekenisvol ondernemen. Hoe geweldig is het dat je met jouw onderneming de wereld elke dag een beetje mooier kan maken. Daarom komen wij met De Pijp Groningen met flexwerkplekken en events, middenin het centrum van Groningen waar sociaal ondernemers samen komen en elkaar versterken.

Onze nieuwe weblog vind u hier: <klik>

En wij zijn bereikbaar via:
De Pijp Groningen
Boterdiep 69/1
06-287 718 73+ LEES VERDER

 
Ben je ondertussen nieuwsgierig geworden en wil je graag een kijkje komen nemen in ons pand of wil je meer informatie? Leuk! We nodigen je graag uit voor een kop koffie of kom een weekje gratis bij ons flex-werken om te kijken of je De Pijp Groningen een fijne werkplek vindt. Zodat je de sfeer kunt proeven en ons kunt vertellen wat je ervan vindt. Daar kunnen wij weer van leren en zo de meest ideale werkplek realiseren voor sociaal ondernemerschap.

Laat je het wel even weten als je wilt komen? Stuur een mail naar hallo@depijp-groningen.nl

Aanleg busbaan

Maandag 11 april 2016 start de aanleg van de busbaan Kolendrift. Het profiel van het Kolendrift-fietspad wordt geasfalteerd tot 17 meter breed. Ook wordt aan beide zijden van de weg een fietspad aangelegd. De werkzaamheden zijn uiterlijk 17 juni 2016 afgerond, zodat de nieuwe dienstregeling van de bussen per 1 juli 2016 kan starten.

Tijdens deze werkzaamheden wordt de Kolendrift afgesloten. Fietsers en voetgangers worden via twee kanten omgeleid, via de W.A Scholtenlaan (richting centrum) en via de Bloemsingel door de nieuwbouw (Courtine/Ebbingedwinger) richting Hortusbuurt of Oosterpark. De paviljoens De Chemie, Goldberg Escape, SKSG, Student Onder Dak, Np3 | Mobi en het Infopaviljoen blijven gedurende deze periode bereikbaar via de huidige opgang aan het Boterdiep, naast Jan Sikkes.

+ LEES VERDER

 

Theatertapas

Locatietheaterfestival Theatertapas viert dit jaar haar eerste lustrum en dat betekent: feest! Het festival biedt een podium voor voorstellingen van ambitieuze makers. Obers verleiden het publiek met een proeverij van hapjes theater door hen mee te nemen langs bijzondere locaties in het Ebbingekwartier. De routes beginnen en eindigen op hoofdlocatie de brasserie van Het Paleis, waar de avond wordt afgesloten met een borrel en live muziek.

Voor de lustrumeditie wordt het programma uitgebreid tot drie dagen, met een familieprogramma op zondagmiddag en een internationale route. Enthousiaste lokale ondernemers zoals restaurants, kantoorruimten en uitgaansgelegenheden in het Ebbingekwartier vormen de podia voor de voorstellingen. Elke locatie is een beleving op zichzelf: “Je ziet het theater in een nieuwe context en in een ruimte waar je de performers bijna kunt aanraken. Theatertapas is bedoeld als een proeverij van dans, theater, muziek, ‘spoken word’ en beeldende kunsten. We hopen dat elk hapje naar meer smaakt!” Aldus artistiek leider Andrea Hooymans.

Bijzondere locaties zoals de Bovenkamer van Groningen, ook wel bekend als de watertoren, de thuishaven van het NNT de Machinefabriek en het architectonische pand van AAS Architecten openen hun deuren voor Theatertapas.
Het Infopaviljoen van het Ebbingekwartier is hier één van.
Dit jaar staan onder andere op het menu: Mieke den Braber, Jasper en Saskia, 1m2 Podium, Lea & Thérèse, De Coterie, Marianne Hoekstra, Sarah & Freya, Tappin-it Collective en Jamila & Esther! Hierbij kan je dus een een goede portie dans, theater, muziektheater, beeldend theater, poëzie en poppentheater verwachten.

Het festival vindt plaats op vrijdag 4, zaterdag 5 en zondag 6 maart in het Ebbingekwartier van Groningen. De kaartverkoop start op 20 januari.

+ LEES VERDER


Voor de laatste info en tickets: www.theatertapas.nl


Geheimzinnige kiosk

Al enige tijd stond er naast het voormalige Regulateurshuis op het Ebbingekwartier een geheimzinnige tent. In de tent werd druk gewerkt aan een kiosk die geheel is opgetrokken uit marmer. Vrijdag 29 januari werd de tent weggehaald en is voor het eerst het resultaat te zien! 

De kiosk staat vast aan ‘Proeflokaal ‘t Kantoor’, de nieuwe brasserie op het Ebbingekwartier. De kiosk heeft een andere naam dan het Proeflokaal, namelijk Regulierskiosk. Reinder Lanting is de uitbater en heeft hoge verwachtingen: “We hebben straks een mooi terras, een gezellige brasserie en in de keuken bereiden we broodjes, hamburgers en andere kleine hapjes voor voor zowel het café gedeelte als voor de afhaalkiosk” .

Donderdag 25 februari opent de nieuwe brasserie haar deuren.

Update.....de vloer geschuurd en de komende dagen het laatste schilderwerk klaar maken....en dan kan de grote schoonmaak beginnen.....De KPN (in november aangevraagd) komt donderdag 25 febr dan word de leiding gelegd en dan duurt het nog een paar dagen voor de aansluiting, ook het elektrisch komt eind volgende week, ook dit is al in november aan gevraagd. Het komt er op neer dat we donderdag nog niet open kunnen, stel dat er nog vorst komt........Dus we stellen het nogmaals weer 1 of 2 weken uit, helaas.........

+ LEES VERDER

 
Proeflokaal 't Kantoor op Facebook: klik hier

foto's: Open Lab Ebbinge en Proeflokaal 't Kantoor

Theatercentrum op Ebbingekwartier

Gezien in het Dagblad van het Noorden:

Op het Groninger Ebbingekwartier moet een cultuurcentrum komen waarin het Noord Nederlands Toneel en theatergezelschappen als Club Guy & Roni, De Noorderlingen en Het Houten Huis een plek krijgen.

Het gaat om een flinke aanbouw bij het huidige pand De Machinefabriek. Het stadsbestuur wil de Groninger theatergezelschappen helpen hun ambities te behalen met het gebouw. Wethouder Paul de Rook: ,,Het zijn instellingen met landelijke uitstraling. Daar zijn we trots op en we helpen ze graag.'' Bedoeling is dat de verschillende gezelschappen in het gebouw sneller kunnen samenwerken. Nu zitten ze verspreid door de stad. Vaak in leegstaande gebouwen die ze tijdelijk huren.

Het NNT zit al in De Machinefabriek. Het pand zou flink uitgebreid worden in de richting van het Ebbingekwartier. Hoe het er precies uit komt te zien is niet bekend. Er liggen drie modellen. In de grootste variant is plek voor alle genoemde instellingen en nog ruimte over voor andere. In de kleinere modellen is niet voor alle gezelschappen plaats.

Het stadsbestuur ziet het liefste de grootste variant, maar daarvoor is geld nodig. De hoop is dat de instellingen een deel binnen kunnen halen via landelijke fondsen. De gezelschappen gaan in het nieuwe pand flink meer huur betalen. Daar moeten ze onder meer landelijke fondsen voor aanspreken. De huur moet voor het grootste deel de kosten van de bouw dekken.


+ LEES VERDER

 
Het vlakbij gelegen failliete Infoversum wordt in eerste instantie niet meegenomen in de plannen. Het staat leeg en een nieuwe bestemming wordt gezocht. Wethouder Roeland van der Schaaf: ,,We sluiten niet uit dat er ooit gebruik van gemaakt wordt door een van de groepen, maar we zijn geen eigenaar. Het is ook een heel ander type gebouw. Als we het hier voor zouden willen gebruiken, moet het flink verbouwd worden en dat zien we niet zitten.''

De plannen moeten later dit jaar beklonken worden. Als alles loopt zoals gepland zou het uitgebreide gebouw in 2018 in gebruik worden genomen.

Lighthouse Muzieklab afgebrand

Een erg triest begin van 2016. Afgelopen Oudjaarsnacht is er brand geweest in het Lighthouse Muzieklab; één van de meest karakteristieke paviljoens op het Open Lab Ebbinge. De brandweer heeft het gebouwtje niet kunnen redden. De technische recherche doet onderzoek naar het ontstaan van de brand.

De brand in het Lighthouse Muzieklab is voor de jonge muzikanten een grote financiele strop. Daarom zijn ze een crowdfundingsactie gestart! Help ze via https://lighthouse.kentaa.com/

+ LEES VERDER

 
Met dank aan het Dagblad van het Noorden.
Foto's: Mark Sekuur | Prima Focus - Lighthouse - e.a.


Return of ImproWeerwolven

Enkele maanden geleden vond de Groningse première plaats van ImproWeerwolven. Met een laaiend enthousiast publiek in een uitverkochte zaal bleef het tot de laatste scène spannend wie de weerwolven waren. Heb je de voorstelling gemist? Of wil je jezelf verbeteren als weerwolfvanger? Grijp dan nu je kans: op zaterdag 9 januari 2016 speelt Ulteam opnieuw ImproWeerwolven!

+ LEES VERDER


ImproWeerwolven is een combinatie van improvisatietheater en het populaire spel Weerwolven van Wakkerdam van 999 Games. In dit spel wordt de rust in het dorpje Wakkerdam wreed verstoord door enkele weerwolven. De spelers kunnen zowel dorpeling als weerwolf zijn. Het doel van het spel is om de andere ‘soort’ uit te schakelen.

In de theatervoorstelling wordt een verhaal geïmproviseerd waarin de dorpelingen samen met het publiek proberen de weerwolven te ontmaskeren en te doden. Maar hoe herken je een weerwolf? Wie is te vertrouwen? Het publiek heeft het laatste woord en beslist wie terecht wordt gesteld. Zo hopen ze de wolven te vangen voor het te laat is...


Return of ImproWeerwolven, theatervoorstelling door Ulteam
zaterdag 9 januari, 20.30 uur
De Bovenkamer van Groningen, Noorderbinnensingel 14, Groningen
Kosten: € 8,-
Kaartverkoop: www.ulteam.nl/event/2016-01-09-improweerwolven


OrbitFest

Op 18, 19 en 20 december is Groningen het decor van het futuristische winterlichtfestival OrbitFest: Channels to the Stars. Na zonsondergang worden het Ebbingekwartierterrein en verschillende locaties in de binnenstad omgetoverd in een lumineus landschap van lichtinstallaties. Jong en oud is welkom om zich te vergapen aan de winterlichtexpo, er zijn duurzame lichtworkshops en er is een markt met winterse catering. Voor de onderzoekende types is er het winterlab, waar bezoekers proefjes doen en flitslezingen volgen over ruimtevaart, gezondheid, energie en voedsel.
OrbitFest: Channels to the Stars is een productie van ColorC, een organisatie die kunst en samenleving bij elkaar brengt.

+ LEES VERDER

 
Klik hier om naar de website van OrbiFest te gaan.
Twitter: www.twitter.com/orbitfest
Facebook: www.facebook.com/orbitfest

Podium New Attraction

Op dinsdag 8 december presenteert Urban House Groningen een programma vol opkomend talent en enkele gevestigde namen binnen de wereld van performance poetry en is de dansvoorstelling Dancing Words te zien.

Spoken Word & Stadsdichter
Stadsdichter Kasper Peters is een van de hoofdacts van Podium New Attraction Spoken Word. Speciaal voor Urban House komt Mickey Wo, “de spoken word artiest die rap, poëzie en performance mengt tot één portret”, vanuit Eindhoven naar Groningen.
Optredende performers uit Groningen, Friesland en Overijssel zijn: Cissy, Vinny Johnson, Jellenzo, Daley Whisper, Ingrid, Annemiek Rosaria, Loulou, Lienne, ONE.NO, Joost Lancee en Who Am I.

Dancing Words
Dancing Words is een nieuwe Urban House Groningen dansproductie, gemaakt met talentvolle dansers en spoken word artiesten uit Noord Nederland onder leiding van choreograaf Mohamed Yusuf Boss. Dancing Words gaat over energie. In de voorstelling komen verschillende soorten energie aan bod: kinetische energie, gravitatie-energie en kernenergie. Actie en reactie in energievelden worden vertaald in dans en spoken word.

Podium New Attraction Spoken Word begint om 19:30 op dinsdag 8 december in de grote zaal van poppodium Simplon, de entree is € 2,50.

+ LEES VERDER

 
Kijk voor meer informatie op website urbanhousegroningen.com of facebook.com/urbanhousegroningen.


.

Infoversum lezing

Full dome theater Infoversum en de Blaauw Sterrenwacht van de Rijksuniversiteit Groningen presenteren woensdag 18 november a.s. om 19:30 een bijzondere lezing over de rijke sterrenkundige geschiedenis van Hawaii. Planetarium directeur Shawn Laatsch neemt het publiek mee naar de beste plek op aarde om de hemel te bestuderen. De indrukwekkende full dome beelden van het heelal zorgen hierbij voor een onvergetelijke ervaring.

Hawaii is door het unieke klimaat de beste plek op Aarde om de hemel te bestuderen en sterrenkunde is een essentieel onderdeel van de Hawaiiaanse cultuur. Van oudsher navigeerden Hawaiianen over de uitgestrekte Stille Oceaan met hun grondige kennis van de sterren. Dit vormde een inspiratie voor meer moderne navigatietechnieken zoals we die vandaag de dag kennen.

De lezing is Engelstalig. Tickets zijn te verkrijgen via www.infoversum.nl of aan de kassa.


+ LEES VERDER

 
Shawn Laatsch is de Planetarium Directeur van Infoversum en President Elect van de International Planetarium Society. Voor zijn komst naar Groningen woonde en werkte hij op Hawaii, als directeur van het Imiloa Astronomy Center of Hawaii. Zijn noemenswaardige ervaring in het uitdragen van astronomie in diverse planetaria verspreid over de US maken zijn lezingen tot een waar fenomeen.

Stedentrip?

Woensdag 10 november publiceerde de Telegraaf een artikel geschreven door Dorien Wesseling over de geheime binnenplaatsen, trendy eettentjes en de hippe kunstscene in Groningen. En het Ebbingekwartier stond hier ook bij als tip tijdens je stedentrip:

“In het Ebbingekwartier staat het Infoversum, een 3D-bioscoop waar bezoekers in het koepelvormige theater op een bijzondere manier een filmpje kunnen kijken. Tegenover de bioscoop valt het oude ketelhuis van een gasfabriek op. Nu zit er restaurant Oberland in; met een op Duitse gerechten gestoelde menukaart in een mooie historische entourage en moderne meubels. Nog niet uitgegeten en uitgekeken? Iets verderop vind je de Wilde Slager. In deze slagerij van David Rutgers draait het om wild; van zwijn en edelhert tot konijn en duif, voornamelijk uit Noord-Nederland. Naast de verkoop van wild organiseert het bedrijf ook workshops, demonstraties en praktijklessen.”+ LEES VERDER

 
Lees het volledige artikel met meer tips in Groningen hier.

Trouwens: Restaurant Oberland is gewoon open! Het restaurant is wat verscholen tussen de bouwactiviteiten aan het Boterdiep, maar is van maandag t/m zaterdag gewoon open van 12.00 tot 21.30 uur!

Urban House

Urban House Groningen presenteert haar (vernieuwde) programma en aanbod.
(Urban House Groningen is een non-profit cultuurorganisatie met de focus op cultuureducatie, talentontwikkeling, presentatie en programmering van Urban Arts)

Vanuit de Urban Academy starten we met intake/kick off meetingen voor alle disciplines.
De intakes zijn voor zowel nieuwe als al deelnemende artiesten, deelnemers!

zondagmiddag 27 september: intake/ kick off muziek
zondagmiddag 27 september: intake/kick off individuele dansers
dinsdagavond 6 oktober: intake/kick off spoken word
zaterdagmiddag 7 november: intake/kick off graffiti
zondagmiddag 15 november: intake/kick off dansteams


Aansluitend op de intakes is er aanbod van trainingen, masterclasses, jams, repetitiesessies, productiegroepen en meer.

Events; presentatie en programmering
Ook staan er volop UHG Events zoals de Podium New Attraction avonden, DanceJamXL, de New Attraction Block Jam, Try Out!, PopUp Gallery's op de planning, vaak ism Simplon.

vrijdagavond 25 september: Digitzz & Maydien (Simplon UHG)
zondagmiddag 4 oktober: Diversity Day (Partner)
donderdagavond 15 oktober: Kenny B (Simplon UHG)
woensdagavond 21 oktober: Try Out! met Dope Boy Fresh Tour (UHG)
zaterdagmiddag & avond 24 oktober: Crossing Borders (UHG)
zaterdagavond 31 oktober: Fresku, support Braz, Rum&Skunk (Simplon UHG)
vrijdagavond 6 november: Sef (Simplon UHG)
zondagavond 15 november: Podium New Attraction dans (UHG)
woensdagavond 18 november: Podium New Attraction muziek (UHG)
zaterdagavond 21 november: Hef, support Revo (Simplon UHG)
dinsdagavond 8 december: Podium New Attraction spoken word (UHG)


+ LEES VERDER

 
Kijk op de (nieuwe) website (http://www.urbanhousegroningen.com) voor alle informatie en het aanbod van de stichting.


Facebook (http://www.facebook.com/urbanhousegroningen)
Twitter (http://www.twitter.com/UrbanHouseG)
Instagram (http://instagram.com/urbanhousegroningen)
Website (http://www.urbanhousegroningen.com)

Led-Wall

Het is nu voor culturele ondernemers mogelijk om voordelig op de LED-WALL te adverteren.
Kijk hier voor informatie. Of neem contact op met het Open Lab Ebbinge, zie <klik>.

+ LEES VERDER

 
Waarom?

 • speciaal cultureel tarief
 • unieke social media koppeling: de berichten op de led wall zijn hiermee altijd up-to-date
 • meer dan 10.000 passanten per dag
 • dynamisch en opvallend LED-scherm
 • grenzend aan de hotspot Ebbingekwartierterrein, met vele events

WERC & Viesueel geweld

Ontdek het onbekende en ervaar de mogelijkheden van het full dome 3D-theater Infoversum, waar kunstenaars collectieven Viesueel Geweld en WERC het systeem gaan openbreken. 25 september is voor het eerst real time dome mapping mogelijk!

Ze spelen met nieuwe mogelijkheden van het projectiesysteem en vertellen over de symbiose tussen kunst, wetenschap en technologie. Geen performance is hetzelfde, want ook hier staat het experiment centraal.

Dit is een onderdeel van de GRoninger Researchers’ Night - het nieuwe interactieve festival over onderzoeken, ontwerpen en ondernemen. Met het thema ‘Power of Play’ wordt jij als toeschouwer zelf onderzoeker.

Ook het voormalig waterreservoir de Bovenkamer van Groningen staat in het teken van onderzoek en ontwerp. Schuif aan bij één van de lezingen, bijvoorbeeld over de kansen van downloadable design, waarmee je meubelontwerpen vanuit de hele wereld in je eigen omgeving kunt laten maken; Global design, local production. Of kom de eerste prototypes van de Anomatic Coffee Machine testen, waarmee je in de toekomst koffie kunt drinken van energie die je zelf hebt opgewekt.


+ LEES VERDER

 
Tickets in de voorverkoop kosten €10,- [voor studenten €7,50], op de dag zelf €12,50 [en voor studenten €10,-].
Zie ook: www.grrn.nl.

Holland WebWeek Groningen 2015

Van woensdag 16 tot en met zaterdag 19 september wordt de Holland WebWeek 2015 georganiseerd in en rondom het Infoversum.
HollandWebWeek is een vierdaags ICT festival in Groningen met sprekers, workshops, the battle of the schools, start-ups, honderd meiden die leren programmeren, drones en nog veel meer.

Hier is het programma te zien: www.thwwg.nl

+ LEES VERDER


De Organisatie

In 2014 ontstond het idee Holland WebWeek Groningen (THWWG) te organiseren. Een jaarlijks terugkerend evenement dat uiteindelijk dezelfde vibes biedt als Dutch Design Week Eindhoven. Een event dat moeiteloos te koppelen is met Eurosonic Noorderslag. Het begin van de Europese equivalent van SXSW Interactive. Ambitieus? Zeker, maar wel noodzakelijk.

Culturele Zondag in Het Paleis

Culturele Zondag in Het Paleis: zondag 20 september van 13:00 tot 17:00 uur.

Uit het programma:

Vanaf 13:00 uur: De ateliers zijn ter bezichtiging open. Hier en daar zal een gastkunstenaar aanwezig zijn (blijft nog een verrassing).

14:00 Rondleiding - Ook langs de nieuwe bewegwijzering (Heleen ten Kate/Jane Leusink) van het gebouw. We hopen dat wethouder Paul de Rook dan al aanwezig is.

16:00 Presentatie boekje 5 jaar Paleis (ondertitel Twee stappen voorwaarts, één opzij).

Wilke Jansen zingt enkele vrolijke liederen.

Na een openingspraatje biedt Jane Leusink namens het bestuur van COB10 het eerste exemplaar van het boekje aan Paul de Rook aan.+ LEES VERDER

 
Meer informatie op www.hetpaleisgroningen.nl, of klik hier.

The Walkthrough Groningen

De ‘Walkthrough Groningen’ is verplaatst naar juni 2016.
De inschrijving voor 20 september blijft geldig voor de edtitie van komend jaar.

Stichting The Walkthrough gaat samenwerken met het internationale congres Building the Future of Health dat volgend jaar in Groningen wordt georganiseerd. The Walkthrough wordt één van de thematische activiteiten rondom het congres van 1 t/m 4 juni 2016.
Voor vragen en/of opmerkingen kan je mailen naar info@thewalkthrough.nl.


De Walkthrough Groningen combineert hardlopen met het ontdekken van de stad. Het 7 kilometer lange parcours leidt deelnemers langs en zelfs door bijzondere gebouwen in de stad. Zo openen onder andere het Stadhuis, de Martinitoren, het Infoversum en de Der Aa-kerk hun deuren voor de lopers. De route eindigt in het Ebbingekwartier.

De route voert de deelnemers vanaf de Mediacentrale langs het Sterrebospaviljoen en de DUO-toren. Vervolgens gaat het richting het Centraal Station en vandaar naar het Groninger Museum, over het Zuiderdiep en de Folkingestraat. Monumentale gebouwen die vervolgens worden aangedaan zijn achtereenvolgens de Der Aa-Kerk, het Academiegebouw, het Stadhuis, de Martinitoren en het Provinciehuis. Vervolgens gaat de tocht langs het UMCG en het Infoversum naar de finish op het Ebbingekwartier.

Langs deze route vinden verschillende optredens plaats van kunstenaars en muzikanten.

+ LEES VERDER


Meedoen kost €15,-.
Klik hier om je aan te melden.

Festival van de Geest 2015

10 t/m 13 september in de Nieuwe Kerk

Een inspirerend Festival van de Geest in en om de Nieuwe kerk. Gratis toegankelijk voor iedereen die de geest wil sterken, maar bovenal wil genieten van een gezellig samenzijn.

Een uitgebreid programma, we noemen enkele activiteiten:

donderdag 10 september:
14:30  Workshop korte verhalen lezen, door Marian Knigge
17:00  Stiltemoment, omlijst door muziek
18:00  Festivalhap bij restaurant Oberland, driegangen maaltijd voor € 17,50
20:00  Korte verhalen afgewisseld met muziek en zang

vrijdag 11 september:
14.30  Workshops korte verhalen schrijven
17.00  Stiltemoment, omlijst door muziek
17.30  De wonderverhalen van Caesarius van Heisterbach
18.30  Soep en brood
20.00-22.00 uur     "Kom vanavond met verhalen hoe de oorlog is verdwenen"

zaterdag 12 september (Open Monumentendag)
10.00-17.00   Kunst- en Cultuurmarkt; voor kinderen verhaal en tinnen soldaatjes gieten
17.30-20.00   Buurtmaaltijd (niet gratis, zie hieronder*), omlijst door muziek
20.00   Groninger troubadour Harry Niehof en verhalen door Janke Sinnema

zondag 13 september:
14.30-17.00  Tuinentocht Hortusbuurt en Ebbingekwartier (zie hieronder**)+ LEES VERDER


*Buurtmaaltijd


Op zaterdag 12 september is er van 17.30 tot 20.00 uur een driegangen buurtmaaltijd. Ook mensen van buiten de buurt zijn welkom. Samen genieten van eten uit vervlogen tijden. Bij mooi weer buiten aan lange tafels, anders binnen in de kerk.

Voor deze driegangen maaltijd, inclusief twee drankjes, vragen we € 15,- pp. Kinderen tot 12 jaar, studenten met studentenpas en stadjers in bezit van een stadjerspas betalen € 5,-. Contant betalen op 12 september tussen 17.30 en 18.00 uur.

Opgave
Geef je liefst zo snel mogelijk, maar uiterlijk 7 september, op bij bestuur@hortusbuurt.nl, vermeld in de onderwerpregel Buurtmaaltijd en in de mail met hoeveel personen je komt. Vermeld indien van toepassing: student, stadjerspas, kind en/of vegetarisch of glutenvrij.
Voor deze driegangen maaltijd, inclusief twee drankjes, vragen we € 15,- pp. Kinderen tot 12 jaar, studenten met studentenpas en stadjers in bezit van een stadjerspas betalen € 5,-. Contant betalen op 12 september tussen 17.30 en 18.00 uur.

**Tuinentocht

Tocht mee langs de tuinen in je buurt op zondag 13 september!

Programma
14.00 – 14.30 uur start in de Nieuwe Kerk met koffie en thee 14.30 – 14.50 uur korte verrassende inleiding op het thema tuin.
15:00 – 17:00 uur wandelen langs verschillende tuinen.

Hofjestuinen, privé tuinen (ook in Ebbingekwartier) en de moestuin Hortus-hof. In sommige tuinen zorgen de tuineigenaren voor iets te eten en te drin-ken.

Aanmelden bij bestuur@hortusbuurt.nl, belangrijk voor de tuineigenaren. Maar ook zonder aanmelding ben je welkom.

Deelname is gratis.Noorderzon Nightclub

Tien nachten lang the place to be

Natuurlijk kan het programma in het Noorderplantsoen en DownTown niet eeuwig door gaan. Maar gelukkig is daar de Noorderzon Nightclub! Voor iedereen die nog lang niet genoeg heeft genoorderzond, opent het Platformtheater haar deuren. Of je nou bezoeker, vrijwilliger of artiest bent, of je nou nog even heel serieus na wilt praten over een voorstelling, bij wilt kletsen met oude bekenden of kennis wilt maken met nieuwe Noorderzonners, het kan allemaal. En natuurlijk kun je ook gewoon lekker komen dansen: elke avond staat er een andere DJ voor je klaar met de beste hits om je avond in stijl af te sluiten.

Let op: De deur sluit om 02:30 uur!

+ LEES VERDER

 
Platformtheater
Boterdiep 46-48
Groningen

van 20 t/m 29 augustus,
00:00 - 04:00 uur
entree € 3,-

10 minuten lopen vanuit het Noorderplantsoen

www.platformtheater

www.noorderzon.nl

Latin Bootcamp Labooca

Vrijdag 21 augustus wordt een vervolg gegeven aan de Latin Bootcamp Labooca® op het Ebbingekwartierterrein. De bootcamp is gratis voor leden van Labooca, maar voor slechts € 5,- zijn niet leden ook welkom.

Wil je meedoen aan deze bijzondere bootcamp? Geef je dan op (leden en niet-leden) door een mailtje te sturen naar connorsports@gmail.com.

+ LEES VERDER

 
Datum: 21 augustus 2015
Plaats: Ebbingekwartierterrein Groningen
Verzamelen: 19.00 uur
Tijd: 19.15 – 21.00 uur
Kosten: €5,- voor niet leden, leden gratis.
Opgave: info@labooca.com of connorsports@gmail.com

Ebbingekwartier

Vanaf juli 2015 stimuleert het Kernteam Ebbingekwartier helaas geen kleinschalige initiatieven meer. Binnenkomende aanvragen voor het stimuleringsfonds van het Ebbingekwartier worden daarom niet behandeling genomen.

Wilt u meer informatie over het organiseren van een evenement op het Ebbingekwartierterrein? Bezoek dan het zwarte Infopaviljoen aan de Kolendrift 7, dat op werkdagen is geopend van 09.00 uur tot 16:00 uur.

Let op: in de vakantie gelden aangepaste tijden. Kijk op www.openlabebbinge.nl voor meer informatie.

+ LEES VERDER

 
Wilt u een afspraak maken buiten de openingstijden? Neem dan contact op met Gerrit Schuurhuis: 06 15 08 71 60 of Henk Bothof: 06 26 19 21 76.

Werkzaamheden Boterdiep

In mei 2015 is het het werk aan de nieuwe indeling van het Boterdiep begonnen. Een tussenstand:

Rioleringswerk noordelijk deel afgerond

Noordelijk deel (fase 1)
De rioleringswerkzaamheden in het noordelijk deel aan de oostkant van het Boterdiep zijn afgerond. Het trottoir is hersteld en er wordt gewerkt aan de voorbereiding van de asfaltering van de rijbaan. Dit asfalteren gebeurt op dinsdag 14 en woensdag 15 juli. Om die reden is de bereikbaarheid van dit deel van het Boterdiep vanaf vrijdag 10 juli zeer beperkt.

Na het asfalteren is het noordelijk deel van het Boterdiep weer goed begaanbaar. De werkzaamheden zijn dan voorlopig afgerond. Er moet dan nog een bovenste laag asfalt worden aangebracht, maar dat gebeurt later. Ook de ingang van de parkeergarage aan het Boterdiep kan dan weer worden gebruikt. Van vrijdag 17 juli tot en met dinsdag 11 augustus is aannemer Broekema met vakantie en wordt er niet gewerkt aan het Boterdiep.

Op woensdag 12 augustus gaat de aannemer verder met het werk. Dan wordt in het noordelijke deel van het Boterdiep aan de westkant van de rijbaan de riolering aangebracht. Dan worden ook de trottoirs, parkeervakken en ‘los-kades’ aan deze kant van de rijbaan afgemaakt. Deze werkzaamheden duren tot de 2e helft van september. Tot slot wordt het Boterdiep één dag afgezet om de bovenste asfaltlaag en de belijning aan te brengen.

Zuidelijk deel (fase 2)
Het werk aan het zuidelijk deel van het Boterdiep start in de tweede helft van september 2015. De manier van werken is hetzelfde als eerder in het noorden van de straat. Zo wordt het werk aan de riolering weer in kleine delen uitgevoerd. Dit gebeurt om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Aanliggende panden blijven bereikbaar tijdens de werkzaamheden.

+ LEES VERDER

 

 • De aannemer die het werk uitvoert is Broekema Wegenbouw bv uit Groningen. De mensen van dit bedrijf zijn bereikbaar via telefoonnummer 050 525 28 86. Uitvoerder Bennie Moorlag is te bereiken op telefoonnummer 06 42 39 71 88.
 • Wekelijks is op woensdagmiddag van 13.30 tot 14.00 uur een inloopspreekuur bij de keet van de aannemer. De keet van Broekema Wegenbouw is te vinden aan het Boterdiep.
 • Hebt u vragen of opmerkingen over dit werk? Neemt u dan contact op met de heer H. Lode (directievoerder) of A. Feitsma (projectleider) van de gemeente Groningen. Zij zijn bereikbaar via e-mail: post.igg@groningen.nl of via telefoonnummer: 050 367 81 11.
Voor meer en actuele informatie zie de gemeentelijke website, <klik hier>.

De definitieve indeling van het Boterdiep is als PDF hier te zien:
Noordelijk deel en Zuidelijk deel.


foto's: Gemeente Groningen

Frisbee-clinic

Op maandag 29 juni houdt de Groningse Frisbeevereniging een frisbee-clinic op het Ebbingekwartier. Iedereen tussen 8 en 15 jaar oud mag mee doen. Maak jij de mooiste duik, de mooiste worp, of de mooiste catch? Misschien win jij wel een echte wedstrijdfrisbee!

De clinic is van 17:30 tot 18:30 op het strand bij het Ebbingekwartier en helemaal gratis! 

+ LEES VERDER


Kijk voor meer info op www.frisbeegroningen.nl.

Lepeltje Lepeltje

Groningen maakt zich op voor drie dagen Bourgondisch genieten. Van vrijdag 19 t/m zondag 21 juni 2015 vindt de eerste editie van Lepeltje Lepeltje plaats. Het Ebbingekwartier zal het toneel zijn van hét culturele foodfestival voor jong en oud, waarbij al je zintuigen worden geprikkeld. En het beste nieuws? De toegang is gratis!

Eten
Bij Lepeltje Lepeltje draait alles om lekker eten in een gezellige en ongedwongen sfeer. Hier vind je geen gewone eetkramen, maar mobiele keukens vanuit het gehele land, aangevuld met lokale Groningse smaakmakers.

Cultuur
Geniet van toffe live bands en dj’s terwijl je lekker op het grootse terras zit met een heerlijk speciaalbiertje of wijntje in de hand. Voor kinderen is er zelfs een speciaal kinderprogramma waarbij voldoende te beleven valt.

Markt
De markt is een plek waar je spullen kan kopen waar je blij van wordt, omdat ze duurzaam, lokaal of gewoon leuk zijn! Je vindt er alles op het gebied van mode, vintage, interieur, kunst, accessoires, eten, kinderkleding en vrije tijd.

Info & locatie
Lepeltje Lepeltje is van vrijdag 19 t/m zondag 21 juni elke dag geopend vanaf 12 uur tot diep in de avond. Lepeltje Lepeltje bevindt zich op het Ebbingekwartier (Ciboga-terrein) aan het Boterdiep in Groningen. Bekijk het volledige programma op www.lepeltje-lepeltje.com.


+ LEES VERDER

 

Wij houden niet alleen van lekker eten, maar ook van een feestje. Op zaterdagavond kan je na 24.00 uur direct door naar de Simplon naar de officiële afterparty van Lepeltje Lepeltje. Daar funken Rohbadobh, Jasper Staal en Jay-P door tot in de late uurtjes.

Volg Lepeltje Lepeltje:

https://www.facebook.com/lepeltjelepeltje
https://twitter.com/lepeltjeNL
http://instagram.com/lepeltjelepeltjeNL
http://www.lepeltje-lepeltje.com/

PechaKucha Night in Infoversum

Na de succesvolle en uitverkochte editie in maart is PechaKucha Night Groningen terug op dinsdag 16 juni 2015 met de 21e editie van deze inspiratieavond in het Infoversum.

Dit Japanse concept houdt in dat 10 sprekers, allen presentaties van 400 seconden houden. Elke spreker heeft 20 slides, waarover 20 seconden wordt verteld. Dit houdt de vaart erin en zorgt voor een levendige avond. De sprekers zijn heel divers, maar hebben één ding gemeen: ze delen allemaal een eigen passie die je zal verrassen.

Benieuwd wat voor inspirerende mensen er in Groningen rondlopen? Kom dan naar ons ‘think and drink’ evenement en join the community! De eerste sprekers zijn bekend gemaakt, onder andere Annemarie Heite, Lykle de Vries en Christiaan Triebert zullen hun opwachting maken. Meer sprekers worden bekend gemaakt via Facebook en Twitter.

+ LEES VERDER

 
Tickets zijn hier verkrijgbaar.

Bouwput Boterdiep - Entree van de stad

Begin 2015 is gestart met de herontwikkeling van het Boterdiep. De reconstructie maakt van het Boterdiep een boulevard waarin het karakter van de oude kades van het voormalig Boterdiep tot uiting worden gebracht.

HIER
 
is een duidelijk artikel te lezen, uit het Dagblad van het Noorden van woensdag 10 juni, geschreven door Jacobine Melis.
(let wel: waar Noordelijk deel staat moet Zuidelijk deel staan (en andersom)).

De bedrijven aan het Boterdiep zullen zo goed mogelijk bereikbaar blijven, de zijstraten kunnen tijdelijk afgesloten zijn. Let op de borden!

Volgend jaar: Een prachtige nieuwe entree van de stad...!


+ LEES VERDER

 
Kijk ook regelmatig op www.openlabebbinge.nl/bouwwerkzaamheden/
Daar proberen we de actuele (voor zover bekend…..) situatie te schetsen.

EBF Conference

 In oktober 2015 organiseert de Economische en Bedrijfskundige Faculteitsvereniging (EBF) van de Rijksuniversiteit Groningen voor de zevende keer de jaarlijkse EBF Conference. De EBF Conference is het grootste tweedaagse studentencongres in Nederland en wordt ieder jaar bezocht door een gemengd publiek van studenten, academici, alumni en bedrijfsdeelnemers. Het congres bestaat uit twee dagen, met elk hun eigen onderscheidende karakter. Het congres is verdeeld in een academische en een congres dag. De congres dag vindt plaats op vrijdag 2 oktober 2015, hiervoor zijn bedrijfsdeelnemers van harte uitgenodigd.

Het congres heeft een centraal thema dat door verschillende toonaangevende sprekers uit het bedrijfsleven wordt behandeld. Het thema van dit jaar is “The Infinite Network, make every connection matter”. Ons netwerk breidt zich in de huidige wereld snel uit. Bedrijven, mensen en apparaten zijn allemaal met elkaar verbonden in een digitaal netwerk. Welke kansen en uitdagingen worden gecreëerd door dit oneindige netwerk? Het thema zal worden besproken aan de hand van vier sub- thema’s; The Internet of Everything, The two faces of Big Data, The Millennials en The Global Supply Chain.


+ LEES VERDER


Wat biedt de EBF Conference voor bedrijfsdeelnemers?

Ideeën: Ontdek hoe u zich kunt voorbereiden op het oneindige netwerk. Welke kansen en uitdagingen worden gecreëerd voor ondernemers? Het aparte programma voor bedrijfsdeelnemers, naast de plenaire lezingen, bestaande uit een netwerklunch, netwerkborrel en workshops, biedt een platform voor innovatieve ideeën. Daarnaast biedt het bedrijfsdeelnemersprogramma de mogelijkheid aan bedrijfsdeelnemers om op twee verschillende momenten in te stromen tijdens het congres. Namelijk aan het begin van de dag en voor de netwerklunch.
Contacten: De EBF Conference is dé ontmoetingsplaats voor ondernemers uit Midden en Noord Nederland. Het biedt u de ideale gelegenheid om nieuwe contacten op te doen. Tijdens de pauzes, netwerklunch en de netwerkborrel is er uitgebreid de tijd om studenten, academici, alumni en andere bedrijfsdeelnemers te ontmoeten.
Ontspanning: Geniet van een geheel verzorgde en leerzame dag, inclusief lunch, netwerkborrel en eventueel een uitgebreid drie-gangen diner in de Martinikerk.

Sprekers EBF Conference 2015 (onder voorbehoud):

Pim van der Feltz  -  CEO Google Benelux
Dick Boer CEO  -  Ahold
Corinne Vigreux-Goddijn  -   Founder TomTom


Prijzen:

Normaal bedrijfsdeelnemerskaartje €159,- (excl. diner) €189,- (incl. diner)
Leden van ondernemersvereniging Ebbingekwartier: €129,- (excl. diner) €159,- (incl. diner)

Voor het volledige programma kunt u terecht op onze website. Als lid van de Exportclub Groningen krijgt u dus €30,- korting op uw aankoop van een bedrijfsdeelnemerskaartje. Wacht dus niet langer en meld je nu aan via www.theinfinitenetwork.nlDe Culinaire Verleiding

Op zaterdag 6 en zondag 7 juni wordt het Ebbingekwartierterrein ingericht als het culinaire centrum van de stad Groningen. Van foodtrucks en eetstands, tot Surinaamse roti en Hollandse runder stoofpot; van biologisch tot lekker ongezond. Voor ieder wat wils.

Naast dit culinaire festijn is er live- muziek, met optredens van diverse bands en dj’s. Bovendien zal er een openlucht-theater zijn én is er vermaak voor de kleintjes, zoals springkussens en een knutsel area. Het festival is voor iedereen gratis toegankelijk!

Ben je zelf een culinaire createur, hobby kok of food liefhebber en wil je met een foodtruck of verkoop stand op de Culinaire Verleiding komen staan? Stuur dan een email naar info@peppercatering.nl voor meer informatie. Van de 30 standplaatsen zijn er nog maar enkele beschikbaar, wees er dus snel bij!

+ LEES VERDER

 
Klik hier om naar het Facebook evenement te gaan.

ImproWeerwolven

 Op vrijdag 29 mei vindt de Groningse premiere plaats van ImproWeerwolven.

ImproWeerwolven is een combinatie van improvisatietheater en het populaire spel Weerwolven van Wakkerdam van 999 Games. In dit spel wordt de rust in het dorpje Wakkerdam wreed verstoord door enkele weerwolven. Spelers kunnen zowel dorpeling als weerwolf zijn en doel van het spel is om de andere soort uit te schakelen.

In deze theatervoorstelling wordt een verhaal geïmproviseerd waarin de dorpelingen samen met het publiek proberen de weerwolven te ontmaskeren en te doden. Maar hoe herken je een weerwolf? Wie is te vertrouwen? Het publiek heeft het laatste woord en beslist wie terecht wordt gesteld. Zo hopen ze de wolven te vangen voor het te
laat is.

De Bovenkamer van Groningen, de monumentale watertoren aan de Noorderbinnensingel, is vorig jaar na een renovatie geopend als bijzondere locatie voor voorstellingen en bijeenkomsten 'op hoog niveau'. Door de opzet van de zaal komen spel en publieksinteractie goed tot hun recht.

En dat alles rond volle maan...

- vrijdag 29 mei, 20.30 uur
- De Bovenkamer van Groningen, Noorderbinnensingel 14, Groningen
- Kosten: € 8,-
- Kaartverkoop:
http://www.ticketkantoor.nl/shop/ulteam-20150529

+ LEES VERDER


ImproWeerwolven werd in 2010 voor het eerst gespeeld in Amsterdam en daarna meerdere malen uitgevoerd in diverse steden in Nederland en België. En nu dus in Groningen. Ulteam, de Groningse vereniging voor improvisatietheater, speelde de afgelopen jaren al meerdere speciale improvisatievoorstellingen, waaronder Once upon a Table op Noorderzon 2014. Deze unieke voorstelling brengt Ulteam op een unieke locatie.

Zie ook:
www.ulteam.nl
www.improweerwolven.nl
www.debovenkamervangroningen.nlNeVoBo Divisie beachvolleybaltoernooi

De Groninger Studenten Beachvolleybal Vereniging Tweeslag organiseert i.s.m. NeVoBo op 23 en 24 mei een beachvolleybaltournooi op het zandstrand op het Ebbingekwartierterrein.  
Het toernooi maakt deel uit van de nationale beachvolleybalcompetitie en biedt beachvolleybal aan op 2e en 3e divisie niveau, voor mannen en vrouwen uit heel Nederland. Op zaterdag 23 mei spelen de mannen hun wedstrijden en op zondag 24 mei is het de beurt aan de vrouwen.

Beachen, gezelligheid en ultiem genieten zullen centraal staan tijdens het evenement. Het belooft een fantastisch evenement te worden!


+ LEES VERDER

 
Kijk voor meer informatie op www.facebook.com/events/1552919974989115/

Culinaire Zwerftocht Hortusbuurt

De Bewonersorganisatie Hortusbuurt Ebbingekwartier organiseert dit jaar voor de vijftiende keer de Culinaire Zwerftocht, traditioneel op de woensdag voor Hemelvaart, dit jaar dus 13 mei.

Bij de Culinaire Zwerftocht eten de deelnemers een driegangenmaaltijd, waarbij ze voor elke gang naar een ander restaurant in de buurt wandelen. In elk restaurant staat een grote tafel klaar voor de culinaire zwervers. Zo kunnen de deelnemers aan de zwerftocht niet alleen verschillende restaurants leren kennen, maar maken ze ook kennis met hun buurtgenoten.

De kosten zijn 27,50 euro per persoon, inclusief een drankje na afloop in café de Minnaar.

Elf restaurants doen mee: Asia Today, Bla Bla, Eetcafe 73-2, Eetwaar, Fortuna, Kaap Noord, Macedonië, Oberland, het Paleis, Rigoletto en de Zevende Hemel.

Al deze restaurants zetten hun beste beentje voor om een mooi menu te maken.

+ LEES VERDER


Aanmelden kan via bestuur@hortusbuurt.nl.

De kaarten kunnen op 13 mei tussen 17:00 en 18:00 uur opgehaald en betaald worden (contant) in café de Minnaar.


Kingsnight & Kingsday

Op Koningsnacht (26 april) en Koningsdag (27 april)  staat er voor iedereen die van chaos, party, techno en drum&bass houdt iets moois te wachten. Subsonic presenteert in samenwerking met Stichting Cultuur050 het eerste Subsonic Mayhem Festival op het Ebbingekwartierterrein.

Twee area’s met de beste Subsonic-concepten verzameld, de ene vol house techno en aanverwante stijlen en de andere vol allerlei bass-genres van dubstep tot drum&bass en trap tot electro. En het goede nieuws is: de entree is gratis!

+ LEES VERDER

 
Meer informatie volgt op het Facebook evenement.

Maakfestival

Zondag 12 april, van 12:00 tot 18:00 uur: MAAKFESTIVAL, festival voor vindingrijkheid.

Het Maak Festival (voorheen de Groningen Maker Faire) is hét jaarlijkse podium voor makers: uitvinders, bouwers, hackers, nerds en knutselaars laten één dag lang aan de wereld zien wat ze verzinnen, maken en ontwikkelen. De grote expositie, de vele workshops, Maker Talks en de scrapheap challenge inspireren bezoekers van alle leeftijden om zelf ook aan de slag te gaan. Een dag lang creatief met techniek, wetenschap, robotica, duurzaamheid, kunst, ambachten, DIY en nog veel meer!

Het Maak Festival vind plaats op en rondom het Ebbingekwartierterrein. Daarbij openen ook Theater de Machinefabriek van het Noord Nederlands Toneel, NP3 M0bi, Het Gasfornuis en het Infoversum hun deuren voor het publiek.

Op de site maakfestival.nl is het programma te vinden.
De toegang is € 5,- per persoon (en tot en met 12 jaar gratis).

+ LEES VERDER

 
Het diverse programma bestaat onder andere uit makers als: David Bakker en Herman Kopinga van maak- en ontmoetingsplek De Maakplek, Floris Maathuis met een demonstratie van zijn nieuwe aardbevingssimulator, Nou&Herkauw houden een interactieve workshop waar je met behulp van Little Bits maskers en kostuums kan maken (ontwikkeld in samenwerking met het Groninger Forum) en uit Leeuwarden komen hackerspace Frack en de mobiele FabLab-bus van FryskLab.

Culturele Zondag in Het Paleis

Zondag 15 maart, van 13:00-17:00 uur: CULTURELE ZONDAG in Het Paleis. 

Er is weer veel te zien en te doen, een greep uit het programma:

13:00 - 17:00 uur: Open Ateliers, door het hele gebouw.
13:30 - 14:20 uur: Interactieve dansvoorstelling door Garage TDI. Voor kinderen vanaf 4 jaar. In de Erlenmeyer zaal.
13:30 - 14:00 uur: Teksten en gedichten op muziek door Rina Sikkema & Wies Bouma, in Mortier.
14:00 uur: Rondleiding door het gebouw door een 'Paleizenaar'. Verzamelen op de binnenplaats.
En exposities, workshops, muziek, eten en drinken. 

Voor het hele programma zie de flyer of kijk op www.hetpaleisgroningen.nl.
+ LEES VERDER

 
Het Paleis is een cultureel woon- en werkcomplex in het voormalig scheikundig laboratorium van de Rijks Universiteit Groningen.

Een broedplaats, waar kunstenaars, vormgevers, ondernemers en cultuurliefhebbers elkaar kunnen ontmoeten en inspireren, waar wonen en werken samengaan. De plek waar nieuwe initiatieven en ideeën worden ontwikkeld met diverse activiteiten voor een breed publiek.

Boterdiep 111, (hoek Bloemsingel).
www.hetpaleisgroningen.nl

Wolsymposium Bouwen met heidewol

14 & 15 maart, in De Bovenkamer van Groningen:
Wolsymposium 'bouwen met heidewol' . 

Tentoonstelling - Producten, historie en toekomst heidewol
Film Rixt de Boer - Vachtkwaliteiten
Waardeketengesprek
Lezing - Heideschapen fokken

Voor aanvangstijden zie onder, of kijk op www.houseofdesign.nl

De Bovenkamer van Groningen: Noorderbinnensingel 14 Groningen (de watertoren)

+ LEES VERDER

 
Tentoonstelling - 14 & 15 maart - 11:00 tot 18:00 uur
producten, historie en toekomst heidewol - incl. primeur van de film 'vachtkwaliteiten'.

Waardeketengesprek (Alleen voor genodigden)
14 maart 13:00 -17:00 uur
Professionals, van grondstof tot eindgebruiker, maken kennis. Door kennisdeling worden vraag en aanbod op elkaar afgestemd. Sprekers o.a. Professor Han Brezet (TU Delft), Monica Commandeur (Praktijknetwerk "Zwoele Drentse vachten") en Eileen Blackmore (House of Design)
Het gesprek bijwonen? Stuur dan vóór donderdag 12 maart een aanmelding naar info@houseofdesign.nl

Lezing - 15 maart - 14:00 tot 14:45 uur
'heideschapen fokken, met kunstzinnige visie op vachtkwaliteit voor de verwerking van heidewol'

Wandeling Ebbingekwartier

Zondag 15 maart is er een stadswandeling door het Ebbingekwartier. De wandeling is van 11:00 tot 13:00 uur en wordt verzorgd door Paulienexcursions.

De wandeling begint en eindigt bij Het Paleis. Dit is het oude scheikundige laboratorium dat omgebouwd is tot een cultureel woon-en werk complex. Op zondag 16 maart is er Culturele Zondag van 13:00 tot 17:00 uur. U kunt dan ruim 60 ateliers en bedrijven bezoeken, daarnaast zijn er altijd meer activiteiten zoals muziek, poëzie en tentoonstellingen. Ook is er de gelegenheid om te lunchen, de Brasserie is geopend.

+ LEES VERDER


Start: om 11:00 uur voor het Paleis, Boterdiep 111. Parkeren kan in de parkeergarage Boterdiep.
Eind: 13:00 uur bij het Paleis.
Prijs: € 8.50 per persoon.
Opgave: tel. 050 31 31 859 / 06 40468768 of mail naar info@paulienexcursions.nl

M
eer informatie:Paulienexcursions.nl

TheaterTapas

27 & 28 Februari:
De makers van Theatertapas toveren bijzondere locaties in het Ebbingekwartier om tot kleine theaters. Dit jaar heeft de organisatie weer een heerlijk menu samengesteld met theater, muziek, spoken word en beeldende kunst.

In de categorie theater neemt Romke Kroes je mee naar de wondere wereld der houtbewerkers; Poetry Circle Groningen daagt je uit met hun directe ‘spoken word’ voorstellingen en de confronterende dansvoorstelling van Chiemi Fukumori bevraagt authenticiteit. Oude bekenden van Theatertapas Michel Velt en De Dikke Dingen komen wederom ten tonele met nieuwe voorstellingen waarin beeld de boventoon voert: Michel combineert beeldende kunst met dans en DDD maakt bijzonder montagetheater. Meer progressieve theatervormen zijn het objecttheater van Jasper Vaesen, illusietheater van Thomas van Ek en ‘last but not least’ muziektheater van Sharon Doelwijt.

Uiteraard staan er ook weer bijzondere locaties op het menu van Theatertapas: een overzicht van zowel makers als locaties vind je hier. Als toetje van het festival kun je op vrijdag- en zaterdagavond nagenieten van live muziek. Het muziekprogramma en de kunstenaar worden later bekendgemaakt.

+ LEES VERDER

 

Eerste mini-animatie festival is een feit

Afgelopen vrijdag 13 februari vond de eerste editie plaats van het ‘mini-animatie festival 2015′. Met een glas glühwein of warme choco bij de vuurkorf werden de animaties bekeken door tientallen bezoekers.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de animatoren? Onderstaand een lijstje van de kunstenaars met hun website.

+ LEES VERDER

 
•Gerben Brandsma - http://vimeo.com/user26137120
•Emiel Penders - https://emielpenders.wordpress.com
•Iris de Groot - www.idegro.nl
•Frodo Kuipers - http://www.studiomosquito.nl
•Rozemarijn Tromp - http://www.nelum.nl/animaties.html
•Bente Westerhuis - www.bentewesterhuis.nl
•Janneke van den Biggelaar - http://apenbil.tumblr.com/animation
•Eva Lenis -www.evalenis.nl

En wil je de animaties (terug) zien? Klik dan hier.

Animatie Festival

Vrijdag 13 februari is van 17:30 tot 19:00 uur de eerste editie van het 'mini-animatie festival' in het Ebbingekwartier. Tijdens het festivalletje laten verschillende animatoren uit het land hun werk zien op de net geplaatste lichtkrant.

Het unieke van de lichtkracht is de vorm > de animaties draaien rond het scherm. Om 17:30 is de aftrap en worden de bezoekers verwelkomt. De animaties zijn tot 19:00 uur te zien op de lichtkrant.

Wees welkom voor een hapje & een drankje!

+ LEES VERDER

 
Met animaties van o.a.:

Janneke van den Biggelaar - Bente Westerhuis - Gerben Brandsma - Frodo Kuipers - Emiel Penders - Iris de GrootValentijnsdag

14 Februari: VALENTIJNSDAG

Verras je valentijn met een (anonieme) love-message op de ronddraaiende lichtkrant van het Ebbingekwartier.
Stuur je berichtje voor 12 februari naar info@ebbingekwartier.nl en het bericht is 14 februari de héle dag te bewonderen!

+ LEES VERDER

 

Ondernemersbijeenkomst

Op dinsdag 27 januari, van 18:30 tot 21:00 uur in Het Paleis, Erlenmeyerzaal: Ondernemersbijeenkomst Ebbingekwartier. In aanwezigheid van wethouder Joost van Keulen en een aantal mensen van de Groningen City Club en van Economische Zaken (Gemeente) willen we met elkaar brainstormen over hoe we het verblijfsklimaat in het Ebbingekwartier en dan vooral in het winkelgebied kunnen verbeteren en wat we met elkaar kunnen doen om de samenwerking tussen ondernemers te bevorderen.

+ LEES VERDER

 

Eurosonic Noorderslag

Eurosonic Noorderslag komt dit jaar terug in het Ebbingekwartier. Van woensdag 14 tot en met  vrijdag 16 januari geniet je (gratis) van getalenteerde lokale acts op het Energy Stage.

Het Energy stage is door POPgroningen geprogrammeerd en bestaat uit de volgende acts: A Liquid Landscape, Audio Adam, Avery Plains, Eisenhower, MakeBelieve, Menhir, Mongoose & The Boombox, Mulu, Orange Skyline, Posij, Reverse Cowgirls, Sexton Creeps, Sprokkelhout, Stuart Mavis, Swinder, The Blind Roofers, The Tightropes, Town of Saints en WOLVON.

+ LEES VERDER

 
Bekijk de timetable hier: http://www.eurosonic-noorderslag.nl/nl/festival/timetable/

Het podium wordt gesponsord door GasTerra, dat onder de titel "Energizing local talent" getalenteerde lokale acts ondersteunt.

Nieuw

In het Ebbingekwartier zijn verschillende winkels en ondernemers te vinden met een bijzonder breed en uniek aanbod. We noemen enkele nieuwe ondernemers:

Wijnsteijn - de wijnburcht van Groningen waar u heerlijke en originele wijnen kunt vinden. Wijnen - en ook bubbels en port - uit alle windstreken. WIJNSTEIJN staat voor: goede prijs/kwaliteit en een goed verhaal. 
Nieuwe Ebbingestraat 2-1, http://wijnsteijn.nl

Lightning Barbecue, dé cateraar voor als je voor écht lekker, vers klaargemaakt eten houdt! Kok Lior van 't Hof bereidt op zijn zelfgebouwde barbecue hoog kwaliteit (meestal biologisch) vlees zoals, zelfgedraaide Salsicce (worsten), Ribeyes en Drumsticks. Lightning Barbecue kan worden ingehuurd voor feesten en evenementen, maar ook staat hij geregeld op markten in het noorden van het land.
Nieuwe Boteringestraat 7b, www.lightningbarbeque.nl

+ LEES VERDER

 
Foto: © Mark Sekuur

Rekenen op herbestemming

Onlangs is er in een prachtig boek verschenen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Rekenen op herbestemming, waarin het Open Lab Ebbinge is opgenomen. Auteurs Sander Gelinck en Frank Strolenberg kijken naar herbestemming van oude gebouwen en de manieren waarop dit het beste kan gebeuren. Als voorbeeld van alternatief gebruik wordt ook het Ebbingekwartierterrein genoemd. 
In het Dagblad van het Noorden van zaterdag 27 december heeft André Keikes over het boek dit artikel geschreven:   < klik hier >    < vervolg > 

+ LEES VERDER


Het boek is in de betere boekhandel verkrijgbaar voor € 34,50, uitgever NAI 010, isbn 9789462081543. 

Open Lab Route

Hierbij is iedereen van harte uitgenodigd voor de Open Lab Route op zondag 21 december
Tijdens de Open Lab Route zijn de paviljoens op het Ebbingekwartierterrein tussen 16:00 en 20:00 uur open om lekker op te warmen en te genieten van onder andere muziekoptredens, tentoonstellingen en winterse hapjes.

Om 17:00 uur wordt de Open Lab Route op feestelijke wijze geopend door Tjerd van Riemsdijk, projectmanager Gemeente Groningen.

Tegelijkertijd wordt lichtfestival OrbitFest georganiseerd met een winterse markt, lichtworkshops en om 20:00 uur een spectaculaire lichtshow.

+ LEES VERDER

Winterlichtfestival

Groningen gloeit komende winter tijdens het futuristische winterlichtfestival ‘OrbitFest’! Het Ebbingekwartierterrein aan het Boterdiep wordt op 21 december, de kortste dag van het jaar, opgeluisterd met een gratis toegankelijk en zintuigprikkelend programma van makers uit Groningen en omgeving.

Tijdens deze kennismakingseditie van OrbitFest: Into Orbit komen werkelijkheid en fantasie samen in verhalende programma-onderdelen waarin bezoekers veel kunnen ontdekken en ervaren: vanaf 14.00 uur kunnen kinderen en volwassenen duurzame lichtworkshops volgen in NP3 | MoBi en zo een eigen invulling geven aan het festival, lichtkado’s kopen en genieten van winterse catering op de wintermarkt. Men kan dan ook proefjes doen en flitslezingen volgen in een speciale winterlab in het Infoversum. Na zonsondergang om 16:30 uur wordt het terrein omgetoverd in een lumineus landschap met lichtinstallaties en sfeerobjecten die om 20.00 uur tot interactie komen tijdens de zinderende multimediale slowshow.

+ LEES VERDER

 
Volg het verhaal over het winterlichtfestival OrbitFest via OrbitFest.com, Twitter en Facebook

Bouwplannen The Student Hotel

The Student Hotel gaat aan het Boterdiep, hoek Kolendrift een studentenhotel bouwen met 365 kamers. Het gebouw krijgt ook een restaurant, sportschool en een ondergrondse fietsenberging. 85 royale kamers met een eigen keuken, 280 kleinere kamers hebben een gedeelde keuken. 
Geplande start van de bouw is april 2015, oplevering juli 2016.

Meer informatie over The Student Hotels is hier te vinden.
En in het Dagblad van het Noorden van 18 december j.l. stond dit artikel.

+ LEES VERDER

 
NB: de gebruikte plattegrond is ter oriëntatie

PoP uP Paleis Store

Vanaf zaterdag 29 november, 16:00 uur: De PoP uP Paleis Store
Kunstenaars en bedrijven uit Het Paleis presenteren en verkopen samen met vormgevers uit de buurt hun werk. Van € 5,- tot € 500,-.

Te zien en te koop is werk van o.a.:
Gerard van der Beek | Regina Broersma | BreiNetwerkGroningen| Mette Bus | Mi’jke Demmer | Tineke Demmer | Annet Gabriëlse | Gerard de Hoop | Kaan | Petra Koonstra | Nienke Kuipers | Ellis op 't Landt | Anja Lofvers | Jeanet Metselaar | Monique Middelhoek | Tynke Mulder | OpMaat | Uitgeverij Passage | Jenny Ritzenhoff | Henrike Scholten | Spare Space | Tjibbe Veldkamp | Sander Vermeulen | Nicolette Wever

Openingstijden:
Donderdag t/m zondag van 12:00 tot 18:00 uur
Koopavonden van 29 november t/m 21 december

+ LEES VERDER

Creatief onderweg

Zaterdag 22 november is het open huis bij creatieve ondernemers in o.a. het Ebbingekwartier tijdens Creatief Onderweg: dé ondernemersroute. De route laat Groningers kennismaken met de creatieve ondernemers van morgen en nu. En dat doen ze bij hun thuis! Daar waar ze denken, brainstormen én doen.
Creatief Onderweg is onderdeel van het twee-daagse inspiratiefestival Let’s Gro.

+ LEES VERDER

 
Het logo van Creatief onderweg is ontworpen door Yvan Strijdhaftig, leerling Alfa-college multimedia. 

Graffiti kunst?

Wat is graffiti en wat kan graffiti betekenen voor de toekomst van de stad? In een lezing nemen we u mee in de wereld van graffiti schrijvers, talentontwikkelaars en toekomstbouwers. Het Ebbingekwartier heeft de eerste reguliere graffitiplek in de stad.
Zaterdag 22 november, van 20:00 tot 21:00 uur, in de bovenzaal van het Concerthuis (Poelestraat 30).

Urban House Groningen heeft het Let’s Gro festival aangegrepen om de stad deelgenoot te maken van de graffitiwereld en te betrekken bij haar toekomstvisie voor graffiti in de stad.
Live Graffiti op het Waagplein waar publiek kan zien hoe graffitischrijvers in verschillende stijlen een piece zetten. In de Oosterstraat is een Pop Up Gallery & store met werk van graffitikunstenaars en een expo over de graffiti scene. Hier kan publiek ook zelf een piece ontwerpen. In de lezing graffiti kunst?! komen de betrokken aan het woord aan de hand waarvan u uw eigen inzichten en opvattingen kunt toetsen.

+ LEES VERDER

 

OPROEP - Theatertapas is op zoek naar makers

Theatertapas is op zoek naar makers met goede ideeën! Wil jij je nieuwe concept voor een theater- of dansvoorstelling ontwikkelen, promoten en testen op publiek? Meld je dan nu aan als maker voor de vierde editie van Theatertapas!

Aanmelden
Stichting Theatertapas biedt beginnende makers de kans om ideeën en concepten voor nieuwe voorstellingen te ontwikkelen en te tonen om zo een portfolio op te bouwen. Als maker moet je in de afgelopen drie jaar zijn afgestudeerd aan het hoger (kunstvak) onderwijs of aantoonbaar actief zijn in het veld. Bij de selectie van de deelnemers wordt onder andere gelet op opleiding, media, ervaring en mate van professionaliteit.

Meer info? Klik hier om naar de website te gaan.

+ LEES VERDER


Over Theatertapas

Het Theatertapas festival is een kleinschalig cultureel festival met een menu vol diverse voorstellingen. Verschillende bijzondere locaties in de binnenstad van Groningen zijn het toneel van Theatertapas. Er is een gevarieerd aanbod: theater, dans, kunst en muziek. Theatertapas biedt je een avond vol cultuur en gezelligheid. Theatermakers geven je op het festival een voorproefje van hun nieuwste voorstelling terwijl lokale muzikanten en kunstenaars hun kunsten tonen op het eindfeest.

Oktoberfeest

Na het overdonderend succes van de tweede editie vorig jaar vindt a.s. zaterdag 4 oktober de derde editie van het Oktoberfeest Groningen plaats in een verwarmde tent op het Ebbingekwartierterrein.

Korte samenvatting van een Oktoberfeest. In München wordt jaarlijks het groot spektakel georganiseerd. Over de hele wereld krijgt het Bayerische Oktoberfest veel aandacht en staat zuidelijk Duitsland in de spotlights met het traditioneel volksfeest dat zijn weerga niet kent. Met gevoel voor traditie, respect voor de bijbehorende klederdracht, liefde voor de muziek en met name de indrukwekkende pullen bier die bij het feest horen, komt het Oktoberfeest dit jaar wederom naar de stad Groningen.

Zaterdag 4 oktober geht’s wieder loss en kunnen de fans van dit feest in plaats van auf der Autobahn richting Duitsland gaan, nu in Groningen aanschuiven aan de lange biertafels en in een geweldige entourage genieten van Bier und Gesang. U waant zich werkelijk waar in het zuiden van Duitsland maar in werkelijkheid bent u in de binnenstad van Groningen. Drink een pul bier, Weisswein of eet een Bratwurst en geniet van geweldige live artiesten. Kortom, SUPER TOLL!

Tijdens het Oktoberfeest treden live artiesten op die garant staan voor vermaak in de puurste vorm, geheel in stijl van de Oktoberfesten, maar ook met een vette Hollandse knipoog.
 

+ LEES VERDER

Kijk voor meer info, kaartverkoop en complete line-up op de site:  <klik>

boterdiep

Er zijn werkzaamheden begonnen aan het Boterdiep. Bouwbedrijven leggen op dit moment kabels en leidingen in de grond. De planning is dat rond de kerst de werkzaamheden afgerond zijn. Na het leggen van de kabels en leidingen, begint een archeoloog met opgravingen en dan kan de bouw van de derde ingang van de parkeergarage van het Boterdiep beginnen.

+ LEES VERDER

Tijdens de werkzaamheden zijn op straat tijdelijk minder parkeerplaatsen beschikbaar, maar in de parkeergarage Boterdiep kunt u nog steeds voor € 10,- een hele dag parkeren.

Meer informatie over de garage vind u hier: <klik>

Culturele Zondag Jubileum

Zondag 21 september: Het Paleis bestaat 5 jaar! 
Alle reden voor een feestje dus. Iedereen is van harte welkom.


Hier is het uitgebreide programma te zien.

Met o.a.:
- Vrouw Holland in de Erlenmeyerzaal met 'Überkip'
- 'The Hitmaker' met Nile Rogers in de Erlenmeyerzaal
- Op het plein: PAËLLA voor iedereen (zolang de voorraad strekt)
- Kinderatelier op het plein
- Samen schilderen aan een speciaal Superschilderij op het plein
- Komische rondgang door Het Paleis met Jansen en Lolkema


+ LEES VERDER


Het Paleis
Boterdiep 111
9712 LM Groningen
www.hetpaleisgroningen.nl

In de omgeving van Het Paleis is volop parkeerruimte en aan het Boterdiep ligt de Boterdiep ParkeerGarage.
Maandag t/m zaterdag: 07.30 - 21.30 uur
Zondag: 07:30 - 18:00.


Klik hieronder voor meer informatie over parkeren in de buurt van Het Paleis.

http://gemeente.groningen.nl/parkeren/boterdiep

Grachtenfestijn

Op 12, 13 en 14 september 2014 organiseert Stichting Grachtenfestijn de tweede editie van het duurzame evenement Grachtenfestijn in Groningen. In en rondom de authentieke grachten was het vorige zomer twee dagen lang een komen en gaan van muziek, eten en drinken, culturele activiteiten en veel bekijks met boten. Dit jaar wordt het evenement verder uitgebreid.

De drie dagen in september hebben een boordevol programma bestaande uit verschillende onderdelen. Er wordt onder andere een Vaartocht en een Grachtenparade georganiseerd met jazz muziek van Bert van Erk. Naast de grachten worden er ook activiteiten op het Ebbingekwartierterrein georganiseerd. Zaterdag 13 september is er een Duurzaamheidsmarkt én de Ommelandermarkt. Dus ook hier genoeg vertier.

BAM JAM
Creatief Groningen verzamelt zich tijdens het Grachtenfestijn op het Ebbingekwartier voor de Bam Jam 2014. Graffiti artiesten, Dj’s, muzikanten, chef-koks en meer creatievelingen komen er samen voor het festival. WERC Collectief gaat bezig met graffiti en Bambeats neemt het muzikale gedeelte voor zijn rekening. Ook is er nog een Food Jam waar koks eten gaan bereiden met allerlei ingredienten.

+ LEES VERDER


Houd de website van het Grachtenfestijn in de gaten voor het exacte programma, < klik hier >

p0rtaal een engagevent voor u

M0BI organiseert in opdracht van de Belastingdienst een groot kunstevenement , vijf dagen in september. Dit evenement zal plaats vinden achter de paviljoens en op een gedeelte van de speelweide.

24 t/m 27 september - vierdaags event
24 september t/m 20 december 2014 - tentoonstelling - NP3 - Mobi, Kolendrift 13

+ LEES VERDER

Ommelandermarkt

Lokaal voedsel staat op nummer één tijdens de markten maar dat is niet het enige. De Ommelander Markt is een leuk uitje voor de hele familie. Daarnaast zijn er activiteiten die het verhaal van het platteland vertellen.
Zaterdag 9 augustus, van 10:00 tot 16:00 uur, op het Ebbingekwartierterrein.

+ LEES VERDER

 Meer informatie is hier te vinden:  < klik >

Kinderactiviteiten op het Stadsstrand

Op het Stadsstrand, Kinderactiviteiten voor 4-12 jarigen. 
Zaterdagen 5 juli, 11 juli, 18 juli en 26 juli. Van 14:00 tot 17:00 uur.
Toegang gratis.
Leeftijd: 4-12 jaar.
(bij slecht weer gaat het niet door...)

Aan de Bloemsingel, achter café Oberland. Zie afbeelding.

+ LEES VERDER

 

Zomerborrel

Namens de Ondernemingsvereniging Ebbingekwartier en het Open Lab Ebbinge nodigen we u van harte uit voor een zomerborrel.

Vrijdag 11 juli bent u vanaf 18:00 uur welkom bij restaurant Oberland voor een hapje en een drankje. Iedereen is welkom. 

Wat willen we graag? Elkaar ontmoeten, samen de zomer inluiden, terugkijken op afgelopen jaar en nadenken over de toekomst, misschien ideeën genereren, gezelligheid, verbinden...

We wensen u alvast een hele fijne zomer en ontmoeten u graag op 11 juli.


+ LEES VERDER

 

Café de Boer geopend

Café de Boer is geopend aan de Nieuwe Ebbingestraat 117, voorheen café Bellevue. 
Met een nieuwe uitbater, Marc Veeninga, met een nieuwe inrichting, met elke dag een daghap voor € 7,50, en vaak live-muziek. 

+ LEES VERDER

 

Culturele Zondag in Het Paleis

Zondag 29 juni, van 13:00 tot 17:00 uur: Culturele Zondag in Het Paleis.

Met o.a.:
Spectaculaire schilderdemonstratie, over de schouders en boven het hoofd. Zes kunstenaars schilderen live een al even live model dat zweeft boven hun hoofd. Het publiek kan vrij rondlopen en mee kijken over hun schouders. In de Erlenmeyerzaal.

En natuurlijk Open Ateliers, Kinderatelier, Innovatielab, Open Lab, Muziek op het Plein. De Brasserie serveert vlammende hapjes.

+ LEES VERDER

Boterdiep 111, Groningen.

Het Paleis is gemakkelijk op loopafstand te bereiken vanaf de Grote Markt en met de stadsbus vanaf het Centraal Station. De bus stopt voor de deur.

Parkeren kunt u naast Het Paleis in Parkeergarage Boterdiep. Openingstijden: dagelijks van 7.00 - 22.30. Uitrijden is 24 uur per dag mogelijk.

Zie ook: www.hetpaleisgroningen.nl
Facebook: hetpaleisgroningen

Ommelandermarkt

 Zaterdag 14 juni, van 10:00 tot 16:00 uur: OMMELANDERMARKT op het Ebbingekwartierterrein.
Op de Ommelander Markt kunnen bezoekers kennis maken met lokaal en (h)eerlijk geproduceerd voedsel. Alles met hart en ziel geproduceerd door boeren en ondernemers uit de regio. De consument kan hier de pure producten bekijken, proeven en kopen.

+ LEES VERDER

 

Noorderburen

Zondag 18 mei, van 12:00 tot 17:00 uur:

NOORDERBUREN in het Noorderplantsoen, op de speelweide.
Een vrolijk en verrassend evenement, waar ondernemers en bewoners uit de buurten rondom het Noorderplantsoen in Groningen elkaar treffen.
Een dag vol ontmoetingen, verhalen, workshops, proeverijen, muziek, lekker eten en drinken.
En ontdek wat er allemaal in de buurt te koop is : Zoekt in den vreemde niet, wat uw eigen buurt u biedt!


+ LEES VERDER

Deelnemers:

- Beppe Baukje
- Bureau Land
- CopyRight!
- DJ Kaan
- Diede Design
- Doula Praktijk Groningen
- Eetwinkel Zuuver
- Glaskunst Sofie Raateland
- Groen Goud
- Het Coachhuis, regio Noord Nederland
- In-even-wicht
- IOTA
- KDV Jottum
- Keuken wagen te huur
- Liefke Knol AV Produkties
- Mamamini
- Marjan Hogen Esch, psycholoog
- Mindfulness Groningen
- Pilates Groningen
- Restaurant de Markies
- Schrijfstudio de Boer
- Sportief 90
- Stichting to Sense
- Stijlburospot
- Uitgeverij Passage
- Verschuren houtwerk
- Vino Valentino

Parkeren?

Komt u met de auto naar het Ebbingekwartier?
Voor € 10,- parkeert u de hele dag in parkeergarage Boterdiep. 


Geopend van 07:00 tot 22:30 uur, 24 uur per dag uitrijden.
Ingang 1: Boterdiep 85, ingang 2: Bloemsingel 10.

Ruim, goed verlicht, schoon. Royale plaatsen, meestal plek genoeg. 
U rijdt er gemakkelijk naar toe en na afloop bent u snel de stad weer uit.


+ LEES VERDER

 

Informatieavond Herinrichting Boterdiep--------------------------------------------------------------------------------------

Tot en met 6 MEI kunt u reageren op de plannen.

Via mail - info@ebbingekwartier.nl - of in het pand Boterdiep 63.

---------------------------------------------------------------------------------------Dinsdagavond 15 april om 18.15 uur:
Presentatie Herinrichting Boterdiep, bij restaurant Oberland. 

Een volle zaal bij de presentatie van het voorlopig herinrichtingsplan Boterdiep. Op uitnodiging van de gemeente is dit plan de afgelopen maanden door een aantal ondernemers ontwikkeld.
Dinsdagavond kon iedereen zijn zegje daarover doen. Ook de komen 3 weken is dat nog mogelijk.
Van 15 april tot 3 mei is de presentatie dagelijks in pand Boterdiep 63 te bezichtigen op werkdagen van 10.00 tot 16.00 uur. U kunt hier ook uw mening geven en op- en aanmerkingen achterlaten. Of u stuurt ze naar info@ebbingekwartier.nl.
Een blog op de website is niet onmiddellijk realiseerbaar dus schrijf uw mening op en breng het naar pand 63 Boterdiep. Voor zover mogelijk zal alle commentaar worden verwerkt in een definitiever plan welke daarna samen met de gemeente verder zal uitgewerkt.

Op aanvraag is het plan digitaal te verkrijgen via info@ebbingekwartier.nl.

Het plan maakt van het Boterdiep een soort boulevard waarin het karakter van de oude kades van het voormalig Boterdiep tot uiting worden gebracht. Naast het gegeven dat het parkeren voor een groot deel gaat verdwijnen, kunnen op deze ‘kades’ in vier verschillende zones, naast laden en lossen, evenementen en festiviteiten plaatsvinden. Het is de bedoeling om begin 2015 te starten met de herinrichting.

De ondernemersvereniging Ebbingekwartier, Buro Steenland (Jeroen Boels) en AAS Architecten (Aron van Delft) hebben het plan gemaakt.

+ LEES VERDER

 

Oberland in De Loods

Begin maart heeft restaurant Oberland haar deuren op het Ebbingekwartierterrein geopend. Een half jaar lang is er door horecaondernemer Frank Mulder hard gewerkt aan de verbouw van het bijna 100 jaar oude monumentale bedrijfspand. Het gebouw is met minimale middelen getransformeerd tot een sfeervol restaurant, waarin veel karakteristieke elementen op prachtige wijze behouden zijn gebleven.

Het restaurant omvat een voor Groningen onderscheidend concept; zowel qua interieur als de menukaart. De inrichting is stijlvol functioneel en sluit erg goed aan bij het industriële karakter van het pand.

De menukaart is even no-nonsense als de inrichting en wordt gekenmerkt door Duitse en Oost-Europese georiënteerde gerechten, zoals flamkuchen, Thüringer braadworst en pastrami. Het restaurant is zes dagen per week geopend voor ontbijt, lunch en diner. Zodra het weer het toelaat, wordt ook het aangrenzende terras aan het stadsstrand geopend.
+ LEES VERDER

 Voor meer informatie en reserveringen zie: http://www.oberland.nl/

Ommelandermarkt

Zaterdag 12 april, van 10:00 tot 16:00 uur: OMMELANDERMARKT op het Ebbingekwartierterrein.
Op de Ommelander Markt kunnen bezoekers kennis maken met lokaal en (h)eerlijk geproduceerd voedsel. Alles met hart en ziel geproduceerd door boeren en ondernemers uit de regio. De consument kan hier de pure producten bekijken, proeven en kopen.

+ LEES VERDER

 

Lampenkappen

Donderdagavond zijn in de Nieuwe Ebbingestraat de brei(st)ers en initiatiefneemster Petra Koonstra op feestelijke wijze bedankt voor hun bijdragen aan het Lampenkappenproject. Lopend dweilorkest Safari Joe zorgde voor muzikale ondersteuning, lunchroom Elmer's verzorgde de hapjes en de drankjes. 

De twee lampenkappen hangen boven de kruispunten bij de Korenstraat en de Pijpstraat. Kom eens kijken naar het resultaat!


+ LEES VERDER


Trouwens, het breien gaat nog steeds door, elke donderdagmiddag in de Brasserie bij Het Paleis. Iedereen is welkom.


Gebreide lampenkappen

‘Gebreide lampenkappen in, voor en door het Ebbingekwartier’.
Haak aan en brei gezellig mee! Onder deze noemer hebben 120 buurtbewoners van het Ebbingekwartier twee grote lampenkappen voor de Nw. Ebbingestraat vervaardigd.
De kleurrijke lampen hangen vanaf maandag 24 maart in de Nw. Ebbingestraat op de kruispunten met de Wipstraat en de Korenstraat.

Installeren.
Maandag 24 maart worden de lampenkappen opgehangen op de kruispunten: Nw. Ebbingestraat-Wipstraat en Nw. Ebbingestraat-Korenstraat.

Opening.
Feestelijke opening op donderdag 27 maart om 19.30.
Verzamelen bij Lunch café Elmers, Nw. Ebbingestraat 62, Groningen
Het lopend dweilorkest Safari Joe zorgt met een mix van latin, polka, zydeco en rock & roll voor een vrolijke noot.


+ LEES VERDER

Buurt-en participatie project.
De ondernemers in het Ebbingekwartier hadden al langer de wens om de Nw. Ebbingestraat 'aan te kleden'. Vorig jaar werden er al plantenbakken en banken geplaatst. Een unieke samenwerking met de gemeente: de gemeente zorgde voor de plantenbakken en de ondernemers zorgen 100% voor het onderhoud!

In 2012 begon het project ‘Breien voor het Ebbingekwartier’ een initiatief van beeldend kunstenaar Petra Koonstra.
Het thema lampenkappen sloot goed aan bij de wens van de ondernemersvereniging om markeringspunten en kleur in de Nw. Ebbingestraat te krijgen. Dit resulteerde in een opdracht aan de kunstenaar om twee grote objecten te ontwerpen met gebruikmaking van de bestaande straatverlichting.
Het project is uitgevoerd door buurtbewoners en stadjers. Elke week werd er gebreid in Brasserie Het Paleis.
De lampenkappen hebben elk een lengte van 5 meter. Ze bestaan uit aluminium frames die met een patchwork van gebreide driehoeken zijn bekleed.

De afgebeelde ronde lampen hangen nu op twee plaatsen:
- doorsnede 150 cm (rood), LED lamp, Het Paleis, binnenplein, Boterdiep 111, Groningen
- doorsnede 200 cm (groen), Het Paleis, eerste verdieping bij de hoofdingang, Boterdiep 111, Groningen


Facebook

Er is nu een Facebookpagina opgezet waarop alle ondernemers van de Nieuwe Ebbingestraat automatisch hun ondernemersberichten kunnen laten verschijnen. 
De pagina is HIER te vinden.

Meewerkende ondernemers met een eigen Facebookpagina kunnen deze laten linken aan de nieuwe Nieuwe Ebbingestraat pagina, de berichten verschijnen dan automatisch op deze verzamelpagina.

Het werkt heel eenvoudig: stuur een mail met de link van je facebookpagina naar info@domino-design.nl, en de rest gaat vanzelf. 

Dit is een initiatief van Andrew Zeegers van Domino Design, Nw Ebbingestraat 31.

Hieronder staat nog een uitgebreidere handleiding.


+ LEES VERDER

 
Hoe werkt het? Heel eenvoudig:

 • kijk op de volgende link: https://www.facebook.com/pages/Nieuwe-Ebbingestraat/456304557831378?ref=hl
 • op de startpagina van deze Facebook pagina verschiijnen al jullie berichten, dit geeft een gevarieerd en vrolijk overzicht van alle activiteiten in de Nieuwe Ebbingestraat.
 • het werkt zeer eenvoudig: ik ben gewoon gaan zitten en ben jullie bedrijfspagina’s gaan ‘liken’. Vanaf dat moment verschijnen jullie berichten automatisch op deze verzamelpagina.
 • Spreekt je dit aan stuur dan de link naar jouw bedrijfs-facebokpagina in een mailtje naar info@domino-design.nl, (dat is het e-mailadres van Andrew Zeegers van Domino Design, die deze Facebookpagina is begonnen) en dan ‘like’ ik jullie bedrijfspagina. Vanaf dat moment verschijnen jullie aanbiedingen, jullie fanmailberichten, jullie updates automatisch in deze bedrijfpagina van de Nieuwe Ebbingestraat.
 • Dit is geheel verblijvend en uiteraard niet verplicht, Maar zie de mogelijkheid om ons als straat te profileren en hier een levendige pagina van te maken.
 • Daarna ga ik vragen of mijn fans van mijn bedrijfspagina ook deze pagina van de Nieuwe Ebbingestraat gaan liken. En mocht je dat willen, doe dat dan ook want dan krijgen we heel wat traffic op de pagina n.l. De gecombineerde fans van alle ondernemingen in de Nieuwe Ebbingestraat.

Herinrichting Boterdiep

De ondernemersvereniging Ebbingekwartier, Buro Steenland (Jeroen Boels) en AAS Architecten (Aron van Delft) hebben een eigen plan gemaakt voor de herinrichting van het Boterdiep. Dit plan is vandaag, vrijdag 14 maart, overhandigd aan wethouder Roeland van der Schaaf van Ruimtelijke Ordening.

Het plan maakt van het Boterdiep een soort boulevard waarin het karakter van de oude kades van het voormalig Boterdiep tot uiting worden gebracht. Naast het gegeven dat het parkeren voor een groot deel gaat verdwijnen, kunnen op deze ‘kades’ in vier verschillende zones, naast laden en lossen, evenementen en festiviteiten plaatsvinden. Het is de bedoeling om begin 2015 te starten met de herinrichting.

Het plan is te zien in het informatiepaviljoen aan de Kolendrift 7, geopend van maandag tot en met vrijdag van 9:30 uur tot 16:00 uur. En bij 't Binnenhuis, Nieuwe Ebbingestraat 15.


+ LEES VERDER

 
Op verzoek kunnen we u het plan als PDF toesturen, mail dan naar info@ebbingekwartier.nl. 

Culturele zondag in het paleis

Zondag 16 maart van 13:00 tot 17:00 uur: Culturele Zondag in Het Paleis.
Met als thema Boeken & Reizen.

'Reizen' is het thema van de Boekenweek 2014. Ga mee op een literaire reis door het Paleis!
Op 16 maart is er op het gebied van Literatuur, Kunst en Reizen van alles te beleven.
Ga op rondreis door de ateliers, langs bijzondere kunstenaarsboeken en schrijvers die hun Reisverhalen vertellen. Onze charmante Reisleidster leidt u er graag rond!
Leerlingen van het Zernike College exposeren kunstwerken met als thema 'Reizen' in de Erlenmeijerzaal. De kunstwerken zijn ontstaan in samenwerking met acht kunstenaars uit het Paleis. DJ Kaan zorgt voor muziek uit alle windstreken. Van 13.00 tot 17.00 uur.

Bezoekers kunnen zelf ronddwalen en een kijkje nemen in de ateliers. Maar je kunt ook dingen doen: een houten omslag voor je Reisboek maken in het Fablab. Of de lezing bezoeken van Linda Nijlunsing, om 14.30 in de Vijzel vertelt zij over haar boek “Wildernisjaren”. Je kunt ook naar het spreekuur van verhalendokter Tjibbe Veldkamp, die je kan helpen bij al je verhalenproblemen. Of je laten verrassen in het atelier van Willie Duursma, waar je kunt zien wat de reizende mens zoal vergeet. In het Spectrum en de Mortier alvast een preview van 'Unblocked' een project van choreograph Edan Gorlicki en multimedia-artiest Francesca Bardaro. En ben je moe en uitgedroogd? Dan is er de Brasserie, voor een avontuurlijk hapje en drankje!

Ook deze zondag, van 11:00-13:00 uur: Wandeling door het Ebbingekwartier, door gids Paulien Ex. Met aandacht voor het Infoversum en de Watertoren. Opgave via 050- 3131859 of mail naar: info@paulienexcursions.nl. € 8,50 p.persoon.
+ LEES VERDER

Het voormalig scheikundig laboratorium van de RUG, op de hoek Boterdiep/Bloemsingel is vijf jaar geleden omgetoverd tot Het Paleis, een cultuurpand met ateliers, bedrijven, woningen, zalen, een hotel en een brasserie. Er worden regelmatig Culturele Zondagen voor een breed publiek georganiseerd met bijzondere activiteiten, open ateliers en rondleidingen door het Paleislabyrinth.

Het Paleis Groningen, Boterdiep 111
www.hetpaleisgroningen.nl
info@hetpaleisgroningen.nl
tel. 050 3118849

Ommelandermarkt

Zaterdag 8 maart, van 10:00 tot 16:00 uur: OMMELANDERMARKT op het Ebbingekwartierterrein.
Op de Ommelander Markt kunnen bezoekers kennis maken met lokaal en (h)eerlijk geproduceerd voedsel. Alles met hart en ziel geproduceerd door boeren en ondernemers uit de regio. De consument kan hier de pure producten bekijken, proeven en kopen.

+ LEES VERDER

 
Zie ook de website: klik hier

Theatertapas

De 3e editie van het locatietheaterfestival Theatertapas zit vol nieuw talent. De jonge theatermakers laten eind deze maand korte voorstellingen zien op bijzondere locaties in het Ebbingekwartier in Groningen.

Route door het Ebbingekwartier
Tijdens het festival volgen bezoekers een route langs vier bijzondere locaties in het Ebbingekwartier. Dit jaar zijn dat horecagelegenheid en vergaderruimte Het Gasfornuis, restaurant Oberland, kantoor AAS Architecten en ondernemerspaviljoen De Chemie. Dansschool Plaza Danza is het start- en eindpunt van het festival. Hier komen artiesten, bezoekers en lokale ondernemers samen om na te praten en te borrelen.

Rondes
Ronde 1: vrijdag 28 februari 20.00 – 22.00 uur, € 12,50
Ronde 2: zaterdag 01 maart 14.00 – 16.00 uur, € 10
Ronde 3: zaterdag 01 maart 20.00 – 22.00 uur, € 12,50

Kaartverkoop
Kaarten voor het eindfeest op zaterdag kunnen los gekocht worden voor € 4.
Reserveren kan vanaf maandag 24 februari telefonisch via 06 – 19 463 303 (tijdens kantooruren).
Kaarten kunnen vanaf een half uur voor aanvang van de ronde aan de kassa worden gekocht of opgehaald.

+ LEES VERDER

De jonge theatermakers
Geïnspireerd door de excentrieke trekjes van Vincent van Gogh maakt kunstenares Alexandra Dragne een performance-installatie waarin comfortzones verkend worden. Theatergroep De Dikke Dingen onderzoeken in hun voorstelling de elementen van prestatiekanker in de moderne samenleving. Choreograaf en danser Raúl Saldarriaga combineert bewegingen van het menselijk lichaam met nieuwe media. Tot slot biedt kleinkunstenaar Sanne Schuhmacher een intieme muzikale voorstelling over verlangen en angst.

Swingende rock ’n roll en dansbare folkmuziek
De avonden van het festival worden gevuld met een gevarieerd aanbod aan muziek. Vrijdagavond speelt Jacky's Raw Collective swingende rock ’n roll. Zaterdagavond laat Stout ’n Herring vrolijke en dansbare Ierse folkmuziek horen. De beide avonden worden verder verrijkt door Subzen die als DJ voor de nodige dansmomenten zorgt.

Beknopt!

BEKNOPT! - Een premature etalage expositie - een onvolgroeid voorproefje uit Cultivated Land - de bloementuin van chipszakken van kunstenaar Larkman (karl huisman).

Bij Domino Design, Nieuwe Ebbingestraat 31 Groningen.
Opening 23 februari van 16:00 tot 17:00 uur.

+ LEES VERDER

Cultivated Land is een bloementuin die geheel gemaakt is van chipszakken. Het is een landschap in ontwikkeling dat bewust probeert maken van onze kijk op natuur vs cultuur. Zijn deze tegengesteld? Of liggen ze in elkaars verlengde? Hoe bewust zijn wij als mens nog van ons voedsel en de hele kringloop van voedsel, energie, natuur en onze plek of rol daarin? Daarnaast is Cultivated land een integratie van de natuurlijke voedselkringloop en het moderne 'recyclen'.
In de bloemen(tuin) zijn buisjes met nectarsiroop verwerkt. Bijen en andere insecten eten dit graag en hebben zo een extraatje, wat ze goed kunnen gebruiken. De felle kleurtjes van het verpakkingsmateriaal van chips zijn uitstekend geschikt als lokker voor bijen. Zo krijgt het voor de kringloop nutteloze bijproduct, de chipszak, toch een functie in de natuurlijke kringloop.

Deze zoemende kunstinstallatie is geschikt voor beeldentuinen, gallerietuinen, cultuur- en natuurfestivals,maar ook mooi op braakliggende terreinen en ter versiering van sociale projecten als de volkstuinen voor de minima. Via een inschrijving en loting kan er ook een bloem 'geplant' worden in een particuliere tuin.
Cultivated Land is nog in ontwikkeling en steeds meer aan het uitbreiden.
Dat is te volgen via de nieuwsbrief: inschrijven? stuur een mail naar karldelark@gmail.com.

SHOCK Massive Winter Edition

Zaterdag 15 februari, van 14:00 tot 00:00 uur:
Hardstyle Dance Event in een 2000m2 grote verwarmde tent op het Ebbingekwartierterrein.

De tent zal een passende metamorfose ondergaan waarmee het winterseizoen eer aan wordt gegeven. Daarnaast zijn alle faciliteiten aanwezig om deze dag goed door te kunnen brengen, want we laten jullie natuurlijk niet in de kou staan. Overigens is de verwachting dat de heaters snel uit kunnen, want met deze line-up is het moeilijk stilstaan!

Er valt veel over de acts te vertellen, zoals Adaro die zijn eigen area heeft gehost op Trillogy, de dikke releases van Chain Reaction, E-Force en Phuture Noize en dat Deetox als een speer gaat. Maar in het kort komt het neer op de onderstaande line-up:
Adaro
Deepack
Chain Reaction
E-Force
Deetox
Phuture Noize
Diabolic
Malúa
Twin Towers
Spirit
D-Noize vs Wolf (special closing act)
MC: Triggah

+ LEES VERDER

 
Meer info is hier te vinden: http://partyflock.nl/party/258961:Shock

Mega Apres Ski Party

Vrijdag 14 februari worden om 17:00 de deuren geopend van het grootste en het gekste apres ski feest van het Noorden, de Mega Apres Ski Party.
In een verwarmde feesttent (2000m2) wordt geheel in stijl buitenlandse gezelligheid naar ons koude kikkerlandje gehaald. Fritzen, Heidi’s, skipakken, bratwurst, gluhwein, snaps, happy hours, houten en besneeuwde bars, biertafels, je waant je haast in Tirol! En je kan er al bij zijn voor slechts €7,50!

Er is 1 missie voor deze dag, en dat is dat we het Ebbingekwartier te Groningen op zijn kop gaan zetten! Dit gaan we doen met te gekke artiesten en entertainment in een Tiroler mega tent. Naast onze creativiteit hebben wij jullie deze dag ook nodig. De enige voorwaarde hierbij is, er is geen ruimte voor schaamte, want het kan deze dag niet gek genoeg! Dus trek bijvoorbeeld je apres ski outfit uit de kast, zet je skibril op en maak het af met een Tiroler hoed. Door je in een speciaal outfit te hijsen maak je automatisch kans op geweldige maffe prijzen, met als hoofdprijs een uur lang met acht vrienden je eigen biertafel inclusief persoonlijke bediening van een Heidi of Fritz.


+ LEES VERDER


Op een apres ski party is er maar 1 doel, en dat is feest vieren! Geen muziekgenre wordt geschuwd, want feestvieren kan op alle soorten muziek! Dus van classic rock tot happy hardcore en van house tot schlager muziek, alles kan voorbij komen. Hiervoor zijn zorgvuldig acts uitgekozen waarmee het dak er gegarandeerd af gaat. Foute Frits, Bobby Frieda, DJ Klauski, Spinning-Freaks, Da Phonz, Bjorn Hill vs Owen South en andere spectaculaire acts zullen deze dag aanwezig zijn.

Naar de website:    klik hierOmmelandermarkt

Zaterdag 8 februari, van 10:00 tot 16:00 uur: OMMELANDERMARKT op het Ebbingekwartierterrein. 
Op de Ommelander Markt kunnen bezoekers kennis maken met lokaal en (h)eerlijk geproduceerd voedsel. Alles met hart en ziel geproduceerd door boeren en ondernemers uit de regio. De consument kan hier de pure producten bekijken, proeven en kopen.

+ LEES VERDER

 
Zie ook de website: klik hier 

Honours Design Challenge Awardshow

Zaterdag 25 januari vindt na hard werken en veel positieve inzet de
Honours Design Challenge Awardshow plaats.

Excellente studenten van de Hanzehogeschool dagen elkaar uit in de strijd die draait om
creativiteit, innovatie en technologie. De drie groepen hebben gewerkt  aan een interactieve toepassing van sensortechnologie die in verbinding zal staan met De Pijp, welke zich op het Ebbingekwartier bevindt. Tijdens de awardshow zullen de getalenteerde studenten een uitgewerkte versie van hun concepten demonstreren op de miniatuurversie van De Pijp. De winnende groep zal de mogelijkheid krijgen hun concept daadwerkelijk in uitvoering te brengen op de echte versie van De Pijp.

En waarom wil je hier bij zijn? Omdat jíj kunt bepalen wie zich de winnaar van de Challenge mag noemen! Kom dus naar de Awardshow en stem op je favoriete concept en beslis mee hoe jouw stad er uit komt te zien.

25 januari 2014 16:00 tot 18:30 uur
Locatie: Het Paleis, Erlenmeyerzaal, Boterdiep 111 Groningen
+ LEES VERDER

 

Bootcamp try-out

Heb jij al nagedacht over je gezonde en sportieve doelstelling voor 2014? Wil je een fitte start maken? Kom dan naar de Bootcamp Try-Out! Tijdens de Try-Out maak je geheel vrijblijvend kennis met de verschillende trainingen van The Bootcamp Club. Je kunt je gratis inschrijven voor de training door je aan te melden via de website www.thebootcampclub.nl.

Het programma van de Try-Out is als volgt:

Donderdag 9 januari
• 8 weeks 2 fabulous intrdouctie (ladies only) 19:00
• Regular Bootcamp, 19:30

Zondag 12 januari
• 8 weeks 2 fabulous introductie (ladies only) 10:30
• Regular Bootcamp, 10:30
• Power Bootcamp (training met materialen), 10:30

Meetingpoint: Kolendrift 9, Ebbingekwartier
Op beide dagen zijn er gezonde drankjes en hapjes en als beloning voor je inzet krijg je een goodiebag geheel in stijl van The Bootcamp Club! Heb je geen tijd om te trainen? Kom dan tijdens de openingstijden informeren naar de mogelijkheden.

+ LEES VERDER

Eurosonic Noorderslag

Ook dit jaar mogen wij Eurosonic Noorderslag weer verwelkomen op het Open Lab Ebbinge.
Dit Europese muziekfestival zal plaatsvinden van 15 tot 18 januari en belooft ook dit jaar weer groots te worden.

Eurosonic Noorderslag is het belangrijkste platform voor Europese muziek en is voor veel acts een belangrijke stap geweest bij hun internationale doorbraak. De muziekconferentie is jaarlijks uitverkocht en trekt ruim 3.200 bezoekers, waaronder 400 afgevaardigden van internationale festivals. Eurosonic Noorderslag presenteert showcase optredens door meer dan 300 artiesten en een conferentieprogramma met 150 panels, keynote sprekers, interviews, workshops, pitches, feestjes en vergaderingen over de laatste ontwikkelingen op het gebied van muziek, media en interactive.

Daarnaast worden er traditiegetrouw tijdens Eurosonic Noorderslag verschillende nationale en internationale awards uitgereikt. Doel is de bestempeling van succes binnen de muziekindustrie.


+ LEES VERDER

Dance JAM XL in Simplon

Zondagmiddag 22 december: New Attraction DANCE JAM XL in Simplon.

De dansprogrammering richt zich met name op de dansstijlen hiphop, house en popping. Hier staan de topgroepen uit Noord Nederland en nationaal en internationaal geprogrammeerd zijn Moyo Tribe uit Den Haag, Tocsick uit Amsterdam, Gil the Grid en Xander ‘Arazzi uit Rotterdam, Per4mars uit Munchen en Jeka Jane uit Los Angeles.

Naast de shows is er de voorronde Spin Off Noord Nederland. Breakdancers en stand up dansers kunnen zich hier plaatsen voor de finale in Amsterdam. De winnaar in Amsterdam kwalificeert zich voor de battle Evolution in Amerika.
De live band The Cool Quest zorgt voor een Funkin’ HipHop en Soulvolle Jazz sound. Ze doen zowel een optreden als een jamsessie met o.a. Drunk Monks, Maximuzz en 7even.


+ LEES VERDER

Op zaterdagmiddag zijn er masterclasses. Je geeft je op door een ticket te kopen voor de keuze van jouw masterclass(es). Met dit ticket heb je ook toegang tot het event op zondagmiddag.

Meer informatie is hier te vinden.

Eindejaarsshow in Het Paleis

Ook dit jaar zal uitgeverij Passage het jaar afsluiten met een literair jaaroverzicht met optredens van de auteurs die in dat jaar een nieuw boek publiceerden. In 2013 gaat deze Eindejaarsshow plaatsvinden op maandag 23 december.
Met medewerking van:  Lupko Ellen, Paul Gellings, Bill Mensema, Ronald Ohlsen, Kasper Peters, Herman Sandman en Rosa Timmer.
Na de optredens is een (boeken)bal.

Maandag 23 december, aanvang 20:30, zaal open 20:00 uur.

Meer info: klik hier
+ LEES VERDER

Kaartverkoop:
Aan de deur € 7,50
Voorverkoop: € 5,-. Maak het bedrag over op banknummer 3808367 tnv uitgeverij Passage, ovv eindejaarsshow. Daarmee plaats je jezelf (en je eventuele gasten) op de gastenlijst.

Culturele Zondag in Het Paleis

Zondag 15 december, van 13:00 - 17:00 uur: Culturele Zondag in Het Paleis, met als thema BROOD & SPELEN.
Door het hele pand heen zijn creatieve acties en optredens waarbij de opbrengst naar het GOEDE DOEL gaat. Het Paleis steunt 3FM Serious Request.

Met o.a.:

 • Open ateliers en bedrijven
 • YouTube kerst quiz
 • Vier Mädel schneiden Papiersterne und Schneeflocken
 • Lichtobjecten
 • Nieuwjaarsrolletjes bakken
 • Tao-Performance
 • Wintersalon De Ploeg
 • Fairtrade gebakjes in de Brasserie
 • 3D Twister
 • Levende Jukebox

+ LEES VERDER

Ommelandermarkt

 Zaterdag 14 december, van 10:00 tot 16:00, op het Ebbingekwartierterrein: Ommelandermarkt. 

Op de Ommelander Markt kunnen bezoekers kennis maken met lokaal en (h)eerlijk geproduceerd voedsel. Alles met hart en ziel geproduceerd door boeren en ondernemers uit de regio. De consument kan hier de pure producten bekijken, proeven en kopen.


+ LEES VERDER

Lokaal voedsel staat op nummer één tijdens de markten maar dat is niet het enige. De Ommelander Markt is een leuk uitje voor de hele familie. Daarnaast zijn er activiteiten die het verhaal van het platteland vertellen.

Christmas Goodie Event

Donderdag 12 en vrijdag 13 december van 18:00 uur tot 21:00 uur is de locatie 'het Gasfornuis' een ware kerstbeleving die u als bedrijf de mogelijkheid geeft uw eigen kerstborrel en kerstkado vorm te geven.
Bedrijven kunnen 's avonds hun personeel uitnodigen voor de kerstborrel op de Christmas Goodie Event. U kunt ook uw eigen kerstkado (goodie bag) samenstellen. Met uw medewerkers shopt u bij de meer dan 15 kramen die u de keuze biedt uit meer dan 200 producten. U bepaalt van te voren het maximaal te besteden bedrag per medewerker. Daarnaast is het voor u een ideale aangelegenheid om uw netwerk uit te breiden door het brede scala aan deelnemende bedrijven.

+ LEES VERDER

Een initiatief van Glamorous Goodies.
Informatie: Ina Ebbinge, 06-10263580, goodieevents@gmail.com

TRY OUT!

Woensdagmiddag 23 oktober is er weer een Try Out! Event van Urban House Groningen in poppodium Simplon.
Een middag met muziek en dansoptredens. Check de poster !

Wie wil kan zelf ook nog het podium op bij de open mic of de dansbattle. Je kan een veer in je haar laten zetten en voor wie altijd al een customized shirt had willen hebben kan die nu maken met graffitisjablonen. Ook is er een freestyle soccer workshop, hier leer je air- en groundmoves. In het Try Out! Café is een kleine studio waar je op de foto kunt...en natuurlijk alle informatie over activiviteiten van Urban Academy waar je aan mee kan doen en New Attraction Events waar je naar toe kan komen.

Woensdag 23 oktober, van 14:30-17:30, toegang slechts € 2,50, t/m 18 jaar.

+ LEES VERDER

Meer informatie op www.urbanacademygroningen.com.

Tricking Freerunning

Op vrijdag 4 en 18 oktober om 16.00 uur nodigt Urban House Groningen freerunners (en wannabees) uit om op het Ebbingekwartierterrein tijdens het Try Out Café de gratis open les Tricking/Freerunning te volgen of te komen bekijken.

Je kent ze misschien wel, die filmpjes van jongens en meiden die over daken springen, door parken rennen en salto’s van bankjes af maken. De meest waanzinnige flips en tricks! Altijd al eens willen weten wat het precies is? Je noemt het Tricking of Freerunning; combinaties van kicks, flips en twists om zo soepel en snel mogelijk over hindernissen heen te komen met vaak heftig uitziende sprongen.

De open les is onder begeleiding van ervaren Tricking en Freerunning docent Ivar van Peer.
En voor wie wil en de smaak te pakken heeft kan elke vrijdag van 16.00 tot 17.00 uur vrij trainen onder begeleiding van Ivar van Peer in de gymzaal aan de Goudlaan 16 (voor €2,- per keer). Voor zowel de open les en het vrij trainen kun je je aanmelden via inschrijven@urbanacademygroningen.com of gewoon langs komen en meedoen.

+ LEES VERDER

 De Urban Academy is elke vrijdagmiddag te vinden met het Try Out! Café, een mobiel doecafé met informatie, demo’s en open lessen op het Ebbingekwartierterrein. 
Het Try Out café is bedoeld voor iedereen die zich wil aanmelden voor activiteiten, meer wil weten en/of wil kennismaken met het aanbod van de Urban Academy.
Elke week is er ook een andere open les. Programma van het Try Out! café en de Urban Academy zijn te vinden op www.urbanacademygroningen.com.

Urban Academy Groningen is een project van stichting Urban House Groningen.
Je kunt ons ook volgen op www.facebook.com/urbanhousegroningen.

Maker Faire 2013

Derde editie Groningen Maker Faire op zaterdag 12 oktober 2013

Maken, bouwen, ontwerpen, hacken, programmeren en veel meer!

Op zaterdag 12 oktober 2013 is in Groningen de derde editie van de Groningen Mini Maker Faire, het bruisende festival voor vindingrijkheid. Bouwers, programmeurs en uitvinders uit binnen- en buitenland laten zien wat er allemaal kan als je creativiteit en techniek combineert. De Groningen Maker Faire is van 12:00 tot 18:00 uur op het Ebbingekwartierterrein en in NNT Theater de Machinefabriek.

De Groningen Maker Faire is het jaarlijkse podium voor makers: mensen die meestal in hun vrije tijd innovatieve dingen maken en daarbij techniek, ambacht en kennis gebruiken die voor iedereen toegankelijk is. Vaak zijn hun creaties nuttig, soms totaal onzinnig. Maar altijd zijn ze vindingrijk.

Kijken en vooral: doen!


+ LEES VERDER

Tijdens dit evenement verzorgen de makers demonstraties, exposities en lezingen. Maar de nadruk ligt vooral op het zelf dóen. Bezoekers kunnen er bijvoorbeeld in een speciale workshop hun eigen 3D printer bouwen. Maar ook robots in elkaar zetten, hovercrafts of LEGO-solarauto's maken, hacken, programmeren, een boodschappentas naaien, onder begeleiding apparaten repareren of meebouwen aan een bamboebrug en een groot bewegend kunstwerk. De Maker Faire is een feest voor zowel nieuwsgierige volwassenen en kinderen, als voor gevorderde programmeurs, doe-het-zelvers en creatieven.

Het volledige programma is te vinden op www.groningenmakerfaire.nl.


Groningen Maker Faire 2013 from Groningen Mini Maker Faire on Vimeo.

Asia Today

Geopend aan de Nieuwe Ebbingestraat 74: ASIA TODAY,  een trendy Aziatisch restaurant met een fusion keuken die uniek is in het Noorden. 
Fusion betreft een combinatie tussen de verschillende eetculturen, zowel de geheimen van de Oosterse keuken als de Westerse keuken. 

+ LEES VERDER

Frisbeemiddag

Zondag 22 september wordt er frisbee gespeeld in het Ebbingekwartier. Kinderen van 8 tot 15 jaar kunnen van 15:00 tot 16:30 langskomen om kennis te maken met deze fanatieke teamsport. Na afloop zullen leden van de Frisbee vereniging een demonstratie geven op het strand. De Frisbeemiddag is helemaal gratis.
Je kan je opgeven door een mailtje te sturen naar robertramaker@gmail.com of gewoon langs te komen.

+ LEES VERDER

 Kijk op www.frisbeegroningen.nl voor meer informatie over frisbee in Groningen, coole filmpjes en alles wat je wilt weten over de trainingen.

Iedereen kent frisbee van overgooien op het strand, maar op deze middag gaan we de teamsport Ultimate Frisbee spelen! Dat is een fanatieke teamsport die door jongens en meisjes gespeeld wordt. Je moet bij frisbee veel rennen, springen, vangen, duiken en gooien. Het is de enige teamsport ter wereld die zonder scheidsrechter gespeeld wordt en sportief spelen is daarom bij frisbee heel belangrijk.

Hieronder een filmpje dat een duidelijk beeld geeft van de sport:

Culturele zondag in het paleis

Zondag 15 september, van 13:00 - 17:00 uur: Culturele Zondag in Het Paleis, met als thema KUNST & ETEN.

•Open ateliers en bedrijven
•Foodperformance
•De Pastafiets
•BBQ en muziek op het plein

+ LEES VERDER

 • Hans Donderwinkel over culinaire tradities, bij Uitgeverij Passage
 • Vilt je eigen voedsel in Studio Wisemice door MooiMiek.nl
 • Culinaire seraden bij Atelier Jeanet Metselaar
 • Atelier Willie Duursma ' Welkom in het casino van het Paleis': tombolatafel met culinaire afdankertjes
 • Wilco de Jong, performance
 • Nifjes & Nafjes
 • Prutjes & Hapjes
 • Longstreet speelt op het binnenplein, muziek met een culinair sausje
 • Lokaal & Lekker voedselmarkt
 • Barrel Wijn, Dennis Cooking Place, Westerwoldse Bonbons
 • 10 schilderijen van en over eten uit de collectie van het CBK
 • Culinaire YouTube filmpjes
 • QR-code speurtocht naar culinaire spreuken
 • De Brasserie is vanaf 12:00 uur open
En tijdens de Culturele Zondag: een wandeling met ervaren stadsgids Paulien Ex door het Ebbingekwartier. De wandeling begint om 11:00 uur en eindigt om 13:00 uur bij Het Paleis. Opgave via info@paulienexcursions.nl of via 050-3131859. Kosten € 8,- pp.

Zie www.hetpaleisgroningen.nl voor meer informatie.

De volgende Zondagen zijn op 3 november en 15 december.

Try Out! Café

Try Out! Café is een mobiel doecafé met informatie, demo’s en open lessen van de Urban Academy Groningen. Vanaf vrijdag 13 september t/m vrijdag 25 oktober is het Try Out! Café elke vrijdagmiddag te vinden op het Ebbingekwartierterrein.

Het aanbod van de Urban Academy bestaat uit workshops, cursussen, werklabs, masterclasses, battles, meetings, trainingen, producties en projecten in de Urban Art disciplines muziek, dans, art en sport op introductie, basis en plusniveau (en voor diverse leeftijdsgroepen tussen 13 en 35 jaar).

Presentaties en optredens van deelnemers van de Urban Academy zijn te zien tijdens de diverse New Attraction Events en programma’s van partners van Urban House Groningen.


+ LEES VERDER

Het Try Out café is bedoeld voor iedereen die zich wil aanmelden voor activiteiten, meer wil weten en/of wil kennismaken met het aanbod van de Urban Academy. Elke week is er ook een open les. Programma van het Try Out café en de Urban Academy zijn te vinden op www.urbanacademygroningen.com.
De open lessen zijn voor iedereen vanaf 13 jaar. Je kunt je aanmelden via inschrijven@urbanacademygroningen.com of gewoon langs komen en meedoen.

Urban Academy Groningen is een project van stichting Urban House Groningen.

Open Ebbinge Festival

Een jaar na de officiële opening van het Ebbingkwartier merken we dat steeds meer mensen - stadjers, studenten, jong en oud – deze mooie creatieve plek in het centrum van Groningen weten te vinden. Daar zijn we trots op en dat willen we vieren. Met jullie
Vrijdag 6 en zaterdag 7 september organiseren de ondernemers van het Ebbingekwartier het eerste Open Ebbinge Festival.

Een event waarmee we het terrein aan nóg meer mensen willen laten zien en dat vooral in het teken staat van de zomer, ontspanning en lekker ongedwongen vertoeven met je blote voeten in het zand en gras. Maar natuurlijk is er ook vanalles te doen en te zien!

Naar de OpenEbbingeFestival website: Klik hier

Activiteiten:

 • Beachvolleybaltoernooi; iedereen kan mee doen, het gaat om de gezelligheid!
 • Open paviljoens; alle paviljoens zijn open voor bezichtiging.
 • Workshops; er zullen leuke workshops zijn voor jong en oud.
 • Muziek; het Ebbingekwartier ademt muziek, ook op dit festival zal dat niet ontbreken.
 • Eten & Drinken; tijdens alle activiteiten zijn er diverse culinaire versnaperingen verkrijgbaar.

+ LEES VERDER

Beachvolleybal
Op vrijdagavond wordt er een beachvolleybaltoernooi georganiseerd voor buurtbewoners en ondernemers rondom het Ebbingekwartier. Er wordt gespeeld op recreatief niveau waardoor er veel ruimte is voor gezelligheid. Een team bestaat uit 4 personen waarvan minimaal één vrouw. Lijkt het je leuk om mee te doen? Geef je dan op via onderstaande link naar het inschrijfformulier.

AANMELDEN -klik hier-

BBQ
Liever gezellig toekijken? Er is een tevens een gezellige BBQ georganiseerd. Als het je leuk lijkt om mee te doen kun je dat ook aangeven via bovenstaande knop.

Leuke initiatieven van harte welkom!
Wil je niet alleen bezoeker zijn, maar heb je zelf ook leuke ideeën om het festival kleur te geven? Laat het ons dan weten!

Met vriendelijke groet,

Paviljoenhouders Open Lab Ebbinge

Contactgegevens
Kolendrift 7
9712 MT Groningen
T : (050) 280 27 48
E : info@openebbingefestival.nl
www.openebbingefestival.nlZienemaan & Sterren

Zienemaan & Sterren is het grootschalige openluchtbioscoop evenement in Groningen. Deze zomer zijn al een aantal films op de Grote Markt vertoond, maar nu weer als vanouds groots op de speelweide. Op vrijdag 30 augustus, zaterdag 31 augustus en zondag 1 september kun je op het sfeervol aangeklede Ebbingekwartierterrein iedere avond een verrassende film zien.
Vanaf 19:00 uur is het terrein open (met muziek, horeca en nog veel meer) en de film start rond 21:00 uur.
De toegang is gratis. Zorg dus dat je ruim van tevoren aanwezig bent als je zeker wilt zijn van een goede zitplaats (of neem een eigen stoel of kleedje mee).

+ LEES VERDER

Oale kniepstuver!
Zienemaan & Sterren is gratis toegankelijk, maar kan niet bestaan zonder financiële inkomsten. Draag je Zienemaan een warm hart toe? Help dan mee door drankjes te kopen aan de bar, een stoel of zitzak te lenen of door te doneren, want:
ale lutje beetjes helpm!


Vrijdag 30 augustus: JACKPOT (Magnus Martens, Noorwegen 2011)
Noors gesproken, Engels ondertiteld, 90 minuten

Zaterdag 31 augustus: The Last Elvis (Armando Bo, Argentinië 2012)
Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld, 91 minuten

Zondag 1 september: Leave Me Like You Found Me (Adele Romanski, VS 2012)
Engels gesproken, geen ondertiteling, 80 minuten
Nederlandse première

Voor meer info, foto's en trailers zie www.zienemaan.nl

Vrijdemalaan open

Antonius Deusinglaan dicht, Vrydemalaan open

Sinds 1 juli is het Ebbingekwartier vanuit noordoostelijke richting anders bereikbaar. De Antonius Deusinglaan, via de noordzijde van het UMCG, is nu afgesloten.

Automobilisten die willen parkeren in parkeergarage Boterdiep kunnen via de nieuw aangelegde Vrydemalaan rechtstreeks naar deze garages rijden.
Verder de binnenstad inrijden? Dan gaat de route via Petrus Campersingel – Damsterdiep – Schuitendiep of Korreweg – Nieuwe Ebbingestraat / Boterdiep.
Fietsers, bussen, taxi’s en hulpverleningsdiensten kunnen via de Vrydemalaan rijden.

Hier is de plattegrond als PDF te zien.

+ LEES VERDER

 

- Meer weten? Kijk op gemeente Groningen -

Block Jam

You're invited:  zondag14 juli op het Ebbingekwartierterrein,
BLOCK JAM, van 13:00 tot 20:00 uur, gratis entree.

+ LEES VERDER

Op de Block Jam zijn muziek, dans, sport en art presentaties, jams en optredens. Daarnaast zal er van alles te koop en te doen zijn ... en is er natuurlijk wat te drinken en te eten. 
Meer info, klik hier.

Culturele zondag in het paleis

Zondag 30 juni, van 13:00 - 17:00 uur: Culturele Zondag in Het Paleis, thema MODE

 • Open ateliers en bedrijven
 • Lezing Lynsey Dubbeld: Mode voor morgen
 • Wood-Collar
 • Jurksculpturen
 • Kleuradvies
Klik hier en hier voor de flyer, in PDF.
Zie www.hetpaleisgroningen.nl voor meer informatie.

+ LEES VERDER

OPEN ATELIERS EN BEDRIJVEN
Een verrassend programma door kunstenaars en creatieve bedrijven, o.a.:
Studio Droomwever: mode-illustraties, schilderijen van schoenen en trendy kunstkoekjes.
Atelier Annet Gabriëlse: kleuradvies door kleurspecialist Ineke Speerstra van Moooier samen met Vintage Sale 050.
Atelier Petra Koonstra: bikini’s en meer…
Atelier Ellis op ’t Landt: mode-speeddate, neem een kledingstuk mee met een verandervraag en je krijgt een passend advies.
Atelier Jeanet Metselaar: designer Jet Mous toont sieraden in verschillende materialen, zoals rubber en porselein, en 3D geprinte kettingen (in samenwerking met FabLab).
Atelier Monique Middelhoek: accessoires van hergebruikte en restmaterialen.
Uitgeverij Passage: vers van Poetry International: tentoonstelling tekst/figuur, een samenwerking van 21 dichters en 21 beeldmakers en verkoop van het boek.

ERLENMEYERZAAL
14:00-14:30 en 16:00-16:30, lezing door Lynsey Dubbeld, journalist en trendanalist. Mode voor morgen: over de zin en onzin van een groene garderobe. Wat is fair fashion? Gaan mode en duurzaamheid samen?
www.modevoormorgen.nl

En doorlopende presentatie van SCHONE ZAKEN, specialist in biologische, ecologische en fairtrade mode voor mannen & vrouwen. (Nieuwe Ebbingestraat 16)


FABLAB
Expositie van Studio Anne-Marijn met de Wood-Collar. Een sieraad voor designliefhebbers die zich op een verantwoorde manier willen onderscheiden.

KINDERATELIER
Vanaf 4 jaar, kantine Startersateliers
Maak je eigen kledingontwerp (in het klein), o.l.v. Laura Gardien.

EN VERDER
Een expositie van mode-illustrator Christian Heydenrijk.
Jurksculpturen van Tine Kuiper, autonome objecten, niet bedoeld om te dragen.
Dop Art, inloopworkshop door Jeanet Metselaar, bij mooi weer op het plein.
Mode-objecten gemaakt door cursisten van Henny Zikken (BK050).

TIME SHIFT FESTIVAL: Gesprekken met 100-jarigen

Videoinstallatie 100 jaar als schakel - ruim 3 uur / doorlopend

De gesprekken die Betsy Torenbos voerde zijn op film vastgelegd en zij heeft een videoinstallatie gemaakt. Deze is te zien tijdens het festival van 25 mei tot 2 juni in de Loods op het terrein van het Ebbingekwartier aan het Boterdiep in Groningen.

De gesprekken worden doorlopend vertelt en duren totaal ruim 2 uur. Op 25 en 26 mei van 11.00 tot 20 uur, 27 mei t/m 1 juni van 14.00 tot 20.00 uur. Toegang gratis.

Op 31 mei van 18:00-19:00 is de installatie besloten.

Het Time Shift festival in Groningen wordt georganiseerd ter gelegenheid van het feit dat 100 jaar geleden Le sacre du printemps van Igor Stravinsky in première ging in Parijs, wat een enorme reactie opriep en een doorbraak in de kunsten veroorzaakte. Op het gebied van muziek , theater, dans, literatuur, film en beeldende kunst is veel te beleven tijdens dit evenement.
+ LEES VERDER

De theatermaakster kijkt vooruit door met honderdjarigen terug te kijken. Zij stelt hen vragen over de waarde van muziek in hun leven, over de liefde, de oorlog, het geloof en de dood. De vier mensen die geïnterviewd werden zijn: Jan Bastiaans uit Annen, Ata Kandó uit Bergen, Lukas Berghuis uit Haren en mevrouw Homan uit Bedum.

Jan Bastiaans vertelt in het Drents over armoede in Drenthe en over de gevolgen daarvan in de Tweede Wereldoorlog. Hij is optimistisch en zingt liedjes uit zijn kindertijd. Duur 30 minuten.

Ata Kandó was fotografe, zij komt uit Hongarije. Na WO II ging ze met haar echtgenoot en drie kinderen naar Parijs; haar man keerde al snel terug. Kandó leerde bij het foto bureau Magnum Ed van der Elsken kennen waarmee ze trouwde. In Nederland heeft ze haar vak verder uitgeoefend en les gegeven. Ze heeft een boeiend leven achter de rug. Ze houdt erg van Mozart, Stravinsky is haar minder bekend. Duur 1 uur 30 minuten.

Lukas Berghuis heeft een goedlopend bedrijf opgebouwd in Haren. Zijn handel was nauw verweven met de Joodse gemeenschap waar hij verhalen in het Gronings over vertelt. Hij houdt van moppen tappen, muziek heeft minder zijn belangstelling. Duur 30 minuten.

Mevrouw Tine Homan vond geen man die bij haar paste en zij werd directrice van een sanatorium in Indië, waar ze TBC patiënten verpleegde. Terug In Nederland bleef ze werken in de zorg. Ook heeft ze haar ouders tot hun dood verzorgd. De dood is voor haar geen onbekende. Duur 40 minuten.

ROODPALEIS
Productiekern ROODPALEIS is werkzaam in Theater De Nieuwe Kolk in Assen, in Amsterdam en op locaties. Betsy Torenbos richt zich op de mondelinge overlevering van verhalen, oral history. Zij maakt gebruik van theater, foto’s, film, installaties en performancekunst.

Concept, interviews, off-line editing, installatie: Betsy Torenbos.
In samenwerking met MY Facilities Groningen, on-line editing is van Sytse Kramer.
De installatie 100 jaar als schakel is opgedragen aan haar grootmoeder, Johanna Smit Zeubring, die op 11 januari 2013 overleed op 99 jarige leeftijd.
Voor meer informatie www.timeschift.nu

Designweekend

DESIGN XPO

Zaterdag 25 en zondag 26 mei van 11:00-17:00 uur. 
Startpunt van de route: de Loods op het Ebbingekwartierterrein .

Deelnemers in het Ebbingekwartier:

Blooms
(ontwerpstudio en meubelmakerij) Boterdiep 18
Het Paleis Boterdiep 111
• Erna de Bie (meubelontwerp)
• Jeanet Metselaar (sieradenontwerp)
• Monique Middelhoek (textiel en keramiek)
Fablab Groningen
Het FabLab is de enige werkplaats in de stad waar je zelf digitale productiemachines mag bedienen. Om snel aan de slag te kunnen en de kennis daarvoor te krijgen is er een divers aanbod aan begeleiding.
OpMaat vormgevers en meubelmakers Boterdiep 69-1 
OpMaat combineert nieuwe digitale productie technieken met ambachtelijkheid.
Een goed ontwerp combineren met nieuwe ontwerp- en productie technieken staat centraal in OpMaat Studio. De hele werkplaats is open.
• Jo Luymes (interieur, visuals, re-design)
• Sander Jorn Vermeulen (ruimtelijke vormgeving en beeldende kunst)


+ LEES VERDER

 Voor meer informatie: www.designXPO.nl

Time Shift Festival - NP3

Programma NP3 in het kader van het Time Shift Festival

TENTOONSTELLING:
Kasper van Hoek | Zimoun - Knarsen en zoemen
Periode: 10 april t/m 8 juni 2013
Open: 
woe t/m zat 14.00 – 18.00 uur
LET OP!! 
Speciale openingstijden tijdens Time Shift Festival: 24 mei - 2 juni: dagelijks van 14:00-20:00 uur

Speciaal voor de unieke locatie, de 500 m2 industriële containerkunsthal NP3.tmp, realiseren de Zwitserse kunstenaar Zimoun en de Groningse kunstenaar Kasper van Hoek nieuw werk: vernieuwende, transdisciplinaire geluidssculpturen op de grenzen van kunst en muziek en/of geluid. Ervaar gratis de ‘knarsende’ geluidsconstructies van Kasper van Hoek en de 'zoemende'  architectonische platformen van Zimoun.
Een detail van de geluidssculptuur van Zimoun in NP3.tmp vindt u hier: http://youtu.be/wVJGd32Qg5M

+

Time Shift / NP3
DRIE LEZINGEN
@ NP3.tmp

Serie transdisciplinaire lezingen over het fysieke en mentale (door)breken in de (kunst)wereld op een duurzame manier?!

DINSDAG 28 mei om 19:30 uur
(Geluids)kunstenaar Kasper van Hoek vertelt over zijn zelfgemaakte muziekinstrumenten en hun specifieke effecten op de ontwikkeling van zijn (geluids)installaties.
+
Twee raakvlakken van de wetenschap en onze maatschappij.
Pieter Meulenhoff en Bram van der Waaij, beide senior research scientist bij TNO in Groningen, geven een kijkje in de keuken bij twee doorbraken die op dit moment gaande zijn op het raakvlak van wetenschap en onze maatschappij. Als eerste een nieuwe manier om onze dijken te bewaken, welke ons beschermen tegen het water. Het tweede kijkje over het bouwen van je eigen energiecentrale en het leven in de elektrische eeuw.

WOENSDAG 29 mei om 19.30 uur
Doorbreken in de kunst door Pascal Gielen.
Sedert de val van de Berlijnse muur in 1989 is het aantal mensen dat zich kunstenaar noemt vertienvoudigd. De competitie is dus heftig in het hedendaagse kunstbedrijf. Een gevolg van die forse toename van het aantal kunstenaars is onder meer dat hun loopbanen alsmaar sneller verlopen. Kunstenaars komen en gaan in snel tempo en een doorbraak in de professionele kunstwereld is nooit een garantie op een blijvende artistieke carrière. Cultuursocioloog Pascal Gielen onderzocht wat nodig is om door te breken in de kunstwereld en hoe men zich hierin op een duurzame manier kan handhaven. Dat is echter geen gemakkelijke onderneming, zo zal uit zijn lezing blijken.

Voertaal lezingen: Nederlands
Entree: gratis+ LEES VERDER

 Check voor het hele Time Shift Festival Programma: www.timeshift.nu

XPO biobased design

DesignXPO
Hoofdlocatie Loods Ebbingekwartier

Kolendrift 7
9701 BS Groningen


Biobased
Het thema van DesignXPO dit jaar is Biobased Design. Producten die worden gemaakt van plantaardig materiaal dat hernieuwbaar gebruikt kan worden. Groningen heeft op dat gebied veel te bieden o.a. bioplastic, hennep en vlas.
In het project Future Products hebben een aantal Groninger ontwerpers nieuwe producten gemaakt met als uitgangspunt een combinatie van twee biobased materialen. Het resultaat is te zien op de XPO Biobased Design in de Loods op het Ebbingekwartierterrein.
In het Groninger Museum zal conservator Egge Knol een lezing houden over Biobased design door de jaren heen en kunnen kinderen in een workshop hun eigen ontwerp 3D-printen in biobased plastic.
In het Paleis kun je ook terecht voor een demonstratie 3D-printen met biobased materialen.
Jong ontwerptalent van Academie Minerva laat in de tentoonstelling Superuse zien wat er met afgedankt materiaal van stoel tot lampenkap gemaakt kan worden.
Bij Vos Interieur is o.a. de nieuwe collectie te zien van het Nederlandse designmerk Imperfect design met producten van gerecycled glas

Openingstijden
Zaterdag 25 mei :11:00-20:00 uur
Zondag 26 mei: 11:00-20:00 uur


+ LEES VERDER

Naast DesignXPO vindt er in Groningen het festival Timeshift plaats.
In het kader van Timeshift zal de XPO Biobased Design langer te zien zijn van ma 27 mei t/m vrijdag 30 mei, open van 14:00-20:00 uur.

Braderie Nieuwe Ebbingestraat

Op de tweede vrijdag in mei, 17 mei a.s., wordt van 11.00 tot 17.00 uur de jaarlijkse Braderie in de Nieuwe Ebbingestraat gehouden. 
De kraamhouders vullen dan met tientallen kramen de gehele autovrije straat.
Er zijn veel terrassen, er is muziek, en we duimen voor mooi weer.


+ LEES VERDER

 foto: braderie 2012

Culturele zondag in het paleis

 Zondag 12 mei is er van 13:00 tot17:00 weer een Culturele Zondag in Het Paleis, ditmaal in het teken van "Kunst en Wetenschap".

Er zijn verschillende dingen te doen door het hele gebouw heen. Met o.a.:

 • Open ateliers en bedrijven bij de vele kunstenaars en creatieve bedrijven.
 • Her en der door het pand vind je installaties van Science LinX (RUG)
 • Eigen kunstwerk maken bij FabLab met gelaserde unit ‘Art’ Cells
 • Elk hele uur een audiovisuele performance met beats van Frank Schaap
 • Sciencesnacks en drinks in de Brasserie en op ’t plein.

+ LEES VERDER

 •  5 mini-colleges over de invloed van kunst op ons denken, met om 13:30 en 14:30 uur een live-introductie van Ronald Hünneman
 • Uitgeverij Passage: 15:30 uur Paul Gellings over kunst en wetenschap in zijn nieuwe roman Augustusland
 • Op 't plein: Weird Science Drinks: Raad de smaak van geheimzinnige brouwsels
Zie www.hetpaleisgroningen.nl voor meer informatie.

Stadsgids Paulien Ex (PaulienExcursions) heeft ook wandelingen in het Ebbingekwartier in het pakket opgenomen. Tijdens de Culturele Zondag kunt u meelopen, van 11:00 tot 13:00 uur. Opgave via info@paulienexcursions.nl of 050-3131859. Kosten € 8,- pp.Merkstudio

De Merkstudio is momenteel druk bezig om een creatieve werkplek voor jonge ondernemers te creëren op het Ebbingekwartier. Het pand zal binnenkort tevens een eigen naam krijgen. Een naam die benadrukt dat er creatieve oplossingen worden bedacht die garant staan voor kwaliteit, betrokkenheid en passie. Klanten kunnen zo onder één dak optimaal bediend worden.

+ LEES VERDER

De Merkstudio verzorgt huisstijlen voor bedrijven en voert dat door op o.a. drukwerk, belettering en webdesign. Daarnaast denken ze graag mee in marketingstrategieën voor diverse klanten. Eind vorig jaar kreeg het idee vorm doordat ze de website van Het Gasfornuis, één van de eerste initiatieven op het Ebbingekwartier, mochten maken. Daardoor kwamen ze voor het eerst in contact met het gebied en dat voelde direct als een warme deken. Er heerst een positieve en inspirerende sfeer op het terrein en dat is precies wat ze zochten om creatieve ideeën de vrije loop te kunnen laten.

Het pand bestaat uit twee verdiepingen en is opgedeeld in 4 ruime werkvertrekken en een gezamenlijke vergaderruimte. Naast het eigen kantoor zijn er momenteel nog twee vaste kantoorruimtes en een aantal flexibele werkplekken beschikbaar. Men kan daarbij vrij gebruik maken van de keuken, toiletten, entree, tuin en het dakterras.

Voor meer informatie kunt u terecht op : www.merkstudio.nl

zunday market

Helaas, Zunday Market stopt. 

Uit het persbericht:

Ondanks het grote succes van Zunday market is het financieel niet haalbaar gebleken Zunday Market in de toekomst nog te kunnen organiseren. De geplande markten gaan dus helaas niet door. Graag willen wij alle standhouders en de bezoekers bedanken voor het mogelijk maken van de markt en het in ons gestelde vertrouwen! We hebben 7 April een leuke dag gehad family, food, friends and fun, laat dat een mooie herinnering zijn aan een zonnige Zundag in Groningen. 

+ LEES VERDER

 

Trapani Gelato

 Sinds april, Nieuwe Ebbingestraat 27 : Trapani Gelato, voor een heerlijk vers ijsje, een (nieuw) broodje ijs, heerlijke handgemaakte chocolade en verse espresso.

+ LEES VERDER

 

Queen Dance

30 April, Koninginnedag: Queen Dance op het Ebbingekwartierterrein. Van 13:00 tot 00:00 uur, toegang gratis. Met o.a. Mike Cervello, Roog, Ruell, Funkerman en Don Diablo.
Meer informatie: http://www.queendancegroningen.nl/

+ LEES VERDER

 

Fair Business street 2013

Woensdag 17 april wordt de Nieuwe Ebbingestraat 'Fair Business Street 2013' .

Winkeliers uit de straat laten zich door studenten van Noorderpoort adviseren over eerlijk en duurzaam ondernemen. Een startsubsidie van de Groninger City Club helpt hen het advies uit te voeren.

Woensdagmiddag 17 april tussen 14:00 en 17:00 uur zijn er kinderactiviteiten in de straat: kramen met leuke spelletjes en een speurtocht. Gratis deelname en een ijsje als beloning.

Van 17 - 30 april met actiekaart korting op fairtrade en duurzame producten bij de deelnemende winkeliers (herkenbaar aan de fair-business vlag).

+ LEES VERDER

Op een speciaal actiekaartje staan aanbiedingen; van fairtrade bananen tot minder milieubelastende verf. De actiekaartjes worden op 17 april uitgedeeld in de straat. Ook worden ze huis aan huis verspreid in de omliggende straten en zijn ze te vinden bij de openbare bibliotheek en deelnemende winkeliers (op = op).

Meer informatie: www.fairbusinessstreet.nl

plantenbakken

Het is gelukt, binnenkort worden er 8 grote robuuste plantenbakken in de Nieuwe Ebbingestraat geplaatst. 
Ondanks alle bezuinigingen heeft het College van B&W afgelopen dinsdag 2 april toestemming gegeven voor de aanschaf van de bakken.
Het initiatief komt voort uit het project Winkelstraatmanagement, waarin de gemeente winkelgebieden met perspectief aan de randen van de binnenstad ondersteunt. Om de plaatsing mogelijk te maken ondanks gemeentelijke bezuinigingen, is voor een unieke constructie gekozen: de gemeente verzorgt de plaatsing en beplanting van de bakken, terwijl de ondernemersvereniging verantwoordelijk is voor het onderhoud en beheer. 

De houten bakken creëren een warme en tegelijk stoere sfeer en passen bij daarmee bij het creatieve imago van de Nieuwe Ebbingestraat. De beplanting zal bestaan uit struiken en kleine bomen.

+ LEES VERDER

 

groenmarkt - bloemetjesmarkt 2.01

Goede Vrijdag, 29 maart:

Groenmarkt - Bloemetjesmarkt 2.01 op het Ebbingekwartierterrein, van 9:00 tot 17:00 uur.

 • ecologisch tuinieren
 • natuurtextiel
 • slakkenrace
 • DJ Swoolish
 • bloementapijt
 • tuindecoratie
 • kenniscentrum cultureel erfgoed
 • daktuinen
 • gratis compost

+ LEES VERDER

 

Culturele zondag in het paleis

Zondag 24 maart van 13:00-17:00 uur - Boekenweek

Met o.a.:

Boekenweekproject - Zeventien verschillende vormgevers uit Het Paleis ontwierpen een bladzijde uit het verhaal 'Cuby' van Bill Mensema. Verzamel in het hele gebouw de losse bladzijden en maak daar zelf je boek van 32 pagina's in een mooi omslag van.

Atelier Peter Dijk: Kunstenaarsboeken

Atelier Reggie: Verkoop collector-items Fotografencollectief Zilverwerk

Kinderboekendokter Tjibbe Veldkamp houdt spreekuur van 15:00-16:30

Uitgeverij Passage: boekverkoop

Studio Droomwever: Cubykoekjes

Erlenmeyerzaal: Literair café (bar open)

Schrijversvakschool: 15:30 uur presentatie m.m.v. Jean Pierre Rawie

+ LEES VERDER


Mortier
: 15:30 uur -  Leesclub Dagblad van het Noorden over 'Tafeldans' van Eric Bos.

Spectrum: Lupko Ellen - vragen stellen mag.

Kinderatelier

Brasserie

XXXXXXtra: Tussen 14:00 en 16:00 uur verzorgt Bill Mensema verrassingsoptredens in het gebouw.

Zie voor meer informatie www.hetpaleisgroningen.nl

infoversum

Volgende week start de bouw van het Infoversum.
Donderdag 28 maart om 16.30 uur zal daarom het bouwbord worden onthuld. Deze handeling zal worden verricht door Wethouder Dig Istha.

In Groningen wordt de traditie van het bouwen van opvallende bouwprojecten voortgezet. 
Na circa vier jaar van voorbereiding is het zover: De eerste officiële handeling betreffende de bouw van het INFOVERSUM zal gaan plaatsvinden.
De komende 14 maanden zal het gebouw daadwerkelijk verrijzen. Van de eerste paal, volgende week, tot de voltooiing in mei 2014.

+ LEES VERDER

 

GROENmarkt - bloemetjesmarkt

Goede Vrijdag 29 maart, Ebbingekwartier

Als aanvulling op de traditionele Bloemenjaarmarkt die ieder jaar op Goede Vrijdag in de stad Groningen plaatsvindt, wordt dit jaar een extra markt georganiseerd. In het Ebbingekwartier wordt voor het eerst de GROENmarkt georganiseerd, een soort van verlengstuk van de bestaande markt. Wij nodigen u en uw bedrijf/organisatie graag uit om deel te nemen aan de GROENmarkt!
De GROENmarkt wordt georganiseerd door SPEK (Stichting Programmering Ebbingekwartier) in samenwerking met de gemeente groningen.

De Bloemenjaarmarkt trekt jaarlijks zo’n 130.000 bezoekers. Verspreid over de Oude Ebbingestraat, Grote Markt, Waagplein, Vismarkt, A-Kerkhof en Westerhaven staan ruim honderd marktkooplieden uit het hele land. Zij verkopen hoofdzakelijk verse snijbloemen, kamerplanten, bloembollen, zaaigoed, tuin- en kuipplanten, gereedschap en toebehoren.

Waarom we deze extra markt organiseren?

+ LEES VERDER

 

We willen meer aandacht genereren voor de andere mogelijkheden voor tuin en stadsnatuur. Daarom nodigen we organisa- ties, bedrijven en instellingen uit die zich richten op duurzaamheid, ecologie, biologisch tuinieren, eten uit je eigen stads- tuin, volkstuinen, bijen, stadsvogels, hergebruik van regenwater, minder verharde tuinen, groene daken, bloemen en plan- ten als voedselbron of als grondstof voor kleding.


Op deze markt kunnen bezoekers waren kopen en zich laten informeren door diverse organisaties die verschillende onder- werpen toelichten en demonstreren. Op de markt kan natuurlijk ook lekker gegeten worden of een kop thee van de mobiele schenkerij gedronken.

Staan op de traditionele Bloemetjesmarkt bloemen en planten vooral als ‘sier-object‘ centraal, op de nieuwe GROENmarkt in het Ebbingekwartier staat vooral het ‘(be)nut(ten)’ centraal.

De markt moet een mix zijn van enerzijds marktkooplui die hun waren aanprijzen als anderzijds een informatiemarkt waar diverse instellingen de verschillende toepassingen als invalshoeken toelichten en demonstreren.

Wie we uitnodigen:

Bijenverenigingen, ecologische en/of biologische groente- en fruittelers, natuurproducten (o.a. kleding), vergeten groenten, eetbare bloemen, workshopgevers van bijvoorbeeld guerilla-gardening, rotonde hoveniers, alternatieve bestrijdingsmidde- len, tuinarchitecten, volkstuinverenigingen, Landschapsbeheer, de Milieufederatie en anderen.

Meedoen? ....
wat hebben we te bieden?
We hebben een unieke marktlocatie, het Ebbingekwartierterrein, gelegen op 300 meter van de binnenstad van Groningen. Gelegen aan een speelweide en zandstrand (3 hectare autovrij) met 1200 parkeerplaatsen onder de markt!
Wij zorgen voor:

• kramen
• samenwerking & communicatie met de Bloemenjaarmarkt (130.000 bezoekers) • elektra
• muziek
• aankleding
• vergunningen
• picknickplekken
• kinderaktiviteiten
• toiletten
• marktmeester
• promotie (pers, website, facebook en twitter)

Standhouders zorgen voor een flitsende kraaminrichting met bloemaanverwante artikelen. Laten we er een fantastische GROENmarkt van maken!

Waarom meedoen?

De GROENmarkt is de gelegenheid om:

• een nieuwe klantenkring aan te boren.
• het verhaal achter je producten en/of zaak te vertellen. • op een andere manier te presenteren.
• promotie maken
• extra verkoopmogelijkheid
• netwerken
• versterken door verbinden
• meedoen met een nieuw initiatief.
• passie delen.

Onze selectie criteria zijn oa:

• soort product
• kwaliteit
• herkomst (bij voorkeur streekproducten) • productieproces
• vernieuwend
• duurzaamheid
• passie

Wanneer?

Zowel de Bloemenjaarmarkt als de GROENmarkt vindt plaats op vrijdag 29 maart 2013 van 9.00 uur - 17.00 uur, op het Ebbingekwartierterrein (Boterdiep - langs het fietspad aan de Kolendrift).

Aanmelden: info@spek.nu

Feestelijke kick-off 538 voor Warchild

Op 21 maart om 20:00 uur start 538 voor Warchild met een feestelijke kick-off op het Ebbingekwartierterrein.

Met een optreden van DI-RECT, een DJ set van Marco V en de onthulling van de studiotruck wordt het startschot gegeven voor een achtdaagse geldinzamelingsactie voor verlaten oorlogskinderen. 538 zal vanuit 8 verschillende steden live uitzendingen maken die geheel in het teken staan van dit ene doel.

Met de eerste twee dagen Groningen:
21 maart van 20:00 tot 23:00 uur: Kick-off Ebbingekwartierterrein
21 maart van 23:00 tot 06:00 uur: Live uitzending vanuit het Parcival College
22 maart van 06:00 tot 23:00 uur: Live uitzending vanaf de Grote Markt

+ LEES VERDER


Voor overige informatie, steden en programmering kijkt u op de website van 538voorwarchild.

TED 2013 live vanuit Paleis

Een stel van de meest bijzondere, meest inspirerende denkers en doeners ter wereld komt eind deze maand bijeen in Californië. Daar is op woensdag 27 februari het grootste TED-evenement van het jaar. De bijzondere voordrachten (de zogeheten TED-talks) die er worden gehouden door een jojokampioen, computerdenkers, zakenlui, piepjonge kerngeleerden, activisten, artiesten en ingenieurs, zijn live te volgen vanuit Het Paleis aan het Boterdiep. Het idee is dat bezoekers via het grote scherm geïnspireerd raken en in gesprek gaan met andere bezoekers. De eerste sessie is om 17.30 uur.

+ LEES VERDER

TED (Technology, Entertainment, Design) is een wereldwijd netwerk van baanbrekende denkers en doeners. Afgelopen jaar was er voor het eerst een TED-bijeenkomst in Groningen: de TEDx Hanzehogeschool in Forum Images.

Ommelandermarkt

Afgelopen zaterdag 9 februari 2013 was er weer een Ommelandermarkt op het Ebbingekwartierterrein. Heerlijke en eerlijke producten uit Ommeland. Een aanrader! Niet alleen producten van het land of uit de kas, ook zelfgemaakte taarten, soepen, sappen, pofferts en wat Groningen nog meer te bieden heeft.
De volgende markt wordt gehouden op 9 maart.
Kijk op www.ommelandermarkt.nl voor meer informatie.

+ LEES VERDER

 

culturele cinema zondag

Zondag 3 februari, van 13:00 tot 17:00 uur in Het Paleis.

De culturele zondag van 3 februari staat helemaal in het teken van FILM.
Met o.a.:

- Korte films & clips
- Cinespeurtocht
- DVD ruilmiddag

Maar ook: kinderatelier - muziek door Thee J Johanz - vertoning documentaires stichting Beeldlijn - open ateliers en bedrijven - winterse uitspattingen in de Brasserie

Voor het gehele programma, klik op de afbeelding.
Of kijk op www.hetpaleisgroningen.nl.+ LEES VERDER

Tijdens filmfestival IFFR:
FILM-HOTEL ARRANGEMENT 30/1 - 3/2
Hotelkamer in het Paleis en filmkaartjes voor het festival! Kijk bij hotelkamers en bestel.
Reserveer filmkaartjes vanaf 23 januari bij www.forumimages.nl

Ondernemersvergadering

Voor de leden van de Ondernemersvereniging Ebbingekwartier:

29 Januari 18:15 uur
Het Paleis, Erlenmeyerzaal
Vergadering Ondernemersvereniging Ebbingekwartier

Er wordt voor eten gezorgd. Ivm de catering zou het fijn zijn als de leden die NIET komen zich even afmelden!

Wilma Naaijer
Ondernemersvereniging Ebbingekwartier
Nieuwe Ebbingestraat 15
9712 NC  Groningen
050-3123197
www.tbinnenhuis.nl
w.naaijer@tbinnenhuis.nl

+ LEES VERDER

1e ommelandermarkt 2013

De eerste Ommelandermarkt van 2013 vindt plaats op zaterdag 9 februari. In januari zal er in verband met Eurosonic geen Ommelandermarkt zijn.

+ LEES VERDER

Vanaf februari kunt u voor alle (h)eerlijke streekproducten uit de regio weer op het Open Lab Ebbinge terecht. In de wintermaanden wordt de Ommelandermarkt gehouden in het historische gebouw De Loods. Tot dan!

eurosonic noorderslag

Voor het derde achtereenvolgende jaar verwelkomt het Open Lab Ebbinge muziekfestival Eurosonic. Het evenemententerrein op het Open Lab Ebbinge wordt ingericht als sfeervolle festivallocatie met een tweetal gigantische muziektenten. Op de speelweide wordt een negen meter hoge Amerikaanse schuur gebouwd, die dienst zal doen als Artist Village.

- De Laatste Pijp, de laatste grote fabriekspijp in de binnenstad aan het Boterdiep, zal tijdens Eurosonic als VU-meter functioneren. De tientallen led-lampjes gaan van 22:00 tot 24:00 uur op donderdag en vrijdagavond op de muziek van de optredende bands reageren -

+ LEES VERDER

Vanaf 3 januari is de organisatie van Eurosonic al druk bezig met de opbouw van het festival. Vanaf aanstaande woensdag t/m vrijdag kunnen de tickets weer worden in geruild voor polsbandjes tussen 15:00 en 24:00. En dan kan het festival van start! 9 t/m 12 januari biedt het festival een uitgebreid programma.

Zie de site van Eurosonic-Noorderslag voor het programma.

foto: Patrick Visser (2012)

Expositie OOIT - academie minerva

 Vijf studenten van Academie Minerva exposeren tijdens de expositie OOIT van 17 t/m 20 januari werk in De Loods op het Ebbingekwartier-terrein. Op donderdag 17 januari wordt de expositie geopend met een voorwoord van Peter Vandemeulebroecke en muziek van Bebe Fang.

+ LEES VERDER

 Donderdag 17-01-13
/ Opening om 19.30
/ Openingswoord door Peter Vandemeulebroecke acteur bij het NNT
/ Muziek van Bebe Fang

Vrijdag 18-01-13
/ Open vanaf 14.00
/ Live performance door Mylan Hoezen om 19.30
/ Filmavond

Zaterdag 19-01-13
/ Open van 12.00 tot 18.00

Zondag 20-01-13
/ Open van 12.00 tot 18.00

Mayakalender-ritueel

Op vrijdag 21 december kunt u vanaf 20:00 uur meedoen aan het Mayakalender-ritueel op het Ebbingekwartier-terrein. Dit ritueel wordt georganiseerd voorafgaande aan de Nataraj Cosmic Dance Party in Platform Theater met percussie, live muzikanten, massages en facial-paint!

+ LEES VERDER

PS Er zijn nog kaarten, maar we verwachten wel uitverkocht te raken. Als je nog geen kaart hebt (aanklikken bij facebook is niet genoeg) kun je die hier verkrijgen:

www.orongo.nl/grootstefeestallertijden

Wij hebben er heeeel veel zin in!

Kaarten zijn voor 15 euro verkrijgbaar in de voorverkoop via Orongo:
orongo.nl/grootstefeestallertijden.html

Bezoek

Vandaag, 14 december, hebben commissaris van de Koningin Max van de Berg, burgemeester Peter Rehwinkel en de wethouders Ton Schroor en Jan Seton een bezoek gebracht aan het Ebbingekwartier. Wilma Naaijer heeft als voorzitter van de Ondernemersvereniging het Ebbingekwartier iedereen welkom geheten. Daarna volgde een wandeling door het gebied.
Vervolgens zijn er korte bezoekjes  gebracht bij: OpMaat meubelmakers en vormgevers, Simplon (Urbanhouse), Het Paleis en het Gasfornuis.

+ LEES VERDER

Culturele zondag in het paleis

 Zondag 16 december, van 13:00 tot 17:00 uur: Culturele Zondag in het Paleis.

Veiling Verkoop & Vertier

De veiling begint om 15:30 uur

Glühwein en Erwtensoep

FILM: FIGURATIEVE KUNST - OPEN ATELIERS en BEDRIJVEN - EXPOSITIE DE PLOEG - VEILING - FABLAB - RONDLEIDING - LIEDEREN - KINDERATELIER - hapjes en drankjes in de BRASSERIE
UITGEVERIJ PASSAGE: afscheidsreceptie van journalist Herman Sandman

Voor het gehele programma, klik op de afbeelding.
Of kijk op www.hetpaleisgroningen.nl.

+ LEES VERDER

 

10e Nieuwsbrief Winkelstraatmanagement

De 10e Nieuwsbrief Winkelmanagement is nu verschenen.

Met o.a. aandacht voor:

- Braderie Oude Ebbingestraat
- Opening Open Lab Ebbinge
- Parkeergarage Boterdiep
- Groenproject
- Kunstproject

< klik hier voor de nieuwsbrief - PDF >

+ LEES VERDER

Erwin van Leeuwen
winkelstraatmanagement Ebbingekwartier
06 - 2220 6502
lelionvastgoedadvies@gmail.com


Wilrik Bijaard
assistent winkelstraatmanager
06-11599504

Sint Martinus optocht - zaterdag 10 november

Dit jaar zal voor het eerst ook een échte Sint Martinus-optocht door de stad gaan. Initiatiefnemer is de bewonersorganisatie Hortusbuurt/Ebbingekwartier. Volksvermaken ondersteunt dit evenement van harte.
Sint Martinus te paard loopt zaterdag zelf mee, ook de jeugdafdeling van Showband Excelsior doet mee. De winkeliers van De Beren en de Nieuwe Ebbingestraat delen snoep uit aan alle kinderen en ouders die met lampions meelopen in de stoet.

De start van de kinderoptocht is om 16:30 uur vanaf de Beren (bij de Jumbo Korreweg), via de Nieuwe Ebbingestraat gaat het naar het Evenemententerrein Ebbinge.

Maar: Sint Martinus staat voor barmhartigheid. Daarom zal er ook een inzamelingsactie voor de Stadse voedselbank aan het evenement gekoppeld worden. Hoe? Dat zie je aan het eind van de optocht om half zes.

(Doelgroep: kinderen van 3 t/m 9 jaar en hun ouders)
Zie ook www.hortusbuurt.nl en www.volksvermakengroningen.nl.

+ LEES VERDER

Sint Martinus Bisschop,
Roem van alle landen.
Dat wij hier met lichtjes lopen
is voor ons geen schande.
Hier woont een rijke man,
die ons wel wat geven kan.
Geef me een appel of een peer;
kom van 't hele jaar niet weer.
't Hele jaar dat duurt zo lang
dat mijn lichtje branden kan.

--------------------------------------------------

Elf november is de dag,
dat mijn lichtje,
dat mijn lichtje,
elf november is de dag,
dat mijn lichtje branden mag.

---------------------------------------------------

Sint Maarten, Sint Maarten.
De koeien hebben staarten.
De meisjes hebben rokjes aan.
Daar komt Sint Martinus aan.

---------------------------------------------------

Sunter-Meerten tuutje,
Mien voader dij hait Luutje,
Mien mouder dij hait Jantje,
Geef mie wat in t haandje.
6eef mie n appel of n peer,
kom van t haile joar nait weer.

Documentaire compleet

Het 5e en laatste deel van de documentaire over OLE door Recall is nu gereed. Te zien op Vimeo en op Ebbingekwartier in beeld - (klik hier). 

+ LEES VERDER

 

Culturele zondag in het paleis

Zondag 28 oktober, van 13:00 tot 17:00 uur: Culturele Zondag in het Paleis.

Thema: ZINGEN & SPELEN

KOREN en een workshop ZINGEN - OPEN ATELIERS en BEDRIJVEN - TONEEL: DON JUAN -  FABLAB - RONDLEIDING - KINDERATELIER - hapjes en drankjes in de BRASSERIE
 
Voor het gehele programma, klik op de afbeelding.
Of kijk op www.hetpaleisgroningen.nl.

 

+ LEES VERDER

 

OPEN Ebbinge 2012

Op vrijdag 21 en zaterdag 22 september vindt de officiële opening van Open Lab Ebbinge plaats. Het Ebbingekwartier terrein (voormalig ciboga) is klaar voor gebruik. Maar waarvoor eigenlijk? Wat kan ik hier doen? Wie kan er terecht? En wat gebeurd hier nou? Dat laten we zien tijdens OPEN EBBINGE 2012.

Kunstenaars, (creatieve) ondernemers, buurtbewoners, Groningers en anderen gaan de samenwerking aan. Zij tonen hoe tijdelijke stedenbouw en tussentijdse projecten invulling kunnen geven aan een, anders braakliggend, terrein dat nu vele mogelijkheden biedt.

+ LEES VERDER

Donderdag 20 september wordt OPEN EBBINGE 2012 officieel geopend. Aansluitend op de Creative City Challenge Groningen* gaat de manifestatie van start met de opening van twee exposities. OLE toont de historie en het oorspronkelijke bestemmingsplan van het CiBoGa terrein, de archeologische bevindingen uit de afgelopen jaren, de ontstaansgeschiedenis van Stichting OLE en de (verwachte) invulling van het terrein en haar tijdelijke creatieve projecten. Temp. architecten toont projecten waarbij leegstaande gebouwen en braakliggende kavels opnieuw ruimte creëren voor een stad. Zó dat vraag en aanbod opnieuw op elkaar aansluiten.

Op vrijdag 21 en zaterdag 22 september ontdekt je het terrein door middel van experimenten en workshops, presentaties en rondleidingen, tentoonstellingen en voorbeeldevenementen. Daarnaast zullen deze showcases aangevuld worden met kinderactiviteiten, live muziek, beam-projecten en interactieve lichtshows. Kortom: we presenteren het terrein, ondernemers en de functies van beide.

Op de vrijdag wordt het programma aangevuld met een openbaar debat waarin we discussiëren over de functie van de creatieve stad en de werking van dit concept binnen tijdelijke ruimten en braakliggend terrein. We gaan in op vraagstukken als: Wat levert de creatieve industrie daadwerkelijk op? Hangt de helft niet aan het subsidie-infuus? En waarom tijdelijk als we juist hard toe zijn aan zaken die blijven? Daarnaast hebben we het over tijdelijk ruimtegebruik ten overstaan van regelgeving, stedenbouw, architectuur, economie en projectontwikkeling.

*Het project ‘Creative City Challenge’ is een congres, van gemeente Groningen, waarbij een internationale delegatie in gesprek gaat over uitdagingen en hindernissen die komen kijken bij de creatieve invulling van tijdelijke en tussentijdse stedenbouw. www.g3c.nl

Website: www.openlabebbinge.nl/open-ebbinge-2012
Facebook: evenemententerrein ebbingekwartier
Twitter: openlabebbinge

Culturele Zondag in Het Paleis

Zondag 16 september, van 13:00 tot 17:00 uur: Culturele Zondag in Het Paleis.

Thema: DANS EN BEWEGING
Open ateliers en bedrijven, gastexposanten door het hele pand, kinderatelier, rondleiding door Paleis-labyrint.  Optredens van diverse dansgroepen. Hapjes en drankjes in de Brasserie.
Poëzie in beweging bij uitgeverij Passage, Artbot bij het Fablab, Compagnie with balls op het plein, Workshops moderne dans, Club Guy & Roni en Random Collision.

Voor het gehele programma, klik op de afbeelding.
Of kijk op www.hetpaleisgroningen.nl.

+ LEES VERDER

 

9e Nieuwsbrief Winkelstraatmanagement

De 9e Nieuwsbrief Winkelmanagement is verschenen.
Deze staat bijna geheel in het teken van de openingsmanifestatie van het Evenemententerrein Ebbingekwartier die van 20-22 september plaats vindt. Het team van Wilma Naaijer (voorzitter ondernemersvereniging, t Binnenhuis), Wout Havinga (EKO-plaza) en Maik van Heerd (de Toeter) hebben samen met ons een mooi programma in elkaar gezet waarmee dit brede openingsfeest een behoorlijk ondernemerskarakter krijgt. Doel is een zeer positieve uitstraling op de winkels en ondernemers in de Nieuwe Ebbingestraat en het Boterdiep te krijgen. Wij hopen dat iedereen daar aan meewerkt met ludieke acties.

< klik hier voor de nieuwsbrief >

+ LEES VERDER

 De Oude Ebbingestraat gaat vrijdag 21 september los met een eigen Braderie. Rieteke van Riets Lingerie is de grote animator achter deze activiteit geweest. Ik wens jullie allemaal alvast veel plezier en succes en zal nog proberen een advertentie te organiseren zodat het succes nog groter wordt.

Erwin van Leeuwen 
winkelstraatmanagement Ebbingekwartier
06 - 2220 6502
lelionvastgoedadvies@gmail.com


Wilrik Bijaard
assistent winkelstraatmanager
06-11599504

Eerste steen Schots & Scheef

Op 6 september a.s. om 15:00 uur wordt de eerste steen gelegd van Schots & Scheef. Een woonproject voor mensen met een ernstige handicap die afhankelijk zijn van 24 uur oproepbare assistentie. U bent welkom bij de bouwkeet naast de Courtine.
Meer informatie www.schotsenscheef.nl

+ LEES VERDER

Nijestee bouwt het project Courtine in het Ebbingekwartier. Het project bestaat uit vier woonblokken. In het eerste blok komen huurappartementen waarvan er 17 gebouwd worden voor Schots & Scheef. Met dit project bieden Nijestee en Schots & Scheef ruimte aan mensen met een lichamelijke beperking. In de andere drie woonblokken komen 31 koopwoningen.
Schots & Scheef maakt het mogelijk dat de bewoners een mooie woning in de binnenstad van Groningen kunnen huren, waarbij zij dag en nacht oproepbare assistentie kunnen krijgen vanuit de steunpost die ook in het gebouw gevestigd is.
Dit is een nieuw en eigenwijs project ontwikkeld door bewoners, gemeente, Nijestee
en zorginstellingen. Nijestee is bijzonder trots voor deze groep te kunnen bouwen.

Nijestee en Schots & Scheef willen de start van de bouw markeren met de eerste steenlegging. Daar nodigen we u van harte voor uit. We zien u graag op de bouwplaats op donderdag 6 september om 15.00 uur.
Voor vragen kunt u altijd contact opnemen met Jan van Slochteren (j.vanslochteren@home.nl) van Schots & Scheef of met Ria de Jager (r.de.jager@nijestee.nl) van Nijestee.

In de pers

Het Ebbingekwartier krijgt met het Evenemententerrein en De Laatste Pijp deze week volop aandacht in de pers:

De laatste historische fabriekspijp is gered: <klik hier (pdf)>

Wereldrecordpoging frisbee gooien geslaagd:
<klik hier (pdf)>

Open Air Festival Keiweek:
<klik hier (pdf)>

Massafeesten, Koninginnedag 2013:
<klik hier (pdf)>

+ LEES VERDER

 

Net Naast Noorderzon

 Waar het Noorderplantsoen ophoudt, begint zo’n beetje Het Paleis.
Cultureel laboratorium met binnenplaats vol kunst en ander aangenaams.
Stiekem tien dagen lang de allerleukste hangplek van Noorderzon.
Om even lekker te chillen aan het eind van de middag.
Om NOG meer verrassende indrukken op te doen.
Om zelf even kunstenaar te zijn.
Elke middag van Noorderzon, van 4 tot 6.

+ LEES VERDER

Wat?
Heel wat. Tentjes. Kiosken. Rare karren. Een bikini haken of breien. Kleurplaten voor volwassenen. Live muziek. Iets slims maken in 3D bij het FabLab.
Iets warms met literatuur. Modeltekenen en jij bent het model. Strandstoelen.
‘Walking Workshop’: kunst op een dienblad. Enge en fijne YouTube filmpjes.
Kinderijsjes, pardon Palijsjes.
En meer.

Nu je er toch bent
Koud drankje op zonnig terras. Warme hap in coole Brasserie.
Heel happy toch, zo’n Happy Hour? Goed begin van ’n avondje Noorderzon.

Het Paleis Groningen, Boterdiep 111

Van harte uitgenodigd

Na vier jaar is het eindelijk zover: de historische fabriekspijp bij OpMaat is gerestaureerd. Een icoon uit het rijke industriële verleden van het Ebbingekwartier is gered.
Dus tijd voor een kleurig feestje waarbij wethouder Frank de Vries tientallen ledlampjes van het tijdelijke kunstwerk Tussentijds Licht op de pijp zal ontsteken. Graag nodigen het bestuur van de stichting De Laatste Pijp en Meubelmakerij OpMaat u uit dit samen met hen te vieren.

Zaterdag 25 augustus, 22:00 - 23:00 uur.
De Loods op het Evenemententerrein Ebbingekwartier.
Zie ook www.delaatstepijp.nl

+ LEES VERDER

Tegelijk met de restauratie, uitgevoerd door Harm Meijer bv uit Ten Boer, zijn er op de pijp 72 kleurige ledlampjes aangebracht die op allerlei manieren op de omgeving gaan reageren. Een interactief icoon voor het Ebbingekwartier dat staat voor het nieuwe elan in het gebied.

De pijp moet natuurlijk wel blijven roken. Daarvoor hebben wij uw hulp nog steeds nodig. Niks voor niks, want voor 50 euro per jaar komt uw naam op de Wall of Fame op de voet van de pijp. Aanmelden kan per e-mail bij het bestuur van de Laatste Pijp, mailadres: monkhorst@gmail.com.

Frisbee Training

Maandag 9 juli zal van 17.30 tot 18.30 uur op het Evenemententerrein Ebbingekwartier een frisbee clinic gegeven worden op het strand. De clinic is helemaal gratis en iedereen tussen de 8 en 14 jaar is van harte welkom. Iedereen kent frisbee van overgooien op het strand, maar wij spelen de teamsport! Bij de teamsport frisbee zijn gooien, duiken, rennen en springen erg belangrijk. Normaal gesproken spelen we op een grasveld, maar op het strand is het nog veel leuker!

Je kan je opgeven door een mailtje te sturen naar robertramaker@gmail.com of gewoon langs te komen.

+ LEES VERDER

Ultimate frisbee is een fanatieke teamsport die door jongens en meisjes gespeeld wordt. Je moet bij frisbee veel rennen, springen, vangen, duiken en gooien. Het is de enige teamsport ter wereld die zonder scheidsrechter gespeeld wordt en sportief spelen is daarom bij frisbee heel belangrijk.

De clinic is helemaal gratis begint om 17.30 uur en duurt tot 18.30. Een leuke verrassing: Als je na de clinic 3 keer komt meetrainen krijg je van de frisbeevereniging een echte wedstrijdfrisbee t.w.v. 15 euro helemaal gratis. De jeugdtrainingen zijn elke maandag van 17.30 tot 18.30.
Kijk op www.frisbeegroningen.nl voor meer informatie over frisbee in Groningen, coole filmpjes en alles wat je wilt weten over de trainingen.

OLE gaat sociaal!

Sinds kort is het Open Lab Ebbinge te vinden via de social media.
Interessante weetjes, nieuwsberichten en aankondigingen zijn te lezen op http://www.facebook.com/OpenLabEbbinge en https://twitter.com/OpenLabEbbinge.
Like OLE en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

Daarnaast wordt er gewerkt aan een geheel nieuwe website: www.openlabebbinge.nl. De integratie met social media is hierin een belangrijk onderdeel. De website gaat rond 1 augustus online.

+ LEES VERDER

 

Culturele Zondag 1 juli

De Culturele Zondag van 1 juli in en om Het Paleis heeft als thema: HOW THINGS ARE MADE.
Hoe is Het Paleis ontstaan, hoe het eten op je bord in de brasserie, hoe ontstaat een schilderij, een beeld etc.
Kom kijken bij de vele kunstenaars, vormgevers, muzikanten, schrijvers en bedrijven in Het Paleis.

+ LEES VERDER

 HIER staat de uitnodiging en het programma (PDF).

Verkeersmaatregelen EK voetbal

<update> Zondag zal er geen megascherm op het Evenemententerrein Ebbingekwartier staan, de aangekondigde verkeersmaatregelen zijn ingetrokken.

Op het Evenemententerrein Ebbingekwartier kunt u op woensdagavond 13 juni en zondagavond 17 juni naar de voetbalwedstrijden kijken op grote beeldschermen.
Op deze dagen wordt het fietspad aan de Kolendrift vanaf 18.45 uur afgesloten. Dit is twee uur voor aanvang van de wedstrijd. Hierdoor heeft het publiek de ruimte om naar het evenemententerrein te gaan. De afsluiting duurt naar verwachting tot een uur na het einde van de wedstrijd.

De afsluitingen gelden ook voor de Bloemstraat, Turfsingel O.Z. en NZ, het Boterdiep (gedeelte tussen de Pijpstraat en de Turfsingel), het gedeelte tussen de W.A. Scholtenstraat en de Spilsluizen N.Z en de Spilsluizen N.Z tussen de Turfsingel N.Z. en de Nieuwe Ebbingestraat.

+ LEES VERDER

Voor een goede in- en uitstroom van het publiek wordt omwonenden van het Ciboga-terrein geadviseerd hun auto -op dagen waarop de wedstrijden van Oranje op megaschermen vertoond worden - op een andere plaats te parkeren.

Informatie over het EK in Groningen staat op
www.groningen.nl/evenementen

8e Nieuwsbrief Winkelstraatmanagement

De 8e Nieuwsbrief Winkelmanagement is verschenen.
Met onder meer:
Braderie Oude Ebbingestraat - opening evenemententerrein OLE - opening terassen - aanlegsteiger - beach-volleybaltournooi - hollandhuis - ommelandermarkt.
U kunt hem HIER als PDF lezen.

+ LEES VERDER

Wilt u reageren?
Dan kunt u contact opnemen met:
Erwin van Leeuwen
06-22206502
lelionvastgoedadvies@gmail.com

Baargtoal

Baargtoal (Mountain Language) is een eenakter uit 1988 van de in december 2006 overleden Nobelprijswinnaar Harold Pinter.
Deze eenakter wordt voor het eerst in een Groningse vertaling gespeeld in het kader van het Festival van de Geest  op 1 juni om 20.00 uur in de Nieuwe Kerk aan het Nieuwe Kerkhof. Toegang gratis.
Meer informatie op www.festivalvandegeest.nl.

+ LEES VERDER

Heur goud. Joe binnen baargvolk. Heuren joe mie? Joen toal is dood. Zai is verboden. t Is nait toustoan om joen baargtoal op dit stee te proaten. Joe kinnen joen toal nait proaten tegen joen mannen. t Is nait toustoan. Begriepen joe? Joe magen heur nait proaten. Zai is boeten de wet steld. Joe magen allain toal proaten van stad. Dat is d'ainegste toal toustoan op dit stee. Joe zellen zwoar straft worden as joe pebaaiern joen baargtoal te proaten op dit stee. Dit is n militair vonnis. t Is de wet. Joen toal is verboden. Zai is dood. Gainent is toustoan joen toal te proaten. Joen toal bestaait nait laanger. Nog vroagen?

Festival van de Geest

Het Festival van de Geest is een kunst- en cultuurfestival in en rond de Nieuwe Kerk in Groningen en wordt gehouden van 26 mei tot en met 2 juni 2012. Een festival van acht dagen lang, van 's morgens vroeg tot 's avonds laat, voor jong en oud en bijna alles gratis toegankelijk.
Nieuwe Kerk, Nieuwe Kerkhof 1, 9812 PT Groningen.
Meer informatie: www.festivalvandegeest.nl.

+ LEES VERDER

Een kunst-en cultuurfestival met net een beetje meer, met o.a. film, theater, muziek, poëzie, beeldendekunst, rap, lezingen en workshop, de kunstkolonie, culinaire verrassingen en speciale kindermiddagen, maar ook met momenten om even tot rust te komen. Een festival waar je als interactieve bezoeker iets van mee naar huis neemt.
Het thema van dit jaar is "Het spel van de spraakverwarring".

11 mei: EU Kijkdagen op het Open Lab Ebbinge

Weten waar Europees geld aan wordt besteed? Kom dan naar het Open Lab Ebbinge tijdens de Europese Kijkdagen op 11 mei 2012. We laten zien wat we gerealiseerd hebben met behulp van een Europese subsidie (EFRO). Dit doen we door rondleidingen te organiseren, waarbij meerdere pop-up paviljoens open huis hebben.

+ LEES VERDER

Locatie: Het Informatiepaviljoen van het Open Lab Ebbinge. Kolendrift 7, Groningen. 

Openingstijden: 10:00 uur t/m 16:00 uur.

Activiteiten: rondleiding op de locatie, informatieverstrekking in het Informatiepaviljoen.
Rondleidingen: (ovb*) elk uur, vanaf 10:30, laatste rondleiding is om 15:30. *Afhankelijk van de toeloop.

Meer info: http://www.europaomdehoek.nl/projecten/kijkdagen/locatie/open_lab_ebbinge/meer_informatie

De Europese Kijkdagen zijn een onderdeel van het project Europa om de hoek. Kijk voor meer informatie op: http://www.europaomdehoek.nl/

Tijdens de Europese Kijkdagen wordt er ook aandacht besteed aan de Creative City Challenge (CCC)
Het CCC-project richt zich op het vergroten van het innovatievermogen van stedelijke regio’s. Dat gebeurt door transnationale ervaringsuitwisseling over broedplaatsen, kennisclusters en creatieve gebiedsontwikkeling. Bij creatieve zones gaat het in Groningen om het Ebbingekwartier met onder meer de 2011 gestarte bouw van het Open Lab Ebbinge. Dat inspirerende tijdelijk ruimtegebruik project heeft onlangs geleid tot de finaleplaats voor de Regiostar Awards 2012.
In sommige andere partnersteden ligt het accent in het project sterker op ondernemerschap in de creatieve industrie of juist op netwerkontwikkeling dan op clusters/hubs zoals in Groningen.
Het CCC-project zal op 20 september 2012 worden afgesloten met een manifestatie op het Open Lab Ebbinge.
11 mei is de European Creativity and Innovation Day. Deze dag valt samen met de Europese Kijkdagen.

Meer informatie over de Creative City Challenge: www.creative-city-challenge.net/en.html

Voorjaarsbraderie & Standwerkersconcours


Op de tweede vrijdag in mei, 11 mei a.s., wordt van 11.00 tot 17.00 uur de jaarlijkse Braderie in de Nieuwe Ebbingestraat gehouden.
De kraamhouders vullen dan met tientallen kramen de gehele autovrije straat, ook is er dit jaar weer een standwerkersconcours. De beste standwerkers van Nederland zullen weer de strijd aangaan om de prijzen ter veroveren die mee gaat tellen voor de titel van de beste standwerker van 2012 in Nederland. Voor de kinderen is er een leuke draaimolen. Er zijn veel terrassen, er is muziek, en we duimen voor mooi weer. 

+ LEES VERDER

De foto's zijn van de braderie in mei 2011.

Eerste legale graffitiplek in Groningen op terrein OLE

Een mijlpaal voor de stad Groningen, de eerste legale graffitiplek van Groningen is afgelopen weekend in gebruik genomen: het Openlab_Graffiti! De locatie is de speelweide op het Open Lab Ebbinge. Het is een plek waar kunstenaars zich vrij kunnen uiten, onder de regie van het kunstenaarscollectief WERC. Saaie bruine huisjes, die als nooduitgang voor de parkeergarage Boterdiep dienen, worden spoedig omgetoverd tot fleurige kunstwerken.

+ LEES VERDER

De stichting Open Lab Ebbinge was een tijd op zoek naar een creatieve en sfeervolle invulling van de huisjes bovenop de speelweide van het voormalige CiBoGa-terrein staan. Uit gesprekken met de kunstenaars van het collectief WERC, die op het Open Lab hun studio hebben in het kunstenaarspaviljoen MOBi, ontstond het idee om de huisjes vrij te geven voor kunstenaars.
Culturele steden zoals Melbourne, Toronto en San Francisco hebben al jaren legale graffitiplekken. Saaie, kale, slecht onderhouden en vervalen muren worden wekelijks opgeknapt met geweldige resultaten. Het is fantastisch dat Groningen zich nu kan meten met dergelijke steden.
In Groningen lopen veel goeie kunstenaars en graffiti-artiesten rond, die tot op heden hun kunstwerken vaak plaatsten in de afgelegen hoekjes van Groningen. Vanaf vandaag kunnen de kunstenaars via WERC toestemming krijgen om vrij werk te maken in de openlucht. WERC kijkt vanuit atelier MOBI direct uit over het terrein. Zei verzorgen het toezicht en hebben de regie over de toewijzen van huisjes. Onder regie van WERC worden de kunstwerken  regelmatig ververst. De stichting Open Lab Ebbinge sponsort latex voor het afwerken van de achtergrond die de huisjes tot één geheel te maken. Via Openlabgraffiti@gmail.com kunnen kunstenaars en geïnteresseerden in contact komen met WERC.
Afgelopen week hebben ruim 75 leerlingen van de middelbare school het Zernike College tijdens de Culturele Week workshops gehad in het ontwikkelen van hun motoriek met een spuitbus. Ze hebben een spectaculaire start gemaakt met het bespuiten van de huisjes. WERC wil de hun toegezegde ruimte graag delen en is er voorstander van om vaker workshops of andere initiatieven te organiseren op het Openlab_Graffiti.

Foto’s van Openlab_Graffiti zijn te zien op http://openlab-graffiti.tumblr.com/

Vierde deel documentaire online

Het vierde deel van de documentaireserie over het Open Lab Ebbinge en het Ebbingekwartier is nu gereed. Dit deel gaat vooral over de positieve ontwikkelingen in de winkelstraat, de ondernemers en bewoners.
Ook de eerdere delen zijn terug te zien via EBBINGEKWARTIER IN BEELD.

+ LEES VERDER

Deel vier van de documentaire.

Nieuwsbrief Winkelstraatmanagement

De 7e Nieuwsbrief Winkelmanagement is verschenen.
Met onder meer: Uitslag enquête - Pinbetalingen - Nieuwe terrassen - Plantenbakken.
U kunt hem HIER als PDF lezen. En de enquête staat HIER.

+ LEES VERDER

U kunt uw op- en aanmerkingen kwijt via:

lelionvastgoedadvies@gmail.com

EXPERTS HERSTELLEN UW AFDANKERS

TUSSEN RIJK EN ROTZOOI: RECYCLEN MET GRAS & NP3

Die oude kapotte mixer, gaat -ie weg bij de voorjaarsschoonmaak? Of neemt u de gok en brengt u ‘m op zaterdag 21 april naar het ‘herstelcafé’ op het CiBoGa-terrein in Groningen? Goede kans dat uw afdankertje daar kan worden gerepareerd. En zo nee, dan laat u gewoon de onderdelen even taxeren of doneert u uw apparaten aan een goed doel.

+ LEES VERDER

Zaterdag 21 april kan iedereen met oude rotzooi terecht in MOBi aan de Kolendrift 13 in Groningen. Dat wil zeggen: met klein-huishoudelijke apparatuur, met elektronica zoals bijvoorbeeld mobiele telefoons, met oude laptops en met (oude) sieraden. Iedereen die materiaal inlevert krijgt een heuse jekko en een solarsleutelhanger (zolang de voorraad strekt), en daarnaast is er een e-reader - op zonne-energie! - te winnen door mee te doen aan een prijsvraag. U kunt meedoen tot 15:00 uur, winnaars worden om 16:00 uur bekend gemaakt.

Bij Tussen Rijk en Rotzooi zijn sieradenexperts, computerexperts en handigerds voor het repareren van klein huishoudelijk materieel aanwezig. Zij nemen uw producten onder de loep en daarna is de keuze aan u: weggooien, repareren, doneren aan een goed doel, verkopen of uw herontdekte juweeltjes weer koesteren.

Open Lab Ebbinge: mede mogelijk gemaakt door...

Het Open Lab Ebbinge is een bijzonder project. Niet alleen vanwege de omvang, maar ook vanwege de experimentele insteek. Mede daarom wordt het project gesubsidieerd door diverse (overheids)gelden.

+ LEES VERDER

Tijdelijke gebiedsinvulling, als gevolg van braakligging door bijvoorbeeld achterblijvende vastgoedverkoop, is een belangrijk thema voor de hedendaagse en toekomstige ruimtelijke planning. Het denken hierover staat nog in de kinderschoenen. Experimenten zoals het Open Lab Ebbinge zijn een voedingsbodem voor het herijken van planologisch denken. Het Open Lab Ebbinge wordt daarom mede mogelijk gemaakt dankzij diverse experimenteergelden:
• Het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) http://ec.europa.eu/index_nl.htm;
• Het fonds voor het stimuleren van ondernemerschap in de creatieve economie: Creative City Challenge http://www.creative-city-challenge.net/;
• Het fonds Mooi Nederland van het Ministerie van VROM (nu Ministerie van Infrastructuur en Milieu) https://kennispleinmooinederland.vrom.nl/;
• En een subsidie van de Gemeente Groningen www.gemeente.groningen.nl

Bouw paviljoen Het Gasfornuis verloopt voorspoedig

De afgelopen maanden is er voortvarend gebouwd aan een prachtig Ferrari-rood paviljoen op het Open Lab Ebbinge: Het Gasfornuis. Het Publiekscentrum voor energie & duurzaamheid wordt deze lente in gebruik genomen.

+ LEES VERDER

Dit opvallende paviljoen, wat daadwerkelijk de vorm heeft van een gasfornuis, is ontworpen door Harm Naaijer en ontwikkeld en gebouwd door Rio Projects. De voornaamste financier van het project is, niet geheel toevallig, fornuizenfabrikant Boretti. Boretti staat bekend om haar tijdloze styling, duurzaamheid, professionele uitstraling en robuuste uitvoering. Dit sluit naadloos aan bij de uitstraling van het paviljoen Het Gasfornuis én het Open Lab Ebbinge.
Het paviljoen huisvest op de begane grond een koffiecorner. Op de verdiepingen komen een expositieruimte en multifunctionele zalen. Op het dak komt een uitkijkplaats met (Ommelander)terras, waarvandaan je prachtig uitzicht hebt over het Open Lab en het Ebbingekwartier.
Het paviljoen zal in het voorjaar in gebruik genomen worden.

Meer informatie: http://hetgasfornuis.nl/

Culturele Zondag Boekenweek

Het thema van deze Culturele Zondag in Het Paleis is: Boekenweek.

Voor het uitgebreide programma zie de flyer,
http://hetpaleisgroningen.nl/index.php?page=430&lang=nl

+ LEES VERDER

Breien

Tot 16 april kunt u nog meebreien in Brasserie Het Paleis, van 15.00 tot 16.00 uur. Doe mee en schuif aan!

+ LEES VERDER

De Laatste Pijp

Stichting ‘De Laatste Pijp’ heeft zich afgelopen jaren met succes ingezet om de laatste fabiekspijp aan het Boterdiep te behouden.
De pijp, die oorspronkelijk van vleesconservenfabriek Gerzonis was, wordt sinds 1930 niet meer gebruikt. Door de slechte staat dreigde het afgebroken te worden. Het gewenste bedrag van 90.000 euro is bereikt en dus is de restauratie inmiddels in volle gang.

De restauratie is naar planning eind april klaar. Dan moet de fabriekspijp er weer staan, zoals hij er bijna 100 jaar geleden ook bij stond.

Zie ook het item op Oog Radio en Tv, klik hier.

-bron: Oog Omroep Groningen, 5 maart 2012

+ LEES VERDER

Evenementen 2012 op terrein OLE

Het Centraal Meldpunt Evenementen van de Gemeente Groningen heeft de evenementenkalender 2012 bekend gemaakt. Deze is hier te downloaden. 

Op deze evenementenkalender staan alle grote activiteiten vermeld waarvoor een evenementenvergunning is aangevraagd. Daarnaast staat er informatie op over andere activiteiten in de stad Groningen, waaronder ook op het terrein van het Open Lab Ebbinge.

Vooralsnog staan de volgende grote evenementen op (en/of rond) het evenemententerrein van OLE ingepland:

- 06‐03 t/m 07‐03 17.00 uur – 22.00 uur: Winterzon en Biercantus
- 17‐05: Nacht van Groningen
- 15‐06 20.00 uur – 00.00 uur: Pink Floyd Project
- 16‐06 15.00 uur – 00.00 uur: Bonkers, reizend dance evenement
- 13‐10 17.00 uur – 02.00 uur: Oktoberfest Grunn

Aan de vermelding op deze lijst kunnen geen rechten worden ontleend, op een evenementenvergunning, de doorgang van een evenement, of op welke wijze dan ook.

+ LEES VERDER

Het Ebbingekwartier gaat breien!

Het Ebbingekwartier gaat breien... doe mee en schuif aan!
Van 1 maart tot 13 april, elke werkdag van 15.00-16.00 uur, onder het genot van een gratis kopje thee. In de Brasserie het Paleis, iedereen is welkom: man, vrouw, oud en jong.

+ LEES VERDER

Brei met ons mee aan dit buurtproject: we gaan met lampenkappen het Ebbingekwartier markeren. De lampenkappen komen op diverse plaatsen buiten. We maken ze van allerlei kleurrijke haaksels en breisels. Neem wol, haak- en breinaalden mee. Kunstenaars uit Het Paleis helpen je op weg. Basis materiaal is aanwezig.

Theatertapas

Op zondag 26 februari 2012 vindt de tweede editie van Theatertapas plaats in het Ebbingekwartier. Het festival met kleine hapjes theater op locatie is een vervolg op de succesvolle try-out van 2011. 
Bezoekers stellen hun eigen culturele menu samen aan de hand van een menukaart waar de voorstellingen op beschreven staan.
Het festival start om 13.00 in Plaza Danza aan het Boterdiep en eindigt op dezelfde plek met echte tapas van restaurant Voilá en een gezellige muzikale afsluiter.

+ LEES VERDER

Theatertapas is een initiatief van beginnende theatermakers en kunstenaars uit NoordNederland. De organisatie wil kunstenaars een podium bieden voor nieuw werk. Cultuurliefhebbers, programmamakers en scouts kunnen op dit festival proeven van het nieuwste werk.
Theatertapas toont theater en kunst op locatie. Dit jaar is het de beurt aan het
Ebbingekwartier. De voorstellingen zijn te zien in Plaza Danza, Het Paleis en Simplon.
Ook bijzondere locaties zijn ter beschikking gesteld, zoals het kantoor van Propaganda Vormgevers, het voormalige brommerzaakje aan het Boterdiep en de nieuwe architectonische containerconstructies aan de Kolendrift.

Kaarten
Een kaartje kost 12,50 euro en geeft je toegang tot het festival met vier voorstellingen
naar keuze. Een kaartje reserveren is aan te raden. Reserveren kan vanaf 06-02-2012 door contact op te nemen met de theatertapasreserveringslijn via het telefoonnummer 06-49191256. Maandag t/m vrijdag bereikbaar tussen 10.00 uur en 20.00 uur.

Meer informatie: www.theatertapas.nl.

Foto: werk van Yotka Kroeze (theatertapas 2011), gemaakt door Andrea Hooymans.

Opening NP3.tmp

Zaterdag 11 februari 2011 opent MOBI haar deuren. MOBI -het kunst- en atelierpaviljoen op het OLE terrein aan de Kolendrift- biedt onderdak aan zes ateliers en de project- en expositieruimte NP3.tmp. In de ateliers op de bovenverdieping is plaats voor 14 jonge kunstenaars om te werken, te ontwikkelen, te innoveren en te experimenteren.

+ LEES VERDER

Programma Openingsmanifestatie:

17.00 uur vertrek Praaltocht van koers en oogst - Daan Samson
18.00 uur aankomst Mobi
(route: zie www.np3tmp.blogspot.com / www.np3.nu)

18:00 uur OPENingsperformance - Willum Geerts - It's about time

18.00 - 20.00 uur OPENreceptie - entree gratis

18.00 - 22.00 OPEN MOBI ateliers
 
20.00 - 00.00 uur OPENfeest - entree 5 euro incl. consumpties
met optredens / performances:
Club Oklahoma en Floris Maathuis
The Geert Wilders
Cosmic Spring
Radboud Mens

11 februari t/m 14 april 2012:
OPENingstentoonstelling NP3.tmp
Daan Samson
Anno Dijkstra
Willum Geerts
Wouter Huis

Nieuwsbrief nr. 5 Winkelstraatmanager

De 5e Nieuwsbrief van het winkelstraatmanagement is verstuurd en hier na te lezen. Met o.a. de Nieuwjaarsborrel in het Heerenhuis op dinsdag 24 januari.

Reageren? Graag!
Erwin van Leeuwen: lelionvastgoedadvies@gmail.com
of via info@ebbingekwartier.nl.

+ LEES VERDER

Open Lab Ebbinge genomineerd voor Europese Prijs

Het Open Lab Ebbinge is genomineerd voor de Europese Regio Star Award 2012. De ontwikkeling van het braakliggende terrein van de voormalige gasfabriek naar een bruisende woon- en werkzone waar creativiteit, energie en duurzaamheid centraal staan, dingt mee in de categorie Citystars. In deze categorie gaat hem om projecten die, afwijkend van reguliere ontwikkeltrajecten, een nieuwe invulling geven aan een binnenstedelijk gebied.

+ LEES VERDER

Wethouder Frank de Vries gaf maandag 16 januari voor de Europese jury in Brussel een presentatie van het Open Lab Ebbinge. Na een introductie over de historie van dit gebied en de verpaupering na de ontmanteling van de gasfabriek, liet hij zien hoe de nieuwe ontwikkelingen het gebied nieuw leven inblazen.

De bijzondere architectuur van gestapelde modules die onderdak bieden aan studenten, kunstenaars, kinderopvang, innovatieve bedrijfjes en winkels kreeg de aandacht. Ook de nieuwe toegankelijkheid van het gebied voor fietsers en wandelaars en daarnaast de evenementen in de openbare ruimte (ondermeer Eurosonic 2012) werden voor het voetlicht gebracht.

Samenwerking

De Vries benadrukte de inzet van de Stichting Open Lab Ebbinge en de ondernemersvereninging Ebbingekwartier, bedenker van èn drijvende kracht achter Open Lab Ebbinge. Ook prees de wethouder de nauwe samenwerking met private partners als AM Wonen en woningcorporatie Nijestee.
Door die samenwerking is in slechts een paar jaar tijd een negatieve spiraal omgebogen.
Een ontwikkeling die er mede toe geleid heeft dat de naburige Nieuwe Ebbingestraat in 2011 werd uitgeroepen tot populairste winkelstraat van Groningen.

Het Open Lab Ebbinge neemt het op tegen projecten uit Portugal, Zweden en Slowakije.
Op 14 juni zal bekend worden welke van deze vier projecten de City Star Award krijgt toebedeeld.
Natuurlijk gaat De Vries voor de volle winst, maar de nominatie ziet hij ook al als een mooie beloning: 'Alle aandacht die we nu vanuit heel Europa krijgen voor het Open Lab Ebbinge is een geweldige opsteker voor Stad. Dat zet ons, ook internationaal, goed op de kaart!'

Nieuwjaarsborrel

Beste ondernemers in het Ebbingekwartier,

We gaan een goed Ebbingekwartier-jaar afsluiten: De nieuwe Ebbinge gekozen tot MEEST GASTVRIJE STRAAT van Groningen!!!!!
Dit en nog veel meer willen we met z'n allen vieren en wel op dinsdag 24 januari. We zijn dan van harte welkom vanaf 17.30 uur bij Het Heerenhuis aan de Turfsingel.
Jullie winkelstraatmanager Erwin van Leeuwen zal dan rond 18.15 uur het jaarprogramma presenteren.
Maar er is meer!!!

+ LEES VERDER

Onder de aanwezigen wordt een mooie prijs verloot; met je personeel varen op De HeerenSloep door de Groningse Diepen (grachten).
Deze vaart, inclusief drankjes wordt u aangeboden door Het HeerenHuis. Je kunt voor de verloting je visitekaartje deponeren bij ontvangst.

Ivm de hapjes graag via een mailtje laten weten of je komt en met hoeveel personen!!
lelionvastgoedadvies@gmail.com of info@ebbingekwartier.nl

Een voorspoedig 2012

Namens de Meest Gastvrije Straat van Groningen 2011, de Nieuwe Ebbingestraat wensen wij u

EEN VOORSPOEDIG 2012 !
 

 

+ LEES VERDER

Infopaviljoen Open Lab gesloten tijdens week 52 en 1

Het informatiepaviljoen op het Open Lab Ebbinge heeft wintersluiting van vrijdag 30 december tot maandag 9 januari 2012.

Alle medewerkers van het projectbureau Open Lab wensen u een prettige kerst en goed uiteinde toe.

+ LEES VERDER

Trofee ‘Meest gastvrije winkelstraat van Groningen’ aan Nieuwe Ebbingestraat uitgereikt

GCC-voorzitter Bert-Jan Hakvoort heeft afgelopen woensdag de trofee ‘Meest Gastvrije Straat van Groningen 2011’ aan de Nieuwe Ebbingestraat uitgereikt. Wilma Naaijer, voorzitter van de ondernemersvereniging Nieuwe Ebbingestraat, nam de trofee in ontvangst.
De trofee is een bevestiging van de positieve ontwikkeling die de Nieuwe Ebbingestraat de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Het is daarnaast een mooi begin van 2012 en tevens een goede motivatie om de positieve lijn verder door te trekken.
 


+ LEES VERDER

Van 7 november tot 10 december vond de verkiezing voor de Meest Gastvrije Straat plaats, die is georganiseerd door de Groninger City Club en de Groninger Gezinsbode. In totaal hebben zo’n 1000 personen een stem uitgebracht. Dit gebeurde aan de hand van criteria als veiligheid, winkelmix, netheid en de manier waarop de bezoeker in ondernemingen in de deelnemende straten wordt benaderd. De Nieuwe Ebbingestraat had op alle onderdelen de beste score.

Meest Gastvrije Winkelstraat

De Nieuwe Ebbingestraat is verkozen tot Meest Gastvrije Winkelstraat van Groningen!

Dankzij ons aller inspanningen kunnen we ook met recht zeggen dat het GOED gaat.
Zie ook de Groninger Gezinsbode: < klik hier >

+ LEES VERDER

Bert-Jan Hakvoort, voorzitter van de Groningen City Club, overhandigt volgende week de trofee ‘Meest Gastvrije Straat van Groningen 2011’ aan Wilma Naaijer, voorzitter van Ondernemersvereniging Ebbingekwartier, waar ook de Nieuwe Ebbingestraat onder valt. De Nieuwe Ebbingestraat had op alle onderdelen de beste score.

Wordt de Nieuwe Ebbingestraat de meest gastvrije winkelstraat van Groningen?

De Groninger binnenstad kent veel leuke winkelstraten. Het winkelaanbod is enorm, en in bijna iedere straat kun je wel terecht voor een lekker kopje koffie of een heerlijk diner. Maar welke straat is nou het meest gastvrij? Waar vind je de beste combinatie van veiligheid, netheid, winkelmix, vriendelijke ondernemers en horeca? Stem mee en bepaal welke straat zich De Meest Gastvrije Winkelstraat van Groningen mag noemen! Stemmen kan tot 10 december.

+ LEES VERDER

Vijf redenen om op de Nieuwe Ebbingestraat te stemmen:

1.        Een veelzijdige winkelmix. Wie komt er niet bij het Onderdelenhuis? Boekhandel Riemer? Of Slagerij Gildehuus? Zie http://www.ebbingekwartier.nl/winkelen.html

2.       De onderscheidende winkels zoals Ekoplaza Natuurvoeding,  ’t Binnenhuis Woninginrichting en Schone Zaken -kleding van natuurlijke materialen. Zie http://www.ebbingekwartier.nl/winkelen.html

3.       Bekende restaurants zoals Balkanrestaurant Macedonië, Lunchroom De Rode Loper, Lunch- en dinercafé Bij Buurman. Zie http://www.ebbingekwartier.nl/eten-en-drinken.html

4.       Betrokken en actieve ondernemers die oog hebben voor kwaliteit en klantvriendelijkheid.

5.       Goed bereikbaar, door middel van fiets, auto  (met voldoende parkeergelegenheid in de overdekte parkeergarage Boterdiep) en openbaar vervoer. En op maar 400 meter loopafstand van de Grote Markt.

Stem daarom nu op de Nieuwe Ebbingestraat   < Klik hier >

Stemmen kan tot 10 december 2011. Rond 15 december wordt de uitslag bekend gemaakt.

 

Komende zaterdag open huis bij Mobi

Het kunst-en atelierpaviljoen MOBi wordt deze week opgeleverd. Voordat de kunstenaars en NP3 hun intrede nemen in de atelier, presentatie- en projectruimte MOBi op het Open Lab Ebbinge in Groningen, wil MOBi iedereen de kans geven het gebouw te zien: ZONDER CONTENT! MOBi nodigt je aanstaande zaterdag 26 november van 11.00 tot 17.00 uur van harte uit het paviljoen te bezichtigen.

+ LEES VERDER

Zie bijgevoegde flyer, <klik hier>.
Ruud, Zwaan en Gea staan aanstaande zaterdag klaar om je te ontvangen en rond te leiden.
Volg MOBi via: www.np3tmp.blogspot.com en www.wijzijn.mobi

Albert Heijn Ebbingekwartier

Na lang wachten was het op 16 november eindelijk zover. De Albert Heijn Ebbingekwartier opende om 18:00 uur zijn deuren!

+ LEES VERDER

De supermarktmanager Harm Pijper is erg gelukkig met de nieuwe winkel:
"Wijzelf zijn erg blij met deze winkel en de locatie en hebben de indruk van omliggende middenstanders dat we erg welkom zijn. We zullen hopelijk samen de Nieuwe Ebbingestraat een goede impuls geven. De winkel wordt een typische binnenstad winkel, zoals we die ook al hebben aan de Brugstraat. Een assortiment dat zich vooral richt op verse produkten en dagelijkse behoeftes. De supermarktmanager en zijn team zullen zoveel mogelijk proberen om aan de wensen van hun klanten tegemoet te komen. Wij hopen op een vruchtbare samenwerking met de overige ondernemers uit de straat en zullen ons zoveel mogelijk conformeren aan akties die gezamenlijk op touw worden gezet".

Derde deel documentaire online

Het derde deel van een vijfdelige documentaireserie over het Open Lab Ebbinge staat online. Dit deel gaat over de bouw van de paviljoens op het terrein van het Open Lab Ebbinge.

+ LEES VERDER

De bouw van de paviljoens vordert gestaag. De afgelopen maanden zijn er diverse paviljoens uit de grond gestampt: MOBi met diverse atelierruimten, de studentenpaviljoens van Beldock en de kinderopvang van Jarino Bouw. In deze documentaire ziet u beelden van de bouw van MOBi en de studentenpaviljoens.

Na deze derde documentaire volgen nog twee documentaires: een deel over het creatieve kwartier Ebbingekwartier, dat grote overlap heeft met het Open Lab Ebbinge, en een afsluitende documentaire over het gebruik van het Open Lab, met een terugblik op de gehele ontwikkeling van het terrein.
Deze delen worden uiteindelijk samengevoegd tot één documentaire. Deze documentaire zal medio 2012 onder andere op deze website te zien zijn.

Het derde deel is ook terug te zien op de projectpagina van het Open Lab, evenals de eerste delen: <klik hier>

Meer informatie over de filmmakers:recall.nl
 

Spectaculair piramidevormig paviljoen verrijst op Open Lab Ebbinge

De afgelopen weken is er druk gebouwd aan een beeldbepalend bouwwerk op het Open Lab Ebbinge: een tijdelijk paviljoen voor kinderopvang, kantoorruimte en twee woonstudio’s. De modulaire bouw is in twee dagen geplaatst, de afbouw tot ingebruikname nam slechts een tweetal weken in beslag.

+ LEES VERDER


De eigenwijze piramidevorm past naadloos binnen de uitgangspunten van het experiment Open Lab in het Ebbingekwartier; dé creatieve stadswijk van Groningen. Het Open Lab Ebbinge is een innovatieve proeftuin voor tien tijdelijke bouwwerken, op slechts 500 meter loopafstand van de Grote Markt van Groningen. Tijdelijke stedenbouw is momenteel hot, wat onder meer blijkt uit de landelijke interesse in het Open Lab. Experts uit diverse beroepsgroepen komen regelmatig kijken hoe dit bijzondere bottom-up project vorm krijgt.

Het paviljoen is ontworpen door Studio Wide Label en gebouwd door modulair bouwexpert Jarino Groep. Volgens architect Raaphorst maakt het markante piramidevormige silhouet het gebouw een herkenbaar object op het OLE-terrein. De uitkijkplaats op de bovenste laag biedt daarnaast een prachtig uitzicht over de stad en het aangrenzende evenemententerrein.

De modulaire elementen zijn in 5 weken geprefabriceerd in de fabriek van Jarino Groep. De plaatsing van de elementen op de bouwlocatie heeft slechts 2 dagen geduurd. De bouw heeft een hoog afwerkingsniveau, vergelijkbaar met het afwerkniveau van traditionele bouwmethoden, en voldoet aan alle bouweisen. De huidige locatie op het Open Lab Ebbinge is voor 5 jaar in bruikleen gegeven, daarna wordt het paviljoen opnieuw opgebouwd op het Zernikecompex in het noorden van de stad. De combinatie van de modulaire bouwmethode, verplaatsbaarheid en de hoogwaardige afwerking geeft deze bouwtypologie een nieuwe naam: verplaatsbaar vastgoed.

Op de begane grond van het paviljoen komt een kindercentrum, op de verdiepingen kantoren en woonstudio’s. Het kindercentrum krijgt als thema kunst en cultuur. Er zal veel aandacht zijn voor kunstzinnige vorming en ontwikkeling voor de kinderen van 0-4 jaar. Het kindercentrum draagt de naam Picasso, wat heel goed past bij het creatieve profiel van het Ebbingekwartier.


De komende weken wordt het paviljoen omhuld door een 'geborduurd' en begroeid hekwerk, waardoor de afscherming van de speelplaatsen wordt geïntegreerd met de gevel. Daarna wordt er begonnen met het volgende spectaculaire paviljoen Het Fornuis: een restaurant met regionaal fastfood, volledig opgebouwd uit zeecontainers.


Factsheet

Ontwerp: Studio Wide Label, Michiel Raaphorst

Bouwer: Jarino Groep

Vastgoedinvestering: BEAK

Bouwtijd:
   -Prefabricering: 5 weken
   -Plaatsing (op locatie): 2 dagen
   -Afbouw tot ingebruikname: 2 weken

Invulling: SKSG Kinderopvang, kantoorruimte, woonstudio’s

Modulaire bouw:
   -Maatvoering modulaire elementen: 6*3 meter en 6*9 meter (tpv uitkijkpost)
   -Vervolglocatie: Zernikecomplex Groningen

3e Nieuwsbrief Winkelstraatmanager

De derde nieuwsbrief van winkelstraatmanager Erwin van Leeuwen is nu verstuurd. Met o.a. nieuws over Albert Heijn en de borrel in de Toeter op vrijdag 28 oktober.

+ LEES VERDER

Hier is de 3e nieuwsbrief te lezen <klik hier>.

Reageren? Graag!
Erwin van Leeuwen: lelionvastgoedadvies@gmail.com
of via info@ebbingekwartier.nl.

Verbetering winkelruimten Ebbingekwartier

De afgelopen maanden zijn er diverse winkels in het Ebbingekwartier verhuisd naar een nieuwe locatie. EkoPlaza en Schone Zaken zijn van het Boterdiep naar de Nieuwe Ebbingestraat verhuisd en ’t Binnenhuis heeft een gehele make-over gekregen. Binnenkort, op 16 november, opent de nieuwe Albert Heijn Ebbingekwartier zijn deuren halverwege de Nieuwe Ebbingestraat.

+ LEES VERDER

Schone Zaken in een nieuw jasje
Eco-bio-fairwear kledingwinkel Schone Zaken is verhuisd naar het voormalige Rietmeubelhuis aan de Nieuwe Ebbingestraat 16. Er is een nieuwe en ruimere winkel waar hetzelfde concept als voorheen wordt gehanteerd: het verkopen van kleding, ondergoed en accessoires van natuurlijke materialen, geproduceerd op een milieuvriendelijke- en sociaalverantwoorde wijze.
Zie: http://www.schonezaken.nl/

Biologische producten bij EkoPlaza
Ook nieuw in de Nieuwe Ebbingestraat is EkoPlaza. Maikel Natuurvoeding is van het Boterdiep naar deze nieuwe locatie verhuisd en heeft zich aangesloten bij de landelijke keten van biologische supermarkten Ekoplaza.
De grote winkel biedt een ruim assortiment aan biologische producten. Het concept ‘Natuurlijk, het beste voor iedereen’, geeft aan dat winkelen bij EkoPLaza een keuze is voor kwalitatief eten.
Zie: http://www.ekoplaza.nl/  

’t Binnenhuis met een nieuwe inrichting
Op 14 oktober is interieurspecialist ’t Binnenhuis heropend met een volledig vernieuwd interieur. Het concept, de speciaalzaak van Groningen op het gebied van producten in woningtextiel, blijft hetzelfde. De presentatie is echter totaal veranderd. Het vernieuwde interieur heeft  een nieuwe filosofie, daarnaast is er een nieuwe collectie toegevoegd. Het is vanaf heden mogelijk om alle materialen op grote kleurstalen te bekijken zodat een vakkundig advies nog duidelijker en persoonlijker wordt.
Zie: http://www.tbinnenhuis.nl/

Open dagen OpMaat

OpMaat viert haar 25 jarig bestaan tijdens de open dagen op zaterdag 29 en zondag 30 oktober van 12.00 tot 18.00 uur. Bezoekers kunnen zelf aan de slag. Ze kunnen zelf een maquette maken op een laser en direct daarna op ware grootte produceren. Boterdiep 69-1, Groningen.

+ LEES VERDER

<klik hier voor de uitnodiging>

OpMaat vormgevers en meubelmakers slaan een nieuwe weg in met digitale productie.
OpMaat maakt al 25 jaar in opdracht meubels en interieurs maar ontwikkeld ook samen met ontwerpers nieuwe producten.

Met een nieuwe computer gestuurde machine en een helemaal nieuw ingerichte werkplaats kan OpMaat nu zijn opdrachtgevers nog veel beter bedienen en zijn de mogelijkheden voor meubel en productontwerpers in de stad sterk uitgebreid. Een computergestuurde freesmachine is allang niet meer uniek. Wel bijzonder is dat dit het enige bedrijf is met zo’n machine in hartje binnenstad Groningen en dat er nauwe banden zijn met FabLab Groningen op 100 meter afstand in Het Paleis. Het FabLab is een broedplaats voor ontwerpers. In het FabLab staan digitale aangestuurde machines voor het maken van prototypes. Op de lasersnijder en met de 3d printers kunnen ontwerpers hun ideeën snel omzetten in tastbare voorwerpen. Meestal op schaal omdat de machines te klein zijn voor het grote werk. Met de grote machine bij OpMaat is er nu de mogelijkheid om de schaalmodellen van het FabLab snel om te zetten in meubels waar je echt op kan zitten en dus verkocht kunnen worden. Een idee dat ’s morgens in het FabLab met een laser is omgezet in een maquette kan 's middags bij OpMaat al worden gemaakt, uitgetest en verder worden ontwikkeld.

Om dit te demonstreren verhuist het FabLab tijdens de open dagen naar OpMaat en wordt een krukje van ontwerpster Lena van der Wal in productie genomen. Bezoekers kunnen zelf aan de slag en worden zelf ook een beetje ontwerper doordat ze nog eigen teksten in het krukje kunnen laten graveren. Je eigen product customizen dat zal in de toekomst veel meer gebeuren. Op de open dagen kan het allemaal al.

ATTENTIE: BURENDAG VERPLAATST

de Burendag is wegens omstandigheden nu verplaatst naar komende vrijdag 7 oktober. Zelfde tijd en locatie. Hopelijk tot dan!

+ LEES VERDER

Op vrijdagmiddag 7 oktober van 15:00-18:00 uur organiseert MobieleTuinen de Burendag van het Ebbingekwartier en het Open Lab Ebbinge. Heb je zin om mee te helpen en een bijzondere stadsmoestuin aan te leggen? Kom dan vooral langs! Neem je tuinhandschoenen, tuinschort of t-shirt en gieter mee. Vele handen maken licht werk en wees erbij, bij het ontstaan van het eerste paviljoen MobieleTuinen met vrij te plukken fruit.

MobieleTuinen en Burendag 2011

Op vrijdagmiddag 23 september van 15:00-18:00 uur organiseert MobieleTuinen de Burendag van het Ebbingekwartier en het Open Lab Ebbinge. Heb je zin om mee te helpen en een bijzondere stadsmoestuin aan te leggen? Kom dan vooral langs! Neem je tuinhandschoenen, tuinschort of t-shirt en gieter mee. Vele handen maken licht werk en wees erbij, bij het ontstaan van het eerste paviljoen MobieleTuinen met vrij te plukken fruit.

+ LEES VERDER

Locatie: als je op het Boterdiep staat met je rug naar de Ontwerpwinkel en je kijkt naar de nieuwe speelweide, dan zie je een stalen stadspergola met houten banken eronder. Daar is het.

Voor meer algemene informatie over het fenomeen Burendag zie  www.burendag.nl

Veel nieuwe gebruikers van het Open Lab Ebbinge

Ondanks de relatief rustige vakantieperiode is er de afgelopen maanden veel gebeurd. In deze update leest u meer over het succes van het fietspad, de bouw van het paviljoen met jongerenhuisvesting, het succes van de openluchtbioscoop en de bereikbaarheid van het Informatiepaviljoen.

+ LEES VERDER

Fietspad

Het nieuwe fietspad over de Kolendrift is nog geen vijf maanden open, maar lijkt nu al een belangrijke positie in te nemen in het fietsnetwerk van de stad Groningen. Op een gemiddelde werkdag passeren er tussen de 5000 en 10.0000 fietsers het Informatiepaviljoen. Al deze fietsers zullen het terrein de komende periode zien veranderen; naast de bouw van diverse paviljoens staan er nog veel meer activiteiten op het programma.

 
Planning

Op 23 september zal de eerste Burendag op het OLE-terrein gehouden worden. Mijnske Sival zal samen met buren van het Open Lab tuinieren aan (en in) de Mobiele Tuinen. Meer informatie volgt binnenkort op deze site.
Een week later (1 oktober) wordt op het festivalterrein de Ommelander Markt gehouden. De voorgaande twee edities waren een groot succes en de verwachtingen is dat de derde editie nóg geslaagder wordt.
In september, oktober en november wordt er druk gebouwd aan drie paviljoens: Het Fornuis, SKSG en Mobiele Tuinen. Bouwupdates volgen als vanzelfsprekend op deze site.
 

Jongerenhuisvesting

De afgelopen bouwvakantie is er hard gebouwd aan het vierde paviljoen: de jongerenhuisvesting aan de zuidwestkant van het OLE-terrein. De bouwer, Beldock, heeft in een korte bouwtijd een kwalitatief hoogstaand woonproduct neergezet. De bouwconstructie bestaat uit zeecontainers, die vervolgens op een duurzame en esthetische manier zijn ingepakt. 19 studenten zullen de komende periode op deze prachtige binnenstedelijke locatie huisvesten. 
 

Openluchtbioscoop

In het weekend van 2, 3 en 4 september is er op het Open Lab Ebbinge een openluchtbioscoop gehouden. Op de sfeervol aangeklede Speelweide werden verrassende films vertoond. De eerste editie van de openluchtbioscoop gaat de boeken in als buitengewoon geslaagd: het weer was perfect, de sfeer was fantastisch en het belangrijkste van alles: er zijn over het hele weekend bijna 2000 bezoekers geweest!


Informatiepaviljoen

Het zwarte Informatiepaviljoen wordt steeds verder ingericht. OpMaat Meubelmakers heeft in week 37 een prachtige balie geplaatst. Daarnaast is er op de achterwand een foto geplakt waarop de oorspronkelijke gasfabriek is te zien.

Benieuwd? In september is het Informatiepaviljoen geopend van maandag t/m woensdag van 9:30uur tot 16:00uur en vanaf oktober van maandag t/m vrijdag van 9:30uur tot 16:00uur.
 


Meer informatie

Over het paviljoen met de jongerenhuisvesting
www.studentonderdak.nl & http://www.beldock.nl/
Over de openluchtbioscoop 
http://www.zienemaan.nl
Over de Ommelandermarkt
http://www.smaakstad.nl/evenementen-hoofdstad-van-de-smaak/voedselplein-2
 

Open Lab Ebbinge op de Mooi Nederland Parade

Op 23 juni jl. heeft de Mooi Nederland Parade plaatsgevonden. Tijdens deze parade is het Innovatieprogramma Mooi Nederland van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu officieel afgesloten. Het Open Lab Ebbinge is als binnenstedelijk project betrokken bij Mooi Nederland onder het thema ‘identiteit van de plek’. De focus lag (en ligt) op het benutten van de ruimtelijke kwaliteiten, met daarbij als gevolg een positieve uitstraling van het gehele Ebbingekwartier en een versterking van de identiteit van dit stadsdeel.

+ LEES VERDER

Themadiscussie
Tijdens de afsluitende parade heeft projectleider van de gemeente Groningen Tjerd van Riemsdijk een themadiscussie gevoerd met Henk Kieviet (Nyenrode) over samenwerking. De ervaringen die tijdens het Open Lab zijn opgedaan, zorgde voor mooie praktijkvoorbeelden in de enigszins theoretische discussie. Een kort verslag is via de volgende link terug te lezen: https://kennispleinmooinederland.vrom.nl/activiteiten/mooi_nederland_parade/deelsessie_3_samenwerking

Presentatie
Ten slotte ging de zakelijk leider van de stichting Open Lab Ebbinge, Gerrit Schuurhuis, in op de voortgang van de bouw én het proces. Het projectterrein is grotendeels gereed en de eerste paviljoens zijn inmiddels geplaatst. Het publiek genoot zichtbaar van de concreet zichtbare resultaten. Ook werd één van de struikelblokken van het Open Lab Ebbinge benoemd, namelijk de financiering van de tijdelijke paviljoens op het terrein. Indien een terrein maar vijf jaar gebruikt mag worden, is het moeilijk om een dekkende financiering rond te krijgen. Creativiteit, innovativiteit, doorzettingsvermogen en lef zijn hierin de sleutelwoorden tot succes . De PowerPointpresentatie is via de volgende link terug te kijken: https://kennispleinmooinederland.vrom.nl/activiteiten/mooi_nederland_parade

Publicatie
Tijdens de bijeenkomst is de eindpublicatie “Mooi Nederland. 2,5 jaar innovatie en waardecreatie” uitgereikt. Het Open Lab Ebbinge heeft een interessante column geschreven die op pagina 60 en 61 is gepubliceerd. 

De publicatie kan via deze link (https://kennispleinmooinederland.vrom.nl/nieuws) gratis gedownload worden. 

Meer informatie
De Mooi Nederland Parade: https://kennispleinmooinederland.vrom.nl/activiteiten/mooi_nederland_parade

Mooi Nederland en de identiteit van de plek:  https://kennispleinmooinederland.vrom.nl/projecten/typen#type7.

De projectpagina van het Open Lab Ebbinge op de website van Mooi Nederland: https://kennispleinmooinederland.vrom.nl/project/39/open_lab_ebbinge

Bamboebalie op CiBoGa-terrein

De BamBoeBalie gaat door. Een mobiel paviljoen geheel van bamboe en 100% duurzaam wordt volgend jaar naar Groningen vervoerd, met als eerste bestemming het Open Lab Ebbinge. Een voorbeeld functie voor duurzame bouw en een wereldprimeur voor Groningen en Nederland. NoordBaak, ontmoetingsplaats en kennispartner van duurzame ontwikkeling in het Noorden, wordt trotse bewoner van dit futuristische bouwwerk.

+ LEES VERDER

Bamboe
Het gebruik van bamboe wordt steeds populairder door de vele milieuvriendelijke voordelen en toepassingsmogelijkheden dat het product biedt; het is het snelst groeiende gewas op aarde en heeft als bouwmateriaal een lange levensduur. Bovendien bevat bamboe geen giftige stoffen en is het CO2-negatief. De BamBoeBalie betekent dus CO2-reductie door bouwen.
Daniel Lipschits van Searchitect, werd al lang geboeid door het bouwen met bamboe en startte met tekenen. Geen boomhutjes, maar een innovatief en uniek ontwerp met waarlijk nationaal en internationaal cachet. 

NoordBaak
De BamBoeBalie past niet alleen in een moderne tijdgeest door haar duurzame karakter, maar heeft ook andere innovatieve facetten. Het ontwerp is zo ingericht dat deze volledig geïntegreerd is met NoordBaak: het gebouw is duurzaam, vernieuwend en alle ruimtes zijn verbonden met elkaar.

Meer informatie over de BamBoeBalie:
- http://www.bamboebalie.com/
- http://www.noordbaak.nl/archives/956

Meer informatie over het Open Lab Ebbinge: http://www.ebbingekwartier.nl/index.php?view=projecten&id=1
 

Update voortgang bouw Open Lab Ebbinge

Het terrein van het Open Lab is grotendeels gereed. Voor de bouwvakantie worden de laatste puntjes op de 'i' gezet, zodat de stad Groningen er een bijzonder stukje openbare ruimte bij heeft.

+ LEES VERDER

Evenemententerrein

De afgelopen weken is er gewerkt aan het evenemententerrein, dat grenst aan het Boterdiep. De graszoden zijn neergelegd en de halfverharding is gestort. Daarnaast is er een verhoogd terras naast de loods aangelegd dat direct grenst aan het evenemententerrein.
Dit evenemententerrein kan gebruikt worden voor grote en kleine activiteiten. Bent u geïnteresseerd in meer informatie of wilt u een evenement organiseren op het Open Lab? Kom dan langs in het Informatiepaviljoen, stuur een mail naar ole@ebbingekwartier.nl of bel met de Stichting Open Lab: 050  230 1471.
 

Paviljoens

Begin juni is MOBi gestart met de bouw van een paviljoen met ateliers. Het hoogste punt is inmiddels bereikt en de komende anderhalve maand wordt er gewerkt aan het wind- en waterdicht krijgen van het paviljoen.
Spoedig na de bouwvakantie start de bouw van de jongerenhuisvesting (paviljoen Beldoc), de kinderopvang van SKSG (paviljoen de Ebbingeherberg) en de aanleg van de Mobiele Tuinen.
Naast dat er op deze website frequent updates geplaatst worden, heeft MOBi ook een eigen website waarop ze over de voortgang van de bouw rapporteren. Kijk voor meer informatie op http://www.wijzijn.mobi/.

Meer informatie over het Open Lab Ebbinge: http://www.ebbingekwartier.nl/index.php?view=projecten&id=1

2e Nieuwsbrief Winkelstraatmanager

Er is een tweede nieuwsbrief rondgestuurd door winkelstraatmanager Erwin van Leeuwen. Hieronder staan de links naar de tweede (en de eerste) nieuwsbrief.

+ LEES VERDER

MobieleTuinen krijgt eervolle vermelding

Op 17 juni jl. deed MobieleTuinen mee aan Smaakstraat Groningen en creeerde een 1-dags MobieleBermTuin op het OLE terrein aan het Boterdiep. De jury beoordeelde het plan als meest creatief en gaf het een eervolle vermelding. Er deden in totaal 26 straten mee. De enige prijs, een diner voor 20 personen ging naar de Radijsstraat.

+ LEES VERDER

 

Deze Mobiele Tuin werd gemaakt van stadshout ( 3 houten bouwpallets), 4x 40 liter bioteelaarde en 100 verschillende fruitstruiken, slaplantjes, aardbeienplantje, vijgenbomen en allerlei kruidenplanten. Laat in de middag kwamen de bewoners langs om een plant of struik uit te zoeken. Daarmee beginnen ze bij hen zelf thuis hun eigen stadmoestuin.  

Nieuw: MobieleTuinen is ook te volgen op www.mobielestadstuinen.blogspot.com

Stem op Mobiele Tuinen

Mobiele Tuinen is kandidaat voor de ASN-prijs VOORDEWERELDVANMORGEN in de categorie Duurzame Energie, maatschappij en welzijn. Ga naar www.voordewereldvanmorgen.nl en stem op MobieleTuinen.

+ LEES VERDER

We maken kans op 2x 10.000 euro. Op het moment staan we op plaats 17.

(En mail het door. Inspireer al uw vrienden, buren en familieleden om op MobieleTuinen te stemmen!)
 

Projectbureau OLE vanaf nu op vaste stek!

Het projectbureau Open Lab Ebbinge huisvest vanaf 6 juni in het zwarte Informatiepaviljoen op het terrein van het Open Lab.

+ LEES VERDER

Bent u opzoek naar informatie over wonen, werken, ondernemen of de mogelijkheden tot het organiseren van evenementen op het terrein van het Open Lab? Kom dan langs of neem contact op via de onderstaande contactgegevens:

Bezoekadres (zie plattegrond)
Geopend op ma, di en wo van 9:30uur tot 16:00uur
Kolendrift 7
9712MT Groningen
050 280 2748

Postadres
Postbus 1702
9701BS Groningen

Matchmaking Open Lab Ebbinge

De bouw van het Open Lab Ebbinge is in volle gang, maar nog niet alle units zijn ingevuld. Om alle geïnteresseerden in huur, lease of koop van winkels, ateliers, studio’s, kantoorruimte en woon-werkunits te informeren, is er aankomende vrijdagmiddag 10 juni een matchmaking-bijeenkomst in Het Paleis.

+ LEES VERDER

Het Open Lab Ebbinge zal voor 5 jaar een microstad zijn op het voormalig CiBoGa-terrein in het Ebbingekwartier. Inmiddels zijn het stadsstrand, het evenementenplein, de speelweide en de laatste bouwkavels nagenoeg klaar. In de komende maanden zullen ook de gebouwen op het Open Lab gaan ontstaan. Voor de laatste twee bouwkavels aan het Boterdiep zijn nog een aantal ontwikkelaars actief die graag met belangstellende huurders/kopers in contact komen om elkaar te leren kennen en de gebruikerswensen af te stemmen.

Daarom wordt er op vrijdagmiddag 10 juni, van 16:00 uur tot 18:00 uur een matchmaking-bijeenkomst georganiseerd in Het Paleis, de Erlenmeyerzaal.

Indien u belangstelling heeft om op vrijdag 10 juni te komen, stuur dan een mailtje met als onderwerp ‘matchmaking OLE’ naar ole@ebbingekwartier.nl met daarin uw naam en telefoonnummer.

Meer informatie over het Open Lab Ebbinge:< klik hier >

Locatie van de bijeenkomst:  Het Paleis, Erlenmeyerzaal 

Live bouwwerkzaamheden volgen via de webcam: http://www.bouwcam.com/ciboga/

Mobiele Tuinen - Smaakstraat van Groningen

Mobiele Tuinen doet mee aan de wedstrijd 'Smaakstraat Groningen 2011'. Op vrijdag 17 juni om 15.00 uur komt de jury langs. Daarna is iedereen uit de buurt uitgenodigd om een eetplantje naar keuze uit te zoeken en mee naar huis te nemen.

+ LEES VERDER

Locatie: Boterdiep nr. 7, op het open gebied van OLE, Ciboga.  Links van Sikkes stoffen en schuin tegenover Maikel natuurvoeding.

Meer info: bel of sms Mijnske Sival op 06 19344220.

Mobiele Tuinen pagina

Voortgang bouw Open Lab Ebbinge

De afgelopen periode is er veel gebeurd op het terrein van het Open Lab Ebbinge. Het nieuwe fietspad (de Kolendrift) is geopend, er staan inmiddels twee paviljoens en er is gestart met de aanleg van het evenenententerrein dat aan het Boterdiep grenst. Op de geüpdate plankaart is goed te zien hoe het terrein van het Open Lab ingedeeld zal worden.

+ LEES VERDER

Daarnaast is het de komende maanden mogelijk om de voortgang van de bouw live te bekijken.
Via de webcam http://www.bouwcam.com/ciboga/ wordt elke vijf minuten een nieuw beeld geüpload. Het meest recente beeld is via www.bouwcam.com/ciboga/current.jpg te zien, maar het is ook mogelijk om via het archief beelden van de afgelopen maanden terug te kijken. Deze beelden zullen uiteindelijk als time-lapse gebruikt worden in de documentaire over de bouw van het Open Lab Ebbinge.

 Meer informatie over het Open Lab Ebbinge: < klik hier > 
 

Braderie groot succes

Mede dankzij het mooie weer is de braderie op vrijdag 13 mei een groot succes geworden. Het is de bedoeling elk jaar op de tweede vrijdag van mei een braderie te organiseren. Hier volgen enkele foto's van 13 mei...

+ LEES VERDER

Boterdiep dit jaar Smaakstraat van Groningen?

Mobiele Tuinen doet mee aan de wedstrijd van Smaakstraat Groningen 2011. We zijn bezig een mobiele berm tuin aan te leggen op het OLE-terrein, aan het Boterdiep. In de eerste weken van juni zult u daar sla, aardbeien, tomaat, bieslook, koriander, munt en jonge fruitstruiken aantreffen. Op een nog nader te benoemen dag in juni wordt er een jurydag georganiseerd. Daarna is iedereen uit de buurt uitgenodigd om een plantje naar keuze uit te zoeken en mee naar huis te nemen. Zodat bij u thuis een begin kan worden gemaakt van een kruidentuin of fruittuin.

+ LEES VERDER

Meer info: bel of sms Mijnske op 06 19344220.
www.mobieletuinen.nl

Tweede deel documentaire online

De tweede documentaire over het Open Lab Ebbinge staat online! In deze documentaire is er vooral aandacht voor de opening van het fietspad dat dwars over het terrein loopt. Dit fietspad is op 20 april feestelijk geopend door de wethouders Ton Schroor (Cultuur) en Frank de Vries (Ruimtelijke Ordening). Zij spreken in de documentaire onder andere over de ontwikkeling van dit stukje stad.

+ LEES VERDER

De opnamen worden gebruikt voor een documentaire over de ontwikkelingen en plannen voor de schotsen 6 t/m 10 op het CiBoGa-terrein. Het eerste deel van de documentaire, wat vooral gaat over de aanleiding van het project en de recente grondwerkzaamheden, is terug te zien op de projectpagina van het Open Lab:  <klik hier>
Na dit deel volgen nog twee delen; het derde deel gaat voornamelijk over de voortgang van de bouw van de paviljoens, het vierde deel blikt terug op de gehele ontwikkeling van het terrein.
Deze vier delen worden uiteindelijk samengevoegd tot één documentaire. Deze documentaire zal medio 2011 onder andere op deze website te zien zijn.
Meer informatie over de filmmakers: http://www.recall.nl

Fietspad door het Open Lab volop in gebruik

Afgelopen woensdag 20 april is het fietspad tussen de nieuwe Vrydemalaan en de kruising Boterdiep – Wipstraat feestelijk geopend. Dit fietspad, dat over het terrein van het Open Lab Ebbinge loopt, is vrijdag opengesteld voor al het voet- en fietsverkeer en wordt inmiddels volop gebruikt.

+ LEES VERDER

In de toekomst zal dit fietspad een steeds prominentere ontsluitingsrol krijgen. Lijn 1 van het tramtracé zal zeer waarschijnlijk vanaf de Bloemsingel via het fietspad naar het Boterdiep lopen, daarnaast zal de fietsroute Vrydemalaan – Boterdiep steeds intensiever gebruikt worden op het moment dat de Antonius Deusinglaan naar de Vrydemalaan verlegd wordt.

GEWONNEN!

Mobiele Tuinen en de Stichting Otium Leinewijk hebben de Rabobank Stimuleringsprijs 2011 gewonnen! Met 900 stemmen uit de buurt. Bedankt voor uw stem!

+ LEES VERDER

Het plan is om zes mobiele moestuinbanken te ontwerpen en timmeren, die geplaatst gaan worden in een nieuwe stadspergola Vrijfruit op Open Lab Ebbinge. De banken worden gemaakt van gebruikte materialen en zullen mobiel worden door middel van wielen.

Op de site www.rabobanksf.nl/ kunt u meer over dit fonds en de andere winnaars lezen.
En voor meer informatie over Mobiele Tuinen: www.mobieletuinen.nl.

Feestelijke opening

20 April, 11.00 uur: Feestelijke opening door de wethouders Frank de Vries en Ton Schroor.

+ LEES VERDER

Het zal u niet zijn ontgaan dat er volop gewerkt wordt aan de realisatie van het CiBoGa-gebied. De Rijksuniversiteit en het UMCG zijn hun werkzaamheden gestart voor het ERIBA-gebouw en de voorbereidingen voor de nieuwbouw van jeugd- en volwassenen psychiatrie. Nijestee heeft 350 woonstudio’s op het Bodenterrein gerealiseerd en de gemeente legt de laatste hand aan de nieuwe Vrydemalaan.

Op het Gasfabriekterrein verrijst het OpenLab Ebbinge. Voor de komende periode van 5 jaar programmeert OLEx het OpenLab Ebbinge voor de creatieve en innovatieve gebruikers van de tijdelijke paviljoens. Naast de realisatie van het tijdelijke OpenLab vinden structurele werkzaamheden in het Ebbingekwartier plaats. Het woningbouwcomplex de Bloemhof is opgeleverd en 20 woningen bij de ingang van de Parkeergarage Boterdiep zijn in aanbouw. Daarnaast wordt dit jaar nog gestart met de bouw van de 63 woningen aan de Bloemsingel, waaronder de aangepaste woningen voor de stichting Schots en Scheef. 

Wij vinden het tijd dat het totale gebied Ebbingekwartier niet meer ervaren wordt als een grote bouwput waar de gehele stadsbevolking omheen moet rijden, maar dat het gaat functioneren als een nieuw onderdeel van de stad waar weer over- en doorheen gefietst en gelopen kan worden. Een stadsdeel waar creatieve en innovatieve ontwikkelingen gaan plaatsvinden waardoor het nieuwe Ebbingekwartier een nieuw elan aan de stad schenkt.

Om dit moment als gedaanteverwisseling van het Ebbingekwartier te markeren vindt op 20 april een feestelijke handeling plaats verricht door de twee hiervoor verantwoordelijke wethouders Frank de Vries en Ton Schroor. Hierbij wordt tevens stilgestaan bij de archeologische opgravingen in dit gebied en bij het feit dat de gemeente voor de tijdelijkheid € 700.000,= euro EFRO-subsidie heeft ontvangen.

Nominatie Mobiele Tuinen

De Stichting Otium Leinewijk is genomineerd voor een bijdrage uit het Rabobank Stimuleringsfonds 2011. Het plan is om 6 mobiele tuinbanken te realiseren bij het palviljoen Mobiele Tuinen op het OLE-terrein. U kunt uw stem tot en met 15 april uitbrengen.

+ LEES VERDER

U moet dan wel inwoner zijn van Groningen, Haren, Hoogkerk, Onnen, Glimmen, Noordlaren, Midlaren, Engelbert en Middelbert.  Iedere inwoner mag slechts 1 keer zijn stem uitbrengen.

Stemmen kan eenvoudig via www.rabobanksf.nl.
Ga naar  Stem hier en kies bij Cultuur  nr 4 Stichting Otium Leinewijk.

Om te lezen wat de plannen zijn, ga dan naar Nominaties ( staat boven Stem hier)
 
Op donderdag 21 april vindt de feestelijke prijsuitreiking plaats; alle genomineerden krijgen hiervoor een uitnodiging. Reserveer deze avond dus alvast in uw agenda!
 
We hebben zo'n 2000 stemmen nodig om te winnen, alvast  bedankt!

Voor meer informatie over Mobiele Tuinen: www.mobieletuinen.nl

Informatiepalviljoen OLE geplaatst

Vandaag, 10 maart, is het informatiepaviljoen van het Open Lab Ebbinge geplaatst. In dit paviljoen zal spoedig allerhande informatie over het terrein van het Open Lab te krijgen zijn. Ook neemt de winkelstraatmanager van het Ebbingekwartier plaats in het paviljoen.

+ LEES VERDER

Projectinformatie
Het Open Lab Ebbinge wordt gekenmerkt een laboratorium te zijn voor innovatieve bouwontwikkelingen zoals tijdelijk bouwen, het gebruik van duurzame bouwprincipes en het toepassen van verplaatsbaar vastgoed. Een paviljoen dat perfect binnen de strategie van het verplaatsbaar vastgoed past, is het Informatiepaviljoen OLE.

Dit paviljoen is ontworpen en gebouwd door Jan Snel; een onderneming die zich heeft gespecialiseerd in flexibel bouwen. Het paviljoen is eerder voor andere doeleinden gebruikt en past zodoende naadloos binnen het principe van duurzaam hergebruik.
De modulaire en demontabele constructie maakt het mogelijk om het gebouw na afloop van het Open Lab ook op een andere locatie op te bouwen.

Projectgegevens
Programma
100m2 kantoor- en expositieruimte, verdeeld over twee vloerlagen van 50m2.

Ontwerp
Jan Snel

Opdrachtgever
Jan Snel

Uitvoering
Maart 2011 (bouw en oplevering)

Beheer
Stichting Open Lab Ebbinge

Programmering
Stichting Open Lab Ebbinge
Meer informatie
http://www.jansnel.com

Meer informatie over het Open Lab Ebbinge
Projectpagina Open Lab Ebbinge: http://www.ebbingekwartier.nl/index.php?view=projecten&id=1)

 

Braderie 13 mei

Op vrijdag 13 mei wordt van 10.00-17.00 uur weer een braderie in de Nieuwe Ebbingestraat gehouden. De organisatie is in handen van huurkraam.nl.

+ LEES VERDER

Aanmelden is nog mogelijk voor winkeliers en marktondernemers, klik hier voor informatie. 
Ook ondernemers aan het Boterdiep en aan de Kop Korreweg zijn welkom.

Belangrijk: als je als winkelier in de Nieuwe Ebbingestraat niet mee wilt doen bestaat er wel de kans dat er een andere kraam voor je deur komt, houdt daar rekening mee!

Wandeling in het Ebbingekwartier

Stadsgids Paulien Ex (paulienExcursions) heeft nu ook wandelingen in het Ebbingekwartier in het pakket opgenomen. Op de komende Culturele Zondagen in Het Paleis van 13 maart en 29 mei kunt u al meelopen.

+ LEES VERDER

Zowel voor groepen <klik hier> als voor individuele deelname <klik hier>.

Het lijkt ons een mooie aanvulling op het net verschenen wandelboekje HIER DAAR.

Meer informatie http://www.paulienexcursions.nl.

HIER DAAR

Sinds zaterdag 12 februari is het boekje HIER DAAR, wandelingen door het verleden, heden en toekomst van het Ebbingekwartier op veel plekken verkrijgbaar.

+ LEES VERDER

De feestelijke presentatie in de Brasserie in het Paleis werd ondanks de regen voorafgegaan door een vrolijke wandeling door het gebied met muzikale begeleiding van Koper & Co.

Het boekje is voor € 8,95 in de buurt verkrijgbaar bij o.a. Minke, Elmers, Schone Zaken, Maikel, de Readshop, Riemer en Walinga en 't Binnenhuis. En bij uitgeverij Passage en vele boekhandels.

Meer informatie over het boekje op de projectpagina, <klik hier>.

In het Dagblad van het Noorden is dit artikel verschenen.

Foto's wandeling: Petra Koonstra

De laatste pijp - DE KOP ER OP

[update 15-2-11] De laatste fabriekspijp nabij de binnenstad van Groningen mag blijven. Afgelopen zomer was het nog onzeker of de pijp bij Simplon aan het Boterdiep een toekomst had.

+ LEES VERDER

Maar het benodigde geld voor de restauratie is nu bijna binnen. Er was 80.000 euro nodig om de fabriekspijp uit 1916 te behouden. Dat is er nu dankzij intensief lobbyen gekomen.  Een bijdrage van de provincie Groningen van 10.000 euro was onlangs het laatste deel dat nodig was voor de renovatie.

Wij willen echter ook graag de orginele kop terugplaatsen, daarvoor is nog een laatste actie gestart. DE KOP ER OP. We kunnen niet zonder uw bijdrage.
(rekeningnr. 522697011 tnv Stichting De Laatste Pijp te Groningen)

De pijp zal onder andere gebruikt worden bij manifestaties op het CiBoGa-terrein. De werkzaamheden gaan deze zomer beginnen.

Zie ook filmpje: http://www.oogtv.nl/2011/01/fabriekspijp-wordt-gerenoveerd/
En lees het artikel in het Dagblad van het Noorden van 4 februari <klik hier>.
De website van de Laatste Pijp: www.delaatstepijp.nl.
De poster: <klik hier>

Bestuur Stichting De Laatste Pijp:
Ansje Monkhorst
Bart Kempinga
Otto Wassenaar

Met dank aan Oog Omroep Groningen

Foto: Mark Sekuur - Prima Focus

Verhuizing Projectbureau

Het Projectbureau verhuist! Vanaf 27 januari zijn we te vinden in Het Paleis - De Nok, Boterdiep 111 in Groningen.

+ LEES VERDER

Zie ook de Contactpagina.

paviljoen MOBi/Eerpel

Het Open Lab Ebbinge wordt gekenmerkt een laboratorium te zijn voor innovatieve bouwontwikkelingen zoals tijdelijk bouwen, het gebruik van duurzame bouwprincipes en het toepassen van verplaatsbaar vastgoed. Een bijzonder initiatief is het paviljoen MOBi/Eerpel.

+ LEES VERDER

Dit atelier- en expositiepaviljoen is een initiatief van twee architecten: Jan Christiaansen van Buro de Maten en Anton Visser van AV-Architectuur BNA die samen het samenwerkingsverband Eerpel vormen. Het project wordt deels gebouwd uit een restproduct van aardappelzetmeel, vandaar ook de benaming Eerpel; Gronings voor aardappel. In het gebouw komen atelier- en expositieruimten, waarvan mediacombinatie NP3 de grootste gebruiker is. De modulaire en demontabele constructie maakt het mogelijk om het gebouw na afloop van het Open Lab ook op een andere locatie op te bouwen.
 

Projectgegevens
Programma
1000m2 atelier- en expositieruimte, verdeeld over twee vloerlagen van 500m2. 
 
Ontwerp
AV Architectuur BNA, Buro de Maten

Opdrachtgever
Nijestee Vastgoed

Uitvoering
Begin 2011 (bouw en oplevering)

Beheer
Stichting MOBi

Programmering
MOBi, NP3

Media
- Artikel over dit project in het Dagblad van het Noorden (19-1-'10):  <klik hier>
- Nieuwsbericht over subsidietoekenning voor het duurzaam cultureel MOBI-paviljoen (2-12-'10): <klik hier>

Meer informatie
http://www.eerpel.nl/
http://www.avarchitectuur.nl/projecten/mobi_ole
http://www.np3.nu/
http://www.nijestee.nl/

Meer informatie over het Open Lab Ebbinge
Projectpagina Open Lab Ebbinge:  <klik hier>

Artist impressions
Door AV-Architecuur

Eurosonic-Noorderslag op evenemententerrein Open Lab

Voor het tweede achtereenvolgende jaar heeft Eurosonic-Noorderslag gebruik gemaakt van het evenemententerrein op het Open Lab Ebbinge. Donderdag 13 januari en vrijdag 14 januari hebben er in een grote festivaltent een aantal bekende artiesten gespeeld.

+ LEES VERDER

Het evenemententerrein van het Open Lab wordt momenteel klaargemaakt voor een breed scala aan evenementen en activiteiten. Eurosonic-Noorderslag en het Noorderzonfestival zijn al bekend met deze prachtige binnenstedelijke locatie, maar ook kleinschalige evenementen kunnen in de nabije toekomst op één van de verschillende terreinen georganiseerd worden.

Het projectbureau Open Lab Ebbinge informeert u graag over de mogelijkheden: 
ole@ebbingekwartier.nl of via 050-230 1471.

Open Lab terrein krijgt vorm

De aanleg van de infrastructuur voor de paviljoens vordert gestaag! De put voor de WKO (Warmte Koude Opslag) is geboord, de doorsteek van het Boterdiep naar de Bloemsingel is geasfalteerd en het terrein wordt gereed gemaakt voor het festival Eurosonic-Noorderslag.

+ LEES VERDER

Begin 2011 zal de bouw van de paviljoens starten. De Kas, het paviljoen van de Rijksuniversiteit Groningen, is inmiddels al gerealiseerd. De nieuwe studentenwoningen aan de Vrydemalaan worden begin februari 2011 opgeleverd.

Meer informatie over het Open Lab Ebbinge:  <klik hier>

Meer informatie over WKO -Warmte Koude Opslag: <klik hier>

Meer informatie over Eurosonic-Noorderslag: <klik hier>

FabLab cursusaanbod 2011

In 2011 snel aan de slag in FabLab Groningen met een introductiecursus.

+ LEES VERDER

 Een introductiecursus is geen verplichting maar...........een introductiecursus geeft je wel een vliegende start en bespaart je veel tijd.
Aansluitend is er elke maandagmiddag de gratis FabLab Open Inloop. Alle kennis die je hebt opgedaan kun je dan onmiddellijk in de praktijk brengen.
In Fablab Groningen staat een lasersnijder, een vinylsnijder, een 3D printer, een 3D scanner en een 3D frees,. Voor elke machine is een aparte introductiecursus. Op maandagavond aanvullende 2d en 3d tekencursussen.

Zie voor meer informatie www.fablabgroningen.nl, of klik op het blauwe schema.

Documentaire Open Lab Ebbinge

Op de projectpagina van OLE is nu het eerste deel van de documentaire te zien.

+ LEES VERDER

De oplettende omwonende heeft het waarschijnlijk al gezien: de afgelopen maanden zijn er opnames gemaakt van de grondwerkzaamheden op het terrein van het Open Lab Ebbinge. Deze opnames worden gebruikt voor een documentaire over de ontwikkelingen en plannen voor de schotsen 6 t/m 10 op het CiBoGa-terrein. Het eerste deel van de documentaire, wat vooral gaat over de aanleiding van het project en de recente grondwerkzaamheden, is klaar! Op de projectpagina  van het Open Lab is de documentaire te zien. <klik hier>

Aanleg Open Lab terrein in volle gang

De aanleg van het Open Lab Ebbinge is in volle gang; het stadsstrand, de speelweide en het evenemententerrein zijn inmiddels grotendeels aangelegd. Ook de bouwlocatie van de paviljoens is bijna gereed.

+ LEES VERDER

Sinds de zomer van 2010 is de gemeente Groningen bezig met het gereed maken van de infrastructuur van het Open Lab terrein. Dit zodat de bouw van de paviljoens begin 2011 kan starten. De Kas, het paviljoen van de Rijksuniversiteit Groningen, is inmiddels al gerealiseerd. En aan de nieuw aangelegde Vrijdemalaan worden op dit moment 300 studentenwoningen gebouwd door woningcorporatie Nijestee.

Meer informatie over het Open Lab Ebbinge: <klik hier>

Best New Hotel Concept 2010

Het hotel van Het Paleis was genomineerd voor Best New Hotel Concept 2010 door VENUEZ Hospitality & Style magazine. Maar helaas...

+ LEES VERDER

De jury heeft het moeilijk gehad, maar uiteindelijk is Casa 400 uit Amsterdam als winnaar verkozen.
VENUEZ Hospitality & Style Magazine is een innovatief horeca tijdschrift die deze prijs uitgeeft. Het tijdschrift geeft informatie over design, producten en nieuwtjes uit het restaurant en hotel bedrijf.
De winnaars zijn 29 november 2010 bekend gemaakt in Grand Hotel Huis Ter Duin te Noordwijk.

Expositie: 3 scenario's Mobiele MoesTuinen

Van 1 oktober t/m 31 december 2010 is er een expositie van MobieleTuinen in het pand van het Ebbingekwartier in de Nieuwe Ebbingestraat 22. De expositie toont drie scenario’s voor de eetbare toekomst van de Hortusbuurt, het Ebbingekwartier en Ciboga.

+ LEES VERDER

Zo krijgen onder andere 5 mobiele fruitbomen een plaats bij het Paleis. Alle bewoners kunnen zich opgeven om een tijdje een van de twee LADY’s te lenen. Een LADY is een stadmoestuinbankje dat je voor je deur kunt zetten en waarmee je kunt stadsmoestuinieren. Ook wordt de toekomstige tuin van het paviljoen Mobiele Tuinen op OLE / Ciboga een stadsmoestuin waar bewoners met groene vingers of hongerige magen aan mee kunnen werken vanaf maart 2011.
De expositie is tot stand gekomen o.l.v. Mijnske Sival, met medewerking van een aantal bewoners met groene vingers van de Hortusbuurt en het Ebbingekwartier.
De toegang is gratis. De deur is open van maandag t/m woensdag en donderdagmiddag. Mocht u nu niet kunnen op deze dagen, dan kunt u telefonisch een afspraak voor een andere dag maken met Mijnske Sival op het nummer 06 19344220.

www.mobieletuinen.nl

In het novembernummer van de buurtkrant van de Hortusbuurt staat een fris interview met Mijnske Sival, pag. 22-23.  <klik hier>
 

"Your cube" wint Europese prijs

Open Lab Ebbinge heeft met het project 'Your Cube' in Kortrijk (B) de ‘Best Collaboration Award 2010 Creative Industries’ gewonnen. 'You Cube' is een verplaatsbaar paviljoen met twaalf luxe verblijfappartementen op het OLE-terrein. De bouw hiervan zal binnenkort beginnen.

+ LEES VERDER

ShopSpotter

Er is een handig en aantrekkelijk overzichtskaartje gemaakt: de ShopSpotter. Dit gratis gidsje toont de leukste shop-, kunst-, cultuur-, eet en drinkadressen van de noordelijke wijken en laat zien dat er in de Korrewegwijk, de Hoogte en het Ebbingekwartier veel te beleven valt.

+ LEES VERDER

Op 28 augustus -Gronings Ontzet- deelden tien jongeren de ShopSpotter uit aan het winkelend publiek in de binnenstad. De ShopSpotter is ook huis-aan-huis verspreid en te vinden op diverse plaatsen in de wijk.
Ondernemers uit deze wijken doen bovendien leuke aanbiedingen op de site van Onderneem 't.  
Ook een ShopSpotter ontvangen? Vraag een exemplaar aan via info@ikonderneemhet.nl.


De ShopSpotter is een uitgave van Onderneem 't.
Onderneem 't
stimuleert startend ondernemerschap en (door)groei van bestaande ondernemers in de wijk.
 

Mobiele Tuinen Burendag

Mobiele Tuinen organiseert op 25 september 2010 een ideeën middag voor alle inwoners van de Hortusbuurt, het Ebbingekwartier en Ciboga. Voor wie ideeën heeft of geen ideeën heeft voor nieuwe plekken voor de nieuwste Mobiele Stadstuintjes.

+ LEES VERDER

Het idee is een mobiliteitsplan voor de mobiele tuintjes in de Hortusbuurt te maken. Het bestuur van de  Hortusbuurt zal dan alvast twee MobieleTuinen aankopen, om de buurt te inspireren en faciliteren.
Zaterdag 25 september, van 1400-1700 uur in het pand van het Ebbingekwartier, Nieuwe Ebbingestraat 22. De deur staat open, koffie, thee, wijn, sap en bier staan op tafel.
Kom langs!

Meer info over Mobiele Tuinen kijk op www.mobieletuinen.nl.

Update Open Lab Terrein

In de zomer van 2010 is de gemeente Groningen bezig met het gereed maken van de infrastructuur van het Open Lab terrein. Dit zodat de bouw van de paviljoens kan starten in begin september 2010. Ook zal in begin september begonnen worden met de sloop van de huizen aan het Boterdiep nr. 39 t/m 43 en de gebouwen die hierachter staan. Deze gebouwen staan nu nog naast de ingang van de parkeergarage. Daarna zal dit terrein getransformeerd worden tot het evenementen terrein.

+ LEES VERDER

Op dit moment is het zand gestort voor het stadsstrand. Naar verwachting worden de speelweide en het evenemententerrein eind oktober van gras voorzien.

 

Aan de nieuw aan te leggen Vrijdemalaan zullen 300 studentenwoningen worden gerealiseerd door woningcorporatie Nijestee.

 

Grenzend aan het terrein van de studentenwoningen zal het nieuwe infoversum van Target/ RUG verrijzen. In deze dome zullen wetenschap, cultuur en kunst elkaar ontmoeten, zie ontwerp hieronder.

 

Om de bovenstaande tekst te verduidelijken hierbij ook een plattegrond van het Open Lab terrein.

 

Dit alles kan mogelijk worden gemaakt doordat de subsidie van Mooi Nederland (VROM) voor het project Open Lab Ebbinge is toegekend.

 

 

 

Meld je aan voor de Summer School

De eerste editie van Groningen Summer School staat in het teken van co-creatie, connecties en interactie. De eerste week gaan de deelnemers de uitdaging aan om samen een fictiefilm te creëren binnen 7 dagen. De tweede week is vooral gericht op experiment met muziek, animaties, visuals en interactieve live performance.

+ LEES VERDER

Summer School 11-25 July 2010
Co-creatie, connecties, interactie...

Het thema van dit jaar is een zoektocht naar de ziel, de kracht en de passie van de creatieve zone van de stad, Het Ebbingekwartier. Wat zijn de connecties tussen het nu en het verleden? Wat kan je aflezen van de architectuur van dit gebied?

De deelnemers aan de Summer School overnachten in de gastverblijven van Het Paleis. Het Paleis is een cultureel woon- en werkcomplex. Een broedplaats, waar kunstenaars, vormgevers, ondernemers en cultuurliefhebbers elkaar kunnen ontmoeten en inspireren. Sinds 1 april is hier het Fablab Groningen gevestigd.
Een onderdeel van het Groningen Summer School-programma is een bezoek aan het Gronings AudioVisueel Archief (GAVA). Samen met het Fablab zijn dit unieke tools die een bijdrage leveren aan de Summer School.
Gedurende de hele week wordt er gemeenschappelijk ontbeten, geluncht en gedineerd in Het Paleis en op diverse andere locaties in Het Ebbingekwartier. 

Klik hier voor meer informatie.

Het Open Lab deze zomer van start

In de loop van dit jaar zullen op het Ciboga-terrein paviljoens verrijzen waarin gewerkt, gewoond of ontspannen kan worden. Onder andere ateliers, winkels, cafés, kantoren maar ook een kinderopvang en een jeugdhotel zullen op het nu nog lege bouwterrein verschijnen.

+ LEES VERDER

Het Open Lab Ebbinge is een tijdelijke paviljoenstad die voor de duur van vijf jaar op het voormalig Ciboga-terrein gebouwd gaat worden. Naast ruimte voor wonen en werken biedt het Open Lab ook ruimte voor voorstellingen, optredens en andere activiteiten van verschillende organisaties. Na vijf jaar zal de grond definitief bebouwd worden en zullen de paviljoens van het Open Lab weer op een andere plek kunnen verrijzen. De maquette van het Open Lab is te bekijken op de projectruimte aan de Nieuwe Ebbingestraat 22 te Groningen. Lees meer.

FabLab Groningen geopend!

Op 1 april is het FabLab Groningen officieel geopend door Gedupteerde Hans Gerritsen en Wethouder Jaap Dijkstra. FabLab is een werkplaats in een wereldwijd netwerk. In een FabLab kunnen mensen met behulp van high tech apparatuur hun ideeën realiseren door ze zelf uit te voeren. Een Fablab is een plek 'where you can make almost everything'. De naam FabLab is de afkorting van Fabrication Laboratory en komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten (MIT). Learn, make, share, daar gaat het om in een FabLab.

+ LEES VERDER

Op dit moment zijn er wereldwijd al meer dan 40 FabLabs. In elk FabLab staan dezelfde machines zodat er binnen het globale netwerk van alles uitgewisseld en ontwikkeld kan worden. In FabLab Goningen staat een lasersnijder, een 3D Frees, een vinyl cutter, een 3D printer en een 3D scanner.

Iedereen kan terecht bij het FabLab. Er worden speciale introductieworkshops georganiseerd, twee keer per week staan de deuren voor iedereen open om zonder afspraak een kijkje te komen nemen en het is ook mogelijk om op afspraak een bezoek te brengen aan het FabLab.

Open dagdelen zijn de maandagmiddag en donderdagochtend, daarnaast is het FabLab ook altijd open tijdens de Culturele Zondagen van Het Paleis.

Kijk hier voor meer informatie over FabLab Groningen

Zondag 27 juni 2010 culturele zondag over architectuur in Het Paleis

Zondag 27 juni van 13:00 tot 17:00 uur is iedereen weer welkom in Het Paleis om naar demonstraties, tentoonstellingen en presentaties over architectuur te kijken.

+ LEES VERDER

Open ateliers en bedrijven
Architectuur Ebbingekwartier: Open Lab, KUUB en rondleidingen
Project Drawing her story- Stichting NIKA Kunstprojecten, opening om 13 uur met Adelheid Roosen
Zingenenzo-14.00 uur; van zwarte smartlap tot lichte opera
Tentoonstellingen in ateliers
Literatuur: gedichten in een appartement en presentatie 'Tropenkolder',een roman bij uitgeverij Passage.
Fablab demonstraties op de 3D printer
Kinderatelier vanaf 4 jaar en vanaf 8 jaar: maak je eigen camera!
IJs van Mattie Gelati en live muziek van Pushin Wood op de binnenplaats
Hapjes,drankjes en lekker grillen bij de Brasserie

Klik hieronder om een pdf van de flyer van de Culturele Zondag te downloaden.

Staat het mooiste nieuwe gebouw van Groningen in het Ebbingekwartier?

Wat is het mooiste nieuwe gebouw van Groningen? Is dat Het Paleis aan de Bloemsingel? Geef uw mening. Stap op de fiets of in de auto, bekijk de gebouwen die het afgelopen jaar in uw stad verschenen en breng een stem uit.

+ LEES VERDER

Op zaterdag 26 juni 2010 viert Nederland de jaarlijkse Dag van de Architectuur. Op vrijdag 25 en zaterdag 26 juni organiseren architectuurcentrum Platform GRAS en de Stichting DAG van de Architectuur Groningen, samen met andere partijen, tal van activiteiten op het gebied van architectuur. Op 27 juni staat de Culturele Zondag van Het Paleis ook in het teken van architectuur.

Als onderdeel van De Dag van de Architectuur kunt u stemmen op het mooiste, nieuwe gebouw van de stad. En daarvoor is het Het Paleis genomineerd! Breng hier uw stem uit.

Kom langs en doe mee met de Dag van de Architectuur 2010!

Architectuur onder de aandacht brengen bij een zo groot mogelijk publiek, dat is al meer dan twintig jaar het credo van de Dag van de Architectuur. In Nederland is het thema van 2010 Architectuur & Hergebruik. Groningen heeft dat naar goed gebruik regionaal vertaald. In: Ofblieven, dat heb k nog neudeg!. Gronings dus, voor: Niet aankomen alstublieft, dat kan ik nog goed gebruiken

 

Op 17, 18 en 19 juni designdagen

"DESIGN NU!; ontwerp in een veranderend krachtenveld": een driedaags evenement van donderdag 17 tot en met zaterdag 19 juni 2010 in Het Paleis.

+ LEES VERDER

Ook nieuwsgierig naar het verhaal achter een ontwerp? Of hoe designers op dit moment bezig zijn met ontwerpen in een duurzame en digitale omgeving? Belangstelling naar waar (jonge) ontwerpers in Groningen mee bezig zijn? Design gaat ons allemaal aan.  De wereld om ons heen is ontworpen: van stoel tot kledingstuk, van huis tot mobieltje. Onderwerpen als duurzaamheid en internet beïnvloeden ons en ook de wijze waarop wordt ontworpen. Van 17 t/m 19 juni 2010 kun je je op het evenement “Design nu!; ontwerp in een veranderend krachtenveld” laten informeren en inspireren.

De organisatie is in handen van Stichting Creatieve Industrie Groningen. Alle activiteiten vinden plaats in CULTUURPAND HET PALEIS op hoek Boterdiep en Bloemsingel te Groningen.

Indien u zich wilt inschrijven voor een van de onderdelen, dan kunt u een mailtje sturen aan bureau@creatieveindustriegroningen.nl. Wilt u aangeven bij welke onderde(e)l(en) u aanwezig wilt zijn.

Kijk hier voor meer informatie.

Ben jij nieuw? Zaterdag 22 mei 2010 De Nieuwe Botermarkt

De NwBM is hét festival voor aanstormend creatief talent. Schrijf je in, toon je talent en wordt gespot. Van dichters, schilders, designers, schrijvers, beeldhouwers, ondernemers, dj's, vj's, singer/songwriters, muzikanten, animatoren, cabaretiers, dansers, illustratoren, straat/graffiti, artiesten, theatermakers tot...bloemschikers.

+ LEES VERDER

De Nieuwe Botermarkt is een festival voor aanstormend creatief talent met als doel deze talenten een podium te bieden. De bezoeker zal positief verrast worden door de enorme variatie aan vakgebieden die de NwBM te bieden heeft. Door het creëren van cross-overs, waarin twee of meerdere disciplines samen werken ontstaat er iets unieks.

Kijk op de website van De Nieuwe Botermarkt voor meer informatie. 

 

 

Zondag 9 mei 2010 Culturele Zondag in Het Paleis

Op zondag 9 mei is het weer Culturele Zondag in Het Paleis die deze keer in het teken staat van culinair ontdekken. Iedereen is vanaf 11:00 uur welkom om een kijkje te komen in een van de vele ateliers, italiaans ijs of wijn te proeven en nog veel meer.

+ LEES VERDER

CULTURELE ZONDAG 9 MEI
11 - 17 uur:
- open ateliers bij diverse kunstenaars
- Eatable jewelry bij Jeanet Metselaar
i.s.m. Dennis Nolle
- Wijnproeverij Hein Post - 70 wijnen
- Uitgeverij Passage met 'Proef Groningen
in boeken'
- Gedichten van Willem Jan van Wijk bij de
familie Hesseling
- Route 99; de atelierroute van het Hogeland
met werk van 18 kunstenaars
- Italiaans ijs
- Kinderateliers; culinair knutselen
- Fablab: experimenteren op
computergestuurde machines
- eten en drinken in de Brasserie

Zie voor meer informatie www.hetpaleisgroningen.nl

Dinsdag 27 april avond over innovatief creëren of klakkeloos kopiëren

Op dinsdag 27 april 2010 organiseren Onderneem ’t, De Puddingfabriek en projectbureau Ebbingekwartier in Simplon een bijeenkomst over de mogelijkheden van het gebruik van ideeën.

+ LEES VERDER

Verschillende specialisten en ervaringsdeskundigen op het gebied van intellectueel eigendom en de Open Source-benadering zullen hun tips en trucs met je delen zodat je zelf de keuze kunt maken hoe jij met jouw en andermans ideeën wilt omgaan.

Als ondernemer bedenk je regelmatig nieuwe dingen. Je kunt je idee juridisch beschermen om te voorkomen dat iemand met je ingeving aan de haal gaat, maar je kunt het ook delen volgens de Open Source-benadering en gebruik maken van andermans expertise. Is het beter om te beschermen met het oog op je eigen commerciële belang of is het beter om niet steeds opnieuw het wiel te moeten uitvinden? En hoe vrij mag en wil jij je voelen om andermans ideeën te gebruiken?

Sprekers op de avond:
Arnoud Punt, bedrijfsjurist gespecialiseerd in intellectueel eigendom
Paul de Laat, universitair docent en expert op het gebied van Open Source,
Thuur Caris, mede-initiatiefnemer van Fablab,
Hendrik Jan Boer, adviseur intellectueel eigendom van het Octrooicentrum
Pieter Diphoorn, adviseur van Syntens voor creatieve bedrijven.
Gespreksleider is Jan-Willem Romeijn, universitair docent wetenschapsfilosofie en onlangs verkozen tot docent van het jaar van de Rijksuniversiteit Groningen

Aanmelden
Het enige dat je hoeft te doen is je tijdig aan te melden bij info@ikonderneemhet.nl onder vermelding van je naam en e-mailadres. Doe dit op tijd, want zonder aanmelding geen toegang en het aantal plaatsen is beperkt.

De entree is gratis net als het intellectuele eigendom dat alle aanwezigen aan het einde van de avond mee zullen krijgen.

Dinsdag 27 april, inloop vanaf 19:30 uur, aanvang 20:00 uur, Simplon (Boterdiep 69, Groningen)

Culturele zondag over duurzaamheid in het Paleis

Op zondag 11 april is het Paleis van 13:00 tot 17:00 uur geopend om een kijkje te komen nemen in de vele ateliers, een boekpresentiatie te bezoeken of deel te nemen aan een van de vele activiteiten rondom het thema van deze keer: duurzaamheid.

+ LEES VERDER

CULTURELE ZONDAG 11 APRIL

Van 13.00 tot 17.00 uur, toegang gratis.
Thema: Duurzaamheid.

Neem een kijkje bij de 60 kunstenaars./vormgevers/muzikanten/schrijvers die hun atelier openstellen in Het Paleis.

Erlenmeyerzaal: om 15.00 uur presentatie dichtbundel 'Was ik maar een doperwtje' door Emiel Mateluwicz.
Binnenplaats: stichting 'A Rebours' licht een tipje van de sluier op van het Recylclespektakel Rebours.
Station Creatieve Stad: preview en persmoment voor de Nieuwe Botermarkt.
Fablab: Open dag.
Uitgeverij Passage: tentoonstelling van het werk van Jelmar Geertsma.
Filtraat: kinderatelier vanaf 4 jaar.
Muziek: Swoolish; muziek met oude platen zoals ze moeten klinken.

In het atelier van sieraadontwerper Jeanet Metselaar is een kleine serie 'Juwheel' sieraden van Sasja Saptenno te zien.
Kunstexpositie 'ARTASS' in het atelier van Anita Timmer.

Locatie: Het Paleis aan het Boterdiep 111

Kijk voor meer informatie op de website van Het Paleis

Nieuwe interactieve website Ebbingekwartier gelanceerd

Op 10 maart is de nieuwe interactieve website gelanceerd waarop iedereen zelf zijn eigen beelden kan toevoegen op zijn favoriete plek in het Ebbingekwartier.

+ LEES VERDER

Op de site ontmoeten Youtube en Googlemaps elkaar midden in het Ebbingekwartier. De website is de vijfde aflevering van de vierdelige televisiedocumentaire over de creatieve economie in het Ebbingekwartier die de afgelopen weken op OOG TV te zien is geweest. Nu is het de beurt aan de mensen in het Ebbingekwartier zelf om te laten zien wat er in hun buurt gebeurt!

Bezoek hier het nieuwe onderdeel.

Op deze site zijn ook alle televisieuitzendingen te zien en kan het Ebbingekwartier ook in 360 graden opnames verkend worden.

Creatieve industrie in het Ebbingekwartier
Kunst, cultuur, creativiteit, de creatieve industrie, creatieven en ondernemers. Allemaal termen die slaan op het Ebbingekwartier in Groningen. Maar wat er nu allemaal echt gebeurt in dit gedeelte van de stad, was vanaf woensdag 3 februari te zien in de vierdelige serie Het Ebbingekwartier op OOG TV.
Daarnaast heeft het filmcollectief een interactieve website ontworpen waar niet alleen de 360 graden films te bekijken is, maar ook een grote kaart waarop iedereen zijn eigen beelden uit of over het Ebbingekwartier te zien is.

Over de makers
De serie en de website zijn ontwikkeld door jonge creatieve filmmakers, animators en websiteontwikkelaars van Brug 7 video (www.brug7.nl) in Groningen. Brug 7 heeft de film gemaakt in opdracht van het project Ebbingekwartier en OOG TV. De website De nieuwe website is toegankelijk via www.ebbingekwartier.nl en rechtstreeks via www.ebbingeci.nl. De 3dimensionele filmbeelden uit de buurt en alle afleveringen zijn ook op deze site te vinden.

17 maart voorlichtingsavond over ateliers in het Open Lab

Op woensdagavond 17 maart organiseert Eerpel Ateliers een open informatieavond voor iedereen die geïnteresseerd is in een atelierruimte in het Open Lab.

+ LEES VERDER

17 maart 20:00 uur Hofstraat 21, NP3 Eerpel

Atelier, expositie en projectruimte binnen, buiten en op de gevel van het pand!

Met ingang van september 2010 zal op de mobiele tijdelijke stad Open Lab Ebbinge het Eerpel atelierpaviljoen zijn deuren openen.
Ben je op zoek naar een ruim atelier, een dynamische werkomgeving in een innovatief pand en/of geïnteresseerd in de ontwikkelingen van Eerpel: kom langs!
Ken je iemand anders die mogelijk geïnteresseerd is: geef deze uitnodiging door.
Eerpel is op zoek naar enthousiaste beeldend kunstenaars in de ruimste zin van het woord die willen werken in het gebouw Eerpel op Open Lab Ebbinge.

Bekijk hier hier de uitnodiging.

Nieuwe ondernemers in het Ebbingekwartier

In de afgelopen periode is het Ebbingekwartier weer een aantal nieuwe zaken rijker, waaronder het creatieve collectief Werk-Post in De Nieuwe Ebbingestraat.

+ LEES VERDER

Voor wie op zoek gaat naar iets dat nergens anders te vinden is, moet eens op zaterdag een bezoek brengen aan de winkel/atelierruimte aan de Nieuwe Ebbingestraat 50. Daar zit sinds kort het creatieve collectief WERK-POST dat met verschillende ontwerpers en vormgevers ontwerpen maakt op het gebied van onder andere textiel, fotografie en interieurdesign.

De verschillende ontwerpers werken in een gezamenlijke ruimte en verkopen hun eigen ontwerpen en producten tijdens de OPEN POST DAG. Daarnaast worden ook andere  bijzondere vondsten onder de aandacht gebracht van andere ontwerpers, zoals producten van Studio Violet, Rie Elise Larsen, Jurianne Matter en papieren ballonnen uit Japan. Daarnaast bieden ze ook verschillende workshops aan en bieden ze in opdracht volledige interieurconcepten aan.

Kijk voor meer informatie ops de website van werk-post.nl.

Nieuwe kringloop
Daarnaast is er onlangs ook een nieuwe kringloop van meer dan 700 m2 geopend op het Boterdiep met de naam Kringloopwinkel de Rommelmarkt. Kijk voor meer informatie en openingstijden op de website.
 

Gemeente start met winkelstraatmanagement in het Ebbingekwartier

Tijdens het bezoek van staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken aan Het Paleis op maandag 25 januari 2010 maakte wethouder Jaap Dijkstra bekend dat de gemeente Groningen binnenkort zal beginnen met een pilot van winkelstraatmanagement in het Ebbingekwartier.

+ LEES VERDER

Doelstelling van de pilot winkelstraatmanagement is om samen met vastgoedeigenaren en ondernemers het ondernemersklimaat, investeringsklimaat en de leefbaarheid in de gebieden te verbeteren. Aan het einde van het bezoek deed staatssecretaris Frank Heemskerk de toezegging dat ook het Rijk een bijdrage zal gaan leveren aan de pilot winkelstraatmanagement in het Ebbingekwartier.

Samen met Wilma Naaijer van de Ondernemersvereniging verrichte Heemskerk vervolgens de start van het pilot-project door de winkelstraatmanagement-taart aan te snijden. Doelstelling is om samen met vastgoedeigenaren en ondernemers het ondernemersklimaat, het investeringsklimaat en de leefbaarheid in de gebieden te verbeteren.

Een winkelstraatmanager moet hierin het voortouw nemen en krijgt o.a. de opdracht om de bestaande ondernemersverenigingen te versterken; te werken aan gezamenlijke promotie en marketing; samen met politie en gemeente en ondernemers zorgen voor een betere uitstraling van de openbare ruimte en door middel van acquisitie van nieuwe winkelformules en ondernemers de leegstand terug te dringen.

De gemeente Groningen trekt hiervoor € 200.000 uit en aan het einde van het bezoek zegde staatssecretaris Heemskerk toe dat ook het ministerie van Economische Zaken deze pilot financieel zal ondersteunen.

25 en 26 februari een interactieve performance over misleiding

Een bioloog, componist en filmmaker geven een interactieve performance over het thema misleiding.

+ LEES VERDER

De voorstelling Misleiding/misdirection vindt op donderdag 25 en vrijdag 26 februari plaats op De Beren (tussen Het Paleis en de Jumbo) om 19:00, 20:00 en 21:00 uur. De entree is gratis.
Kijk voor meer informatie op www.pavlov.nl.

Ateliers van aardappelzetmeel op het Open Lab

Voor het Open Lab dat binnenkort op het Ciboga-terrein zal verrijzen, worden nu de voorbereidingen getroffen voor een speciaal atelierpaviljoen dat gemaakt zal zijn van aardappelzetmeel.

+ LEES VERDER

Het atelierpaviljoen is een initiatief van twee architechten, te weten Jan Christiaansen van Buro de Maten en Anton Visservan AVArchitectuur BNA  die samen het samenwerkingsverband Eerpel vormen. Dynaplak is de producent van de biopolymeren op basis aardappelzetmeel. In het paviljoen zullen ateliers gevestigd worden, en dient daarnaast ook als een soort laboratorium voor het testen van aardappelzetmeel.
Klik hier voor het artikel in het Dagblad van het Noorden.

Klik hier voor meer informatie over het Open Lab.

 

Zondag 21 februari Het Vijf voor Twaalf Debat

Als we niet oppassen wordt kunst gemarginaliseerd en wordt veel kunstenaars het werk onmogelijk gemaakt, terwijl kunstenaars en de maatschappij elkaar hard nodig hebben.

+ LEES VERDER

Vijf voor twaalf debat 2010 wordt een spannend cultureel jaar. Niet vanwege geweldige voorstellingen, spannende tentoonstellingen en interessant nieuw werk, maar omdat de positie van kunst in de maatschappij dreigt af te brokkelen. Landelijk en lokaal moeten overheden enorm bezuinigen. Kunstsubsidies zullen daarbij niet buiten schot blijven.
Als we niet oppassen wordt kunst totaal gemarginaliseerd en wordt veel kunstenaars het werk onmogelijk gemaakt. Daarom is actie geboden en wel vanuit de kunst zelf. Immers wie kan beter uitleggen waarom de maatschappij kunst nodig heeft en kunst de maatschappij nodig heeft dan de kunstenaars zelf? Hoe leggen we dat echter beter uit?

Daarover debatteren kunstenaars, bestuurders en betrokken burgers op zondag 21 februari 2010 van 14:00 tot 17:00 in Het Paleis te Groningen.
Entree: Gratis (abusievelijk staat in de flyer een toegangsprijs van 5 euro)

Presentator
Stefan Nieuwenhuis

Tafelgasten
Eric Nederkoorn, journalist Dagblad van het Noorden
Barend van Heusden, onderzoeker RuG
Johan Scheepsma, galerie Anderwereld
Irene Helle, FNV/KIEM

Inleider en tafelheer Hein Braaksma

 
 
Kijk voor meer informatie op www.hetpaleisgroningen.nl

Workshop geluk & creativiteit 18 februari

Op donderdag 18 februari organiseert de Stichting Creatieve Industrie Groningen een lunchbijeenkomst in het kader van GELUK en CREATIVITEIT. Deelname aan de workshop ' Hoe haal ik maximaal creativiteit uit mijn medewerkers/bedrijf'.'kan na opgave.

+ LEES VERDER

Neem voor meer informatie contact op met Stichting Creatieve Industrie Groningen.

Zondag 17 januari 2010 Culturele Zondag in Het Paleis

Op zondag 17 januari heeft Het Paleis van 13:00 tot 17:00 uur zijn deuren weer geopend. Iedereen die geïnteresseerd is in kunst, muziek of literatuur is van harte welkom op het Boterdiep 111.

+ LEES VERDER

Open ateliers door het hele pand Presentatie van @monartworks

Uitgeverij Passage: ‘Letters met spetters’, auteurs en dichters lezen op sprankelende wijze voor uit eigen werk

Swoolish: muziek met oude platen zoals ze moeten klinken

Kinderatelier: vanaf 4 jaar

Cultuurborrel en muziek in de brasserie

Brasserie Het Paleis 17.00 uur

De popquiz: presentatie doorLars Kelpin

Kijk voor meer informatie op de website van Het Paleis op www.hetpaleisgroningen.nl

Adres: Het PaleisBoterdiep 111, 9711 LM Groningen

 

In januari is het Ebbingekwartier het nieuwe middelpunt van EuroSonic

In dit gebied rondom het Boterdiep, bekend van de Simplon en het Platformtheater, zijn vele nieuwe EuroSonic lokaties gesitueerd: Machinefabriek, De Toeter, Plaza Danza, De Opera en Het Paleis.

+ LEES VERDER

EuroSonic Noorderslag is dé jaarlijks conferentie voor de Europese muziekindustrie. Ruim 2.500 professionals bezoeken er gedurende drie dagen het uitgebreide seminarprogramma. Op donderdag- en vrijdagavond voegen zij zich bij meer dan 17.000 festivalbezoekers voor het Eurosonic showcase festival in het Groningse stadscentrum waar meer dan 250 nieuwe Europese bands zichzelf live presenteren. Op zaterdagavond vindt in De Oosterpoort het Noorderslag festival plaats, dat een staalkaart biedt van Nederlandse popmuziek.

Naast de verschillende locaties door het Ebbingekwartier heen waar optredens worden gehouden, zullen de centrale kassa’s om je (passepartout of EuroSonic) tickets om te wisselen voor polsbandjes bevinden zich straks midden in het Ebbingekwartier, op het Ciboga-terrein. Net als een festival tent, een videokubus, bar, friettent en de Converse Tent.

EuroSonic Noorderslag vindt plaats te Groningen op 14, 15 en 16 januari 2010. Bezoek voor meer informatie de website: www.eurosonic.nl

 

Het Open Lab gaat beginnen

Op maandagmiddag 7 december jl. vond in het Paleis de Final Matching plaats van het Open Lab. Op deze middag waren verschillende instellingen aanwezig die hebben aangegeven een paviljoen op het voormalig Ciboga-terrein aan het Boterdiep te willen gaan bouwen.

+ LEES VERDER

Zeven vragen aan het Open Lab Ebbinge

Wat is dat ‘een Open Lab’?

Het Open Lab is een tijdelijke microstad van paviljoens die zal verrijzen in het Ebbingekwartier. De gemeente Groningen en woningcorporatie Nijestee stellen de grond ter beschikking aan organisaties die een voorstel hebben ingediend om voor de duur van vijf jaar een paviljoen te bouwen, gebruiken en onderhouden.

Voor wie is het Open Lab?
Het Open Lab is voor iedereen. Het is een vrij toegankelijk stukje nieuwe stad waar woon- en bedrijfsruimte voor verschillende mensen gebouwd wordt. Er komen paviljoens voor onder andere winkels, ateliers, bedrijven, een hotel, een kinderopvangbedrijf, dansstudio’s en mogelijk zelfs een 360 graden-filmzaal waarbij creatieve uitwisseling centraal staat. Daarnaast worden er het hele jaar door voorstellingen en optredens georganiseerd die voor iedereen toegankelijk zijn.

Waarom heet het Open Lab Ebbinge?
De naam is een afkorting van Open Laboratorium Ebbingekwartier. Het Open Lab is een plaats die open staat voor mensen en organisaties die samen het terrein vorm zullen geven. Juist omdat het tijdelijk is en niet voor de eeuwigheid gebouwd wordt, geeft het Open Lab ruimte om te onderzoeken welke nieuwe ideeën en samenwerkingsverbanden werken en welke niet.

Wie betaalt het?

De organisaties die zich op het Open Lab willen vestigen, ontwerpen, bouwen en onderhouden de paviljoens zelf. De gemeente en woningcorporatie Nijestee stellen de grond ter beschikking en de gemeente legt alvast de wandel- en fietspaden aan die over vijf jaar nog steeds gebruikt zullen worden.

Is dat niet zonde, dat het na vijf jaar weg moet?

Het Ciboga-terrein ligt al jaren braak en het duurt nog minstens vijf jaar voordat de definitieve bebouwing van woningen van start zal gaan. Ondernemers uit de buurt vonden het juist zonde om zo’n grote, centraal gelegen plek al die tijd onbenut te laten en hebben toen het Open Lab bedacht. Gebruik grond, al is het maar tijdelijk, op een manier waardoor zoveel mogelijk mensen er plezier aan kunnen beleven.

Wat gebeurt er na die vijf jaar?
De paviljoens die op het Open Lab gebouwd worden zijn vrijwel allemaal demontabel en kunnen weer op een nieuwe plek opgebouwd worden. De paviljoens worden dus niet weggegooid, maar kunnen weer op een nieuwe plek gebruikt worden. Er wordt op dit moment al gekeken welke plaats hier voor na die vijf jaar geschikt is.

Kan ik ook iets doen op het Open Lab?

Iedereen wordt uitgenodigd om mee te denken en vooral te doen aan het Open Lab. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het projectbureau van het Open Lab op de Nieuwe Ebbingestraat 22 waar ook de grote maquette van het Open Lab te bekijken is. Of je kunt contact opnemen per mail: ole@ebbingekwartier.nl of telefoon: 050 – 230 1472 of bezoek de website

Parkeren in het Ebbingekwartier voor 1 euro per dag

De Boterdiepgarage is de nieuwste garage van Groningen. Ter kennismaking geldt voor de hele maand december 2009 het tarief van 1 euro per dag.

+ LEES VERDER

De parkeergarage Boterdiep is de nieuwste en grootste gelijkvloerse garage van Groningen gelegen in het Ebbingekwartier. Kijk voor meer informatie op www.groningen.nl/parkeren.

Combineer het met Winterstad
Op nog geen vijf minuten lopen vanaf de parkeergarage Boterdiep bevindt zich de Ossenmarkt waar dit jaar de Winterstad zal plaatsvinden. Van 3 december t/m zondag 3 januari 2009 is er een grote ijsbaan en worden er daarnaast allerlei attracties, activiteiten en muziekoptredens georganiseerd. Schaatsen kunt u zelf meenemen of ter plekke huren. Het schaatsen is met de Stadjerspas gratis.

Het Open Lab gaat beginnen

Op maandagmiddag 7 december jl. vond in het Paleis de Final Matching plaats van het Open Lab. Op deze middag waren verschillende instellingen aanwezig die hebben aangegeven een paviljoen op het voormalig Ciboga-terrein aan het Boterdiep te willen gaan bouwen.

+ LEES VERDER

Aan het einde van de bijeenkomst ondertekenden verschillende partijen symbolisch de intentieverklaring waarmee ze aangaven verder te willen gaan in de ontwikkeling van het tijdelijke dorp in de binnenstad.

Op de bijeenkomst in de Erlenmeyerzaal van het Paleis waren meer dan zestig mensen aanwezig. De projectleiding van het Open Lab gaf naast het overzicht van alle paviljoenvoorstellen informatie over de organisatievorm en activiteiten.

Verschillende organisaties waaronder Nijestee, BEAK/Werkpro/SKSG, de gemeente Groningen, De Kas, Jan Snel BV, Urban Dance Studios, Slash 2, Mobiele Tuinen, Create Your Cube, Stichting Mobiele ateliers, Eerpel/Art Indeed/NP3 en Target hebben aan het slot van de bijeenkomst hun handtekening gezet op de maquette en daarmee de nieuwe fase van het Open Lab ingeluid.

Klik hier voor meer informatie over het Open Lab.

Informatiebijeenkomst Open Lab Ebbinge maandag 21 december voor buurtbewoners

Op maandag 21 december zal op de CiBoGaboot aan de Bloemsingel wordt door de gemeente Groningen een voorlichtingsavond georganiseerd over de ontwikkelingen van het Open Lab.

+ LEES VERDER

Op initiatief van diverse partijen zijn in het gebied Ebbingekwartier verschillende projecten gestart. Eén van deze projecten, op initiatief van de Ondernemersvereniging Ebbingekwartier, is het Open Lab Ebbinge. Doel van dit project is om het Ebbingekwartier nieuw leven in te blazen en het tijdelijk ongebruikte CiBoGa terrein een nieuw gezicht te geven. Inmiddels werken de gemeente Groningen en de initiatiefnemers intensief samen om dit te realiseren

Het Open Lab Ebbinge is een tijdelijk dorp voor een periode van maximaal vijf jaar. Het tijdelijke dorp zal plaats vinden op de schotsen 9 en 10 van de toekomstige nieuwbouwlocatie het CiBoGa terrein. Het is een uniek internationaal praktijkvoorbeeld waarin de mogelijkheden van gebruik van tijdelijk ongebruikte binnenstadslocaties wordt aangetoond. Het is een nieuw stuk tijdelijke stad voor de creatieve economie, voor cultuur en voor vermaak. In het gebied wordt gebruik gemaakt van demontabele en duurzame bouwsystemen.

We nodigen u graag uit voor een informatiebijeenkomst waar we u verder zullen inlichten over de plannen van het Open Lab Ebbinge.
 
U bent van harte welkom op: Maandag 21 december om 19.30 in de CiBoGaboot aan de Bloemsingel 1001.
 
Als u nog vragen heeft kunt u contact opnemen met Henk Nienhuis te bereiken op 050-3678111 of per e-mail: h.nienhuis@roez.groningen.nl

 

Maandag 7 december Foodtopia in Het Paleis

How food shapes our lives. Een lezing door Carolyn Steel, auteur van het boek Hungry City over de rol van eten in de stad.

+ LEES VERDER

Graag nodigt de gemeente Groningen u uit voor de lezing Foodtopia. How food shapes our lives door Carolyn Steel. Deze architect uit Londen beziet steden vanuit het perspectief van voedsel. In haar boek Hungry City betoogt ze dat de omvang, de vorm en het functioneren van de stad vooral bepaald werd en wordt door ontwikkelingen in de productie, distributie en consumptie van voedsel. Overvloedig aanbod van (goedkoop) voedsel in de stad lijkt vanzelfsprekend, maar Steel denkt dat dit in de nabije toekomst kan veranderen. Zij vindt het dan ook belangrijk dat steden aandacht besteden aan hun voedselvoorziening.

De lezing (voertaal Engels) is op maandag 7 december 2009 van 20:00 tot 21:30 uur in de Erlenmeyerzaal in Het Paleis aan het Boterdiep 11. U bent vanaf 19:30 uur van harte welkom.

Parkeren kan in de Parkeergarage Boterdiep.

Informatie: Dienst RO/EZ via tel. 050-367 8307

Maandag 7 december Final Matching Open Lab

Op maandag 7 december zal de Final matching plaatsvinden. Dan maken we de balans op van alle paviljoen- en programmavoorstellen voor het Open Lab Ebbinge 2010-2015 die gerealiseerd kunnen worden op het Ciboga-terrein.

+ LEES VERDER

Kijk hier voor meer informatie over het Open Lab Ebbinge en de mogelijkheid om contact met de projectgroep op te nemen.

Woensdag 2 december: een kijkje in de toekomst van Groningen

Wat gebeurt er precies waar in de stad? Wie is waarmee bezig en wat staat er op stapel? Om deze vragen - in elk geval op het gebied van ruimtelijke ordening - te beantwoorden, nodigt Platform GRAS de gemeentelijke dienst Ruimtelijk Ordening en de stedelijke corporaties uit voor Het Blikveld.

+ LEES VERDER

Een openbaar vraaggesprek waarin toelichting wordt gegeven op de plannen voor de stad. Géén podium voor discussie, maar - in sneltreinvaart - een actueel overzicht van alle huidige en toekomstige ontwikkelingen op het vlak van stedenbouw, architectuur en ruimtelijke ordening.

Datum: woensdag 2 december
Tijd: 20:00 uur
Locatie: GRASboot, Bloemsingel 1001, Groningen
Toegang: gratis
Informatie: www.platformgras.nl


 

29 Oktober ondernemende wijkwandeling door het Ebbingekwartier

Ondernemen in het Ebbingekwartier, hoe is dat eigenlijk? Om je hiervan een indruk te geven wandelen we door de wijk en bezoeken we ondernemers.

+ LEES VERDER

Ondernemen in het Ebbingekwartier, hoe is dat eigenlijk? Om je hiervan een indruk te geven wandelde gids Pauline Ex met ons door de wijk en bezochten we twee ondernemers: Op Maat Vormgevers & Meubelmakers en 't Binnenhuis Woninginrichting. Ook vertelde Hiltje van der Wal van de gemeente Groningen, dienst RO/EZ ons deze avond iets over de ontwikkelingen van het CiBoGa terrein.
Verschillende geïnteresseerden wandelden mee waaronder wethouder Jaap Dijkstra.

 

Kan wel. Maak je straat aantrekkelijk

Thema-avond met Nel de Jager, winkelstraatmanager van de Haarlemmerbuurt, over hoe je een winkelstraat op de kaart kunt zetten

+ LEES VERDER

Lange tijd werd de Haarlemmerstraat in Amsterdam gezien als een hopeloze winkelstraat waar geen eer meer aan te behalen viel. Leegstand, een groot verloop van winkels en een algemeen gevoel van moedeloosheid overheersten in de lange straat.

Nel de Jager geloofde als een van de weinige wel in de mogelijkheden en heeft jarenlang met veel inzet, geloof en volharding een klein wonder tot stand weten te brengen: de Haarlemmerstraat is inmiddels een van de populairste winkelstraten van Amsterdam en ver daarbuiten met een grote publieksstroom en wachtlijsten voor de winkelpanden.

Zij wordt inmiddels door het hele land gevraagd om haar expertise in te zetten voor winkelgebieden die door een veranderende omgeving zich moet moeten herbezinnen op hun identiteit.

Datum: woensdag 14 oktober
Tijd: 18.30 uur
Plaats: Projectruimte Ebbingekwartier, Nieuwe Ebbingestraat 22
Toegang: gratis

Drukbezochte bijeenkomst Open Lab

Op woensdag 7 oktober vond in Het Paleis een drukbezochte tweede matchingsbijeenkomst plaats van het Open Lab waarop verschillende organisaties hun plannen gepresenteerd hebben.

+ LEES VERDER

In het hart van Groningen verrijzen in het centrum op 1 hectare grond, paviljoens die de nieuwste innovaties aan het publiek tonen, waar lezingen en concerten worden georganiseerd en gewoond en gewerkt kan worden. De microstad zal door toonaangevende architecten op het gebied van tijdelijke bouw vormgegeven worden en daarmee de internationale uitstraling van Groningen op dit gebied verder versterken.  

Op de presentatiebijeenkomst in Het Paleis aan het Boterdiep presenteerden verschillende organisaties hun plannen voor het Open Lab. De wethouders Jaap Dijkstra en Frank de Vries gaven een toelichting bij de grote maquette waarop de aanwezige organisaties meteen hun paviljoen een mooie plaats hebben gegeven. Er zijn onder andere presentaties gehouden over een centrale Ebbingeherberg, een Urban Dance Studio, een woongroeppaviljoen, een business hotel en een atelierpaviljoen. Daarnaast hebben verschillende culturele organisaties aangegeven voorstellingen, optredens en festivals te kunnen programmeren op het Open Lab.

Bezoek voor meer informatie de website van het Open Lab.

Goedbezochte manifestatie Geluk & creativiteit

Op 20 november 2009 organiseerde de Stichting Creatieve Industrie Groningen de manifestatie GELUK en CREATIVITEIT. De manifestatie is onderdeel van een groter project met dit thema. Na de manifestatie zullen er nog een aantal vervolgactiviteiten plaatsvinden onder dezelfde titel.

+ LEES VERDER

Het project GELUK en CREATIVITEIT

We leven in tijden van crisis: de economische, de energie-, de voedsel- en klimaatcrisis. Dit geeft een algeheel gevoel van malaise: in de maatschappij, in het bedrijfsleven, bij mensen zelf. Als tegenhanger van dit malaisegevoel gaan wij als Stichting Creatieve Industrie Groningen vanaf november 2009 gedurende een aantal maanden daarom het project GELUK EN CREATIVITEIT vormgeven.

Wij willen de kansen voor creativiteit/innovatie en duurzaamheid in deze tijd zichtbaar en voelbaar maken. Wij denken dat de creatieve industrie een belangrijke bijdrage kan leveren aan een andere cultuur bij bedrijven en organisaties en aan de kwaliteit van leven van mensen.

Het project beoogt op een laagdrempelige en luchtige wijze mensen en organisaties het besef te geven dat we de crisis met z’n allen maken, maar ook het geluk en de kwaliteit van leven bij onszelf en in de samenleving kunnen vergroten door de inzet van creativiteit. Uitgangspunt is daarbij om mensen uit te dagen energie te besteden aan dingen die echt belangrijk zijn, omdat het een zinvolle bijdrage levert aan een andere wereld en een gelukkig bestaan. Genieten van het werk, met elkaar in beweging zijn, nieuwe kansen en ontmoetingen ontwikkelen, meer flexibiliteit.

Voor meer informatie, klik hier.

Bouw Ciboga-terrein

Uit het Daglblad van het Noorden van 20 februari 2009

+ LEES VERDER

De schotsen op het Ciboga-terrein

Uit de Gezinsbode van 18 februari 2009

+ LEES VERDER

Meld u aan voor de ondernemersvereniging

Binnen een jaar is het gelukt om het Ebbingekwartier als één gebied op de markt te zetten.

+ LEES VERDER

De gezamenlijke advertenties in de Gezinsbode onder de nieuwe naam en huisstijl zijn daarvan een mooi voorbeeld. In de media wordt het Ebbingekwartier steeds meer in positieve zin genoemd. De consument is er blij mee. Ook bij CIBOGA zit de gang er weer in. Op 26 april 2007 is de eerste paal geslagen voor de verdere nieuwbouw en de parkeergarage. Alle seinen staan op groen voor ons gebied. Het gemeente bestuur heeft het Ebbingekwartier onlangs aangemerkt als hét Creatieve Stadsdeel van Groningen. Creatieve bedrijvigheid zal in de toekomst mede beeldbepalend worden voor dit gebied. Begin 2009 opent Bloemsingel 10 als broedplaats voor kunst en cultuur zijn deuren. Dit betekent dat nieuwe winkels en ondernemers het gebied zullen ontdekken en als gevolg daarvan nieuwe bezoekers en consumenten.
Als 3 straten worden verenigd tot één gebied dan is het logisch dat ook de ondernemersverenigingen dit doen. Immers alleen door gezamenlijke inspanning kan wat nu in gang gezet is tot een goed einde gebracht worden.

Daarom zijn de ondernemersverenigingen Nw. Ebbingestraat en Boterdiep-Bloemstraat op 20 maart 2007 opgeheven en is de nieuwe ondernemersvereniging Ebbingekwartier opgericht.

De doelstelling van deze nieuwe vereniging is Het bevorderen van het ondernemersklimaat in het Ebbingekwartier. Het zwaartepunt van de werkzaamheden van het nieuwe bestuur zal erop gericht zijn om bovenstaande midden- en lange termijn ontwikkelingen te bevorderen en te zekeren.
Als het gaat om acties die het consumentenbezoek bevorderen wordt een beroep gedaan op de leden van de nieuwe vereniging. Het bestuur zal zich hiermee niet direct bemoeien. Organisatie en financiering zal vanuit de leden moeten komen.

In de praktijk betekent dit dat er slechts iets gebeurt als een ondernemer of een groepje ondernemers daar actie op onderneemt.

In samenspraak met de ondernemers zijn er een aantal projecten bedacht die van belang kunnen zijn:
• de braderieën (inmiddels is besloten de braderie van mei te laten vervallen)
• de feestverlichting in december
• de website ook voor consumenten toegankelijk maken
Maar er is ook ruimte voor allerhande eigen initiatieven.
Vindt een ondernemer het belangrijk dat hierin iets gebeurt dan kan hij samen met andere ondernemers een werkgroep vormen en de plannen daadwerkelijk uit gaan voeren.

Naast het bestuur, welke uit minimaal 3 mensen zal bestaan, wordt een klankbordgroep opgericht. Deze overlegt minimaal 3 maal per jaar met het bestuur over de stand van zaken.

De basiscontributie zal € 100,-- (excl. BTW) gaan bedragen. Hiervan worden zaken gefinancierd als administratieve kosten, Kamer van Koophandel, verzekeringen en het gezamenlijke lidmaatschap van de GCC.

U kunt u aanmelden bij de (voorlopige) bestuurders Wilma Naaijer ('t Binnenhuis, w.naaijer@tbinnenhuis.nl) en Bart Kempinga (OpMaat, opmaatstudio@planet.nl) of via de webmaster (info@ebbingekwartier.nl).

(april 2007)Ebbingekwartier in beeld
Wat is het Ebbingekwartier?

Het Ebbingekwartier broeit en bloeit. Op loopafstand van de Grote Markt in Groningen zijn vele winkels, bedrijven en culturele instellingen te vinden die een breed aanbod van producten en activiteiten bieden waarover u op deze site meer informatie kunt vinden. Lees verder »

Kansen voor ondernemers!
Adverteren op de LICHTKRANT ?
Lees verder »